Gyógynövények Tele Vitaminokkal: A 12 Legtáplálóbb Gyógynövény Teákhoz.

Gyógynövény teák az asztalon tele vitaminnal

200-nál is több gyógynövény faj között könnyű elveszni. Úgyhogy megkerestem azt a 12-t amiből tényleg a legjobb tápláló teát tudod majd csinálni.

Én csúnya magyarsággal tápláló teának hívom azokat a teákat, amiket tápláló (energetika) típusú gyógynövényekből csinálok. Azaz tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ezek a teák arra a legjobbak, hogy kiegészítsd a napi vitamin beviteledet velük. Ez egyébként egy sokkal egészségesebb módja ennek, mint mondjuk a boltban vehető tablettás, vagy kapszulás termékek.

Persze sokan jönnek azzal, hogy „a vitamin tablettákon nem kell sokat gondolkodni, nem kell elkészíteni, olcsóbb is” (egyáltalán nem olcsóbb) „és úgy egy az egyben kényelmesebb dolog.”

Ja… hogy van a tablettában vivő anyag is, meg ragasztó anyag is? Ja… hogy nem tud rendesen felszívódni igazából? Ja… hogy a multivitaminok, „természetes” módon megszínezik a vizeletet? Igen, a vitamin készítmények 90%-a ilyen.

Pont erről szól a mai világ. Adjuk fel az egészségüket a kényelemért cserébe… és a legtöbben meg is teszik.

Te nem ilyen vagy. Én sem.

De, hogy kényelmesebb dolgod legyen és még egészségesen is tudd bevinni a plusz vitaminjaidat tényleg nézd meg ezt a 12 gyógynövényt:

 

Tápláló Gyógynövények:

Lucerna (Medicago sativa)

alfalfa virág

Egy klasszikus. A lucernát már a tradícionális Görög orvoslásban is használták, kettőt találhatsz mire. Extra tápanyag bevitelre és a legyengült szervezet táplálására.

A legjobb, hogy a nedvesítő energetikája és a könnyű füves íze miatt még nyersen is ehető. Tehát könnyű kiegyensúlyozott (=nem brutál rossz) ízű teát csinálni belőle.

Alig tudsz pár vitamint bevinni vele… „csak” A, B1, B2, B2, B5, B6, B12, C, D, E, és K-vitamint, kálciumot, magnéziumot, vasat és kobaltot.

Ha más ételekkel együtt eszed, akkor segíti a kálcium és a fehérje felszívódást. De egyébként általánosan nagyon jó hatással van az emészésre, mert serkenti az emésztőnedvek termelődését.

A lucerna egy kifejezetten biztonságos növény, tehát annyit ehetsz belőle amennyit csak akarsz.

 

Csalán (Urtica dioica)

Csalán levelek

Szinte biztos vagyok benne, hogy valamire, valamikor használtál már csalánt, de ha nem is, akkor legalább „csípett” már meg egyszer.

A csalánt is évszázadok óta használják haszonállatok etetésére, vagy… teának.

Nagyon magas a klorofill, fehérje és secretin enzim tartalma és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: Mély levegő… A, B1, B2, B3, B5, C, D, E, K, kálcium, króm, kobalt, magnézium, mangán, foszfor, kálium, szelén, és cink.

Egyébként egy természetes édeskés íze van, és ugye az édes ízzel szinte mindig tápláló energetika társul, tehát a csalán nagyon jó „vér építő”.

Mivel a csalán szárító növény, ezért mindenképp ki kell egyensúlyoznod ezt az energetikát egy nedvesítő növénnyel, amikor a teádat tervezed. (ebben az előző bejegyzésemben részletesen leírom, hogy hogyan tudod a teáidat pontosan megtervezni)

Annak ellenére, hogy a leveleit használjuk a csalánnak, a leghatékonyabban hosszú főzetként tudod kivonni belőle a tápanyagokat, úgy hogy utána egy egész éjszakán keresztül hagyod ázni.

Nyers Zab Toklász (Avena sativa)

A zab toklász egy nedvesítő hatású, picit édes, sima és „megnyugtató” ízű gyógynövény.

Az Ayurveda szerint az édes íze bizonyítja, hogy felépítő hatású, ami segít visszanyerni a fizikai erőt, súlyt felszedni és a fehérje anabolizmust is támogatja.

Tehát egy az egyben a testünk felépítő folyamatait

Szintén tele van vitaminokkal:  A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kálcium, króm, vas, magnézium, szilícium, and szelén.

Ugye a zab toklász egy biztonságos, tápláló növény, tehát sűrűn használják gyerekek és idősek esetében is.

Sőt, még van egy idegrendszer nyugtató hatása is. Erre külön sokszor használják egyébként.

 

Vörös lóhere (Trifolium pratense)

vörös lóhere

Meglepő, de a vörös lóhere is kifejezetten a tápláló hatásáról ismert gyógynövény. Energetikailag kicsit kevert, mert tud nedvesítő és szárító is lenni, és ízre pedig megint csak meglepően… édeskés.

A főbb vitaminok benne: A, B1, B2, B3, C, kálcium, króm, magnézium, mangán, molibdén, foszfor, kálium, és más nyomelemek.

A TCM (tradicionális kínai orvoslás) a vörös lóherét egy yin tápláló gyógynövénynek tartja. Ez azt jelenti, hogy táplálja a vért és a testnedveket, ezzel pedig segít a vérnek abban, hogy több tápanyagot tudjon szállítani a testünknek.

Tehát remek alkotó eleme olyan teáknak, amivel kifejezetten valamilyen hiányos állapoton szeretnél segíteni.

 

Málna levél (Rubus idaeus)

málna levél és egy darab málna

A málna levél támogatja a női szaporító szervrendszert. Erről a hatásáról ismerik a legtöbben, de ez mellett egyébként széles spektrumú tápláló növény is.

Tele van A, B1, B2, B3, C, E, vitaminokkal, kálciummal, mangánnal, vassal, magnéziummal, niacinnal, szelénnel és más nyomelemekkel.

Még egy fontos dolog. Ugye a málna levél összehúzó hatású gyógynövény, ezért szerencsés, ha kiegyensúlyozod ezt a hatását, amikor a teádat tervezed.

 

Pitypang levél (Taraxacum officiale)

Nem csak, hogy tápláló, de a keserű íze miatt stimulálja és támogatja az emésztést is (nem is kicsit).

Vitaminok és ásványi anyagok:  A, C, E, kálcium, vas, magnézium, kálium, és cink.

Ugye a pitypang levél keserű és még vízhajtó is, úgyhogy erre figyelj amikor tervezed a teádat. Mert nem akarod a sok tápanyagot egyből ki is pisilni… A legjobb, ha a pitypanglevelet, mint támogató növényt használod.

 

Zsurló (Equisetum arvense)

Szilikában gazdag. Ez halandó nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy támogatja, a szövet, csont, bőt és haj növekedést. De van benne bőven A vitamin, króm, vas, magnézium és kálium is.

Ha az energetikáját nézed, a zsurló hűsítő és szárító növény, sőt picit keserű is, tehát mindenképp egyensúlyozd ki ezeket, amikor teát készítesz.

Még egy fontos dolog. Magas a szilika tartalma, ezért nem mindenkinél, de néha húgyuti irritációt tud okozni, úgyhogy a biztonság kedvéért 1.5-2 hétnél tovább ne használd.

 

Tyúkhúr (Stellaria media)

tyúkhúr telep

Ha faluban nőttél fel és voltak csirkék a közelben tuti szedtél nekik tyúkhúrt. Mondjuk én városban nőttem fel és én is…

A tyúkhúrnak kellemes füves íze van és mellette nedvesítő energetikája. Egy brutál hasznos „gaz”: segíti a tápanyag felszívódást és táplálja a vért is.

Az egyik csúcs tápláló növény. Tele van A vitaminnal, kálciummal, magnéziummal, vassal, mangánnal, káliummal, szilíciummal cinkkel és más nyomelemekkel. A legjobb, hogy annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz.

 

Ibolya (Viola spp.)

Igen, az az ibolya. Nem gondolnád, de nagyon hasznos kis gyógynövény.

A szép kis virága is ehető, de a legtöbb „anyag” elem a leveleiben van. Olyan tápanyagok, mint az A,C vitaminok és kálcium.

A másik dolog, amire sok füvész használja, az az, hogy segít megnyugtatni a kifáradt idegeket, ezért enyhíti a nyugtalanságot.

 

Íz harmonizáló gyógynövények

Mivel a gyógynövények, amikről az előző 5 percben olvastál főleg semleges, vagy gyenge ízűek, ezért jót tud tenni a teádnak egy kis „íz turbózás”.

Bár simán megihatod a teádat íz harmonizáló növények nélkül is, sokszor azért erősebb ízzel, jobb élményt nyújtanak.

 

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

A legtöbb füvész kedvenc édesítő gyógynövénye. Nem csak édesít, de van egy légzőrendszer és bél nyugtató hatása is.

Ha teheted válaszd inkább az apróra összevágott gyökérdarabokat, mert ezek a kis darabok jobban kioldódnak főzetben (a teád = főzet)

 

Fodormenta (Mentha spicata), vagy Borsmenta (Mentha x piperita)

A fodormenta édesebb és könnyebb „természetű”, a borsmenta pedig egy kicsit fűszeresebb és erősebb ízű. És mindkettő enyhén segíti az emésztést is.

 

Fahéj darabkák (Cinnamomum spp.)

A kedvencem. Én, ha tehetem, minden alkalommal teszek fahéj darabkákat a tápláló teámba. Finoman édes és fűszeres. (persze csak óvatosan, mert nagyon hamar, nagyon elnyomja az összes többi ízt)

Arról nem is beszélve, hogy segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani.

 

Látod, hogy nem varázslat, vagy ördöngösség. 

Ebben az előző bejegyzésemben pedig a magáról a tea készítésről tudsz olvasni. Úgyhogy most már tuti meg fogod tudni csinálni a vitaminokkal teli teádat.

Ennél persze sokkal részletesebben és sokkal többet is megtudhatsz a gyógynövényekről a kezdő mini-kurzusunkból. Olyan dolgokat, mint hogy mi az az energetika pontosan, milyen szöveti állapotok alakulhatnak ki a testedben, hogy mi a különbség a gyógynövény főzet és a tea között…

Tehát ha komolyan érdekelnek a gyógynövények és az, hogy hogyan tudod tényleg hatásosan használni őket, akkor mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.