Gyógynövény Tea: Miért jobb minden alkalommal, mint egy vitamin készítmény, amit a boltba veszel.

Gyögynövény tea és mellette sok gyömbér az asztalon

Amikor plusz vitaminokról és ásványi anyagokról van szó, akkor a legtöbb ember a boltban kapható vitamin tablettákra gondol.

Persze ez nem véletlen. Minden második reklám valamilyen tablettáról szól.

Sokszor elfelejtik, de inkább egyszerűen nem is tudnak róla, hogy mennyi olyan gyógynövény létezik, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sőt még bizonyos tápanyagok felszívódását is megkönnyítik.

Persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal dobd ki a kukába az összes vitamin készítményedet. A semminél többre mész ezekkel is.

Inkább az a lényeg, hogy vezess be a napirendedbe egy tápláló gyógynövényteát. Pontosabban igyál meg minden nap egy tápláló gyógynövény teát.

Ha jól meg van tervezve, akkor brutálisan sokat fog dobni a napi vitamin beviteleden. És persze az egészségeden is.

Nem igazán tudok neked ennél természetesebb dolgot mondani, ha plusz vitaminokkal akarod megerősíteni magad.

Tápanyag hiány. A másik dolog amiről általában nem tudnak az emberek, hogy komoly tünetek nélkül is lehetnek tápanyag hiányosak.

Érzik, hogy valami nincs rendben, de nem tudják miért. Ingerültebbek, fáradtak, nem tudnak koncentrálni és még ezer apró (de annál kellemetlenebb) dolog lehet tápanyaghiánytól.

Na pont ezért kellenek a plusz vitaminok.

És ezt tökéletesen jól megoldja napi 1 csésze tápláló gyógynövény tea.

 

Hogyan Tervezz Meg egy Vitaminokkal Teli Gyógynövény Teát

Attól függetlenül, hogy milyen gyógynövényeket használsz, egy gyógynövény tea tervezése mindig egy szórakoztató és kreatív folyamat. Egyébként nem is bonyolult egyáltalán, ha az alapokat tudod.

Úgyhogy az első lépés az, hogy az alapokat megtudod: Itt van pár lépés, amit ha megtanulsz és követsz, heteken belül mester gyógynövénytea tervező lesz belőled.

 

1. Válaszd ki a gyógynövényeket.

Amikor egy kiegyensúlyozott formulát építesz, az az álalános jótanács, hogy legalább 7 különböző növényt használj.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ez fog működni. Akár 2, vagy 7-nél több gyógynövényből is hatékony teákat tudsz csinálni. Néha például a formula (ebben az esetben a tea) „fókusza” elveszik, ha túl sok különböző gyógynövényt használsz.

Valljuk be, egy füvésznek sokszor nehéz gyógynövényeket kivenni a tea tervezéséből, mert mi minden gyógynövényt imádunk és mindet használni akarjuk.

De emlékeznünk kell, hogy egy tea tervezése, egyszerűen kísérletezés. És simán megváltoztathatsz bármit a következő főzetedben. Megfigyelheted a változást az ízben, az energetikában és a hatásokban, ahogy kísérletezel.

 

2. Válaszd ki fő-növényeidet.

Amikor már kiválasztottad a gyógynövényeidet amiket használni fogsz, válassz ki közülük 1-2-t, amik a gyógyteád fő-növényei lesznek.

Ezek fogják meghatározni a „fókuszát” a gyógynövény teádnak és a többi növény a teádban pedig ezeket a fő-növényeket fogja támogatni és kiegyensúlyozni.

Legtöbbször a főnövények azok, amikből a legtöbbet teszed a gyógynövény teádba.

 

3. Listázd ki az energetikáját és hatásait minden gyógynövénynek (amit használsz a gyógynövény teádhoz).

Egyszerűen csak írd fel a gyógynövényeid energetikai tulajdonságait és mellé a hatásaikat, amik miatt a gyógynövény teádban használni szeretnéd őket.

Amikor Vitamin gyógynövény teát tervezel, akkor pedig érdemes még melléjük írnod a konkrét tápanyagokat, amiket pluszba be szeretnél vinni a gyógynövényekkel.

 

4. Hasonlítsd össze a gyógynövényeidet és állítsd be a gyógynövény teádat.

Ezt az egészet alapozd a listára, amit az előbb írtál össze.

Hasonlítsd össze a gyógynövényeidet és keress hasonlóságokat. Nem baj, ha van átfedés a hatások között, sőt valamennyi kell is, de a túl sok sosem jó.

Azért ilyenkor érdemes utána járni annak is, hogy milyen könnyű beszerezni egy gyógynövényt, vagy hogy mennyire drága.

Mert lehet egy-két növényt mégiscsak helyettesítened kell majd és a legjobb ha erre már a tervezési fázisban rájössz.

 

5. Gyógynövény arányok.

Ha kész a terved, akkor elkezdheted kiszámolni az arányokat. Füvészetben a rendkívül pontos „rész” mértékegységet használjuk.

Azért, mert nagyon egyszerűvé tesz mindent és nem egy analitikai laborban keverünk oldatot.

A legjobb, hogy a „rész” konkrét jelentését mindig te határozod meg. Pl: 1 rész = 1 evőkanál, vagy 1 rész = 1 kávéscsésze

Az arányok attól függenek leginkább, hogy egy gyógynövénynek milyen szerepe van a gyógynövény teádban: fő-növény, másodlagos növény, támogató/egyensúlyozó növény, vagy esetleg katalizátor. 

Tehát pl: Ha a lucerna (Medicago sativa) az egyik főnövényed, akkor 2 részt használsz belőle és az egészet egy pici édes ízzel akarod egyensúlyozni, akkor ½ rész édesgyökeret teszel hozzá

A formula készítést egyébként sokkal részletesebben leírom a bevezető mini-kurzusunkban, de ennyi bőven elég ahhoz, hogy alap szinten el tudj kezdeni gyógynövény teákat tervezni.

 

Egy nagy csésze gyógynövény tea

Napi gyógynövény egy tea az egészségedért

Nagyon sok füvésznek és tea kedvelőnek a gyógynövény teázás napi rutinná válik egy idő után. Egy nagyon egészséges napi rutinná.

Mivel a tápláló (vitaminokkal teli) típusú gyógynövények lágy természetűek és gyenge az ízük is, ezért akár hónapokon keresztül is használhatod őket minden nap.

De arra figyelj azért, hogy léteznek olyan gyógynövények, még a tápláló kategóriában is amiket nem javasolnak 2-3 hétnél tovább napi szinten használni. Mondjuk az ilyen növényeket váltogathatod hónapról hónapra a formuládban

Megint csak egy általánosan elfogadott dolog: Minél tovább áznak a gyógynövények, annál több tápanyag fog kioldódni a gyógynövény teádba.

Ha a mennyiséget nézzük, akkor pedig nagyjából 4-6 púpos evőkanál gyógynövényt használj 4 csésze forralt vízhez, de használhatsz akár 16 evőkanál gyógynövényt ha erős főzetet szeretnél.

Jövő héten írok egy hasonló bejegyzést pár vitaminokkal teli gyógynövényről, ami tökéletes lesz egy ilyen teához (Itt találod meg ezt a bejegyzést). Addig is, ha érdekel az, hogy pontosan mit jelent a gyógynövény energetika, mit jelentenek a különböző ízek, vagy milyen hatások léteznek, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra. Nem fogsz csalódni az biztos.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.