A Gyógynövény, Aminek a Termesztését Nagy Károly Császár Törvényileg Kötelezővé Tette: Citromfű

citromfű levelek

A citromfűnek (Melissa officinalis) sok népi neve van, mint a citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, vagy macskaméz. Akárhogy is hívod, a méhek imádják ezt a növényt, úgyhogy a méhészek és a füvészek is már ősidők óta ültetik.

Ez nem is csoda, mert ugye a citromfű a mentafélék családjába tartozik és mint az összes mentaféle, tele van illatos illó olajokkal! A citromfűnek egyszerre mentás és citromos az illata, amit sokan a citronellához hasonlítanak. 

A méhészek egyébként citromfű leveleket szoktak megtörni, hogy a dolgozó méheket, az újonnan épült kaptárokhoz csalogassák, ami egy ősi tradíció. Ez a technika azért működik, mert a citromfűnek több alkotó eleme is kémiailag hasonlít a méhek feromonjaihoz. A méheken kívül még több parazita darázsfajt is vonzz a citromfű illata, amik több kertre káros rovart is levadásznak.

A citromfű Európa mediterrán területein és Ázsiában honos, de mára már egész Európában és Észak Amerikában is elterjedt a méhek nagy örömére.

De a citromfűnek van egy rejtélyes oldala is. Több szokatlan módon is kapcsolatban áll a méhekkel és a halhatatlansággal.

Citromfű: A Méhek Halhatatlansága

A görög mitológiában Melissa volt az a nimfa, aki felfedezte a mézet és azzal táplálta a csecsemő Zeuszt. A nimfák méh alakot is tudtak ölteni és ezek a méh-nimfák, amiket Melissa tiszteletére Melissae-nek hívtak tovább táplálták a csecsemő Zeuszt, aki annyira erőssé vált, hogy később ugye ő lett az Istenek királya. Még a citromfű nemzettség neve Melissa is azt jelenti görögül, hogy méh.

Artemis istennő is szentnek tartotta a méheket, a papnők, akik őt szolgálták tiszteletbeli méh titulusokat is kaptak. 

A delphi orákulumot is néha méhként ábrázolták… egy hatalommal bíró titulus egy hatalommal bíró nőnek, akinek egy lábujja mindig belelógott a nagy ismeretlenbe. Azóta a citromfüvet a hatalommal, sőt a halhatatlansággal hozzák összefüggésbe.

A történelem során sokféle probléma ellen használták az emberek a citromfüvet: A Görögök és a Rómaiak láz elleni bort ízesítettek vele és az összetört levelekből vérzéscsillapító borogatásokat készítettek.

A Görögök példáját követve a Rómaiak „apiastrum”-nak hívták a citromfüvet, ami az apias = méh szóból származik. Pliny és Dioscorides minden csípésre javasolták a citromfüvet, mert „a citromfű ellenméreg az összes csípni tudó teremtmény mérge ellen”.

A 9. században Nagy Károly császár gyakran fogyasztott citromfű teát és tinktúrát, hogy ezzel támogassa az egészségét és hosszú élete legyen. Kiadott egy olyan rendeletet is, hogy a birodalmának minden kolostorában és méhészetében kötelező citromfüvet termeszteni. 

Nagy Károly egyébként nagyon szerette a méheket és azt is kötelezővé tette, hogy minden farmra méhek legyenek telepítve és a termelt méz és méhviasz egy részét be kell küldeni a koronának.

A méhek az ipart és a halhatatlanságot szimbolizálják és a francia uralkodók egyik legrégebbi szimbólumai is. Ez az asszociáció a meroving korból ered. Egyes elméletek szerint a fleur-de-lis is igazából egy méhet ábrázol. Az biztos, hogy a citromfű segített a gazdáknak eleget tenni Nagy Károly rendeletének. Ebben az időben az eu de Melisse-t, vagy Melissa vizet nyugtatóként és idegerősítőként használták.

A középkorban és a reneszánsz idején a citromfüvet olyan problémák ellen „írták” fel az orvosok, mint:

  • az álmatlanság
  • a fogfájás
  • a menstruációs problémák
  • az emésztési problémák
  • a fejfájások,
  • az étvágytalanság
  • a láz
  • és a szorongás

A nyugtató illata miatta népszerű „behintő” növény volt abban a korban és ez miatt sokszor lehetett látni templomok padlóján szétszórva egészen a 19. századig.

citromfű bokor

Citromfű: Az Élet Elixírje

Paracelsus (1493-1541) híres okkultista és a toxikológia, mint tudomány megalkotója teljesen bele volt bolondulva a citromfűbe és az összes főzetében használta. Egyik fő alkotó eleme volt annak a hosszú főzetének is, amit csak úgy hívott „az élet elixírje”. 

Azt állították erről a főzetéről, hogy visszaállítja egy személy erejét és szinte halhatatlanná teszi. Sőt arról is beszéltek, hogy ez a főzet képes feléleszteni olyan embereket, akik már közel állnak a halálhoz.

1611-ben francia Karmelita apácák megalkották a Karmelita vizet. Ebben a híres keverékben, ami egy alkoholos oldat volt, volt citromfű, citromhéj, angelika gyökér és szerecsendió is.  Ezt főként fejfájás elleni gyógyszerként árulták, de parfümként és általános erősítőként is használták.

1696-ban a London Dispensary (akkori fő gyógyszertár) egyetértésben Paracelsussal ajánlotta a citromfű napi használatát borban áztatva, mert élínkíti az elmét, a testet és visszaadja a fiatalságot.

Még évszázadokkal később is az 1933-ban kiadott Modern Herbal-ban is azt írja a szerző, hogy a citromfű hatásai meghosszabbítják az életet. Miss Grieve szerint a citromfű tea volt a felelős a 13. századi Glamorgan herceg és John Hussey hosszú életéért, akik 108 és 116 évesen haltak meg. John Hussey a reggelije mellé minden nap megivott egy csésze citromfű teát.

A Charteuse és Benedictine italoknak is egyik összetevője a citromfű és ugye ezeknek az italoknak eredetileg gyógyító hatást tulajdonítottak. Ezeket a recepteket egyébként szerzetesek fejlesztették ki több száz évvel ezelőtt. A Benedictine több, mint 27 különböző összetevőből áll, de a 3 fő összetevője az izsóp, az angelika és a citromfű. Ezeket mai napig lehet kapni a boltokban.

A Citromfű Elixír Manapság

Sajnos nem létezik olyan gyógynövény főzet ami tényleg halhatatlanná tenné az embert, vagy visszahozná a halálból, azért a citromfűnek több olyan hatása is van, amivel támogatja az egészségedet. A német Comission E (szövetségi gyógyszeripari hatóság) például hivatalosan ajánlja a citromfüvet puffadás és emésztőrendszeri görcsök esetében.

Bár a citromfüvet általánosan biztonságos növénynek ismerjük azok a tanulmányok, amiben a gyógyhatását vizsgálták elég változatos eredményeket mutattak. Voltak olyan tanulmányok, amik azt bizonyították, hogy javítja az alvás minőségét emberekben és állatokban is, csillapítja az enyhe szorongásos tüneteket, serkenti a kognitív funkciókat és segít a dsypepsiás (kevés gyomorsav) állapotokon.

Más tanulmányok arra jutottak, hogy a citromfű pozitív hatással van az Alzheimer kór bizonyos tüneteire és olyan tanulmányok is voltak, amik a hatásosságát vizsgálták vírusok (HIV-1, HS) ellen.

Azért nehéz ezeket biztosra mondani, mert általában kombinációk (formulák) részeként vizsgálták a citromfüvet, például valeriánával kombinálva az alvásos tanulmányban. Ennek pedig az az eredménye, hogy a citromfű hatásáról önmagában keveset tudunk. Kevés nagyvolumenű, duplavakos, randomizált tanulmány vizsgálta eddig önmagában a citromfüvet, úgyhogy mindenképp több ilyenre lenne szükség.

Az biztos, hogy a citromfű ősidők óta vonzó mind az emberek, mind a méhek számára. A méhek azért valamit tudhatnak: A citromfű egy nagyon finom, ehető növény, aminek valószínűleg gyógyhatása van. 

Addig is amíg a tudomány be nem bizonyítja ténylegesen milyen hatásai vannak, te ugyanúgy élvezheted a citromfüvet és a hatásait, mert ugye ha van hatása, az akkor is hat ha a tudomány még nem bizonyította be. Főleg ezért fontos ismerni egy növény történelmét, az emberek évszázadokon (vagy épp ezredeken) keresztül ritkán tévednek!

A citromfűből te is készíthetsz otthon főzetet, tinktúrát, vagy éppen olajat arról nem is beszélve, hogy milyen finom citromfüves receptek vannak. A legjobb pedig, hogy ezeket nem is gondolnád milyen könnyű elkészíteni.

Ahogy korábban olvastad létezek gyógynövény formulák is és ezek a legtöbbször nem csak két növényből állnak. Ugye minden gyógynövény általában hatásosabb egy formula részeként, mint magában, tehát nem véletlen, hogy füvészek a legtöbbször formulákat készítenek, nem pedig egy-egy növényt alkalmaznak.

Erről sokkal többet megtudsz a bevezető mini kurzusunkból, de ezen kívül megismered még a szöveti állapotokat, az gyógynövények energetikáját és még sok más dolgot is. Ha picit is érdekel hogyan tudod hatásosan használni a gyógynövényeket, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusra. Tényleg, sokkal többet fogsz tudni.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.