6 Gyógynövény, Amikkel Életre Kelted az Álmaidat

Az álmokat gyakran a varázslat és rejtély szavakkal kapcsolják össze. Bár gyakran nem tartják fontosnak őket, az álmaid (ébren és alvás közben is) a személyes utad erős szimbólumai és tájékozódási pontjai lehetnek. Több olyan eszköz és gyógynövény is létezik azoknak, akik nehezen álmodnak, vagy éppen nehezen tudnak emlékezni az álmaikra, amik újra életre keltik az álmvilágukat. Ebből a rövid bejegyzésből meg fogod ismerni azokat a gyógynövényeket, amik elő tudják hozni az álmaidat éjszaka.

Miért Fontos, Hogy Álmodj

A világ kultúrái tradicionálisan nagyra értékelték az álmokat: Voltak, akik úgy gondolták, hogy az álmokon keresztül tudsz kommunikálni a szellemvilággal, vagy az álmaidban fontos szimbólumok jelennek meg az életeddel kapcsolatban, de az is lehet, hogy álmodban belelátsz a jövőbe. 

Bár a konkrét álom szimbolisztika elég szubjektív tud lenni, tehát nagyban függ az álmodó személytől, de az biztos, hogy az álmaid elég erőteljes rálátást adnak a jelenlegi állapotodra és az életedre. Füvészként, ha figyelsz az álmaidra, akkor könnyebben fogod megtalálni azokat a gyógynövényeket, készítményeket, vagy más gyógynövényekkel kapcsolatos tudást, ami a te életednek, vagy valaki más életének fontosak lehetnek.

A mély és élénk álmok tipikusan az alvásod REM (rapid eye movement) fázisában történnek és az alvásod minőségétől függően, átlagosan 2 órát álmodsz minden éjjel. Ha összeadod, akkor ez nagyon sok álom egy évben!

Egyáltalán nem nehéz és időigényes élénkebbé tenni az álmaidat gyógynövényekkel, vagy azt elérni, hogy reggel emlékezz az álmaidra.

6 Gyógynövény az Álmaidnak

A következő 6 gyógynövény az én kedvencem, amikor álmokról van szó. Ezeket keverheted is egymással és a különböző módszerekkel, amikről szó van, vagy azt is csinálhatod, hogy kiválaszthatsz csak egyet, amit használni fogsz.

Azt ne felejtsd el, hogy minden személy szervezete különböző, tehát egy gyógynövény, ami valakinél életszerűen élénk álmokat hoz elő, előfordulhat, hogy másnál semmilyen hatással nem lesz. Maradj kíváncsi, jó megfigyelő és nyitott ezekre a gyógynövényekre, amik megváltoztathatják a saját álomvilágodat.

Kék lótusz (Nymphaea caerulea)

Úgy is hívjuk, hogy „Az egyiptomi álomvirág”. A kék lótusz virágát, már az ősi Egyiptomban is az „álomhozó” és a nyugtató hatásairól ismerték. 

Felnéztek rá és misztikus növénynek tartották, pont ezért a papok minden egészség megőrzéssel kapcsolatos és spirituális rituáléban használták. Ennek a gyógynövénynek enyhe pszcihoaktív hatása van, ami eufória és könnyedség érzését kelti sok emberben.

Ezek miatt a hatások és spirituális kapcsolatai miatt a kék lótuszt tradicionálisan arra használták, hogy felerősítsék a meditatív és álomszerű állapotokat. 

A kék lótusznak még enyhe nyugtató hatása is van, ami miatt hatásosan el tudja lazítani a testet és az elmét elalvás előtt. 

Bevezetheted a kék lótuszt a gyógynövény álomgyakorlatodba tea, tinktúra, vagy elixír formájában is. Arra figyelj, hogy könnyen nagyon keserű lesz ha túl sokáig ázik a teában.

Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

egy fekete üröm bokor

A fekete üröm egy másik klasszikus „álomhozó” gyógynövény, amit ősidők óta arra használunk, hogy felelevenítsük és megvédjük az álmainkat. Sokszor egyszerre használjuk más gyakorlatokkal, hogy még életszerűbb és elevenebb álmaink legyenek. És ezt sok füvész nagyon hatásosnak is találta (én is), sőt gyakran próféciális álmokat is elő tud idézni. Viszont figyelni kell, mert néha fel tudja erősíteni a kellemetlen álmokat is ugyanúgy, mint a kellemeseket.

Egy népszerű, tradícionális módja a fekete üröm használatának az, hogy a szárított leveleket és virágokat egy „álom párnába” varrják. Ezt a normális párnád alá kell tenni és már önmagában a növény illata és energetikája elég ahhoz, hogy beindítsa az álmaidat, megnyugtassa az elmédet és sokszor megvédjen a rossz álmoktól.

A fekete ürömből még készíthetsz teát is magadnak, amit formulában érdemes elkészíteni más gyógynövényekkel, mert eléggé keserű az íze önmagában. 

Tradícionálisan szokták még égetni is, tehát füstölőként használni, hogy megtisztítsa és megvédje az „álomteredet”. Ez kifejezetten hasznos gyakorlat, ha sokszor vannak rossz álmaid.

Itt sokkal részletesebben tudsz olvasni a fekete ürömről és a hatásairól.

Golgota virág (Passiflora incarnata)

Néha egyszerűen csak egy kis relaxációra van szükséged ahhoz, hogy életre keljenek az álmaid. Mivel az élénk álmaid legnagyobb része az alvásod REM fázisában történik, ezért ha nehezen tudsz elaludni, vagy ellazulni és az alvási ciklusodat sokszor megzavarja valami, akkor gyakran nem fogsz emlékezni az álmaidra. 

Ez sokszor azért van, mert az agyad el van foglalva a folyamatos „rohangáló” gondolatokkal, tennivalókkal, vagy stressz forrásokkal. Ilyenkor gyakran stresszesen, kortizollal tele ébredsz fel, ahelyett, hogy könnyeden és kíváncsian ébrednél, tehát persze, hogy nem az álmaid lesznek az elsők, amik eszedbe jutnak.

A golgota virág egy nagyon hatásos gyógynövény ha úgy érzed, hogy ki van merülve az idegrendszered, szorongsz és általánosan ideges vagy lefekvéskor. Ez a gyógynövény lefekvés előtt segít megtisztítani az elmédet és ellazulni a közelgő éjszakára. 

Amikor a tested és az elméd el vannak lazulva, akkor tipikusan könnyebb kapcsolatba kerülnöd az álmaiddal. A golgota virágnak van egy nagyon enyhe hipnotikus hatása is, ami egyeseknél segít elevenebb álmokat előhozni. A golgotavirágot teaként, vagy tinktúraként is fogyaszthatod.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Egy másik megközelítése az álmok felpezsdítésének, hogy olyan gyógynövényeket használsz, amik stimulálják az agyi aktivitást és a memóriát. Ez azért tud segíteni, mert ha a kognitív funkcióid és a memóriád jól működnek, akkor könnyebben tudsz visszaemlékezni az álmaidra. 

Gondold csak el, hogy amikor „ködös” a fejed, akkor még a legegyszerűbb dolgokra sem mindig tudsz visszaemlékezni, ami aznap történt veled. Sok ember tapasztalja, hogy amikor kezelik a nappali „ködös” elméjüket, akkor hirtelen sokkal gyakrabban és élénkebben kezdenek el emlékezni az álmaikra.

A rozmaring egy nagyon hasznos gyógynövény az álmaidhoz, mert segít támogatni az egészséges agyi működést és a memóriádat. Sokaknál már csak a rozmaring illata, vagy egy apró „energetikus” csepp rozmaring tinktúra is elég, hogy stimulálja a memóriát és az agyi funkciókat. 

A rozmaring nagyon finom bármilyen „álom tea formulában”, párnába is varrhatod, vagy magában tinktúraként is fogyaszthatod.

Cickafark (Achillea millefolium)

A cickafark is nagyon jó barátod, amikor arról van szó, hogy megvédd az álmaidat. Amikor felerősíted az álmaidat, akkor nagyon erős és szép víziók tudnak előjönni, de sajnos a problémás álmok is fel tudnak erősödni és ilyenkor jön jól egy olyan gyógynövény, mint a cickafark, ami megvédi az álomvilágodat. 

Egyesek szerint, ugyanúgy, mint a fekete üröm, a cickafark is próféciális álmokat és mély víziókat tud előidézni néhány emberben, amellett, hogy felerősödik a kommunikációjuk a spirituális energiákkal és erőkkel.

A próféciális, életszerű álmokat sokan isteni jelnek tekintik, ezért a cickafarkat sok helyen használják az „álom munkákban”. Ez egyébként egészen az I Ching koráig vezethető vissza, amikor a cickafark szárait „Isteni gyakorlatból” dobálták. 

Szárított, vagy friss cickafarkat csokorba köthetsz fekete ürömmel és felakaszthatod az ágyad fölé, hogy élénkebbek legyenek az álmaid, de védelmezd is őket egyszerre. Sőt teaként, vagy a párnádba varrva is használhatod.

Kava kava (Piper methysticum)

A kava kava egy nagyon érdekes gyógynövény, aminek enyhe pszichotróp hatása van. Tradicionálisan Vanatun és a közeli szigetvilágban itták, mint bódító ital, de amikor kimért mennyiségekben használjuk, akkor segíthet enyhíteni az idegességet és az álmatlanságot, miközben transz-szerű, élénk álmokat hoz. 

Bár a kava kava-t sok kultúrában arra használják, hogy az istenekkel és a szellemekkel tudjanak kommunikálni, nem egy hallucinogén gyógynövény. Néhányan lehet túl altatónak találják, mások pedig enyhén stimulálónak, vagy pszichoaktívnak.

Tudsz készíteni belőle nyelv bizsergető és keserű hosszú főzetet, vagy tinktúraként is beviheted.

Szép Álmokat

Készen állsz, hogy belépj az újonnan felélesztett álomvilágodba? A gyógynövények fel tudják élénkíteni, tisztábbá tudják tenni és meg is tudják védeni az álmaidat, ráadásul ezt mind egyszerre. Az álmok ugye eléggé személyes dolgok, tehát mindig hallgass a megérzéseidre, amikor a különböző gyógynövényes készítményekkel, gyakorlatokkal és módszerekkel kísérletezel.

Ha pedig tényleg érdekelnek a gyógynövények és meg akarod tudni pontosan mit is jelent a gyógynövének energetikája, vagy hogy ezeket a készítményeket pontosan hogyan tudod elkészíteni, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra. Tényleg nagyon sok mindet tud tanítani neked.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.