Mályva: Amikor Kemény Embereket Akarsz Megpuhítani

málvya virág

A mályva (Althea officinalis) az egyik legfontosabb gyógynövény egy füvész tárházában és ennek egy nagyon egyszerű oka van: Ez a növény az egyik legjobb nedvesítő. 

A latin nevében az Althea a görög altho szóból származik, ami gyógyírt-t jelent, a növény családja a malvaceae (mályvafélék), pedig a görög malake szóból jön, ami azt jelenti puha. 

Ebből a két egyszerű szóból szinte mindent megtudsz a mályva „működéséről” és hogy a puhító, nedvesítő hatásai hogyan hatnak a testedre és az elmédre.

A mályva szót a legtöbben a mályvacukorból ismerik, ugye ezek azok a puha, ragadós, édességek, amiket tábortűznél szoktak nyárson elkészíteni, de vajon mennyien ismerik a mályva növényt?

Egyébként nem véletlen az elnevezés, mert valamikor a történelem során a mályva cukrot a mályva növényből készítették, ma már viszont csak a nevének van köze a múltjához. 

Gyógyításra már Kr.e. a 9. században is használták, de konkrétan az európai és a görög tradícionális gyógyásztokban is több, mint 2000 éve ismerik!

A mályva a legalapvetőbb nedvesítő gyógynövény az európai materia medica-ban és ez a tulajdonság minden hatására kihat. Sőt nagyon jó példa arra, hogy egy növény megjelenése és élőhelye hogyan tükrözi a hatásait.

A mályváról most konkrétan egy gyógynövény profilt fogok írni. Azok alapján az elvek alapján, amiket te is simán meg tudsz tanulni a gyógynövények 101 mini kurzusunkból. 

A Mályva Íze

A mályva az édes íz egyik legjobb példanövénye az európai materia medica-ban. Az édes szó sokakban egyet jelent a cukor és az „édességek” ízével, de a gyógynövények világában az édes íz egyszerűen a szénhidrátok jelenlétét jelzi. Például a rizs, krumpli és más gyökérzöldségek is az édes kategóriába esnek a magas szénhidrát tartalmuk miatt.

Az édes gyógynövényeket a túlzott kiszáradtástól elgyengült, atrófiás szövetek táplálására, felerősítésére és újraépítésére használjuk.

A Mályva Affinitásai

A fő affinitása a nyálkahártyákkal van. Ez a szövet típus azért egyedi, mert ez fedi az összes olyan felületet a testünkben, ami a külvilággal érintkezik, többek közt az egész emésztőrendszer, a légzőrendszer, a szaporítószerv rendszer és a kiválasztó rendszer.

A nyálkahártya úgy védi a testet a patogénektől, hogy immunsejtekben gazdag váladékot termel ezekre a felszínekre. Ez az anyag „csapdába ejti” a patogéneket és megakadályozza, hogy bejussanak a testedbe (ez az orrod nyálkahártyáján a leg szembetűnőbb…). Amikor ezek a szövetek túlságosan kiszáradnak, akkor sokkal fogényabbak lesznek a patogének támadására és fertőzésekre.

Sok forrásban olvashatod, hogy a mályva a tüdővel, a húgyutakkal, vagy az emésztőrendszerrel affinis mégis az elsődleges affinitása egyszerűen a nyálkahártyák ezekben a szervrendszerekben.

És mivel a nyálkahártyát befolyásolja közvetetten befolyásolja az immunrendszert is, mert ugye ez a felszíni réteg része az immunrendszerednek.

A Mályva Hatásai

A mályva az egyik legjobb nyákosító hatású gyógynövény, mert a nyálkás poliszacharid alkotó elemei hidratálják a túlságosan kiszáradt szöveteket. 

Ezek az anyagok igazából hosszú láncú cukor molekulák, amik a vízhez kötődve nyálkás anyaggá alakulnak át. Ez a nyálka pedig hidratálja a meleg és a gyulladás miatt kiszáradt, irritált szöveteket. 

Tehát a mályva a problémát a gyökerénél fogja meg és azzal szünteti meg a tüneteket, hogy hidratálja a szöveteket. Ezt a mintázatot a Kínai orvoslásban úgy írják le, hogy ez a fajta meleg a túlzott szárazságból adódik, úgyhogy nem „valódi” meleg.

Ez, tehát a mályva nyákosító tulajdonsága más hatásokhoz is vezet, mint a gyulladás moduláló és immun moduláló hatásai. 

Azért tudja például a belekben támogatni az immunrendszert, mert itt a test a mályvára antigénként tekint és ezzel serkenti az immunrendszer működését, és mellette csökkenti a gyulladást azzal, hogy a hőt fellazítja.

Azzal, hogy a mályva nedvesíti a nyálkahártyákat ezekben a szervrendszerekben, mindegyikben lesz egy egyedi másodlagos hatása is. 

A légzőrendszerben köptető hatáshoz vezet a nedvesítése, a kiválasztórendszerben vízhajtó hatást fog okozni a nedvesítés, az emésztő rendszerben pedig hashajtó hatást vált ki. Tehát megint csak sok helyen fogod látni, hogy a mályvának ilyen hatásai vannak, de fontos, hogy tudd, hogy ezek a fő nyákosító hatásából adódnak!

Végül pedig a mályva bőrápoló hatású is. Sok füvész helyileg alkalmazható nedvesítőként írja le a mályvát, mint mondjuk az Aloe (Aloe vera) égésre, de a bőrápolók igazából olyan anyagok, amik felpuhítják kemény dolgokat. Ez megint csak kéz a kézben jár a nyákosító hatással, mert ugye ez felpuhítja a túlzott szárazságtól megkeményedett szöveteket.

Fontos, hogy ne felejtsd el, hogy a gyógynövények hatásai mindig összefüggnek egymással egy növényben, mert például ha beírod egy netes keresőbe, hogy „gyógynövények, amik enyhítik a köhögést”, akkor a mályvát meg fogod találni a köptetők között de itt jön az, hogy miért fontos ismerned egy gyógynövény energetikáját mielőtt használod.

A mályva nagyon sokat segít a száraz, görcsös köhögéseken, de egy nedves, hideg köhögést súlyosbítani fog.

A Mályva Energetikája

Számodra is már elég egyértelmű, hogy a mályva egy nedvesítő növény. Enyhén hűsítő is úgyhogy enyhíti a meleget és a gyulladást, de nem elég hűsítő ahhoz, hogy alkatilag lehűtse a szervezetet. Tonizálást tekintve neurtális, tehát nem lazító és nem is feszesítő (összehúzú).

Pszichés Vonatkozás

A fizikális puhító és nedvesítő hatásai nagyon jól értelmezhetőek a pszichés, érzelmi síkon is. Van egy határozott puhasága és finomsága a mályvának… amikor végig simítod a kezedet a puha levelein… amikor rápillantasz a gyengéd virágjaira… a mályva különlegesen szelíd energiákat áraszt magából. 

Pont ahogy felpuhítja a megkeményedett szöveteket, a mályva úgy puhítja fel a megkeményedett elmét és szívet is.

Ez a gyógynövény kiváló akkor, amikor úgy érzed, hogy érzelmileg megakadtál valahol, merev és kimerült vagy, sőt segít olyankor is, amikor nem tudsz kifejezni egy nehéz érzelmet, mert túl kimerülnek érzed magad hozzá. Röviden egyfajta szelídséget ébreszt olyan emberekben, akik érzelmileg „keménnyé” váltak és bezárkóztak.

Hogyan Nevelj Mályvát

A mályva egy Európában honos szívós gyógynövény, amit magról, vagy gyökérdugványról is szaporíthatsz. Ha magból akarod növeszteni, akkor ültetés előtt csiszoló papíron húzd végig a magokat, hogy a külső membránjaik megnyíljanak és könnyeben csírázzanak ki. Ha pedig fel szeretnéd gyorsítani a dolgokat, akkor egyszerűen csak ültesd el a gyökérdugványokat. A legjobb ha még a kora tavaszi hideg időkben ülteted el.

A nedves, mocsaras környezetet szereti a legjobban, de ha nálad ilyen terület nincs, akkor ne aggódj, mert a mályva a napos helyeket is szereti. A puha levelei és virágai miatt nagyon kellemes minden érzékednek a kertben. A levelei, virága és a gyökere is mind gyógyhatásúak és a növekedésnek a különböző szakaszaiban fel is tudod használni őket, bár a gyökeret tartjuk a fő „gyógyszernek”.

Amint elkezd virágozni, a virágokat és a leveleket elkezdheted gyűjteni. Az én tapasztom az, hogy ha pár virágot leszedsz és vízbe teszel, akkor egy kellemes, enyhén nyákosító és hűsítő hideg-főzetet kapsz. ha viszont a gyökeret szeretnéd felhasználni, akkor várnod kell 2-3 évet.

A 2-3 éves növények gyökerét vagy ősszel, mikor már a föld feletti részek elhaltak, vagy kora tavasszal, amikor még a növény összes energiája a gyökérben van érdemes begyűjteni. Ha ki szeretnád szárítani a gyökeret, mindenképp használj szárító gépet, mert a nedvesség tartalma miatt egyébként nagyon hamar megpenészesedik a mályva gyökere.

Hogyan Készítsd Elő

Akár mályva virágot, gyökeret, vagy levelet használsz… ez a növény imádja a vizet. Bár a főzeteket tipikusan melegvízzel készítjük, a legjobb módja a mályva előkészítésének a hideg-főzet. Csak tegyél 1 ek. mályva gyökér port 2.5dl hideg vízbe és hagyd állni 1-2 órát, vagy akár egész éjszaka. 

Meglátod majd, hogy hamar tömör, nyákos folyadékot fogsz kapni, tehát lehet szerencsés ha egy sajtpapíron átszűröd (de nem muszáj). Ha pedig azonnal, mondjuk reflux enyhítésére akarod használni, akkor csak keverj egy teáskanál port, egy csésze vízbe és idd meg egyből.

Tinktúrát nem fogsz tudni készíteni belőle a nyákos alkotó elemei miatt. Ezek az anyagok csak vízben oldódnak, vagyis nem szó szerint oldódnak, hanem hidratálódnak.

Fontos tudni, hogy a nyákosító gyógynövények meggátólhatják bizonyos más tápanyagok és gyógyszer molekulák felszívódását tehát ha bármilyen gyógyszert szedsz legalább 3 órával előtte idd meg a mályva készítményedet.

Hogyan Tudod a Leghatásosabban Használni a Mályvát

A mályva egy kiváló gyógynövény kezdő füvészeknek. Az íze viszonylag egyértelmű és a hatásai, energetikája és az affinitásai egyszerű, de brutál erős harmóniában működnek. Az ősi egyiptomiaktól a mai füvészekig mindenki egy hihetetlenül fontos gyógynövények tartja.

Érdekes, hogy míg a legtöbb gyógynövény formulákban a leghatékonyabb, addig a mályva önmagában fejti ki a legerősebb hatást. Ez azért van, amit már korábban is olvastál, hogy a mályvából hideg vízzel tudod kivonni a legtöbb aktív alkotó elemet (poliszacharidok), míg a gyógynövények 95%-ból forró vízzel.

Pont ezért fontos, hogy tudd a formula tervezés alapjait, mert rengeteg múlik rajta. Ez jelentheti a különbséget aközött, hogy iszol egy jóízű gyógynövény főzetet, aminek egyébként semmi más hatása nem lesz, vagy iszol egy jóízű gyógynövény főzetet, aminek pont olyan hatása lesz a testedre, amilyet megterveztél.

Pont erről szól a bevezető mini-kurzusunk. Ha szeretnél tényleg hatásos gyógynövény készítményeket készíteni, akkor mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.