Milyen Gyógynövények Gyökerét Gyűjtsd Ősszel?

Az ősz a legjobb időszak arra, hogy begyűjtsd a gyökereket, pár bogyót, virágokat és azokat a hidegkedvelő gyógynövényeket, amik a nyár melegével visszakúzódnak (tyúkhúr te vagy az?). Ezt a bejegyzést nyugodtan használhatod útmutatóként, hogy konkrétan melyik gyógynövények gyökerét tudod ilyenkor begyűjteni.

Hogyan Gyűjtsd a Gyógynövények Gyökereit?

Amikor őszi gyűjtésről van szó, a füvészekenk a „gyökerek” az első szó, ami eszükbe jut. Ugye ahogy az első egy-két fagy megérkezik a növények elkezdik az energiáikat a gyökereikbe irányítani, hogy erősek maradhassanak és túl tudják élni a kemény teleket is, hogy aztán tavasszal újra kihajthassanak.

Pont ezért az első pár fagy után szoktuk elkezdeni gyűjteni a gyökereket egészen addig, amíg teljesen meg nem fagy a talaj (azokon a területeken, ahol meg szokott fagyni). A hideg azt „üzeni” a gyökereknek, hogy kezdjenek el néhány összetett keményítő molekulájukat cukorrá alakítani, amitől ugye édesebbek lesznek és összeségében jobb is lesz az ízük.

Amikor gyökereket gyűjtesz, akkor általában a kétnyári, vagy évelő növények gyökerét gyűjtöd be, tehát véget vetsz a növény életciklusának. De mondjuk ha fákról, vagy cserjékről van szó (amik évelők) akkor picit más a helyzet, mert ezeknek többfelé, szélesen elágazhatnak a gyökereik és tudsz gyűjteni úgy is belőlük, hogy ne zavard meg a növény életciklusát. A kétnyári növények esetében viszont mindenképp véget vetsz a növény életciklusának.

Aztán néhány évelő, mint például a torma esetében, ha úgy gyűjtöd be a gyökeret, hogy egy 2-3 cm-es részt meghagysz (ami a föld feletti részekhez kapcsolódik) és ezt újraülteted, akkor a növény új gyökeret tud növeszteni hogy átvészelje a telet. Nekem a tormák kb. 50-70%-ban megmaradtak ilyen újraültetések után, úgyhogy egészen jók az arányok.

Néhány gyökér, mint mondjuk a pitypang, a bojtorján, vagy a fodros lórom gyökere eléggé törékeny, tehát könnyen beletörik a talajba, amikor gyűjtöd. Ez lehet áldás és átok is attól függően, hogy mi a célod. Hogyha mondjuk el szeretnéd tüntetni a pitypangokat egy területről akkor jó szélesen körbe kell ásnod és jó mélyre is kell leásnod, hogy ki tudd szedni az egész gyökerét. Ha viszont nem zavar, hogy évről-évre visszatér, akkor egy kis kézi ásó is megteszi.

Pár Fontos Dolog a Gyökerekkel Kapcsolatban

  • Néhány növény gyökere összegyűjti a méreganyagokat a talajból, úgyhogy bizonyosodj meg róla, hogy „tiszta” terepről gyűjtöd a gyökereket. Érdemes az utaktól és bányáktól távol (25-30m) gyűjtened.
  • Vannak gyökerek, amik lassabban nőnek, mint a többi. Mindenképp vedd figyelembe egy növény teljes életciklusát, mielőtt véget vetsz neki.
  • Ha olyan növény gyökerét gyűjtöd be, amin épp bogyók, vagy magok vannak, akkor ezeket vesd el, miután begyűjtötted a gyökeret és így még segíted is a növény szaporodását (arról nem is beszélve, hogy folyamatos lesz a „gyökér ellátásod”)
  • Tisztítás: A gyökerekről a földet (általánosságban) erős vízsugárral szoktuk letisztítani, vagy zöldség kefével a mosogatóban.
  • Szárítás: Érdemes apró darabokra felvágni a gyökeret, mielőtt elkezded szárítani. Szárítás alatt maradjon a hőmérséklet 35 C fok alatt.
  • Tárolás: Hűvös, sötét és száraz helyen tárold

Melyik Növények Gyökereit Tudod Begyűjteni

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris)

Egy évelő cserje, amit sok kertbe ültetnek, mint dísznövény. A gyökerének csak egy részét gyűjtsd be, hogy a megmaradt gyökerei zavartalanul tudjanak tovább nőni.

Foltos nőszirom (Iris versicolor)

Egy mocsaras területeket kedvelő, évelő növény, ami a gyökeréből szaporodik, de szerencsére gyorsan és könnyen tud szaporodni. A nőszirom gyökerét azután gyűjtsd be, hogy a levelei elhalnak.

Bojtorján (Arctium lappa)

Ez a hatalmas kétnyári jóbarát szerencsére könnyen szaporodik magról. A bojtorjánnak az elsőéves gyökerét gyűjtsd be az első fagy után. Egy gyors tipp a bojtorján gyökérhez: Ez egy olajos gyökér, tehát hamar elkezd rohadni, miután kiszáradt (kb 4-6 hónapig áll el szárítva). Frissen nagyon finom ételeket és tinktúrát is tudsz készíteni belőle. 

Orvosi kálmos (Acorus calamus)

Az orvosi kálmos lápos, vízmenti területeken nő. A rizómái egy sűrű szőnyeget alkotnak a föld alatt, amit eléggé kalandos letisztítani, viszont nagyon megéri! Gyűjtsd a rizómákat az első fagy után.

Mezei katáng (Cichorium intybus)

A katáng egy kétnyári növény, ami gyakran rövid-életű évelőként „viselkedik”. Gyűjtsd az első éves gyökereit az első fagyok után. Ez egyébként egy vastag főgyökér, ami akár 10-15 cm mélyre is lenyúlhat és könnyen törik, tehát csak óvatosan, ha az egész gyökeret be akarod gyűjteni.

Fekete nadálytő (Symphitum officinale)

Egy évelő növény, aminek a gyökerét az első fagytól egészen tavaszig tudod gyűjteni. Itt részletesen tudsz is olvasni arról, hogy mennyi mindenre tudod használni a fekete nadálytőt.

Pitypang (Taraxacum officinale)

Szintén egy évelő, aminek a gyökerét az első fagytól egészen tavaszig, az első virágzásig tudod gyűjteni.

Echinacea (Echinacea spp.)

Évelő növény. A 3-5 éves gyökereket gyűjtsd be az első fagy után.

Örménygyökér (Inula helenium)

Egy évelő növény, aminek a kétéves gyökereit gyűjtsd be. Ebből a bejegyzésből megtudod, hogy mire tudod használni az örménygyökér gyökerét.

Fokhagyma (Allium sativum)

Gyakorlatilag egy évelő, amit egyévesként kezelünk. Akkor gyűjtsd be a hagymákat, amikor a levelek elkezdenek visszahalni, de még mielőtt teljesen elszáradnának.

Tárnics (Gentian spp.)

Évelő növény. Akkor gyűjtsd be a rizómákat, amikor a levelek már elkezdenek visszahalni.

Torma (Amoracia rusticana)

Egy évelő növény. Az első fagyok után, vagy kora tavasszal (amikor ketté kell szedni a növényt) gyűjtsd a gyökerét. Ahogy korábban is olvastad, ha egy kis gyökeret hagysz a föld feletti részeken és ezt visszaülteted, akkor be tudod biztosítani magadnak a folyamatos torma termést.

Mályva (Althaea officinalis)

Évelő növény. Késő ősszel gyűjtsd, lápos, mocsaras területekről, vagy nedves rétekről. Itt picit többet is tudsz olvasni arról, hogy mire tudod felhasználni a mályva gyökerét.

Ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

Kétnyári növény. Az első éves gyökeret gyűjtsd az első fagytól egészen kora tavaszig, amíg el nem kezdenek kihajtani.

Csalán (Urtica dioica)

Évelő növény.  Gyűjtsd a gyökereket az első fagytól egészen tavaszig, amíg el nem kezdenek levelet hozni.

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Évelő növény. A 2. és 3. éves gyökereket gyűjtsd az első fagy után. A levelek még simán élhetnek, amikor begyűjtöd a gyökeret, ezeket ételekhez, vagy gyógynövény készítményekbe szintén fogod tudni használni.

Vadmurok (Daucus carota)

Egy magról nagyon jól szaporodó kétnyári növény. Gyűjtsd az első éves gyökerét az első fagy után.

Erdei mácsonya (Dipsacus fullonum)

Kétnyári növény. Az első éves gyökereket gyűjtsd az első fagy után. Szerencsés ha kesztyűt húzol hozzá, mert a levelei elég szúrosak.

Valeriána (Valeriana officinalis)

Évelő növény.  Gyűjtsd a gyökereket az első fagytól egészen tavaszig, amíg el nem kezdenek levelet hozni.

Fodros lórom (Rumex crispus)

Egy kétnyári, magról könnyen szaporodó növény. A gyökere mélyen nő és nagyon vastag, úgyhogy az egyik legnehezebben gyűjthető gyökér. Áss le jó szélesen és jó mélyre és egy vasvilla is sokat tud segíteni ennek az aromás, sárga gyökérnek a begyűjtésében.

Most már látod, hogy mennyi gyógynövény gyökerét tudod begyűjteni ebben az átmeneti évszakban.

De biztos azt is tudod, hogy a gyökerekből a leggyakrabban hosszú főzetet, vagy tinktúrát készítünk. Azt pedig, hogy ezeket pontosan hogyan tudod elkészíteni a Bevezető mini-kurzusból megtudod.

De nem csak ezt tudod meg, meg fogod ismerni mit jelent az, hogy a gyógynövények energetikája, a szöveti állapotok és még azt is megtanulod hogy hogyan tervezz gyógynövény formulákat (akár azokból a gyökerekből, amiket nemrég gyűjtöttél). Ha érdekel hogyan tudod tényleg hatásosan használni a gyógynövényeket mindenképp nézz rá!

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.