Hogyan Ítél El a Modern Tudomány Egy Gyógynövényt. Fekete Nadálytő

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) egy kifejezetten fontos gyógynövény a tradicionális nyugati füvészetben és a modern füvészetben is, de manapság egyre többen megbélyegzik.

Úgy tűnik, hogy az emberek egy kicsit félnek tőle, mert kutatások azt mutatják, hogy bizonyos alkotó elemei veszélyesek lehetnek. Annak ellenére, hogy a nyugati füvészek sok száz éve használják helyileg és belsőleg is.

Igen, jól olvastad… belsőleg. Tehát megeszik, vagy megisszák. Sok száz éve…

Azért írom ezt a rövid bejegyzést, mert egyre többektől hallom, hogy már fekete nadálytő krémet se mernek magukra kenni, mert „azt olvasták” (egy biztos nagyon hiteles forrásból), hogy egy veszélyes növény. 

Úgyhogy most tisztázni fogom ezt a dolgot, hogy magabiztosabban és hozzáértően tudd majd használni a fekete nadálytőt innentől kezdve.

 

Miért Mondják Egyre Többen, Hogy a Fekete Nadálytő az Életedre Tör?

Ahogy olvastad az előbb, a fekete nadálytő egy egyébként nagyon népszerű gyógynövény a nyugati füvészetben és nagyon régóta használják. Viszont a modern füvészek között van egy kis vita, vagy egyet nem értés.

A legtöbb modern füvész szerint a fekete nadálytőt csak külsőleg szabad alkalmazni, annak ellenére, hogy a régi füveskönyvek külső és rengeteg dologra belső alkalmazást is javasolnak. A modern füvészek azért alkalmazzák szigorúan csak külsőleg, mert pyrrolizidin alkaloidokat tartalmaz.

És több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a pyrrolizidin alkaloidok károsítják a májat, ezért nem ajánlott a fogyasztásuk, tehát ne edd vagy idd meg őket. Pont ez miatt most már ugyanezt tanácsolják az Amerikai lázgyökér (Eupatorium perfoliatum), a martilapu (Tussilago farfara) és a vörös acsalapu (Petasites hybridus) esetében is.

Ez egy olyan dolog ahol a tudomány és a tradíció egy picit megütköznek egymással. Ha belegondolsz, ez egy „érdekes” folyamat.

Itt van egy növény amit sok száz éve használnak… sokszor belsőleg is… nem ölt meg senkit… aztán jön pár kutató… felfedezik, hogy pyrrolizidin alkaloidok vannak benne… és büszkén kijelentik, hogy ők most aztán rájöttek (mert az elmúlt „pár” száz év az semmiség)… úgyhogy most már „hivatalosan” belsőleges alkalmazásra alkalmatlan növény a fekete nadálytő.

Valószínüleg, izolálták, azaz minden más anyagot eltávolítottak mellőle (mert ugye a természetben is így fordul elő, nem pedig egy növényben 15-20 másik alkotó elemmel együtt…), és ezt a nagyon tiszta pyrrolizidin alkaloid csoportot patkányokkal etették/itatták meg. A patkányok pedig májrákosak lettek tőle. Sajnos a legtöbb helyen ennyi a modern tudománynak bőven elég ahhoz, hogy kijelentsék: A fekete nadálytő emberi fogyasztása nem biztonságos.

Hiszen megint csak… a növényben is izoláltan van ez a vegyület csoport és mi szinte egyenlőek vagyunk a patkányokkal biológialiag… Ja, nem.

Ez egy elég nagy logikai ugrás, szerintem.

 

Hogyan Segít Tényleg a Fekete Nadálytő?

Helyileg a fekete nadálytő a szövetépítésben segít. Pont ezért tartják az egyik legjobb sebgyógyító növénynek. Viszont fontos, hogy csak felszínes sebekre használd, mély sebekre soha. Ez azért fontos, mert a fekete nadálytő annyira jól regenerálja és termeli a bőr szövetet, hogy a legfelső réteget fogja először újraépíteni és ezzel lényegében lezárja a sebet.

Ez pedig azért rossz, mert így a seb nem tud „lélegezni” és kiürülni, tehát nagyobb eséllyel elfertőződhet, vagy tályog alakulhat ki. Tehát csak felszíni vágásoknál, horzsolásoknál és hasonló dolgoknál használd, de ezeknél brutál sokat segít.

A fekete nadálytő ugye sebgyógyító és mellette még nyákosító is, ami azt jelenti, hogy száraz energetikájú és bőr problémákon segít főként. Ez miatt pedig nagyon különleges, mert ritka az olyan növény, ami sebgyógyítő, összehúzó és nyákosító is egyben. Az útifű kicsit hasonló, de a fekte nadálytő sokkal erősebb.

ha belsőleg használod, akkor a fekete nadálytőnek a gyomor nyálkahártyára van a legerősebb hatása. Mert ami kinnt sebgyógyító, az bennt is sebgyógyító. Tehát gyormorfekélyen, vagy bármilyen bélfekélyen is sokat segít és ugye mert nyákosító, ezért a refluxot is enyhíti.

Sőt, az összehúzó és tonizáló hatása miatt az áteresztő bél szindrómán is segít

Egyszóval, erős hatása van az emésztőrendszeri „sebekre”.

A fekete nadálytő nagyon jó még a csontok és kötőszövetek regenerálásban is. Tehát helyileg alkalmazhatod csonttörések, húzódások, szalag, vagy izületi sérülések esetében is. És nagyon jó kötőszövet erősítőt tudsz belőle készíteni, ha olyan növényekkel párosítod, amik ásványi anyagokban gazdagok, mint például a csalán, zsurló, vagy salamon pecsétje.

Ezek jóformán mind száraz, meleg/gyulladt, ellazult szöveti állapotok. A fekete nadálytő még nagyon gyengén hűsítő is, de ez nem a fő energetikája. Összeségében kimondható, hogy enyhíti a meleg, irritált szöveteket. Egyszerűen egy nagyon hasznos gyógynövény.

 

Hogyan Használd Biztonságosan a Fekete Nadálytőt?

Általánosságban, hogyha belsőleg szeretnéd alkalmazni, akkor a legjobb, ha főzetben készíted el mert az alkohol jobb oldószere az alkaloidoknak (tinktúra). Tehát így kevesebb pyrrolizidin alkaloidot juttatsz be a szervezetedbe.

A pyrrolizidin alkaloidok szempontjából és abból, amit én tanultam, a leveleknek alacsonyabb az alkaloid tartalma, mint a gyökérnek. Bár mindkét részét használjuk a növénynek.

Tapasztalatok alapján a fekete nadálytő gyökere erősebb nyákosító, mint a levele, a levele pedig erősebben összehúzó, mint a gyökere. Ha meg akarod majd inni, vagy bármilyen módon belsőleg akarod használni, akkor inkább a levélből készíts főzetet.

Tehát látod, hogy elővigyázatosnak kell lenni, de közel nem olyan vészes a helyzet, mint azt sokan beharangozzák. A fekete nadálytő pedig egy brutál jó sebgyógyító kívül és belül is, kár lenne ha feledésbe merülne.

Ráadásnak pedig egy recept.

„Enyhítő” Fekete Nadálytő Krém

Hozzávalók:

 • 2 csésze, szárított fekete nadálytő levél
 • 2 csésze oliva olaj
 • fél csésze méhviasz pasztilla
 • 30g emulzifikáló viasz (vagy még 30g méhviasz)
 • 60g lanolin olaj
 • 2-1000 mg E-vitamin kapszula
 • 5-6 csepp (bármilyen) illó olaj

Hogyan csináld:

 • lazán mérd bele a szárított fekete nadálytő leveleidet egy 1 literes dunsztos üvegbe és önts rá annyi oliva olajat, hogy ellepje a leveleket, aztán hagyd így 30 percig.
 • Szűrd le a leveleket, ebből lesz kb fél-1 csésze fekete nadálytő olajod.
 • Öntsd az olajat egy gőzölő fazék felső részébe, akkor, amikor már forr a víz alatta és egyből vedd lejjebb a hőfokot.
 • Lassan add hozzá a méhviasz pasztillákat és az emulzifikáló viaszt.
 • Keverd bele a lanolint, amíg el nem olvad minden.
 • Szúrd ki az E-vitamin kapszulákat és add az oliva olajat is a keverékhez. Az E-vitamin nyugtataja a bőrt, természetes antioxidáns és tartósítja is a krémedet.
 • Add hozzá az csepp illóolajat 5-6. Igazából a te választásod hogy milyet, de jó ötlet mondjuk a levendula (oldja a feszültséget, vagy a citromfű (nyugtatja az izom és ínszalag sérüléseket), a kamilla pedig a duzzadásokat enyhíti. De akár kombinálhatod is őket.
 • Az olvadt keveréket öntsd ki olyan tárolókba, amiket le tudsz zárni, de csak azután zárd le miután megszilárdult. És kész is vagy!

 

Mi az az Energetika?

Nem biztos, hogy mindent teljesen értettél. Például, hogy mi, hogy nyákosító, vagy hogy milyen az a szárító energetika…

Ezekről, azaz az energetikáról, a szöveti állapotokról, az ízek fontosságáról, arról hogy milyen módokon tudsz előkészíteni egy gyógynövényt sokkal többet megtudhatsz a bevezető mini-kurzusunkból.

Arról nem is beszélve, hogy ugye formulákban sokkal hatékonyabbak a gyógynövények.

Úgyhogy ha nem csak a fekete nadálytő érdekel, hanem általánosságban a gyógynövények is, sőt komolyan használni is szeretnéd őket, akkor mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.