5 Hasznos Tipp Hogyan Tanulj a Gyógynövényekről

Amikor még újonc vagy a gyógynövények világában, sokszor érezheted azt, hogy túlterhel a rengeteg információ, amit megpróbálsz egyszerre, hirtelen begyűjteni. Megpróbálsz megjegyezni egy adag új kifejezést … a hétköznapi konyhai fűszerek előnyös hatásait… a sajátos energetikáját a különböző gyógynövényeknek… egyszerre mind elég nagy falat!

Ugyanúgy, mint az iskolában, kit tudsz alakítani tanuló szokásokat, hogy tényleg meg is maradjon benned a sok információ. Mindenki más és mindenki más módszerekkel tud a legjobban tanulni, de néhány univerzális módszer sokat tud segíteni mindenkinek.

Itt az Academiae Herbánál mi nagyon figyelünk arra, hogy hogyan építjük fel a kurzusainkat. A saját tempódban tudsz haladni, rengeteg információt kapsz és összefoglaló képekkel is kiegészítjük a leckéket. Pont azért, hogy neked ez a tudás ne csak, hogy könnyen elérhető legyen, de élvezd is a tanulást.

És bár a kurzusaink elvégzése az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, itt van 5 másik hasznos tipp a kezdő füvészeknek, akik úgy döntöttek, hogy el szeretnének merülni a gyógynövények világában.

A Legjobb Tippek Kezdő Füvészeknek

Gyógynövény Címkék

Ne úgy gondolj ezekre a címkékre, mint azonosítókra, ezek gyógynövény tanulókártyák is és tökéletesek bármilyen szinten tartasz is a füvész tanulmányaidban! Ahogy a kezedbe veszed a körömvirágos dunsztosüvegedet, a lelógó kis címke emlékeztetni fog a rengeteg jóságra, amit ez a gyógynövény ajánl neked.

Ötletek, hogy mit írj fel a gyógynövény címkédre:

 • Növény hétköznapi és tudományos neve
 • Energetika
 • Íz
 • Hatások
 • Meddig érdemes felhasználni
 • Bármi más információ ami segíti a „tanulmányaidat”

Rengeteg információt egyébként meg fogsz találni a gyógynövényekről a kezdő kurzus gyógynövény profiljaiban és a gyógynövény tár gyógynövény profil adatbázisában is!

Gyógynövény Referencia Tábla

Voltál már úgy, hogy erősen kellett gondolkodnod azon, hogy mi tud segíteni egy akut helyzetben? Éppen megégetted a kezedet a sütővel és a megemelkedett stressz miatt mintha egy köd szállt volna le az elmédre és nem tudod mit tegyél. Abban a pillanatban, mintha hirtelen elfelejtetted volna, azt az összes információt, amit a gyógynövényekről tanultál. Ez mindenkivel megtörtént már!

A gyógynövény referencia tábla készítése nem csak, hogy egy izgalmas projekt, de nagyon hasznos is az ilyen esetekben. Én egy parafatáblát használok erre, amire fel vannak ragasztva külön-külön papírokon a különböző kategóriák.

Érdemes valahova a közeledbe fellógatni, hogy bármikor hozzá tudj férni: Jó hely lehet erre a kamrád, a gyógynövényes szekrényed, vagy mondjuk a fürdőszobád.

És amikor felmerül egy probléma legközelebb ott lesz a szemed előtt leírva a megoldás különböző helyzetekre. Sőt akárhányszor kinyitod azt a szekrényt, vagy belépsz abba a helyiségbe, ahol a referencia táblád van minden alkalommal szánhatsz pár pillanatot arra, hogy átnézd a hasznos információkat, amit ráírtál.

Egy példa arra, hogy hogyan állítsd össze a saját gyógynövény referencia tábládat, használd ezeket a kategóriákat:

 

 • Csípések és Szúrások
 • Égések és Horzsolások
 • Megfázás és Influenza
 • Vágások és Sebek
 • Fájdalom
 • Gyerekek

Minden kategóriában érdemes felsorolnod azokat a gyógynövényeket és formulákat, amik a legjobbak azoknak a problémáknak az enyhítésében, és nálad a legjobban beválltak. A hasznos tudnivalóink között találsz egy nagyon hasznos bejegyzést a legjobb sebgyógyító gyógynövényekről, vagy még ehhez hasznosak lehetnek az asztmát és allergiát enyhítő gyógynövények is (tudom, sokszor használtam a hasznos szót… de ez akkor is mind az).

A kezdő kurzusból pedig még részletesebben megtalálod minden kategóriára a legjobb megoldásokat.

Tudományos Nevek

Amikor egy füvészt megkérdezel, hogy „milyen tanácsot adnál valakinek, aki éppen most kezdi a füvész tanulmányait?” arra szinte mindig az a válasz, hogy „Minden esetben írd le a gyógynövény hétköznapi és tudományos nevét is!”.

Egy növény tudományos neve mindig két részből áll az első a növény nemzettségének a neve (nagybetűvel) a második pedig a fajnév (kisbetűvel). Egy pár fontos érv, hogy miért tanuld meg a gyógynövények tudományos nevét is:

 • Az első szó a növény nemzettségének a neve, ez segít a diákoknak megérteni, hogy melyik különböző fajok tartoznak ugyanabba a „kategóriába”. Ez segíteni fog neked észrevenni fontos kapcsolatokat, ahogy majd tanulod a különböző gyógynövény recepteket. Például a rózsa nemzettségebe (Rosa) tartozik a vadrózsa (Rosa canina), a japán rózsa (Rosa rugosa), a sokvirágú rózsa (Rosa multiflora), a parlagi rózsa (Rosa gallica) és a damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) is és mindet hasonlóan használjuk a füvészetben, tehát használhatod bármelyiket, amelyikhez hozzá tudsz jutni.
 • Ha megtanulod egy növény tudományos nevét, akkor kevésbé fognak összezavarni a népies elnevezések (több helyen máshogy hívják ugyanazt a növényt, vagy ugyanúgy hívnak különböző növényeket). Például a menta kifejezést sokan általánosan használják több mentára is, pedig van különbség a hatásaikban és a felhasználásukban is. Tehát ha megtanulod a tudományos nevüket, könnyen meg fogod tudni különböztetni, hogy melyikről van éppen szó. Például a borsmenta (Mentha x piperita) és a fodormenta (Mentha spicata) kívülről nagyon hasonló, de hatásban eltérnek.
 • A tudományos nevek a világon mindenhol ugyanazok. Bárhol vagy a világon és gyógynövényekről szeretnél beszélni a tudományos nevekről mindenki tudni fogja, hogy pontosan melyik növényről van szó.

Az interneten sok helyen megtalálod a gyógynövények tudományos neveit, bár én sajnos futottam már bele olyanba, hogy hibásan volt valahol feltüntetve egy gyógynövény latin neve, ez szerencsére nem jellemző. A gyógynövény tárban pedig biztosan megtalálod rengeteg gyógynövény tudományos nevét.

Botanikai Rajzok

cickafark botanikai rajz

Ahhoz, hogy lerajzolj egy növényt le kell ülj és meg kell csodálj minden apró kis részletét, ami egyedivé teszi a növények között. És az, hogy minden kis részletet megfigyelsz ilyenkor rengeteget fog segíteni abban is később, hogy helyesen fel tudd ismerni majd ezt a növényt vadon

Csak az, hogy felskiccelsz egy növényt tanulás közben már egy teljesen más részét fogja bekapcsolni az agyadnak, ami segíteni fog neked megjegyezni a növény jellegzetességeit. Ez úgy működik, hogyha egy vizuális ingert, fizikai ingerré alakítasz (lerajzolod, amit látsz) az agyad sokkal könnyebben megjegyzi azt.

Érzéki Stimuláció

Az érzékeid nagyon erős „segédeszközök”. Összekötik az elményeket a memóriáddal, az érzékeid segítségével könnyen tudsz új információkat befogadni és tudásként „elraktározni”, de ugyanolyan könnyen tudják előhozni is a korábban megtanult dolgokat. Biztos te is tapasztaltál már olyat, hogy egy illatról azonnal egy konkrét dolog jutott eszedbe!

Amikor gyógynövényről akarsz tanulni a legjobb amit tehetsz az az, hogy az egész testedet használod a tanulás során. Amikor ismerkedsz egy gyógynövénnyel, mondjuk a rozmaringgal, a legjobban úgy fogsz majd emlékezni a különböző tulajdonságaira ha:

 • Megfigyeled
 • Megérinted
 • Megszagolod
 • Megkóstolod

Írd le a tapasztalataidat, hogy hogyan néz ki a növény, milyen érzés volt megérinteni, milyen illata volt és hogy milyen íze volt (ezt persze csak az ehető gyógynövények esetében). Ez a szenzoros (érzéki) stimuláció egy komoly üzenet az agyadnak és hasznos tanulási eszköz is. Ezután a közvetlen kapcsolat után az elméd és a tested emlékezni fog arra, hogy a rozmaring erős hatású, aromás, mélyen zöld és egyedien erős íze van.

Zárásként

A gyógynövények világa elsőre hatalmasnak tűnhet. Sokszor a kezdő diákok úgy érzik, hogy alig tudnak megjegyezni valamit. De ne hagyd hogy ez eltántorítson! A füvészet egy ezerlépéses, személyes utazás. 

Ez nem egy verseny, hogy valamilyen végzettséget szerezz, vagy egy vállalkozás, aminek hamar be kell futnia. Kérdezz meg erről egy füvészt és azt fogja mondani neked, hogy ő élete végéig tanul a gyógynövényekről. 

Ez az 5 tipp sokkal könnyebbé fogja tenni a hosszú és csodálatos utadat füvész tanlóként. Minden egyes visszaemlékezéssel egy gyógynövény hatásra, tudományos névre, vagy recepre egyre biztosabb és biztosabb leszel majd a dolgodban.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.