Hogyan Kezeld Az Allergiát és Az Asztmát Gyógynövényekkel

Egy rét tele olyan növényekkel, amik allergiát okozhatnak

Rengetegen szenvednek most asztma, vagy allergia miatt. Viszont A légúti allergiákra, vagy az asztmára sokszor nem egyszerű olyan gyógynövényt választani, ami tényleg működni is fog. 

Ez azért van, amit egyébként a gyógyszertári gyógynövény készítményeknél is látunk, mert egy leegyszerűsített módon állnak a dologhoz: „Van egy tanulmány, amiben egy konkrét hatóanyag hatásos volt, ezért szedd be ezt a hatóanyagot”.

Van olyan, amikor pont lesz hatása egy ilyen készítménynek, de a legtöbbször semmi érezhető.

Holisztikusan gondolkodó füvészként azért mi sokkal mélyebben vizsgáljuk ezeket a dolgokat. Mi megfigyeljük a szövetek „ökológiáját” is egy adott helyzetben és ez alapján döntjük el, hogy ott és akkor milyen energetikájú és milyen hatású gyógynövények tudják kiegyensúlyozni a szöveti állapotot.

Tehát ez a rövid bejegyzés erről fog szólni. Kapsz pár listát, olyan gyógynövényekről, amikkel enyhíteni tudod a légúti allergiákat, de még mélyebben belemerülsz majd, hogy milyen fő hatások, energetikák és kategóriák közül tudsz válogatni majd a különböző helyzetekben.

Mi az Allergiák Kiváltó Oka

Sokszor a légúti allergiák az étel allergiákra vezethetők vissza. 

Ez azért van, mert a tested egy adott  mértékű „allergiás terhelést” képes csak tolerálni (tehát amikor még nincsenek tüneteid). És ha mondjuk ennek a terhelésnek a nagyrészét éppen egy étel köti le (amire allergiás vagy), akkor amikor „találkozol” egy pollennel, vagy állatszőrrel, átbillen a mérleg és azonnal megjelennek az allergiás tünetek.

Aztán persze vannak olyan emberek is, akik egyszerűen genetikailag hajlamosabbak a pollen, vagy állatszőr allergiára, mint mások és alapvetően erős tüneteik lesznek. 

Mondhatod, hogy ez genetikai, tehát nincs mit tenni, de igazából vannak olyan gyógynövények amik enyhítik, vagy esetleg megszüntetik a tüneteket.

Az asztma is eshet ebbe a kategóriába és például az asztmás rohamokat is válthatják ki ételek. Viszont más gyógynövényeket használunk asztmára, mint a légúti allergiákra.

Gyógynövények Allergia Ellen

A légúti allergiák esetében általában a felső légutakról van szó: szinuszok (orr és arcüreg), a torok körüli területek és a többi nyak feletti része a légzőrendszernek. Itt jelennek meg legtöbbször a légúti allergiák.

Elkezdesz tüsszögni, és bedugul az orrod, vagy éppen elkezd „ereszteni” a nyálkahártyád és durva orrfolyással kell megküzdened, esetleg begyulladnak és elkezdenek viszketni a szemeid, köhögsz sőt sokszor a torkod hátsó része is elkezdhet viszketni.

A legtöbb allergia szöveti mintázata tipikusan nyirkosság, amit hő kísér, mert ugye az allergia egy immunreakció, ami hisztamin felszabadulással jár, ez gyulladást okoz, ami pedig hőt generál. 

Aztán még ott van a tested másik reakciója, hogy elkezd jóval több váladékot termelni, hogy helyileg ki tudja mosni az allergéneket a testből = nyirkosság.

Tehát itt van ez az intelligens reakciója a szervezetednek, hogy tisztára akarja mosni a területeket, ahol a tested érintkezik az allergénekkel és ezért odatermeli azt a sok váladékot, viszont ez azért így is kellemetlen érzés lesz neked a dolgok eldugulása és megduzzadása miatt.

A hisztamin kitágít dolgokat a testedben. És például amikor a nyálkahártyád ellazul (tehát teljesen kitágul), akkor kezded el érezni azt a nagyon tiszta, szinte vizes orrfolyást. Gyakran erre a helyzetre „dugulás hárítókat” használunk: Ezek olyan gyógynövények, amik segítenek kiüríteni a folyadékokat a felső légutakból. Több gyógynövény hatás segít ebben:

Csalán készítmény
  • Az egyik a vízhajtó gyógynövények: Például a csalán levél… az aranyvesszővagy a szemvidító fű mind hatásosak (bár a szemvidítófű elég gyenge vízhajtó), sőt a bodza virág is ide tartozik, bár ez is erősebb izzasztó, mint vízhatjó.
  • Az izzasztó növények szintén nagyon hatásosak, mert ezek általánosan felfelé és kifelé mozgatják az energiát. A testnek ezt a részét (nyak feletti részek) nehéz támogatni, mert a csont struktúrák it kifejezetten bonyolult felépítésűek és a kapilláris ágyak pedig nagyon picik, tehát nehéz a vérkeringést ide „feltolni”. Pont ezért tudnak hatással lenni a felső légutak dinamikájára az izzasztó növények, mert megnyitják a kapillárisokat és a dolgokat fel és kifelé „tolják”. A bodza virág kifejezetten jó… a cickafark kifejezetten jó és a borsmenta is működik. Ez a három egyébként egy klasszikus izzasztó formula (bodza virág – cickafark – borsmenta), de nagyon jól ki is tisztítják a szinuszokat.
  • Az aranyvessző még keserű is és a keserűk gyakran folyadékürítő hatással vannak a nyálkahártyára is. A csalán ebbe a kategóriába is beletartozik és kifejezetten jó, mert még gyulladás moduláló is és segít a hisztamin reakcióban is! Ugye amikor „megcsíp” a csalán, akkor is ez a hisztamin reakció játszódik le, viszont ha megeszed a csalánt, akkor mediálja ezt a hisztamin reakciót, tehát hasznos az allergiák kezelésében. Bár mondjuk nagyon sok csalánlevelet kell használnod, hogy erős hatása legyen az allergiára.
  • A fűszeres növények szintén jó „dugulás elhárítók”. A fűszeres gyógynövények általában csípősek és a vért ezekbe a területekbe irányítják (a fejbe). Ezek gyakran olyan növények, amiket beveszel a szádba és egy másodperc alatt megnyitnak mindent ott a csípős íz és a hő miatt, amit hoznak magukkal. Például ilyenek az igazán csípős paprikák, vagy a wasabi. De a legjobb mind közül a mustár! Nagyon csípős és nagyon jól kitágítja és megnyitja a szinuszokat, kiüríti a folyadékot és felpörgeti a vérkeringést helyileg. De a fekete bors, vagy a cayenne bors is hasznos, minél csípősebb annál jobb. Sőt, még a gyömbér is tud segíteni

Egy másik megközelítés, ami szintén enyhít az allergiás tüneteken, de első ránézésre úgy tűnik, hogy a dugulás elhárítás ellentettje (mert részben az is):

  • Ezek az összehúzó gyógynövények: Ahogy korábban is olvastad, a felső légúti allergiákra a nyirkos, ellazult szöveti állapot a jellemző. Folyó orr… orrcsepegés… nedves szemek… ez mind folyadék kiválasztás eredménye, de mégis minden meg van duzzadva és el van dugulva az orr körüli területeken. És ezen fognak segíteni az összehúzó növények, mert összezárják a kapillárisokat, csökkentik a duzzanatot, „felszárítják” a felgyülemlett folyadékot és megállítják a nyálkahártya „eresztését”. Persze ahogy szintén korábban olvastad, a testednek ezek a reakciói egy természetes és fontos folyamat részei és az összehúzók már komolyabban „beleszólnak” ebbe a reakcióba, úgyhogy én személyesen nem ezekkel szoktam kezdeni az allergiás tünetek enyhítését, vagy csak nagyon keveset használok belőlük. Az aranygyökér az egyik legjobb ilyen növény, mert alapvetően egy nyálkahártya erősítő (tonizáló), de mellette nagyon keserű, tehát segít a folyadék ürítésben és erősen összehúzó is. Ez miatt olyan hatásos a szemvidító fű is a szem gyulladások és a felső légúti problémák ellen, mert kifejezetten összehúzó is és helyileg szárító hatása van.

Egy harmadik megközelítési lehetőség pedig az, ha a gyulladás irányából közelíted meg az allergiát:

  • Ebben nagyon hasznosak az aromás (illó olaj tartalmú) gyógynövények: Ezek felszakítják a dugulásokat és enyhítik a gyulladást. A menták például kifejezetten jók erre. A borsmenta segít a legtöbbet, de fodormentát is használhatsz. A menthol tartalmú növények segítenek megnyitni, felszakítani és eltüntetni a dugulást és utána a gyulladást is enyhítik. Paul Bergner híres kamilla-cickafark teája egy kis mentával kiegészítve brutál jó erre. Egyrészt finom, másrészt pedig tea ivás közben ha mélyen belélegzed a gőzét, akkor még pluszban helyileg is enyhíti a gyulladást.

Tehát ez néhány gyógynövény típus, amiket használni tudsz akut legúti allergia esetében. De sokszor azért trükkösek lehetnek. Néha valamelyik gyógynövények nagyon jól működnek embereknél, máskor pedig semmilyen hatásuk nincs. Ismerek olyanokat, akik évek óta csalánlevéllel kezelik az allergiájukat és soha semmire nem cserélnék le, másoknál meg egyszerűen semmilyen hatása nincs a csalánlevélnek. Tehát ez is bizonyítja számomra és számodra is, hogy fontos figyelembe venni a személy alkatát és a konkrét helyzetet, hogy rá tudj jönni melyik gyógynövények fognak működni.

Gyógynövények Asztma Ellen

Lobélia

Első körben a legfontosabb, hogyha valaki komolyan asztmás, akkor mindig legyen nála a asztma pumpája. Nem akarjuk, hogy bárki is belehaljon egy asztmás rohamba. 

Viszont vannak olyan gyógynövények, amikkel megtudod előzni a súlyos asztmás rohamokat, főleg ha időben elkapod őket.

Az asztmás roham az jóformán a hörgőket körülvevő simaizmok erős összehúzódása, amit gyakran egy allergia, vagy stressz vált ki és ettől ugye nehezebbé válik a légzés, mert beszűkülnek a légutak.

  • A leghatásosabb gyógynövények egy asztmás rohamra a görcsoldók, és ezek közül is, amik kifejezetten a tüdővel affinisak: Az ilyen gyógynövények királynője a lobélia (Lobelia inflata)! A leghatékonyabb hörgőtágító, mert egyszerűen olyan hatékonyan oldja a feszültséget, a görcsöt és a merevséget sima izom szinten. De használhatsz kányabangitát is (Viburnum opulus). Aztán a fürtös poloskavész (Cimifuga racemosa) is hatékonyan oldja a görcsöket. De ott van még a disznósaláta (Lactuca virosa), ami az mellett, hogy görcsoldó, még altató idegerősítő is. Sokszor amikor valaki megiszik egy nagy dózis disznósaláta készítményt akkor után sóhajt egy nagyot. Tehát szó szerint látod, hogy a mellkasi régiót mennyire ellazítja és megnyitja! Egyébként sokszor alkalmazzuk a disznósalátát olyanoknál, akik a görcsös köhögéstől nem tudnak elaludni és fájdalom csillapításra is.
  • Az egy dolog, hogy lazítod a görcsöt a tüdőben, de fontos figyelni a kiváltó okra is, tehát hogy éppen milyen a tüdő szöveti állapota, mert így fogod csak tudni kiegyensúlyozni. Ha nagyon száraz, akkor próbálkozhatsz nyákosító gyógynövényekkel, mint az édesgyökér hogy picit nedvesítsd a nyálkahártyát. Ha pedig nedves, hurutos a tüdő, akkor pedig a stimuláns köptetők tudnak segíteni, mint az örménygyökér, az orvosi pemetefű, vagy a lomatium.
  • Bár ez nem egy konkrét gyógynövény hatás de hívhatjuk őket adrenerg gyógynövényeknek, ezek szintén segítenek az asztmán. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógynövények a mellékvese kéreg válaszát imitálják. A legfőbb ilyen növény a ma huang (Ephedra sinica). Ez több országban egyébként be van/volt tiltva, mert sokan felpörgető szerként használták és ez nem tett túl jót az egészségüknek. Visszatérve az adrenerg hatásra, ezen az elven működik az összes szteroidos asztma pumpa is, ebben az esetben a kortizol reakciót imitálják. A kortizol, vagy stressz reakcióban az történik, hogy kitágulnak a hörgők, mert konkrétan egy fight-or-flight reakciót alakítasz ki a szervezetedben és ilyenkor a vér a perifériákba (lábak, karok) áramlik a pupillák és a tüdők kitágulnak, hogy el tudj futni és közben több oxigénhez juss. Ez egy túlélési mechanizmus. Sajnos ezek a szteroidos asztma pumpák viszont hosszú távon eléggé lerombolják az ember egészségét: A csontozatra, az idegrendszerre, a hormonrendszerre és a mellékvesékre is káros hatással vannak. Pont ezért használunk adrenerg gyógynövényeket, mert nincs ilyen káros mellékhatásuk viszont ugyanezt a reakciót imitálja és kitágítja a hörgőket.

Figyelj Arra, Amit Te Irányítasz

Ez csak pár gondolat volt, hogy hogyan tudod enyhíteni az asztmát és a légúti allergiákat, egy pár gyógynövény kategória és hatások amikből válogathatsz. Én bátorítalak, hogy próbáld ki ezeket úgy hogy figyelembe veszed a személy alkati jellemzőit is.

Temészetesen mindig figyeld a szöveti állapotokat, mindig figyeld a gyógynövények energetikáját és a kettőt helyesen párosítsd össze. És természetesen mindig a teljes (holisztikus) személyt nézd, ne csak a tüneteket.

Figyeld meg az életmódjukat, az étrendjüket és nyomozd ki, hogy mik a konkrét kiváltó okok valakinél. Az életmód dinamikája fontos a holisztikus személethez, mind az allergia, mind az asztma esetében.

Fontos minimálisra csökkenteni a test „allergiás terhelését” is olyan dolgokkal amiket te irányítasz. Egyértelműen nem fogod tudni irányítani a polleneket a levegőben, de azt igen, hogy mit eszel és azt is hogy milyen szappanokat, samponokat és takarítószereket használsz az otthonodban.

De ha jobban elmélyülnél a gyógynövények világában, tehát szeretnéd többet tudni az energetikáról, a szöveti állapotokról, arról, hogy hogyan tudsz még több próblémára hatékonyan gyógynövényeket használni, akkor pedig mindenképp nézz rá a Bevezető Mini Kurzusra. 

Meg fogsz lepődni mennyi új dolgot tanulsz majd!

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.