Újra Itt az Iskola: Hogyan Támogasd a Diákokat Gyógynövényekkel?

egy fa asztalnál valaki éppen jegyzetel

A meleg, lusta nyári napoknak vége és a diákok már vissza is tértek az iskolapadba. Mint minden átmeneti időszak, ez is kihívásokkal járthat a diákoknak (kicsikkel és nagyokkal is). A gyógynövényekkel pedig meg tudod támogatni őket (vagy ha te magad is diák vagy, akkor magadat), hogy könnyebb legyen ez az időszak.

Kamilla (Matricaria chamomilla)

Sok kamilla virág

Ideges vagy, vagy stresszelsz az új tanév miatt? A kamilla ilyenkor nagyon jól tudja oldani a feszültséget.

Az idegerősítő hatása miatt a kamilla gyengéden táplálja az idegrendszert és „kisimítja” az idegességet, az irritábilitást és a szorongásokat is. Nagyon sokat segít olyan emésztőrendszeri problémákon, amiket a stressz okoz sokaknál, mint a hasfájás, hasmenés, görcsök és a szorulás.

Aztán úgy is segíthet az iskolába való visszatérésben, hogy segít elaludni este a nagyobb „kihívások” előtt. Tehát kifejezetten jó olyan helyzetekre, amikor izgulsz valami másnapi nagy dolog miatt és ezért nem tudsz elaludni. A kamilla segíteni fog egy hosszú nap után az iskolában ellazulni, kikapcsolni és elengedni a sok feszültséget.

  • Hogyan használd a kamillát: A kamillából nagyon finom teát tudsz készíteni, csak áztass 2 teáskanál kiszárított kamilla virágot egy bögre forró vízben 5-8 percig, szűrd le és idd. Ha így túl keserű neked, akkor tehetsz bele egy kis mézet is.
Itt egy sokkal részletesebb leírást is találsz a kamilláról:
Szinte Mindenki Tud Róla, Rengetegen Használják, De Mennyien Ismerik Igazán? Kamilla

Citromfű (Melissa officinalis)

citromfű bokor

Izgatott vagy hogy újra kezdődik az iskola? Az citromfű ilyenkor vissza tudja lassítani az elmédet és megnyugtat. Ez egy „kedves”, „boldog” gyógynövény, ami segít elkergetni a szomorúságot, a stresszt és a nyugtalanságot. Sokat segít azoknak a gyerekeknek (és felnőtteknek is), akik teljesen ki vannak már merülve a sok izgatottságtól.

Ugyanúgy, mint a kamilla, a citromfű is nagyon hatásosan támogatja az „ideges gyomrot” és segít az álmatlanságon is, de a tanulásban is támogathat! Anne McIntyre füvész tapasztalatai szerint „a citromfű felfrissíti a kimerült elmét, javítja a memóriát és a koncentráció készséget”. De ezek mellett még hasznos lehet az antivirális hatása miatt is, amikor beüt egy megfázás.

  • Hogyan használd a citromfüvet: Ahogy a neve is mondja, a citromfűnek finom citromos íze van. A friss leveleit salátákba és smoothie-kba is teheted, de teát is készíthetsz belőle csak tegyél 2 teáskanál szárított levelet egy bögre forró vízbe, áztasd 10 percig és már ihatod is. De a levelekből finom ecetet és tinktúrát is készíthetsz.

Biztonság: Általánosan biztonságos gyógynövénynek tartjuk a citromfüvet, de akiknek alulműködik a pajzsmirigyük inkább ne használják.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a citromfűről:
A Gyógynövény, Aminek a Termesztését Nagy Károly Császár Törvényileg Kötelezővé Tette: Citromfű

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Amikor túl vagy terhelve és mentálisan kimerülsz a keményebb heteken, akkor a rozmaring fog segíteni neked! Ez egy enyhe, feltöltő idegerősítő, ami gyengéden stimulálja és felfrissíti az elmét. Stephanie Tourles füvész és aromaterapeuta úgy fogalmaz, hogy „a rozmaring erősíti a kreativitást, magabiztosságot ad és visszatölti a mentális energiákat is”. 

A rozmaringot mi mentális kimerültség, fejfájás és emésztés támogatására használjuk. Egy rozmaring tea elkortyolgatása egy hosszú nap utána az iskolában segíteni fog felébreszteni a kifáradt elmédet, mielőtt belekezdenél az otthoni tanulásba.

Tradícionálisan az emlékezés szimbólumának tekintették, az ősi Görögországban például az emberek a nyakukba hordták, hogy serkentse a memóriájukat. A modern korban pedig több tanulmány is bizonyította ezeket a régi elméleteket, tehát, hogy a rozmaring illata serkenti a memóriát. 

Egy 2003-as kutatás konkrétan bizonyította, hogy a rozmaring illóolaj belégzése erősítette a memóriát. Egy másik 1998-as kutatásban pedig az alanyok gyorsabban tudtak megoldani matematikai feladatokat, miután rozmaring illóolajat lélegeztek be.

  • Hogyan használd a rozmaringot: Cseppents 1-2 csepp a rozmaring illóolajat a hajkefédre, vagy fésűdre és fésüld bele a hajadba iskola, vagy tanulás előtt. Ezzel ki tudod élvezni a memória serkentő hatásait és éberebb is leszel (bónusz: még a hajnövekedést is beindítja!). 1-2 teáskanál szárított rozmaring levélből pedig nagyon finom teát tudsz készíteni.

Biztonság: Terhesség alatt ne használd a rozmaringot, mert emmenagóg hatású gyógynövény és stimulálja a méhet. És az illó olajat (ahogy egyik illó olajat se) ne használd 6 évesnél fiatalabb gyerekeknél.

Ez Még Nem Minden

Most már te is látod, hogy a kamilla, a citromfű és a rozmaring mind gyönyörű és gyengéd gyógynövények, amikkel támogatni tudod a kicsi és nagy diákokat is iskola kezdéskor. Ezek a gyógynövények erősen támogatják az idegrendszert, de az egész testre jó hatással vannak, mert ugye segítik az egészséges emésztést és alvást is. Ezek mellett pedig tele vannak vitmainokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is. Tökéletesek iskolakezdéshez.

Ha viszont ennél még jobban érdekelnek a gyógynövények, például az, hogy hogyan készíthetsz a kamillából, citromfűből, vagy a rozmaringból gyógynövémy formulákat (mert ugye formulákban még sokkal erősebb hatásuk lesz), akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert ott pont ezt fogod megtanulni.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.