Szinte Mindenki Tud Róla, Rengetegen Használják, De Mennyien Ismerik Igazán? Kamilla

Sok kamilla virág

A kamillára sokan úgy gondolnak, mint egy „kezdőbarát” gyógynövény, de biztos az?

Szinte mindenki a nyugtató hatásáról ismeri… arról, hogy „egy jó kamilla tea egy hosszú nap után ellazítja az elmét”.

A kamilla egyébként Európában egy általánosan elterjedt növény, ami rengeteg ember kertjében nő, lehet nálad is. Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt és ennyire sokan használják, a kamilla egy kifejezetten összetett gyógynövény.

Ez a szívós növény a hűvös, napsütéses környezetet kedveli. Európában és Ázsia bizonyos területein honos, de ma már Amerikában is rengeteg helyen nő.

A kamilla egyébként egy egynyári növény, tehát az egész életciklusa csak 1 év. De az biztos, hogy abban az egy évben folyamatosan csak ad és ad neked, mert a virágai nagyon gyorsan visszanőnek, ha begyűjtöd őket.

Ha úgy gondolod, hogy mindent tudsz a kamilláról, akkor ez a rövid bejegyzés kifejezetten jó lesz neked, hogy ellenőrizd a tudásodat.

Ez egy konkrét gyógynövény profil lesz. Tehát azok alapján az elvek alapján fogom megírni, amit te is könnyen megtanulhatsz a Gyógynövények 101 mini-kurzusunkból, hogy utána hasonló gyógynövény profilokat tudj összeállítani magadnak.

A Kamilla Íze

Összetett. Ahogy olvastad kb. 10 másodperce, a kamilla egy összetett gyógynövény és ez az ízében is megmutatkozik.

Az emberek nagyrésze az édes ízét érzi meg először, mert a teafilterek/csomagok nagyrészében kevés a gyógynövény, és kevés ideig is áztatják. Ha viszont frissen szeded a kamillát és legalább 20 percig áztatod amikor főzetet készítesz belőle, akkor meglepődsz, hogy mennyire keserű íze van.

A magas illóolaj tartalma pedig egy „virágos”, mély fűszeres ízt ad neki. Úgyhogy ki lehet mondani, hogy a kamilla egy fűszeres keserű gyógynövény és ez meglátszik az affinitásain is.

 

A Kamilla Affinitásai

A keserű és a fűszeres növények is elsődlegesen az emésztőrendszerre vannak hatással, de más-más módokon. A fűszeres tulajdonságai miatt a kamilla gázhajtó hatású, a keserű tulajdonság pedig serkenti az emésztőenzimek termelődését és szekrécióját, amivel a kamilla önmagában egy mini formula.

Egyébként is a füvészek gyakran párosítják a keserű növényeket gázhajtókkal, mint a tárnics (Gentiana spp.), vagy a gyömbér (Zingiber officinale). A kamilla pedig ugye mindkettő az egyben, tehát ezért első osztályú gyógynövény emésztőrendszeri problémákra.

Az egész világon használják a kamillát arra, hogy relaxáljanak, kikapcsoljanak, vagy könnyebben aludjanak. Pont ezért nem csoda, hogy a legtöbben az idegrendszerrel való affinitásáról ismerik. A kamillának tényleg van affinitása az idegrendszerrel, de fontos ezt nem elkülönítve kezelni, hanem az egész részeként. Mindjárt megérted, hogy mire célzok.

A kamilla nyugtató idegerősítőként hat az idegrendszerre, és mert mellette gázhajtó és keserű erősítő is ezért tökéletes olyan embereknek, akik stresszelnek és ezt az emésztőrendszerükben érzik. Ez lehet gyomorfájás, étvágytalanság, vagy hasmenés is.

 

A Kamilla Hatásai

A kamilla alkotó elemei között van az azulén és a kamazulén is. Ezek az anyagok igen erős gyulladás modulálók, és nyugtatják a meleg, irritált szöveteket a testben. Ugye ezt a hatást főleg az emésztőrendszerben fejti ki, ahol a többi hatásával szinergiában sokat tesz azért, hogy az emésztésed egészséges maradjon.

Már volt róla szó (jobb kétszer, mint egyszer sem), hogy mint keserű erősítő, a kamilla serkenti az emésztőenzim termelést és az epe termelődést, amivel segít lebontani a zsíros ételeket.

Ez miatt van egy enyhe hashajtó hatása is. Sőt fokozza a vérkeringést a belekben és ez miatt gázhajtó és görcsoldó hatása is van, amivel megint csak az emésztőrendszer egészséges működését támogatja.

Ugye erős affinitása van az idegrendszerrel is. A kamilla egy nyugtató idegerősítő, ami annyiban különbözik egy „hipnotikus”, vagy „altató” idegerősítőtől, mint mondjuk a kava-kava (Piper methysticum), hogy a kamillát használhatod napközben is. El fog lazítani, nyugtatni fogja az elmédet, de nem lesznek „ködösek” a gondolataid és fáradt se leszel tőle.

És ahogy már volt róla szó, ez miatt az egyik legjobb gyógynövény olyanoknak, akiknél a stressz emésztőrendszeri tüneteket is okoz.

Ezeknek is egyébként 2 fő típusa lehet személytől függően. A macskamenta (Nepeta cataria) például a „felfele” ható stresszes emésztőrendszeri tüneteken segít, mint a hányinger, a kamilla pedig inkább a lefelé ható tünetekre, mint a hasmenés.

Olyan konkrét, gyulladásos emésztőrendszeri tünetekre, mint a colitis, vagy az irritábilis bél szindróma az egyik legjobb gyógynövény. Főleg azért, mert az ilyen gyulladásos emésztőrendszeri bajokat a stressz meg az idegeskedés csak súlyosbítja.

Úgyhogy ha éppen egy lelki traumából épülsz fel és szeretnéd támogatni az emésztőrendszeredet, vagy mielőtt megtörténne a baj ezt már meg is akarod előzni, akkor mindig jó, ha kéznél van egy csésze kamilla tea.

 

A Kamilla Energetikája

Bár az illó olajok általában melegítők, a kamilla illó olajai és így maga a kamilla is főként hűsítő. Ezért a meleg mintázatok ellen kifejezetten hasznos, mint például a gyulladt, irritált szövetek. De a kamilla még szárító és lazító energetikájú is

 

Pszichológiai Profil

Ezt a dolgot Matthew Wood klinikai füvész összegezte a legjobban: „A kamilla a kisbabák gyógynövénye, felnőttkorban is…”

A kamillát olyan személyeknek ajánlják kifejezetten, akik hisztisek, sértődékenyek, nyűgösek gyerekkorukban és felnőttkorukban, sosem tudnak megbékélni és sosem elégedettek. A kamilla típusú személy sokszor valamit nagyon akar és miután megszerezte már nem is akarja többet.

Ezek az emberek nagyon irritábilisak és nehezen tudják kiadni magukból az érzelmi feszültséget. De mint gyógynövény a kamilla annyira biztonságos, hogy bátran adhatod kisgyerekeknek és időseknek is és mindkét esetben komoly hatásokat tudsz vele majd elérni.

Pont ezért sokan kifejezetten demens, idős embereknél használják a kamillát, mert ugye a demens betegeknek sokszor változik a hangulatuk és szoronganak. Ez nem is csoda, ha belegondolsz min kell keresztül menniük minden nap.

 

Hogyan Készítsd Elő a Kamillát?

Ahogy korábban is olvastad, a kamilla tele van illó olajokkal, úgyhogy a legjobban úgy tudod kihozni a gyulladás moduláló és görcsoldó hatását ha friss virágból főzetet készítesz belőle. Ha nincs friss virágod, akkor persze használj szárított virágot, ennek viszont inkább keserű íze lesz, tehát így az emésztést támogató hatása lesz az erősebb.

Fontos, hogy akár szárított, akár friss virágot használsz, mindig fedd le az edényt, amibe a főzetet csinálod, hogy az illó olajok ne párologjanak el.

Főzethez 2-4 gramm virágot használj csészénként és hagyd 15-20 percig ázni a forró vízben. Ezt melegen, vagy hidegen is nyugodtan ihatod utána. Ha kifejezetten erős főzetet szeretnél, akkor pakolj egy literes dunsztos üveget félig kamilla virággal és önts bele szintén a feléig forró vizet, fedd le és hagyd ázni 20 percig. Ez egy brutál erős főzet lesz bármilyen emésztőrendszeri gyulladásra.

Ha tinktúrát szeretnél készíteni, akkor 1:2 arányban keverj 50-60%-os alkoholt friss virággal, vagy 1:5 arányban 40%-os alkoholt szárított virággal. A kezdő dózis 30 csepp, de kísérletezz kevesebbel, vagy többel is amíg ki nem tapasztalod, hogy neked mennyi válik be.

Helyileg is tudod alkalmazni. Ha kamilla illóolajat valamilyen vivő olajba keversz (mondjuk jojoba, vagy szezám olaj), akkor izom és izületi fájdalmakra kifejezetten hatásos lesz. Több ismerősöm is így használja és szerintük érezhetően csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást.

 

Hogyan Ismerheted Még Ennél Is Jobban Meg a Kamillát

Volt szó itt a bejegyzésben energetikáról, ízről, előkészítésről, hatásokról… mit is jelentenek ezek pontosan?

A szöveti állapotokról és a formulákról nem is beszélve.

Ezek a fogalmak, pontosabban az, hogy ismerd őket kifejezetten fontosak akkor, ha olyan gyógynövény készítményeket szeretnél készíteni, amik tényleg hatni fognak.

Úgyhogy ha érdekel az, hogy hogyan tudod hatásosan használni a gyógynövényeket, akkor nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra. Nem kerül sokba és brutál sok tudást kapsz. De tényleg.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.