Hogyan Tartsd Egészségesen a Húgyutakat Gyógynövényekkel 2. rész

A múlt heti rövid bejegyzésből már megismerted (vagy ha még nem akkor ITT találod) a húgyutak különböző szöveti állapotait, tehát azt, hogy milyen módokon tud felborulni a szövetek egyensúlya a testedben és ez hogyan hat a húgyutakra.

Aztán ugyanitt azt is megtudtad, hogy ezeket a különböző állapotokat milyen gyógynövényekkel tudod kiegyensúlyozni úgy, hogy ne csak a fájdalmas tüneteket csillapítsd, hanem a kiváltó okot is megszüntesd.

Most pedig két konkrét kórképről fogsz olvasni, ami ezek miatt a szöveti állapotok miatt kialakulhat.

Húgyuti Fertőzések

A legjobb gyógynövény, amit általánosan húgyuti fertőzések esetében használhatsz az az orvosi medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi). Ez a növény egy nagyon érdekes folyamatot indít be a veséidben, ami aztán kihat az egész húgyuti rendszeredre. 

Miután megeszed/iszod, a benne lévő arbutin nevű alkotó elem át fog haladni a veséiden és miközben áthalad egy hydroquinon nevű vegyületté alakul át. Ennek a vegyületnek pedig széles spektrumú antiszeptikus hatása van kifejezetten a húgyutakban.

Az orvosi medveszőlő egyébként le is hűti a gyulladásokat, amikkel általában a húgyuti fertőzések és a vesekövek járnak. Az összehúzó hatásával pedig tonizálja az ellazult húgyhólyagot és serkenti a vizelési ingert, amivel csökkenti a húgyuti fertőzések kockázatát. A medveszőlőt a legjobb ha miden alkalommal rövid ideig használod csak (2-3 hét).

Pár másik növény, amik húgyuti fertőzések esetében segítenek:

 • Közönséges mahónia gyökér (Mahonia aquifolium)
 • Boróka (Juniperus communis)
 • Cickafark (Achillea millefolium)
 • Pipsissewa (Chimaphila umbellata)

Ezek növények más és más módon harcolnak a fertőzéssel.

A mahónia egy berberin nevű vegyületet tartalmaz, a cickafark és a boróka pedig antiszeptikus illó olajokat, amik kifejezetten a húgyutakban hatnak. Fontos észben tartanod, hogy a boróka egyébként egy vese stimuláló gyógynövény, tehát akut vesekövek esetében, amikor sok hő van jelen túl stimuláló is lehet.

A pipsissewa pedig egy limfagóg gyógynövény, ami azt jelenti, hogy beindítja a nyirok áramlását (azzal, hogy elhárítja a „dugulásokat”) a medence régióban, ezzel pedig sokat tud segíteni a húgyuti fertőzéseken. Sok gyógynövény van még, ami segíteni tud ilyenkor, az a fontos, igazából hogy megtaláld azt, ami az adott körülményekhez (alkat, energetika, szöveti állapotok) a legjobban illik.

Vesekövek

Vesekövek akkor alakulnak ki, amikor a szűrleted (ebből lesz később a vizelet) több kristályosodó anyagot (mint az oxalát, a húgysav, vagy a kálcium) tartalmaz, mint amit a szűrletedben lévő folyadék fel tudna oldani. Ez mellett még az is lehet ilyenkor, hogy a szűrletedből hiányoznak azok a vegyületek, amik normális esetben meggátolják a kikristályosodást.

Ha a vesekő már kialakult, akkor az maradhat a vesédben, vagy „tovább vándorolhat” a húgyvezetékedbe. Amikor mozognak, akkor komoly fájdalmakat tudnak okozni és sajnos el is akadhatnak. Ilyenkor pedig a szűrlet feltorlódik a vesékben, a húgyvezetékben, a húgyhólyagban, vagy a húgycsőben. Gondolom nem kell mondanom, hogy ez mennyire kellemetlen (és veszélyes is tud lenni).

4 típusát ismerjük a veseköveknek:

 • Kálcium oxalát
 • Urát
 • Struvit
 • Cisztin

A hagyományos orvoslás nem ad sok információt arról, hogy ezek pontosan mitől alakulnak ki és hogyan tudod kezelni őket.

A veseköveket nehéz kezelni és nagyon fájdalmas amikor kijönnek. Mondhatni makacsok és időbe telik míg teljesen megoldódik a helyzet. Ismerek többeket, akik gyógynövényekkel kezelték a vese köveiket és bár a tüneteket csillapították, a köveket magukat nem tudták a gyógynövények teljesen eltüntetni vagy kimozgatni. Nekik vagy kiműtötték a köveiket, vagy ultrahangosan feldarabolták és végül így ki tudtak ürülni.

Az biztos, hogy ha nem kezeled sehogy sem őket, akkor a vesekövek el tudják zárni a húgyutakat és ez komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Tehát mindenkinek a saját felelőssége, hogy hogyan kezdi kezelni a veseköveit. Vannak esetek, amik hagyományos orvosi segítségre van szükség és olyan esetek is vannak, amikor egy holisztikus, gyógynövényes protokoll elég ahhoz, hogy kiürüljenek a kövek és elmúljon a fájdalom.

Vesekövek esetében több gyógynövény hatás is segíteni fog neked mind a tünetek enyhítésében, mind a kövek kiürítésében. Ezek a hatások:

 • a görcsoldók
 • a sebgyógyítók és vérzéscsillapítók
 • a nyákosítók
 • az antilitikusok
 • és a vízhajtók

Jövő héten ezekről fogsz olvasni sokkal bővebben, konkrét példákkal. De ha addig is még többet akarsz megtudni a szöveti hatásokról, az energetikáról, vagy akár általánosan az összes gyógynövény hatásról, akkor nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, ahol pont ezekről van szó. Arról nem is beszélve, hogy megtanulod a formula készítés alapjait is.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.