Miért a Tüdőd Egyik Legjobb Barátja az örménygyökér?

örménygyökér virágzik a mezőn

Az örménygyökér lett az egyik kedvenc gyógynövényem az elmúlt években. Nem csak azért, mert annyira erős hatása van sok gyakori légzőrendszeri problémára, amikkel egyébként rengetegen küzdenek, de azért is, mert „visszaépítő” hatása is van.

A kertedben magasra nő, szinte kérkedően élénk sárga virágokkal és erősen aromás gyökerekkel. Ez az egyik legjobb gyógynövény amit a nyirkos és hideg légzőrendszeri állapotokra használhatsz. Az örménygyökér egyfajta belső meleget ad a testednek és az elmédnek, úgyhogy mondhatjuk azt is, hogy egy belső napként fog felmelegíteni téged. De tényleg ez illusztrálja a legjobban az érzést, amit kelt benned.

Most konkrétan egy gyógynövény profilt fogok írni az örménygyökérről, pont úgy, azok alapján az elvek alapján, amiket te is könnyen megtanulhatsz a gyógynövények 101 mini kurzusunkból.

Az Örménygyökér Íze

Az örménygyökér egy csípős növény, fűszeres és aromás ízzel (a gyökerei tele vannak illó olajokkal, ezek adják neki ezt a jellegzetes ízt). 

De jelen van benne egy gyenge keserű és fanyar íz is, bár a csípős íze általában elnyomja ezt a kettőt. Míg a keserű íze egy „lecsapoló”, szárító hatásra utal, a fanyar íze görcsoldó és lazító hatást jelez neked.

Az Örménygyökér Affinitásai

Légzőrendszer. Ugye egy perce olvastad, hogy mennyire erős hatása van légzőrendszeri problémákra, úgyhogy ezek után nem fog meglepni, hogy elsődlegesen a légzőrendszerrel affinis. Ez a gyógynövény olyan szempontból egyedi, hogy nem csak, hogy enyhíti az akut légzőrendszeri állapotokat, de vissza is építi a tüdő funkcióit és egészségét akkor, amikor krónikus, hosszan tartó, vagy gyakori betegségek legyengítik.

A másik fő affinitása az örménygyökérnek az emésztőrendszerrel van. Az örménygyökér az aromás és stimuláns illó olajaival és gyantáival támogatja az emésztőrendszert. Ezek a keringést az emésztőrendszer felé „irányítják”, kihajtják a gázokat, segítenek a tápanyagok lebontásában és előkészítik őket a kiürülésre is. 

Az örménygyökér melegítő és szárító hatásai kifejezetten hasznosak a nedves, váladékos és stagnáló emésztőrendszeri állapotok esetében. Ezeket az állapotokat lassú emésztés és az evés utáni nehézség érzet jellemzi.

Hatással van a szív és érrendszerre és a keringésre is a csípőssége miatt, amivel ugye felpörgeti a keringést és így melegíti a testet. Bár konkrétan gyógyhatása nincs a szív érrendszerre, de ezek miatt mindenképpen pozitívan befolyásolja a keringést.

Az Örménygyökér hatásai

A fő hatása egy stimuláns köptető hatás. Ez azt jelenti, hogy segít a váladékot (hurut) eltávolítani a tüdőkből. Fontos, hogy nem minden köptető ugyanúgy működik. Ha rákeresel interneten, vagy egy könyvben a köptető hatású gyógynövényekre, listákat fogsz találni olyan gyógynövényekről, mint például a mályva (Althaea officinalis), az ökörfarkkóró  (Verbascum thapsus), és az örménygyökér (Inula helenium). Több fajta köptető létezik és mind más és más energetikájú légzőrendszeri állapotokon tud segíteni.

Az örménygyökér illó olajai és gyantái irritálják a nyálkahártyát, amitől ez a növény egy kifejezetten melegítő és stimuláló köptető lesz. Azzal, hogy stimulálja ezeket a szöveteket segíteni fog abban, hogy „eredményes” legyen a köhögés.

Akkor használj örménygyökeret, amikor hideg, nyirkos, hurutos köhögésről van szó, ahol nehéz ezt a hurutot felköhögni, ezt „eredménytelen” köhögésnek is hívjuk. A másik helyzet amin sokat tud segíteni az az, amikor a köhögés nem elég mély ahhoz, hogy az összes stagnáló hurutot ki tudja „lökni” a tüdődből. Ez túlzó köhögéshez szokott vezetni, ami nem tud enyhülni. Az örménygyökér felszakítja a hurutot az illó olajainak köszönhetően és stimulálja a szöveteket, hogy mélyebbre jusson a köhögés és ki tudja tisztítani a tüdőt.

Mert az örménygyökér annyira melegítő és stimuláló meg fogod látni, hogy stimuláló izzasztó hatása is van. Nagyon hatásosan tudja „megtörni” a lázat, főleg akkor, amikor köhögés is jelen van és a személy ki van hűlve és reszket. Az örménygyökér a vért a test felszíne felé tereli, megnyitja a kapillárisokat és felmelegíti az embert, hogy el tudjon kezdeni izzadni, amivel meg tudja törni a lázat.

Az örménygyökér egy légzőrendszeri visszaépítő növény is, ez egyébként egy ritkán használt kifejezés a nyugati füvészetben. A visszaépítő azt jelenti, hogy képes visszaállítani a szövetek funkcióit és a szerv, vagy szervrendszer egészségét. 

Az örménygyökér konkrétan segít „megitsztítani” a krónikus mellkasi állapotokat, visszaállítja az egészséges váladéktermelést és megerősíti a tüdőket. Ezek a hatások kifejezetten hasznossá teszik az örménygyökeret az elhúzódó légzőrendszeri állapotok, és a fertőzések után sokáig fennmaradó köhögések esetében.

Matthew Wood azt mondja, hogy az örménygyökér kifejezetten jó azoknak az embereknek, akiknél asztma alakul ki egy hosszan fennálló bármilyen légzőrendszeri betegség miatt. Ugye olvastad, hogy a fanyar íze jelzi a görcsoldó hatását, amivel lazítja az izomgörcsöket és a merevséget, ezzel pedig segít, hogy mélyebben, „teljesen” tudj belélegezni.

Az antiszeptikus gyantái és illóolajai hatással vannak az immunrendszerre is. Segít a bakteriális fertőzéseken, főleg akkor, amikor a váladék sárga, vagy zöld. Sokan tapasztalták, hogy miután elkezdték használni az örménygyökeret a váladék felhígult és kitisztult (ami a fertőzés gyengülésének a jele).

Annyira hatásos a váladékok kiürítésében és hogy ezeknek a kiváltó okát is megszüntesse, hogy sokszor „váladékos” emésztésre is alkalmazzák, ami általában hányingerrel jár.

Milyen az a váladékos emésztés?

Amikor tele van váladékkal a tüdőd, ez a váladék át tud vándorolni a gyomrodba, ahol bezavar az emésztésbe és hányingert fog okozni. De fordítva is így van, hogyha túl sok a váladék a gyomrodban, az át tud vándorolni a tüdődbe (ezért van néha, hogy evés után akár 1 órán keresztül is hurutos köhögés jön rád). 

Bármelyik esetről is legyen szó, ez túlzott nedvességet jelent, amit az örménygyökér „le tud ereszteni” az enyhén tonizáló keserű hatásával. Ez az antiszeptikus hatásával párosul, tehát az örménygyökér hatásos a fertőzések „kitisztításában” és abban, hogy a nyirok folyadékot oda irányítsa, ahol stagnáció van a belekben.

Az örménygyökér ezek mellett még prebiotikus növény is. A prebiotikus azt jelenti, hogy olyan rostok vannak benne, amik táplálják a vastagbeleidben élő hasznos baktériumokat (mikrobiom). Stimulálja a növekedését és a szaporodását is ezeknek a baktériumoknak, amivel megerősíti és gyógyítja az emésztőrendszeredet. Konkrétan az inulin nevű rost ez a prebiotikum az örménygyökérben, amiből a nemzettség  latin neve Inula is származik. Egyébként a pitypang (Taraxacum officinale) és a bojtorján (Arctium lappa) is hasonlóan magas inulin tartalmú növények (ha már a prebiotikumokról volt szó).

Az Örménygyökér Energetikája

Csipős, tehát melegítő. A görög tradíciókban az örménygyökeret harmadfokú melegítőnek tartották, ami azt jelenti, hogy higítja a folyadékokat és kifelé nyomja a meleget, amivel megindítja az izzadást. Ugye ezt jól mutatja a stimuláns izzasztó hatása, a keringésfokozó tulajdonsága és a melegítő hatása a tüdőben és a gyomorban.

Bár ez a növény enyhén növeli a váladék termelést a tüdőben, az örménygyökér egy összességében szárító energetikájú növény. Ez azért van, mert amikor izzadsz és a váladékot (hurutot) felköhögöd, akkor folyadékot veszítesz.

Pont ezek miatt kifejezetten a hideg, nyirkos szöveti állapotokra ajánljuk.

Pszichés és Érzelmi Nézőpont

Ahogy felmelegíti és felemeli a testet, ugyanígy emeli és melegíti fel az elmét is. Sokat tud segíteni azokon, akiken eluralkodik a magány és a gyász, főleg ha ez honvágyhoz kötött, vagy valamilyen módon az otthon elvesztéséhez. Van egy felemelő hatása a depressziós súly alól és felélénkíti az elmét a pozitív „nap-szerű” energiáival.

Hogyan Nevelj Örménygyökeret

Az örménygyökérnek ragyogó sárga virágai vannak, nagy, széles levelekkel. Nagyon magasra meg tud nőni és néha annyira nehéz lesz a sok virágja, hogy oldalra dől. Ha olyan növényt keresel, aminek komoly a megjelenése, vagy mondhatjuk úgy is, hogy „egy kiállása van”, akkor az örménygyökér nagyon jó választás neked.

Ez egy Európában és Ázsia bizonyos részein honos, évelő növény. Nagyon szereti a napos helyeket, ahol jól áteresztő a talaj, de jól bírja azt is amikor a körülmények nem tökéletesek neki. Az örménygyökér csírázásához fényre van szükség, úgyhogy a magokat a talaj tetejére szórd és maximum egy vékony réteg verminkulitot szórj rá, hogy mégis érje fény és ki tudjon hajtani.

Hogyan Készítsd Elő

A gyökereiben van minden gyógyereje. Legalább két évet kell várnod, mielőtt elkezdheted begyűjteni a gyökereit, mert ennyi idő legalább kell neki, hogy teljesen megérjen. A legszerencsésebb ősszel miután a növény föld feletti részei visszahúzódtak, vagy kora tavasszal, mielőtt még a növény virágozna begyűjteni. Ilyenkor egyébként gyökérdugvánnyal szaporíthatod is az örménygyökeret.

Miután begyűjtötted a gyökereket jól tisztítsd meg őket és frissen készíts belőlük tinktúrát. Mivel tele vannak illó olajokkal és gyantákkal ezért erős alkoholt érdemes használnod. Ez lehet 80, 90, vagy 95%-os alkohol is.

De csinálhatsz belőle köhögés elleni szirupot is hörgő fertőzésekre és nagyon jól kombinálható más aromás, melegítő növényekkel, mint a gumós selyemkóró (Aclepias tuberosa), vagy a gyömbér (Zingiber officinale).

Sőt akár ki is száríthatod a gyökereket, hogy később hosszú főzetet, vagy más készítményt készíthess belőle.

A csípős, fűszeres és melegítő íze és a stimuláló, revitalizáló tulajdonságai az örménygyökérnek felébresztik a testeded és az elmédet is. Kevés hatásosabb gyógynövényt találsz, amik ennyire jól rendbe teszik a tüdőt.

Olvastad, hogy készíthetsz az örménygyökérből tinktúrát, szirupot, kombinálhatod más növényekkel is… ha érdekel, hogy ezeket konkrétan hogyan tudod elkészíteni… bármelyik gyógynövényből, vagy kíváncsi vagy arra, hogy még milyen energetikai kategóriák, szöveti állapotok, vagy gyógynövény hatások léteznek, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra. Tényleg nagyon sok mindent meg fogsz tudni belőle.

 

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.