Hogyan Tartsd Egészségesen a Húgyutakat Gyógynövényekkel 3. rész

forrás: livescience.com

A két leggyakoribb húgyuti probléma ugye a húgyuti fertőzések és a vesekő. Ezek eléggé meg tudják keseríteni az életedet és sokszor nem is olyan egyszerű kezelni őket, mert vagy csak minimális hatása van a hagyományos kezeléseknek, vagy túl radikálisak, mint mondjuk egy antibiotikum kúra (szétrombolja az egészséges baktérium flórádat mindenhol), vagy műtét (sajnos ha sokáig nem foglalkozol a vesköveiddel, akkor előfordul, hogy végül ki kell műteni).

Pont ezért írtam ezt a rövid sorozatot, aminek az első részében arról tudsz meg többet, hogy a testedben milyen szöveti állapot változások tudják kiváltani ezeket a problémákat a húgyutakban és hogy ezeket hogyan tudod ellensúlyozni gyógynövényekkel.

A második részben pedig röviden arról olvashatsz, hogy a veseköveknek és a húgyuti fertőzéseknek milyen a kórképe.

Ebben a rövid bejegyzésben pedig arról fogsz olvasni, hogy a veseköveket milyen hatású gyógynövényekkel tudod a legjobban kezelni és egyes esetekben teljesen elmúlasztani.

 

Sebgyógyítók és Vérzéscsillapítók

A vesekövek sajnos nem laposak, inkább geóda formájuk van és eléggé hegyesek tudnak lenni, úgyhogy nem csak, hogy fájdalmas kiüríteni őket, de sérüléseket és vérzést is tudnak okozni. Ez miatt fontos olyan gyógynövényeket alkalmazni, amik elállítják a vérzést és gyógyítják a sebeket.

Az első számú gyógynövény ilyenkor a cickafark (Achillea millefolium), ami elállítja a vérzést, gyulladásmoduláló és antiszeptikus illó olajok vannak benne, amik áthaladnak a húgyutakon is. Összeségében nagyon komoly sebgyógyító hatása van.

Ezt a fajta vérzést az jelzi, ha rózsaszínes színű a vizeleted. Ha erős a vérzés akkor használj pásztortáskát (Capsella bursa-pastoris), a cickafark helyett, mert ez egy kifejezetten erős vérzéscsillapító, ami a húgyutakkal affinis. Bár igazából mind a két növény elállítja a vérzést.

Görcsoldók

A vesekövek komoly alhasi és alháti görcsöket tudnak okozni. Ez azért van, mert húgycső és a húgyhólyag simaizmai ilyenkor gyakran és erősen (görcsösen) összehúzódnak, ilyenkor próbálják kimozdítani a vesekövet. 

De ugye, ahogy az előbb is olvastad, a vesekövek nem sima felszínű „kavicsok”, hanem inkább háromdimenziós üvegszilánkok. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a szöveteid összehúzódnak, akkor ennek nyomódnak neki és ez okozza azt a hihetetlen fájdalmat.

A görcsoldók segítenek ezeket a görcsöket és az általános feszültséget is feloldani. A vesekövekre kifejezetten a Kava Kava-t (Piper methysticum) szoktuk használni, mert ez a húgyvezetékekkel és a húgyhólyaggal affinis. Az mellett, hogy lazítja a görcsöket a Kava csillapítja a stresszt és a szorongást is, amit ez a komoly fájdalom elő tud idézni, úgyhogy érzelmi támogatást is nyújt ezekben az időkben. A kányabangita (Viburnum opulus), az ideggyökér (Dioscorea villosa) és a lobélia (Lobelia inflata) is jó választások, mert mind kivételesen jó görcsoldók.

Nyákosítók

Ahogy a vesekövek haladnak a húgyutakban, folyamatosan karcolják és horzsolják az érzékeny szöveteidet. Az olyan nyákosítók, mint a mályva (Althaea officinalis), vagy a csúszós szilfa (Ulmus fulva) a húgyutakat egy nyugtató nyákréteggel fedik be, ami csökkenti az általános hőt, irritációt és a gyulladást. A plusz síkosság pedig segít könnybben mozogni a veseköveknek, így kevesebb kárt okoznak útközben.

Ezeket a növényeket a legjobb hidegfőzetként elkészíteni, mert a hideg vízben oldódnak ki a legjobban ezek a nyákos anyagok a növényekből. És ugye ebből gondolom leesett az is, hogy a legjobb folyadék formájába bevinni ezeket a növényeket, mert így jutnak el a legkönnyebben a veséidbe.

Antilitikusok

Ide olyan növények tartoznak, amiket konkrétan a vesekövek széttörésére alkalmaznak tradícionálisan. Bár több füvész ismerősöm van, akik nem tudtak velük ilyen hatásokat elérni, ami persze lehet a dózis miatt amit használtak, vagy a konkrét növény miatt, de a vesekövek mérete is szerepet játszhat ebben, mert ugye a nagyobb köveket nehezebb megtörni.

Az egyik ilyen növény a chanca piedra (Phyllanthus niruri) egy Dél-Amerikai növény, aminek a neve konkrétan azt jelenti, hogy kőtörő, de a hydrangea-t (Hydrangea arborescens) és a sédkendert (Eupatorum purpureum) is használjuk erre. A sédkender az, amit a nyugati füvészetben leginkább használunk, mert csökkenti a nyirkosságot és egy megbízható vízhajtó, ami a kikristályosodott szilárd anyagokat vissza tudja oldani a folyadékba, ez pedig ugye hasznos tud lenni a vesekövek esetében.

Vízhajtók

A vízhajtók olyan anyagok, amik megnövelik a vizelet mennyiségét. Az egyik legjobb vízhajtó ebben az eseben a ragadós galaj (Galium aparine), mert csillapítja a hőt és az irritációt, miközben támogatja az egészséges nyirokmozgást. De a csalán (Urtica dioica), a pitypang levél (Taraxacum officinale) és a kukorica selyem (Zea mays) is megbízható vízhajtók. A tarackbúza (Elymus repens) szintén jó vizhajtó, de mellé még nyákosító is, tehát nagyon hasznos irritált, gyulladt szövetek esetében.

ragadós galaj levelek

A Legjobb Ha Egyszerre Használod Ki a Modern Orvoslás És a Gyógynövények Előnyeit is.

Ha van rá lehetőség, hogy mintát vegyenek a vesekövedből, akkor mindenképp érdemes ezt megvizsgálni, mert abból, hogy milyen a kő ásványi anyag összetétele következtetni lehet arra, hogy mi lehet a kiváltó oka. Ha ezt tudod, akkor már könnyen tudsz úgy változtatni az étrendeden és az életmódodon, hogy ne alakuljon újra ki ez a típusú vesekő.

Amikor gyógynövényeket alkalmazol, akkor fontos, hogy türelmes legyél és hagyj időt a különböző folyamatoknak. A veseköveket nem egyszerű kezelni és a gyógyulási folyamat elég frusztráló tud lenni, mert folyamatosan sérti a húgyutak nyálkahártyáját, ahogy halad és sajnos el is tud akadni. Ha pedig nem kezeled, akkor súlyos fertőzésekhez tud vezetni.

A vesekő egy komoly kórkép és ha az otthoni kezelésed nem hoz komoly javulást, akkor mindenképp konzultálnod kell egy orvossal a többi lehetőségről. Bár a holisztikus szemléletű emberek sokszor kerülik a hagyományos orvoslást, azért azzal tisztába kell lenni, hogy sokszor a hagyományos orvoslás eljárásai életmentők lehetnek, úgyhogy káros, ha radikálisan gondolkodsz bármelyik irányba is. Ha nagyon fáj nincs okod arra, hogy ne kérj segítséget egy orvostól.

Ha nem vagy biztos abba, hogy mennyi az az idő, ami után már orvoshoz kell fordulnod a kezeléssel, akkor keress fel egy orvost, hogy állapítsa meg milyen stádiumban van a vesekő, tehát hogy mennyire komoly a helyzet éppen és van-e szükség orvosi beavatkozásra.

Sok esetben az a legjobb, ha gyógynövényeket használsz arra, hogy támogasd a gyógyulást, miközben a modern orvosi módszerekkel széttörik a veseköveket, hogy ki tudjanak ürülni. Így biztos, hogy nem lesz súlyos szövődményed.

Pár Tipp Hogy Egészségesen Tartsd a Húgyutakat

  • A víz a legjobb „gyógyszer” ha veseköved van, tehát fontos, hogy mindennap megfelelő mennyiségű vizet igyál. Az is lényeges, hogy a gyógynövényeket, amikről korábban szó volt folyadék formájában vidd be a szervezetedbe (mondjuk főzetként), így az aktív alkotó elemek biztos eljutnak a húgyutakba. Ez a módszer segít abban is, hogy elég folyadékot vigyél be minden nap.
  • Ha már szedtél antibiotikumokat korábban, vagy szedned kell valamikor a jövőben, figyelj arra, hogy mellette juttass a szervezetedbe megfelelő minőségű probiotikumokat is. A boltban kapható probiotikum készítmények eléggé vaktába lövöldözés jellegű megoldások, mert 5-10 baktérium törzsből készülnek, míg egy bármilyen fermentált élelmiszerben 30-40 különböző baktérium törzs is lehet. Ez alkat és mikrobiom függő, hogy kinek melyik törzs működik, de a legszerencsésebb ha probiotikumnak valamilyen fermentált élelmiszert használsz, mint a kovászos uborka, joghurt, kefír, aludt tej stb. Ez azért fontos, mert a baktérium flórád az első védelmi vonalad mindenhol, akár a bőrödön, a vastagbeledben, vagy a hüvelyben is.
  • Ha gyakran alakul ki nálad valamilyen húgyuti fertőzés, akkor figyelj oda a személyes higiéniádra, ne használj olyan termékeket, amik felborítják a hüvely pH-ját és ne hordj szűk ruhákat, vagy alsóneműket (ezek segítik a baktériumok szaporodását).
  • Érdemes kerülni a cukros ételeket és az állati fehérjéket ilyenkor. Bár manapság a magas fehérje tartalmú étrendet ajánlják sok helyen, fontos ennek a forrása, mert például az állati eredetű fehérjék nitrogén tartalmú anyagcsere termékei megterhelik a veséket. Persze egy egészséges vesének ez nem okoz túl sok problémát, de vesekővel ez már más történet. Még fontos az is, hogy ilyenkor kerüld az étel allergéneket és a kávét, mert mindkettő az átlagosnál jobban megdolgoztatja a veséket.

A húgyuti fertőzések nőknél és férfiaknál is kialakulhatnak, bármilyen korban. Bár a súlyossága és a fájdalom mértéke személyenként eltér, de a kiváltó okot nagyon pontosan meg fogod tudni határozni, ha a szöveti állapot modellt alkalmazod. ( a szöveti állapotokról az első részben tudsz többet olvasni)

A szöveti állapot modell nélkül választanál pár random gyógynövényt a rövid leírásuk alapján. Nem is biztos, hogy meglepődnél ha semmi hatásuk nem lenne, de akkor már biztos meglepődnél, ha súlyosbítanák a tüneteket. 

Azt el tudod képzelni te is, hogy egy melegítő gyógynövény nem tesz jót egy gyulladt, meleg húgyuti rendszernek, vagy hogy egy szárító gyógynövénytől csak még fájdalmasabbak lesznek, a már alapból kiszáradt húgyutak.

Ha figyelembe veszed ezeket az energetikákat akkor nem kell találgatnod, helyette magabiztosan fogod tudni kiválasztani, hogy melyik gyógynövény tud tényleg segíteni azon az adott helyzeten. A végeredmény pedig: Egészséges húgyutak.

Az energetikáról egyébként sokkal többet megtudsz a bevezető mini-kurzusunkból. És persze a gyógynövények energetikáján és a szöveti állapotokn kívül még rengeteg más dologot is megtudsz például azt, hogy hogyan tervezz gyógynövény formulákat, vagy hogy milyen gyógynövény hatások léteznek még ezeken kívül, amit korábban felsoroltam és még sok mást…

Ha érdekelnek a gyógynövények, akkor mindenképp nézz rá a mini-kurzusra.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.