A Növény Ami Kihúzza Az Idegen Anyagokat a Bőrödből: Útifű

útifű egy fal mellett

Itt a nyár, kizöldült a természet és ilyenkor minden alkalommal izgatottan sétálok el egy-egy füves rész mellett a városban, a mezőkről nem is beszélve, hogy milyen gyógynövényeket találok nőni éppen ott.

Ez egyébként azért van, mert annyi gyógynövény nő körülöttünk, mint hétköznapi gyom, hogy sokan el sem hiszik. Az egyik ilyen csoda „gyom” az útifű, ami bár Európából származik, már mindenhol nő a világon. A két leggyakoribb faja a széleslevelű útifű (Plantago major) és a lándzsás útifű (Plantago lanceolata) szó szerint követte az Európaiakat, ahogy vándoroltak szerte a világban és ezért nő most minden mérsékelt övi és szubtrópusi területén a bolygónak. Az útifüvet sok helyen invazív fajnak tartják, mert nagyon kedveli a „megzavart”, tömör talajt.

Az Útifű Alkalmazása Helyileg

Sok füvésznek az útifű levél jut eszébe elsőnek, amikor terepen vannak és gyorsan egy csípést, szúrást, vágást, vagy kisebb égést kell enyhíteni. Ezt egyébként rágott, vagy összetört és kis vízzel pasztává gyúrt formában szoktuk közvetlenül a bőrre tenni.

De amiről a leghíresebb és erről írtam már a legjobb sebgyógyítókról szóló bejegyzésben is, hogy ki tud húzni a bőrbőr minden idegen anyagot, mint mondjuk egy szálka, fullánk, üvegszilánkok, vagy bármi más nem odavaló anyag!

Az útifű népies használata, mint „nyálas (rágott) borogatás” több fontos dolgot elárul nekünk a növényről. Először is azt, hogy az útifű mindenhol nő Európában, Ázsiában és Észak Amerikában… földeken, mezőkön, kertekben, árterekben, erdőszéleken tényleg mindenhol. Tehát az egyik oka, hogy ez a népies használata ennyire ismert (azon kívül, hogy tényleg használ!) egyszerűen az, hogy ennyire sok helyen nő.

Aztán ez az egyszerű példa még meg is mutatja nekünk az útifű fő hatásait: sebgyógyító, összehúzó és gyulladás moduláló, ami mind egyszerre hat, amikor borogatásként használod. A hűsítő energetikája pedig szintén segít csillapítani a kellemetlen tüneteket.

De nem csak frissen-rágott borogatásként használhatod, ha neked ez annyira nem fekszik, akkor készíthetsz belőle gyógynövény olajat, mosót vagy kenőcsöt is, amiket ugyanúgy tudsz helyileg alkalmazni és ugyanolyan hatékonyak tudnak lenni.

Akárhogy is készíted elő, az útifű a legjobb sebgyógyítók között van. Tele van nyákos anyaggal és gyulladás moduláló vegyületekkel, ezeknek köszönhetően nyákosító, bőrnyugtató és bőrápoló hatása is van. Egy allantoin nevű anyagot is tartalmaz, ami a szövetek regenerációját indítja be, egyébként ugyanez az anyag van a fekete nadálytőben (Symphytum officinale) is, viszont az útifűnek enyhébb ez a hatása, de nagyon jól működik a felszíni sérülések és sebek esetbén.

(Arról, hogy a fekete nadálytő milyen sérüléseken tud a legtöbbet segíteni pedig ITT tudsz sokkal többet olvasni)

Ezeken kívül még antimikrobiális és antiszeptikus hatásai is vannak, amikkel segít elkerülni a sebek elfertőződését.

Az Útifű Alkalmazása Belsőleg

Az útifüvet belsőleg is alkalmazhatod, nagyon jól enyhíti a meleget a testben és a sérült szövetek gyógyulását belsőleg is támogatja. Az útifű levél főzet enyhíti az emésztőrendszeri gyulladásokat és támogatja a sérült nyálkahártyák gyógyulását. A nyákosító és összehúzó hatásai miatt pedig a hasmenést is tudja csillapítani. Ha összerakod ezeket a tulajdonságait, akkor megérted, hogy miért tartjuk nagyon hatásos gyógynövénynek olyan problémák esetében, mint:

  • az Irritábilis bél szindróma
  • a vastagbél gyulladás,
  • az áteresztő bél szindróma
  • a nyelőcső gyulladás
  • vagy az emésztőrendszeri fekélyek.

Az útifű magját és maghéját is használjuk a füvészetben rost forrásként, és szorulások enyhítésére. Ezeket a legkönnyebb a Plantago ovata fajból szedni és boltban is viszonylag könnyen hozzá tudsz jutni, ezeket egyébként sokszor psyllium-nak is hívják.

A magokban sokkal magasabb a nyákos anyag tartalom és ez miatt alakul ki az a gél-szerű mátrix, ami egy nyugtató, filmes réteget képez a bél nyálkahártyájára. Ha belegondolsz, amikor belsőleg használsz útifű maghéjat, vagy levelet arra, hogy nyugtasd és támogasd az emésztőrendszered nyálkahártyáját akkor is jóformán „helyi” sebgyógyítóként alkalmazod az útifüvet. Csak éppen ilyenkor arra használod, hogy a beleid legbelső rétegét állítsa helyre, a bőröd legkülsőbb rétege helyett.

A gyulladás moduláló hatásai miatt az útifű kifejezetten jól enyhíti a légúti allergiás és asztmás tüneteket is. Olyan vegyületeket tartalmaz, amik gárolják a hízósejtek degranulációját (ezek is felelősek az allergiás tünetekért) és a hisztamin felszabadulását, ami olyan klasszikus allergiás tünetekért felelős, mint a bőrpír, irritáció és a viszketés. Ugye az útifű ezekkel a dolgokkal is csökkenti a hőt és nyugtatja az irritált szöveteket.

Tehát az útifű ideális olyan allergiák enyhítésére, amik száraz, vörös, vagy viszkető szemekkel, vagy száraz torokkal és irritáló köhögéssel járnak. De olyan más légzőrendszeri problémákon is segít, mint a száraz köhögés, vagy a nyálkahártya irritációja por, vagy füst belégzése után.

Végül az útifűnek vízhajtó hatása is van és néha vértisztítóként is említik (olyan gyógynövény, ami segíti a salakanyagok kiürülését és ezzel segít visszaállítani az általános egészséget). A hűsítő, sebgyógyító hatását ritkán használjuk a húgyutak támogatására is, úgyhogy használhatod olyan formulákban, amit hugyuti gyulladás ellen készítesz.

Hogyan és Mikor Gyűjtsd az Útifüvet

A legjobb tavasszal, vagy koranyáron begyűjteni mielőtt elkezdenek virágozni, de ha éppen úgy adódik , hogy szükséged van rá, az év bármelyik részében nyugodtan gyűjtsd be a levelét. Amikor tinktúrát, olajat, krémet, borogatást, vagy bármilyen más elsősegély készítményt készítesz az útifűből, akkor a legjobb ha friss levelet használsz, amiből egyébként nagyon finom főzetet is tudsz készíteni. A szárított útifű kevésbé nedvesítő, de ugyanolyan hasznos ha főzetként készíted el.

Most, hogy már tudod azt miért hatásos az útifű levél és azt is, hogy hogyan gyűjtsd itt van neked egy nagyon egyszerű recept.

Útifű Levél Zöld Lé

Katrina Blair, The Wild Wisdom of Weeds című könyvéből. Ez a hidratáló, ásványi anyagokkal teli zöld lé tökéletes arra, hogy beindítsa a napodat! Nem csak útifűből készítheted, nyugodtan helyettesítheted olyan hasonlóan tápláló „gazokkal”, mint a porcsin (Portulaca oleracea), a tyúkhúr (Stellaria media), vagy a csalán (Urtica dioica). Ez a recept 2 adagra elég.

Hozzávalók:

  • 2 bögre friss útifű levél (Plantago spp.)
  • 3 bögre víz

Hogyan készítsd:

  • Tedd az útifű levelet és a vizet egy turmix gépbe és turmixold magas fokozaton 1-2 percig
  • Szűrd le a levedet
  • Ihatod így is, de a legfinomabb jéggel!

Útifűből egyébként rengeteg hatásos készítményt tudsz csinálni.

Gyógynövény teát… tinktúrát… borogatást… még arcpakolást is tudsz készíteni vele!

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy pizza árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.