A Veszélyes Növény, Ami Megerősíti Az Idegrendszeredet: Orbáncfű

Az egyik legjobb dolog, amit el tudok képzelni. Gondolj bele milyen érzés lehet, amikor belebotlasz egy mezőnyi vadon növő orbáncfűbe…

Egyszer egy ismerősöm (aki füvész) úgy írta le ezt az érzést, hogy „olyan mintha egy adag földön ragadt napsugarat fedezett volna épp fel”

Én picit fölhöz ragadtabb vagyok, de az biztos, hogy az orbáncfűnek, főleg soknak egy helyen van egy brutálisan jó kisugárzása. Olyan mintha még több fényt vinne egy napsütéses mezőre és azokba is, akik ott vannak.

Ezt nehéz leírni. Meg kell tapasztalni.

Nagyon színes. Ha összemorzsolod az élénk sárga, öt-szirmú virágokat, akkor lilás-pirosas olajat fognak ereszteni. És amikor tinktúrát, vagy olajat készítesz belőlük, akkor a készítményedet gyönyörű pirosra festi.

A másik érdekessége az orbáncfűnek a levelei. Ha a nap felé tartod a őket, akkor látod majd, hogy kis pontokon keresztül átsüt a nap rajta, mintha lyukacsos lenne, innen is jön a faj neve: perforatum.

 

Orbáncfű, az Idegrendszered Jóbarátja

Ez a szép, sárga növény egy olyan idegerősítő, ami bőven túltesz a depresszió enyhítésén. És már bőven azelőtt (több 100 éve) használták az idegrendszer erősítésére, hogy a modern kutatások bizonyították volna a depresszió enyhítő hatását.

Az orbáncfüvet, tradícionálisan az idegrendszer „felépítésére” és táplálására használták.

Fényt visz az életedbe. Persze átvitt értelmeben, de talán így lehet a legjobban jellemezni, hogy milyen módon hat az idegrendszeredre. Olyan idegrendszeri tünetekre használjuk az orbáncfüvet, mint a túl sok feszültség, szorongás, neuralgia, enyhe depresszió és szezonális hangulatzavar.

De ezek mellett még segít a fizikiai feszültség és a fájdalmak enyhítésében is.

Fájdalom csillapító

„Amikor az idegek sérüléséről van szó, sokszor az orbáncfű a leghatásosabb és legszélesebb körben támogató gyógynövény. Olyan állapotokra gondolok, mint az isiász, az atrófiával járó idegsérülések, de sokszor a izom fájdalomra is hatásos” (McDonald, n.d, para 26).

Tényleg hatékony idegi eredetű fájdalmak enyhítésére és sok füvész (én is) használja is erre, akár belső, vagy külső fájdalomról legyen szó.

Mary Bove klinikai füvész hangoztatja is, hogy nála, ha fájdalomcsillapítás kerül szóba, akkor az orbáncfű az első helyen áll. Főleg olyan esetekben, ahol idegi sérülés történt, akár fizikai behatás, akár vírusos fertőzés hatására.

Például, ugye megint csak az isiász, neuralgia, arcidegbénulás, fej, gerinc trauma, műtét utáni állapotok, vagy akár egy fogorvosi kezelés.

Az a durva, hogy az mellett, hogy ennyit segít az idegi eredetű fájdalmakban, még brutál erős antivirális hatása is van. Ezt pedig Susun Weed klinikai füvész jegyezte meg, hogy tapasztalata szerint, a legjobb vírusellenes gyógynövény, főleg, ha az idegrendszer vírusos fertőzéséről van szó.

Tehát fájdalom + idegrendszer + vírus = orbáncfű. Nyílván még vannak tényezők, amiket figyelembe kell venni, amikor gyógynövényekkel akarsz gyógyítani, de kiindulási alapnak ez tökéletes.

Ezen kívül van még egy enyhe görcsoldó hatása is, ezt úgy kell elképzelni, hogy enyhíti az izomgörcsöket, a gyomor/bélgörcsöket és a menstruációs görcsöket is.

 

Nyugtató, helyi hatás

A friss orbáncfű olaj is hatásos bőrre kenve, amikor az idegvégződések sérültek (az nagyon tud fájni).

Még egy fontos helyi hatása a sebgyógyítás. stimulálja a kapilláris regenerációt és ugye antivirállis, tehát sebekre is alkalmazható (persze nem olaj formában).

És ugye ismételni tudom csak magam, de a fájdalom csillapító hatása is jól jön ha sebekről van szó.

Megerősíti a „Személyes Erő központját”

Matthew Wood emelte ki először, hogy az orbáncfűnek kifejezett affinitása van a gyomorszájjal és az emésztőrendszer idegeivel. Ez miatt megerősíti a gyomorszáj egészséges működését.

Ezt egyébként mi is tapasztaltuk, hogy kifejezetten erős hatása van azokra a szervekre, amik a gyomorszáj, vagy a „harmadik chakra” területén helyezkednek el. Ugye ezek a szervek a máj, epehólyag, bél traktus, és a vesék.

Ezzel pedig elég komolyan javítja az egész testünk állapotát. Mert ugye az emésztőrendszer fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni.

 

Támogatja az Immunrendszert és a Légzőrendszert.

Ugye, ahogy az elmúlt 3 bekezdésben írtam, antivirális, gyulladásmoduláló és fájdalomcsillapító…

Egy vírusos, megfázásos torokfájós betegségnél pont jól jönnek ezek a hatások.

 

A nő szövetségese

Visszatérve a közismert idegrendszert építő és nyugtató hatására, az orbáncfű szintén nagyon hasznos a menopauzás átmeneti időszakban. Az ilyenkor kialakuló irritábilitást és szorongást nagyon jól tudja kezelni.

 

Milyen Növényekkel Érdemes Kombinálni az Orbáncfüvet

Tinktúrák, olajok, teák és kenőcsök. Mind el tudod készíteni orbáncfűből és attól függően, hogy éppen melyik hatását szeretnéd majd támogatni érdemes kombinálnod más növényekkel.

  • Kamilla: olyan gyomorbajokra, amit stressz, vagy szorongás vált ki, főleg fiataloknál.
  • Citromfű: szezonális hangulatzavar és depresszió enyhítésé.
  • Golgota virág: stressz és szorongás enyhítésére.
  • Komló és valeriána: alvás problémák esetében.
  • Nyárfa rügy és árnika: helyi alkalmazásra.
  • Fokhagyma és ökörfarkkóró: adagold fülolajhoz, segít amikor fertőzés miatt fáj a füled.

Szárítva, vagy frissen?

Egyértelműen frissen. Ezzel egyébként a legtöbb füvész egyet ért. Azok a kutatások, amik megpróbálták izolálni (elkülöníteni) az orbáncfű „hatóanyagát”, durva, de egytől egyig sikertelenek voltak.

Ismétlem magam, a legtöbb füvész egyetért azzal, hogy egy friss orbáncfűből készített tinktúra, vagy olaj sokkal hatásosabb bárminél, amit tablettázott, kapszula, vagy szárított formában a boltban venni lehet.

Például tudsz készíteni tinktúrát (1:2 vagy 1:5) a virágokból. Ezt pedig 40-60 cseppes dózisokban 3-4x egy nap érdemes „meginni”.

Ha mégis szárított növénnyel dolgozol, mert nem mindig talál az ember a kertjében, vagy a mezőn elég orbáncfüvet, akkor teát érdemes készíteni belőle. Áztass csészénként 2-3 teáskanál orbáncfüvet egy lezárt edényben 30 percig, szűrd le és élvezd a teádat.

 

A Biztonság a legfontosabb

Sok helyen olvasni, hogy az orbáncfű egy nagyon veszélyes növény. Én nem szeretem az ilyen agyatlan félelem keltést, még akkor sem ha ez egyébként részben igaz, vagyis közvetetten tud problémákat okozni.

Mert ha tudod, hogy pontosan hogyan működik ez, akkor nagyon könnyen el tudod kerülni ezt a veszélyt.

A következő kérdés az szokott lenni ilyenkor, hogy oké, akkor tudni szeretném, hogy hogyan működik ez pontosan?

Én pedig ilyenkor el szoktam mondani, tehát most is le fogom írni.

Ugye korábban volt róla szó, hogy mennyire jó hatással van a májra, stimulálja a méregtelenítő folyamatokat = gyorsabban méregtelenít a máj.

Ezzel viszont gyorsítja a gyógyszertári gyógyszerek kiürülését is, sokszor annyira, hogy nem is lesz idejük hatni. Ez egyébként egy brutálisan hasznos tulajdonsága az orbáncfűnek, kivéve akkor, ha valami életbevágó dologra szed az ember gyógyszert.

Tehát vérnyomás gyógyszerek… szívritmus szabályozó gyógyszerek… és hasonlók… ugye ha ezek elkezdenek nem hatni, az elég kellemetlen lesz.

Tehát tényleg nagyon fontos, hogy ha bármilyen gyógyszert szed az ember és orbáncfüvet szeretne használni, mindenképpen beszéljen az orvosával.

Vigyázni kell. Viszont ha nem szedsz semmilyen gyógyszert, akkor az orbáncfű tényleg sok dologban tud segíteni és most már te is látod, hogy nem csak a depresszió enyhítésére jó.

Hogyan Lesz az Orbáncfűnek Tényleg Hatása és Melyik?

A biztonsághoz és a hatásos gyógynövény készítmények (tinktúrák, teák) az is hozzátartozik, hogy legalább alap szinten ismered a gyógynövényeket.

Most olyan dolgokra gondolok, hogy energetika, hatások, ízek… hogy nem úgy állsz hozzá, hogy „mire jó” egy gyógynövény, hanem tényleg meg akarod ismerni őket.

Az orbáncfű esetében is látod, hogy rengeteg hatása van, több szervedre is és sokszor nem használ egyikre sem.

Erről szól az igazi füvészet.

Hogy igazi hatást tudj elérni

Egyébként pont ezért csináltuk a bevezető mini-kurzusunkat. Itt pont ezekről a dolgokról van szó, a mai viszonylatokhoz képest ruppókért.

A legjobb hely, ha tényleg meg akarod ismerni a gyógynövényeket.

 

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.