A GOMBA KURZUS

A GOMBA KURZUS

Csatlakozz a gomba kurzushoz és fedezd fel a gombák rejtélyes birodalmát! A gomba kurzus végig fog vezetni téged a gombák lenyűgöző világában, a tönktől a kalapig, a vad és kalandos hiedelmeken át, a biztonságos gombagyűjtési gyakorlatokon keresztül, egészen a gombák biológiájáig.

Tudd meg, hogy a gombáknak hogyan és miért van óriási tápértéke és szerezz gyakorlatot abban, hogyan készíts finom és gyógyhatású gomba készítményeket.

Ez az összetett gomba kurzus megtanít úgy gondolkodni téged, mint egy mikológus és segít abban, hogy magabiztosan ismerj fel gombákat a „vadonban”, tehát tudni fogod, hogy mikor gyűjthetsz be egy gombát és mikor tilos.

A kurzus során olyan alaptudást fogsz szerezni, amivel megérted majd ezeket a rejtélyes élőlényeket, megtanulsz határozó kulcsokat és más eszközöket használni a gombák felismeréséhez és sokkal közelebbről megismersz majd 20 népszerű gombát, sőt azt is, hogy ezeket hogyan tudod felhasználni a főzésben és az egészséged fenntartásában.

Meg fogod ismerni a gombákat, mint élőlényeket, az érdekes ökológiai kapcsolataikat és azt, hogy hogyan támogatják nem csak az emberi test, de a bolygó egészségét is. Készülj fel arra, hogy le leszel nyűgözve

Leírás

Utazz el a gombák titkos birodalmába a gomba kurzuson keresztül!

Fedezd fel, hogy mitől lesz gomba egy gomba és, hogy a gombák milyen kapcsolatokat alakítanak ki a többi élőlénnyel… mondjuk úgy, hogy a gombáknak elég komoly közösségi hálózata van!

Készülj fel arra, hogy mélyen beleveted magad a témába! Ebben a kurzusban a gombák legapróbb részleteit is meg fogod ismerni, meg fogod vizsgálni azokat a vizuális tulajdonságokat, amik segítenek majd egyik gombát megkülönböztetni a másiktól és megtanulsz határozó kulcsokat használni, hogy még biztonságosabban tudj majd gombákat gyűjteni.

Nem tudod hogyan kezdj neki?

Tőlünk megkapod a legjobb tanácsokat és eszközöket ahhoz, hogy magabiztosan és biztonságosan tudd felismerni a gombákat. De a gomba kurzus nem csak a gombák felismeréséről és a gombagyűjtésről szól!

Tele van olyan tudással is például, hogy hogyan tudod a gombákat főzéshez, vagy „gyógynövényként” (ugye a gombák egyáltalán nem növények) felhasználni, akár gyűjtötted, termesztetted, vagy a boltban vásároltad őket. Még azt is meg fogod tanulni, hogy hogyan tudsz elkezdeni otthon gombákat termeszteni!

A Gomba Kurzus a te saját, online gomba programod

Együtt elmélyülünk a gombagyűjtés etikájában, gyakorlataiban és biztonságában és több, mint 20 gyakori ehető és a gyógyhatású gombát fogsz megismerni (és azt is, hogy hogyan ismerd és használd fel őket!). Sőt egy kis kémiát is fogsz tanulni, hogy a gomba készítményeid a legprofibbak legyenek.

Sokkal magabiztosabb leszel abban hogyan ismerj fel gombákat, miután megismered ennek a 20 gombának a részletes gomba-határozó profilját, amiket akár ki is vihetsz majd magaddal az erdőbe. És ezek mellett még 12 olyan gomba profilt is találsz, amik segítenek neked ezeket a füvészetben és a konyhádban felhasználni őket.

A gomba kurzus egy kezdő-szintű kurzus olyanoknak, akik szeretnék jobban megismerni a gombák biológiáját és morfológiáját, akik jobban meg szeretnék érteni azt, hogy a gombák miért hihetetlenül fontosak a bolygó egészsége szempontjából, akik fel szeretnék fedezni a gombagyűjtés örömeit (és veszélyeit!) és akik felelősen szeretnék az életük részévé tenni a gombákat.

MILYEN TUDÁST ad neked a gomba kurzus

NÉPI HIEDELMEK & TUDOMÁNY

 • Milyen hiedelmek vannak/voltak a világban a gombákról?
 • Miben másak a gombák, mint a növények?
 • Hogyan fejlődtek ki a gombák az evolúció során és milyen kapcsolatban állnak a többi élőlénnyel?
 • Hogyan táplálkoznak és szaporodnak a gombák?
 • Hogyan lehet a gombákat a környezet helyreállítására felhasználni?
 • Hogyan rendszerezik a gombákat a mikológusok?

GYŰJTÉS & FELISMERÉS

 • Milyen veszélyei vannak a gombagyűjtésnek?
 • Mikor biztonságos begyűjteni egy gombát?
 • Milyen kifejezéseket használunk, hogy leírjuk a gombák különböző részeit és ezek mit jelentenek?
 • Milyen különböző formái lehetnek egy gombának és a gombák részeinek?
 • Hogyan tudsz gombahatározó kulcsokat használni gyűjtéskor és melyik a legjobb?
 • Hogyan tudsz kapcsolatot létesíteni a te bio-régiódban élő gombákkal?

JÓLLÉT & FELHASZNÁLÁS

 • Melyikek azok a gyakori, vadon növő gombák, amiket fel tudsz használni a konyhádban és a füvészetben is?
 • Milyen hasznos tápanyagok vannak a gombákban?
 • Hogyan tudod a gombákat az egészséged támogatására felhasználni?
 • Hogyan tudod elkészíteni a saját, hatékony gomba kivonataidat?
 • Mit mondd egy gomba kémiája arról, hogy hogyan tudod felhasználni?
 • Hogyan tudsz jótékony gombákat termeszteni a konyhádban, a kertben, vagy az erdőben?

Tarts velünk és vesd bele magad ezekbe a kérdésekbe és még sokkal többe. A kurzus végére pedig:

 • Meg fogod érteni a rengeteg kapcsolatot, amit a gombák a többi élőlénnyel alakítanak ki és amik létfontosságúak a különböző ökológiai rendszereknek szerte a világon.
 • Teljesen új nyelven fogsz beszélni a gombákról (és így is fogod megérteni őket).
 • Meg fogod tudni nevezni a gombák összes részét és ismerni fogod az összes különböző formájukat is ezeknek a részeknek.
 • Fel fogsz tudni ismerni új gombafajokat határozó kulcsok segítségével.
 • Meglesznek az eszközeid ahhoz, hogy a gyakori vad gombákat fel tudd ismerni és el is tudd kezdeni őket gyűjteni.
 • Komoly tudásod lesz a gombák kémiájáról, aminek köszönhetően sokkal hatásosabb gomba készítményeket fogsz tudni készíteni
 • Megismersz egy nagy adag gombás receptet, amikkel el tudsz indulni a konyhádban.
 • Meg fogod érteni, hogy a gombák hogyan támogatják az immun-, az emésztő-, a szív/ér-, a légző- és a neuroendokrin rendszert is
 • Olyan betekintésed lesz a rejtett királyságba, ami után teljesen máshogy fogsz tekinteni az erdőkre és a mezőkre. 

Mit Kapsz a Gomba Kurzusban

Örökös hozzáférés

Miután csatlakozol a kurzushoz, örökösen hozzá fogsz férni, tehát a saját tempódban élvezheted ki minden pillanatát!

4 Részletes Modul

Széles körben fedjük le a gombák világát, a kémiájukat, azt hogyan tudsz otthon gombákat termeszteni, hogy ismered fel őket a vadonban, hogyan tudsz hatásos gomba készítményeket készíteni, hogyan vannak hatással az emberi testre és még sok más dolgot fogsz megismerni.

18 Lecke Tele Tartalommal

Jobb, ha felkészülsz testben és lélekben, mert rengeteg lesz a gyakorlati tudás. Ez a 18 lecke megtanítja neked azokat az alapvető dolgokat, amivel magabiztosan fogsz elindulni a gombás utadon

Gomba Morfológia és Villám Határozó Kiskönyv

Összegyűjtöttünk neked pár fontos dolgot kiskönyv formájában is, hogy le tudd tölteni és bármikor magaddal tudd vinni, amikor „gombavadászatra” indulsz.

Zárt Közösség a Diákjainknak

Az Academiae Herba diákjai hozzáférést kapnak a zárt Facebook közösségünkhöz, a Füvész Körhöz! Fejlődj együtt a diáktársaiddal, ahogy haladsz előre a gyógynövényes utadon, kérdezz a tanítóktól és oszd meg a saját tapasztalatidat ebben az inspiráló közösségben.

Gomba Profilok

Ismerd meg a gombáidat! 30 részletes gombaprofilhoz fogsz hozzáférni a kurzuson belül. Ezekből 20 kifejezetten a gombák felismerésére épül, 10 pedig a felhasználásukra, tehát hogy milyen hatásaik vannak, milyen az energetikájuk, mik a biztonságos dózisaik és még sok más.

Gomba Receptek

17 konyhai gombás receptet fogsz megismerni kifejezetten azokkal a gombákkal, amikhez könnyen hozzá tudsz férni és a legjobb hatással vannak az egészségedre.

Hogyan Épül Fel a Gomba Kurzus

A Gomba Kurzus Moduljai

1. MODUL: Bevezetés a mikológiába és a gombák ökológiájába

 • Bevezetés a kurzusba
 • Hiedelmek a gombákról
 • A gombák biológiája és rendszerezése
 • A gombák ökológiája
 • Gombák a környezet helyreállításában

A kurzus egy átfogó bevezetéssel kezdődik a gombák világába. Mik a gombák biológialag? Milyen kapcsolatok alakulnak ki a gombák és más élőlények, mint az állatok, algák, növények és emberek között? 

A gombák ökológiája és biológiája már önmagában nagyon érdekes, de ez a tudás elengedhetetlen ahhoz is, hogy felismerd majd a különböző gombákat, amiről később a kurzusban mégtöbbet megtudsz majd.

Az 1. modulban még el fogsz merülni néhány érdekes hiedelemben a régi időkből, amikor még nem értette ennyire jól a gombák biológiáját és ökológiáját a tudomány. És megismered azt is, hogy az emberek kapcsolata a gombákkal hogyan fejlődött ki a történelem során és hogyan jutott el odáig, hogy ma már a környezet helyreállításában is használjuk őket.

2. MODUL: A gombák jellemzői és hogyan ismerd fel őket

 • A gombák morfológiája
 • Hogyan használd a határozó kulcsokat
 • A gombák kémiája

Ebben a modulban megismered azokat a szavakat és eszközöket, amikre szükséged lesz, hogy meg tudd különböztetni egyik gombát a másiktól, végül fel is tudd ismerni ezeket a gombákat a terepen és tudd, hogy mikor hagyd a gombák meghatározását szakemberekre! 

Ismerd meg a mikológia nyelvét, gyakorold a határozó kulcsok használatát és fedezd fel a hasonlóságokat a gombák különböző csoportjaiban. Ez a modul tele van illusztrációkkal és képekkel, amiket újra és újra fel fogsz tudni használni a gombás utadon.

A 2. modulban szó lesz még a gombák kémiájáról. Egyrészt azért, hogy megértsd, hogy a gombák hogyan vannak hatással a testedre, másrészt pedig azért, hogy igazán hatásos gomba készítményeket tudj majd készíteni

3. MODUL: A gombák gyűjtése és termesztése

 • A gombagyűjtés etikája
 • A gombagyűjtés technikái és biztonság
 • Gyakori vadon növő gombák
 • Gomba termesztés otthon

Ebben a modulban megtanulod a gombagyűjtés alapelveit és technikáit és azt, hogy hogyan tudsz otthon gombákat termeszteni. Ez a modul annak a tudásnak a gyakorlati felhasználására koncentrál, amit az előző modulban szereztél. És még jobban elmélyülsz azokban a technikákban, amiket a legnépszerűbb ehető és gyógyhatású gombák igényelnek.

A 3. modulban megismersz 20 gomba profilt a leggyakoribb gombákról, amik leírják a gomba legfontosabb ismertető jegyeit, az élőhelyét, a hasonmásait és a konyhai és gyógy felhasználását is. 

Ezek a leckék inspirálni fognak, hogy testközelből fedezd fel a gombák világát, mert magabiztosan fogod tudni megtalálni, begyűjteni és termeszteni őket. De ezek mellett még tisztelni is fogod a szerepüket, az ökológiai rendszerekben és megérted, hogy milyen hatással vagy ezekre, amikor vadon gyűjtesz gombákat.

4. MODUL: A gombát tápértéke és gyógyhatásai

 • Gombák és a spiritualitás
 • Gombák, mint ételek
 • Gombák és az immunrendszer
 • Gombák az emésztő-, a légző- és a szív-érrendszer egészségéért
 • Gombák és az ideg-, hormonrendszer
 • Gomba készítmények
 • Lezárás

Végül tanuld meg, hogyan tudod felhasználni a gombákat, amiket eddig megismertél! A 4. modul azzal kezdődik, hogy megtanulod hogyan tudsz spirituális kapcsolatot kialakítani a gombákkal és felfedezed a spiritualitás és a fizikai hatások átfedéseit. 

Aztán megtudod, milyen módokon tudod ételként felhasználni a gombákat úgy, hogy a legfontosabb tápanyagokat be tudd vinni a szervezetedbe és más hatásait is ki tudd élvezni a gombáknak. Megismered a gombák mikro- és makro tápanyag értékeit és a különleges elkészítési módokat ahhoz, hogy ezeket fel tudd erősíteni. Sőt megtanulod a gombák különböző konyhai elkészítési módjait és a különböző kivonatok technikáit.

A 4. modulban megtudod azt, hogy a gombák alkotó elemei hogyan vannak hatással a legfontosabb szervrendszereidre, mint a légző-, emésztő-, szív/ér-, immun-, vagy a neuroendokrin szervrendszer. 

A leckékben rengeteg tudományos kutatásról lesz szó, ami ezeket bizonyítja és szó lesz a gombák tradícionális, gyógyászati felhasználásáról is. Ezek mellett még több gomba profillal is találkozni fogsz, a legnépszerűbb ehető és gyógyhatású gombákról.

mit mondanak a kurzusról

„Teljesen új fényben látom a környezetemet a kurzus óta! Nem esett sok eső mostanában, de alig várom, hogy essen és kimehessek megismerni milyen gombák nőnek a környékemen. Az nyűgöz le a legjobban, hogy a gombák mennyi módon képesek segíteni nekünk! Alig várom, hogy kimehessek.”

B.J. 

„Nem is tudom hol kezdjem… ha valakit érdekel az hogy hogyan működik a természet, hogyan tud hatással lenni a saját egészségére, az immunrendszerére, hogyan tudja megelőzni a betegségeket, a felfedezés, a vadon gyűjtés, a kirándulás és csodálni akarja a világot a lába alatt, amikor az erdőben sétál akkor: „Végezd el ezt a kurzust, nem fogod megbánni”

Rosenberg Teréz

„Biztosan ajánlom ezt a kurzust másoknak is! Több gombás kurzust megcsináltam már, de egyik sem ment bele ilyen mélyen a tudományos részébe, úgy, hogy közben a spirituális oldalát is figyelembe veszi a gombáknak. Olyan sokat tanultam és alig várom, hogy egyre több mindent kipróbálhassak idővel, ahogy bátrabb leszek.”

Alacskai Krisztián

„Hihetetlen volt ez a kurzus!!! Tele mély tudással és érdekes információkkal. Izgatott vagyok, hogy minden tudást azonnal átvigyek gyakorlatba. Mindenkinek ajánlom ezt a gomba kurzust, akiket érdekelnek a gombák. Köszönöm a remek munkátokat és a sok tudást.”

T. Edina

„Nagyon élveztem a kurzust. Rettentő átfogó. Mikor elkezdtem egy lelkes kezdő voltam, akit érdekeltek a gombák, de semmi tapasztalatom nem volt, most pedig úgy érzem, hogy elég tudásom van, úgyhogy készen állok „felfedezni a gombák világát”

T. Péter

„Gyerekek ez a csúcs! Elképesztően átfogó az anyag, minden tudományos kutatásokkal van alátámasztva… nagyon részletes… ugyanúgy megértettem a gombák spirituális oldalát, mint a kémiai oldalát… tényleg a legjobb, amivel magyar nyelven találkoztam. Nagyon sok kurzust elvégeztem már, hiszen lelkes gombász vagyok és vannak bizony jó kurzusok máshol is, de ez a csúcs.”

Hámori Ilona

Indulj el az úton

Készen állsz arra, hogy felfedezd a gombák rejtett birodalmát?

Kezd el a gomba kurzust!

*Soha ne egyél meg olyan vadon gyűjtött gombát, amiben nem vagy 100%-ig biztos!