Miért Segít Pont Ez az 5 Gyógynövény: Mentális Egészség

Ez az a része az évnek, amikor már jó ideje hideg is van és sötét is van. Sajnos sokan szenvednek szorongástól, vagy stressztől egész évben és ez ilyenkor fel tud erősödni egyeseknél, vagy olyanoknál is elő tud jönni, akik egyébként nem szenvednek ilyen mentális problémáktól.

Fontos: A depresszió egy komoly állapot, úgyhogy ha azt gondolod depressziós vagy, mindenképp kérj orvosi segítséget.

Ha gyakran érzed úgy, hogy a mentális egészséged egy hullámvasút, akkor nem vagy egyedül. Egy 2023-as felmérés szerint az Európai fiatal felnőttek (18-24) 56%-a és a felnőttek 27%-a jelezte, hogy depressziós, vagy szorongásos tünetei vannak.

A mentális egészség problémái különböző személyeknél más és más módon mutatkoznak meg. Érezhetsz szomorúságot, lehetsz visszahúzódó, irritált, ideges, vagy érezheted reménytelennek is a dolgokat. 

Az álmatlanság a kimerültség és a nehéz koncentrálás is lehet tünete ennek. A mentális egészséged állapota napról-napra változhat, függ attól mennyi stressz ér, mennyit szorongsz, a fizikális egészségedtől, pénzügyi dolgoktól, attól mennyire vagy magányos és még sok minden mástól.

A mentális problémák eléggé le tudnak húzni. Negatív hatással vannak arra, hogy hogyan gondolkodsz, érzel és mozogsz a világban.

Mentális Egészség és a Szezonális Hangulatzavar

Több típusú mentális betegség létezik, amit orvosilag diagnosztizálni lehet és ezek közül a szorongásos betegségek a leggyakoribbak. Ide tartozik az általános szorongásos zavar, a pánikbetegség, a szociális szorongásos zavar, a poszt-traumás stressz szindróma és még sok más. És léteznek különböző ún. hangulatzavarok is, mint a depresszió, a bipoláris személyiség zavar, vagy a szezonális hangulatzavar.

Sok ember szenved az északi félgömbön szezonális depressziótól, amit hivatalosan szezonális hangulatzavarnak hívunk. A szezonális hangulatzavar tipikusan ősszel kezdődik és egész télen kitart. Ez kifejezetten erős olyan területeken, ahol kevés télen a napsütés és a hideg miatt nagyon sokat vannak „bezárva” a négy fal közé.

A WHO szerint „a mentális egészség nem egyenlő a mentális betegségek hiányával”. Az optimális mentális egészség nem csak az adott problémák kezeléséről szól, de arról is, hogy folyamatosan, aktívan egyensúlyban tartod a mentális állapotodat.

Szerencsére vannak természetes dolgok, amik átnavigálnak téged a mentális problémák sötét tengerén és támogatják a testedet is. Attól függetlenül, hogy diagnosztizáltak-e nálad mentális betegséget, jót fog tenni, ha a mindennapjaid részévé teszed ezeket a támogató és tápláló gyógynövényeket.

Természetesen mindenképp konzultálj a kezelő orvosoddal, ha komoly mentális betegségben szenvedsz, hogy mi lehet a legjobb kezelési mód és megközelítés. És az is segítheti a mentális egészségedet, ha az életmódodban változtatsz bizonyos dolgokon (néhány ilyen életmód változtatásról pár perc múlva olvasni fogsz).

Lehet, hogy már bőven benne vagyunk a télben (ha ezt a bejegyzést ősszel olvasod, az a legjobb), de sosem késő betankolnod gyógynövényekkel és formulákkal, amik támogatják a mentális egészségedet. 

Ebben a bejegyzésben 5 olyan gyógynövényről fogsz olvasni, amiket tradicionálisan a mentális egészség támogatására használnak és arról is, hogy ezeket hogyan tudod a hétköznapjaid részévé tenni.

5 Gyógynövény a Mentális Egészségedért

Ashwaganda gyökér (Withania somnifera)

Az ashwaganda egy adaptogén, tehát egy olyan „anyag” ami felerősíti a tested általános ellenállóképességét a stresszel szemben. Ennek a növénynek a gyökerét rengeteget használják az Ayurvédában, mert úgy tartják, hogy egy „visszaépítő-erősítő”, ami segít a testednek megújulni és visszaépíteni az energiákat, amiket elveszített.

A füvészek az adatpogéneket általában erősítő gyógynövényeknek tartják, amik általánosan támogatják a fizikális, mentális és érzelmi egészséget. Az erősítők segítenek a testednek megerősödni, visszaállítják az egészséges működést és támogatják a teljes-tested jóllétét. Ezeket általában folyamatosan használják, hosszabb időn keresztül. Néhány erősítő általánosan működik, néhány pedig kifejezett szervrendszerekre van hatással.

Az ashwaganda gyökér energizál és nyugtat is , támogatja az agyadat és a testedet, hogy azok kiegyensúlyozottan tudjanak reagálni a stresszre. Ezt a gyógynövényt a történelem során leggyakrabban stressz, szorongás, alacsony energiaszintek, kimerültség és stressz okozta alvászavarok esetében használták.

Ezt a tápláló gyökeret a leggyakrabban tea, tinktúra, vagy por formájában alkalmazzuk. Ugye, mivel erősítő gyógynövény, ezért gyakori, hogy napi szinten használjuk általános stressz és szorongás ellen, bár a dózis személyenként eltér. Az ashwaganda egy általánosan  biztonságos gyógynövény, tehát használhatod viszonylag nagy dózisokban is, a napi ajánlott dózisa valahol 3-9g között van.

Egy népszerű recept ashwagandával: Meleg vízben áztass chai fűszereket, mint a fahéj, gyömbér, cardamom, édeskömény, vagy szegfűszeg és erre a főzetre szórj ashwaganda port. Aztán tedd bele a kedvenc édesítődet és a kedvenc tejedet és készen is vagy!

Rhodiola (Rhodiola rosea)

A rhodiolát évszázadok óta használják több tradicionális gyógyászati rendszerben is. Például a Tradicionális Kínai Orvoslásban, a tibeti, az orosz, a skandináv és a közép-ázsiai tradíciókban is. A rhodiolát egy adaptogén, erősítő gyógynövénynek tartjuk (ugyanúgy, mint az ashwagandát).

Klinikai tanulmányok során azt állapították meg, hogy a rhodiola segít enyhíteni a stressz tüneteit enyhe és közepes fokú depresszióban és ez mellett még idegvédő hatása is van. Kutatások során még azt is megfigyelték, hogy a rhodiola segíthet szorongás, krónikus kimerültség szindróma, fibromialgia és ADHD esetében is. Egy 2017-es tanulmányban 100 résztvevő használt napi 400mg rhodiolát 8 héten keresztül és már az első hét után javulást éreztek a stressz tüneteikben, a kimerültségükben, a hangulatukban, az életminőségükben és a koncentrációs képességeikben is.

A rhodiolát használhatod tea és tinktúra formájában is, de a leggyakrabban por formában, kapszulákban használjuk, a pontos dózisok miatt. Azt javasoljuk, hogy a rhodiolát üres gyomorral edd és ne alvás előtt, mert enyhén stimuláló hatása is lehet. A dózis napi 100-600mg között mozog, attól függ mire szeretnéd használni.

Fontos: Mindenképp konzultálj az orvosoddal mielőtt rhodiolát használnál, mert kölcsönhatásba léphet bizonyos szorongásoldó, antibiotikus, antidepresszáns, fogamzásgátló, vércukorszint beállító és pajzsmirigy gyógyszerekkel.

Éretlen Zab Toklász (Avena sativa)

Az éretlen zab toklász ugyanarról a növényről származik, mint a pehely, amit reggelire eszel kása formában. Az éretlen toklász, ahogy a nevében is benne van a zab még éretlen mag „tárolói”, amik tejszerű váladékot eresztenek, amikor megsérülnek. 

Ebben a fázisban gyűjtjük be őket, ami egyébként csak pár hétig tart. Ezt boltban, Magyarországon nem igazán fogod megtalálni, de még szerencse, hogy akár az ablakpárkányodon is tudsz zabot termeszteni.

A nyugati füvészetben az éretlen zab toklászt erősítőnek tartjuk, ugyanúgy, mint az ashwagandát, viszont a zab toklász kifejezetten az idegrendszerrel affinis. Ezek igen komolyan táplálják az idegrendszert, mert tele vannak:

  • szilícium dioxiddal
  • kálciummal
  • krómmal
  • magnéziummal
  • E-vitaminnal
  • és töbszörösen telített zsírsavakkal

Rosemary Gladstar füvész úgy fogalmaz, hogy „az éretlen zab toklász tápláló erősítőként felépíti az idegrendszer általános egészségét, vitalitását, energiáját és az állóképességét, miközben csillapítja és gyógyítja is az idegrendszert”.

Az éretlen zab toklászt olyan idegrendszeri problémák esetében szoktuk használni, mint az irritabilitás, a depresszió és a szorongás. Sőt egy 2020-as kutatásban, ahol a résztvevők 4 héten keresztül, minden nap használtak éretlen zab toklász kivonatot megállapították, hogy az éretlen zab toklász nem csak csökkenti a stressz szinteket, de a kognitív funkciókat is javítja.

A legjobb eredmény érdekében a friss éretlen zab toklászból készült tinktúrát használjuk inkább, mint a szárított formáját, mert a friss növényben van a legtöbb tápanyag. De ha éppen nincs friss növény tinktúrád, akkor a szárított éretlen zab toklászból is nagyon finom és hatásos teát tudsz készíteni.

Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Talán az összes közül a legismertebb gyógynövény, amit manapság depresszió kezelésére használunk. Csak egy pillantás erre az élénksárga virágra fényt tud vinni az elmédbe, amikor a gondolataid sötétek és borúsak. Az orbáncfű segít neked a nap melegségét és fényét bevinni az életedbe, feldobja a hangulatodat és felvillanyozza a lelkedet.

Scott Kloos füvész is úgy fogalmaz, hogy „az orbáncfű fényt visz sötét helyzetekbe, enyhíti a szezonális hangulatzavart és a depressziót, főleg ha ez valamilyen frusztrációhoz kötött.” Rengeteg tanulmány vizsgálta már az orbáncfüvet és egy 27 tanulmányt magába foglaló (több mint 4000 résztvevővel) meta-analízis azt állapította meg, hogy az orbáncfű hasonlóan hatásos enyhe és közepes depresszió ellen, mint az SSRI típusú gyógyszerek.

Ezt a gyógynövényt használhatod tinktúra, tea és kapszula formában is. A dózis egyéntől és helyzettől is függ. A friss növényből készült tinktúrából használhatsz 40-60 cseppet 3-4-szer/nap. A szárított növényből készült teát pedig érdemes 2-3 teáskanál növény/bögre dózissal készíteni. Ilyenkor 30 percig, lefedve főzd és utána napi 1-2 bögrével idd.

Fontos: Kutatások azt is megállapították, hogy az orbáncfű annyira felpörgeti a máj méregtelenítését, hogy bizonyos gyógyszereket „túl gyorsan” méregtelenít, így nem biztos hogy van idejük kifejteni a hatásukat. Tehát ha valamilyen gyógyszert szedsz, akkor mindenképp beszélj az orvosoddal, mielőtt orbáncfüvet kezdenél  használni. Nagy mennyiségek egyeseknél fényérzékenységet tudnak okozni.

Ebben a bejegyzésben sokkal részletesebben olvashatsz az orbáncfűről

Citromfű (Melissa officinalis)

citromfű levelek

Ez az édes, citrus illatú gyógynövény táplálja az idegrendszert és óvatosan csillapítja a stresszt, a szorongást és a feszültséget a testben és az elmében is. Kloos úgy fogalmaz, hogy „a citromfű feldobja a hangulatodat, feloldja a depressziót és megnyugtatja a gondterhelt szívet.”

Ugye a citromfű a mentafélék családjába tartozik, tehát segít az enyhe emésztési problémákon is és kifejezetten affinis olyan emésztési zavarokkal, amiket a stressz, vagy szorongás vált ki.

A citromfű segít „megnyugtatni” azaz lelassítani a megemelkedett pulzust és ellazítja azokat, akik szorongás miatt nyugtalanok. Teaként és tinktúraként is gyakran használjuk belsőlegesen, az illóolaját pedig aromaterápiába szoktuk ugyanezekre a dolgokra használni. Teát 1 tk. szárított növény/bögre dózisban érdemes készíteni vele úgy, hogy lefedve, kb. 20 percig főzöd.

Ebben a bejegyzésben még többet tudsz olvasni a citromfűről.

A Mentális Egészség Holisztikus Szemlélettel

A mentális egészség egy összetett „kirakós”. A holisztikus szemlélet pedig egy mindent átkaroló, integratív megközelítés, ami azt veszi alapul, hogy az elme a test és a szellem kihatással vannak egymásra. 

Rengeteg féle gyakorlata van a holisztikus szemléletnek ez lehet bizonyos fajta táplálkozás, mindfulness gyakorlatok, alternatív terápiák, vagy komplementer orvoslás is. Ezeknek mindnek az a célja, hogy a tested „meg tudja javítani” saját magát és meg tudja találni az optimális állapotot, tehát az egyensúlyt. 

Azzal, ha az egész embert gyógyítod, sokkal többet fogsz kapni, mint a betegség hiánya. Egyfajta belső harmóniát fogsz érezni, az általános egészséged jobb lesz és a vitalitásod is sokkal erősebb lesz.

Azt ne felejtsd el, hogy sok természetes megközelítés és a gyógynövények használata is csak egy része a mentális egészség „kirakósában”. Például sokaknak, akik szezonális hangulatzavarban szenvednek a kevés napsütéstől segíthet az UV fény terápia, a D-vitamin szint folyamatos monitorozása és ha kell D-vitamin plusz bevitele. 

Aztán sokaknak az olyan holisztikus gyakorlatok is, mint a testmozgás, a meditáció, a helyes táplálkozás, idő töltése a természetben, a szeretteikkel, az állataikkal, vagy az akupunktúra is rengeteget segítenek a mentális egészségükben.

Az aromaterápia egy másik mód, amivel a mindennapjaid részévé teheted a gyógynövényeket és ezzel támogathatod a mentális egészségedet. Több aromás gyógynövény is nyugtatja az elmét, mint a levendula, a kamilla, a rózsa, a gólyaorr, a rozmaring, a jázmin és még több másik.

Például több kutatás is bizonyította, hogy a levendula illó olajai nagyon hatékonyan nyugtatják az idegrendszert és segítenek csökkenteni a szorongást. Ezt élvezheted úgy is, hogy pár cseppet cseppentesz egy párologtatóba, vagy 2-3 cseppet feloldasz valamilyen vivő olajban és ezt masszázsolajként használod magadon.

De ezekből a gyógynövényekből még sok más készítményt is tudsz készíteni, sőt több más hatásuk is van.

Ha tényleg érdekelnek a gyógynövények, tehát szeretnéd tudni, hogy mit jelent a gyógynövények energetikája, hogy milyen szöveti állapotok léteznek, vagy hogy hogyan tudsz hatékony gyógynövény formulákat tervezni, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert ez pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.