A Saját Gyógynövény „Elsősegély Dobozod”: A 7 Legjobb Sebgyógyító Gyógynövény

Mindenkivel történnek apró „balesetek” otthon: vágások, horzsolások, zúzódások… úgyhogy mindenkinek hasznos ha van egy gyógynövény „elsősegély doboza” otthon. 

Könnyű és egyszerű. Ha új vagy a gyógynövények világába akkor a sebgyógyítás a legjobb első gyakorlat, amit kipróbálhatsz. Ha pedig már tapasztalt füvész vagy, akkor pedig mindig jó felfrissíteni a tudásodat.

Ha mindig is kíváncsi voltál a gyógynövények világára, de valamiért féltél belevágni, akkor a sebgyógyítás gyógynövényekkel tökéletes kezdésnek.

Nem kell a személy alkati tulajdonságaival foglalkoznod, az energetikát is csak minimálisan kell figyelembe venned, viszont sokszor nagyon látványos eredményeket tudsz elérni, nagyon rövid idő alatt.

Nálad is előfordulhat, akár a lakásban is néha hogy megvágod magad, nekimész valaminek, aztán bedagad a helye, vagy főzéskor megégeted, esetleg (reszelővel) lehorzsolod magad… Ilyenkor mindig jó ha vannak kéznél olyan gyógynövény készítmények, amik segítenek ilyenkor. Nem beszélve arról, ha vannak gyerekek a családban, akik imádnak kint játszani (vagy ha te is imádsz kint játszani).

Ez a kis gyógynövényes-sebgyógyító útmutató segít majd neked megtenni az első lépéseket, hogy gyengéd, de hatásos készítményeket tudj készíteni ezekre a hétköznapi „balestekre”.

Gyógynövény Hatások a Sebgyógyításban

A gyógynövényeknek nagyon sok féle hatásuk lehet a szervezetedre és ezek közül több is nagyon hasznos, amikor egy sebet szeretnél minél hamarabb meggyógyítani. Ezek a gyógynövény hatások:

  • Sebgyógyító
  • Antimikrobiális
  • Vérzéscsillapító (összehúzó)
  • Nyákosító

A Legjobb Sebgyógyító Gyógynövények

Több gyógynövény van, ami Magyarországon is honos, vagy a kertedben is simán tudod nevelni (a legtöbb konkrétan „gyomnövény”) és nagyon hatásosak a sebek gyógyításában. 

Az viszont fontos, hogyha a seb nem tiszta, akkor a gyógynövény készítmények rontani is tudnak a helyzeten, mert előfordulhat, hogy a sebben „csapdába ejtik” az idegen anyagokat, ami növeli a fertőzés esélyét.

Tehát az első lépés mindig az, hogy tisztítsad meg és szárítsad ki a sebet amennyire csak tudod. Távolítsad el az idegen anyagokat (kavicsok, föld stb.) a sebből, ezzel egy „tiszta” területet hozol majd létre, ahol már biztonsággal fogsz tudni bármilyen gyógynövényt alkalmazni.

Amikor a seb már tiszta akkor alkalmazhatod majd a következő gyógynövényeket krém, olaj, mosó, borogatás, áztató, gél vagy kenőcs formában.

Cickafark (Achillea millefolium)

cickafark virágok

Ha egy gyógynövényt kellene kiemelnem a sebgyógyításban, akkor az a cickafark lenne!

A sebgyógyító, összehúzó, antimikrobiális, vérzéscsillapító és gyulladás moduláló hatásaival a cickafark az egyik legjobb helyileg alkalmazható gyógynövény.

A cickafark egy kifejezetten erős vérzéscsillapító, tehát az átlagos papír-vágásos sebeknél nagyobb dolgokon is tud segíteni. Több olyan történetet is hallottam, hogy valaki például láncfűrész balaeset! után (elég mély seb…) cickafarkkal csillapította a vérzést, amíg el nem jutott az orvoshoz.

Matthew Wood írta, hogy a cickafark „a vér 3. szintjén hat”. Az első szint a kapillárisok, a második szint az arteriolák, a harmadik szint pedig az artériák. Ha egy artéria megsérül, annak elég komoly következményei lehetnek, mert ezek azok a nagy erek, amikbe a legerősebb a vér áramlása. Olyan esetekbe, amikor nincs a közelbe orvosi segítség, a cickafark nagyon hatékonyan tudja a 3. szinten csillapítani a vérzéseket.

Már egyszer írtunk arról, hogy mennyi mindenre jó a cickafark még, ezt ITT el is tudod olvasni.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

A pásztortáska egy nagyon erős összehúzó és vérzéscsillapító (gaz…) gyógynövény, amit belső vérzésekre szoktak ajánlani, főleg ha ez a szaporító szerveket érinti. Persze a mai világban a legjobb a pásztortáskát belső vérzésekre úgy használni, hogy közbe úton vagy a kórházba.

Tradicionálisan szülés utáni vérzések elállítására használták. Bár ugye kifejezetten belső vérzésekre ajánlják, ugyanúgy lehet használni „külső” vérzésekre is, mint a cickafarkat.

Körömvirág (Calendula officinalis)

körömvirág a kertben

Biztos te is észrevetted, hogy manapság bárhova nézel valamilyen körömvirágos terméket látsz, aminek jó oka van.

A körömvirág segít elállítani a vérzést, gyulladás moduláló és meggátolja a fertőzés kialakulását.

Ez a gyógynövény egy klasszikus sebgyógyító és antimikrobiális, ami egy „minden-az-egyben” gyógymód önmagában is, de más növényekkel is kombinálhatod rengeteg féle bőrprobléma ellen. 

Az egyik nagy dolog a körömvirágban, hogy a sebet benntről kifelé gyógyítja, ami azt jeletni, hogy a legmélyebb szöveteknél kezd hatni és onnan „dolgozik” kifelé. Ez miatt nagyon hasznos mély sebek esetében, de a felszíni sérüléseken is segít.

Ebből a korábbi bejegyzésünkből sokka többet megtudsz a körömvirágról.

Fekete Nadálytő (Symphytum officinale)

Nemrég írtunk egy részletes gyógynövény profilt a fekete nadálytőről, mindenképp olvasd majd el, ha érdekel ez a brutál erős gyógynövény.

A fekete nadálytő az egyik legismertebb sebgyógyító gyógynövény, de van egy oldala, amit sokan elfelejtenek.

Hihetetlenül erősen segíti a sejtproliferációt (egészséges szaporodását a sejteknek) és ellentétben a körömvirággal, a fekete nadálytő kivülről-befelé működik, tehát először a bőr legfelső szöveteire hat és innen „dolgozik” befelé.

És mert ebben brutálisan hatékony is, soha nem szabad mély, szúrt sebekre alkalmazni. Annyira gyorsan le tudja zárni a sebeket, hogy ezzel akár „csapdába is ejtehet” kórokozókat, vagy idegen anyagokat a sebben, ami pedig fertőzésekhez vezet.

Cserébe viszont vágásokra, felszíni sérülésekre az egyik leggyorsabban és legerősebben ható gyógynövény. Egyébként egy allantoin nevű vegyületnek köszönheti ezt a brutál erős sejtproliferációt serkentő hatását.

Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Ahogy a latin neve: perforatum is jelzi, az orbáncfűt kifejezetten mély, szúrt sebekre ajánlják. De ezzel utalnak a levelein lévő kis lyukasztásokra, perforációkra is.

Ez a gyógynövény a dermis-től kezdi a gyógyítását és akárcsak a körömvirág, a bőr külső rétegei felé halad, tehát igen hatásos mély sebekre. Az orbáncfű meg tudja akadályozni a vérmérgezést is, mondjuk tetanus esetében.

A szúrt sebek egyébként nagyon tudnak fájni, mert az izmok a seb körül nagyon megfeszülnek és duzzanat is keletkezik. Ez a duzzanat pedig nyomja az idegeket, ami extra kellemetlen érzést tud okozni, ezt bárki alátámaszthatja, aki lépett már szögbe életébe.

Ezek mellett, az orbáncfüvet kifejezetten idegi fájdalmakra és gyulladásokra is ajánlják belsőleg és külsőleg is. Erről és a sokak által ismert idegrendszeri lazító hatásáról itt írtunk többet.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

lándzsás útifű

Ennek a gyógynövénynek van egy különleges „kihúzó” hatása, ami szinte úgy működik, mint egy gyógynövény „vákum”.

A lándzsás útifű „kihúzza” a idegen anyagokat a sebekből, legyen az akár fullánk, tövis, szálka, köröm, vagy bármi aminek nem a bőrben van a helye.

Olyan esetekben, amikor csipesszel, vagy más eszközzel nem tudod kihúzni az anyagot a bőrödből készíthetsz „nyálas-pasztát” = rágj össze, vagy törj össze és nyálazz be útifű leveket. Aztán ezt tedd a bőrödre és szedd le akkor, amikor az idegen anyag kijött már.

Tényleg, több tíz alkalommal láttam már ezt működni mély szálkáktól, beágyazódott méhfullánkokig… Ahogy kiszáradt a „pasztád” csak vedd le a bőrödről és az idegen anyag a legtöbbször benne is lesz, nagyon komoly!

A lándzsás útifű ez mellett még nagyon jó általános sebgyógyító, gyulladás moduláló és nyákosító is. Míg a legtöbb füvész az egyik legjobb helyileg alkalmazható gyógynövénynek tartja, ne felejtsd el, hogy a lándzsás útifű nagyon hasznos belsősleg is. Főleg mint légszőrendszeri és emésztőrendszeri gyulladás moduláló. Sokat segít az áteresztő bél szindrómán is! 

Ebben a bejegyzésben kicsit részletesebben is tudsz olvasni az útifűről!

Mályva (Althaea officinalis)

málvya virág

A mályva egy nyákosító gyógynövény, ami egy enyhítő, védőréteget képes kialakítani a piros, gyulladt bőrön.

Az antimikorbiális, gyulladás moduláló, immun moduláló hatásai és a benne lévő tanninok miatt nagyon erős sebgyógyító és szövet gyógyító hatása van, akár belső, akár külső sebekről van szó. 

A mályvából nem lehet gyógynövény olajokat, vagy kenőcsöket készíteni, de borogatásként nagyon sokat segít. Csinálj szobahőmérsékletű főzetet belőle és ebbe áztass be egy rongyot, vagy ruhadarabot, amivel aztán be tudod borogatni a problémás területeket. 

De használhatsz mályva gyökér port is. Ezt ha kis vízzel összekevered, akkor egy pasztaszerű anyagot kapsz amit szintén a problémás területekre tudsz tenni. Nyílt sebekre ha lehet ne használd, mert a sebből nehéz lesz kitisztítani a nyákos készítményedet.

Itt tudsz részletesebben olvasni a mályváról.

Milyen Készítményeket Mikor Használj

Ha sebek kezeléséről van szó, akkor a legtöbbeknek a kenőcsök jutnak eszébe. Ezek gyógynövény olajok valamilyen viaszos anyagban, legtöbbször méhviaszban megkeményítve. Így könnyeben vihetők fel a bőrre és tovább elállnak az olajok. De fontos tudni, hogy sokszor kifejezetten káros krémeket használni.

A méhviasz meg tudja gátolni azt, hogy a patogének és a piszok bekerüljön a sebbe, de ugyanígy „csapdába is tudja ejteni” ezeket a seben belül.

Olyan esetekben amikor a bőr nem nyílik meg, mint egy horzsolás, vagy zúzódás, biztonsággal használhatsz krémeket.

Viszont egy akuttan fertőzött seb esetében, a kenőcs le fogja zárni a sebet, ezzel anaerob (oxigén mentes) környezetet alakít ki a seben belül, ahol sok veszélyes baktérium el tud szaporodni. Paul Bergner írt egy ilyen esetről, amikor valaki egy antimikrobiális kenőcsöt kent egy elfertőződött sebre és a következő napra a fertőzés és a gyulladás pontosan úgy terjedt tovább, ahogy kenőcs fel volt kenve a bőrre. Ilyen esetekben a legjobb vizes készítményeket alkalmazni, mint a borogatások, áztatók, vagy mosók.

A másik ilyen eset az égések, főleg a súlyos, másod-, harmadfokú égések. Ez azért van, mert ilyenkor olyan mélyre hat a bőrben a sérülés, hogy már a faggyúmirigyek és a pórusok is sérülnek. Ilyenkor egy krém el tudja teljesen zárni ezeket, amik fájdalmas hólyagokhoz fognak vezetni.

Az olajok pedig nagyon jó hőszigetelők tehát ha egy égési sérülésekre gyógynövény olajat kensz égési sérülésre még melegebbnek fogod érezni. Égéseknél is a mosók, áztatók és a borogatások segítenek a legtöbbet.

Most már látod, hogy melyik gyógynövények és mennyi módon tudnak neked segíteni otthon a kisebb sérülések kezelésében. Nem egy bonyolult dolog mégis sok kellemetlenségtől tud megmenteni titeket.

Ha érdekel, hogy pontosan hogyan tudsz ilyen készítményeket (krémeket, olajokat, főzeteket) készíteni, vagy kicsit mélyebben elmerülnél a gyógynövények gyógyító hatásaiba akkor a bevezető mini kurzusunk a legjobb hely neked. Nézz rá mindenképp (az semmibe nem kerül), mert tényleg rengeteget tud segíteni neked.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.