Az Elfeledett Álomhozó: Fekete Üröm

egy fekete üröm bokor

A fekete üröm, az álmodók növénye. Latinul Artemisről a görögök hold és vadászat istennőjéről kapta a nevét (Artemisia vulgaris). 

Egyébként nagyon beszédes a neve, mert a fekete üröm átvezet az álmok világába és olyan részeit ébreszti fel a tudatalattidnak, amik már régóta „pihennek”. Ezzel pedig segít a múlt sebeit feldolgoznod, hogy könnyebben gyógyulj és le tudj zárni magadban dolgokat.

Annak örömére, hogy múlt hónapban elindult a gyógynövények 101 mini kurzusunk is, ezt a bejegyzést úgy fogom megírni, mint ahogy a kurzusból lépésről-lépésre te is megtanulhatod. Tehát egy olyan gyógynövény profilt építek fel a fekete ürömről, amin keresztül sokkal jobban megismered a növényt és később bármikor visszatérhetsz hozzá.

Hétköznapi név: Fekete üröm

Latin név: Artemisia vulgaris

Íz: Keserű, Csípős, Fűszeres

Affinitás: Emésztő r., Máj, Epe, Ideg r., Női szaporító szervek.

Hatások: Keserű erősítő, Gázhajtó, Kolagóg, Idegerősítő serkentő, Idegerősítő nyugtató, Emmenagóg, Enyhe méh görcsoldó, Enyhe féreghajtó

Energetika: Melegítő, Szárító, Nyugtató, 

A Fekete Üröm Íze

Nagyon érdekes íze van, mert egyszerre keserű, csípős, és fűszeres (aromás) is. Ez a különleges íz kombináció egészen különleges hatás tárhoz is vezet. A legtöbb keserűnek hűsítő hatása van a testre, de a fekete üröm csípős íze mégis egy erős melegítő hatást ad. A keserű és a csípős íz pedig komoly hatással vannak az emésztőrendszerre, de minkettő máshogy.

Ugye a csípős íz serkenti a vérkeringést és így vért juttat az emésztőrendszerbe, amivel felmelegíti a területet. Ez kombinálva a fekete üröm gázhajtó és görcsoldó hatásával brutál jól csökkenti a feszültséget az egész emésztőrendszerben.

A keserű íz pedig serkenti az epe termelődését és ürülését is, ami természetes hashajtóként hat és általánosan segít a zsírok és olajok emészésében és beépülésében.

Tehát ezért egy nagyon egyedi dupla hatása van a fekete ürömnek. Gondolj bele, egyszerre hűsítő- keserű és melegítő-gázhajtó… a növény szinte egy formula önmagában.

A Fekete Üröm Affinitásai

Egész eddig arról volt szó, hogy milyen hatásokkal van az emésztő rendszerre, tehát gondolom neked is egyértelmű, hogy a fekete üröm a legerősebben az emésztőrendszerrel affinis. Még enyhén affinis a májjal és az epehólyaggal is, bár nem olyan erősen, mint egy komoly keserű, mint mondjuk a tárnics (Gentiana lutea)

A fekete üröm még affinis az idegrendszerrel is és pont ezért nagyon hatásos az idegi eredetű emésztőrendszeri bajokra.

Végül pedig affinitása van női szaporító szervekkel is és ezért egy női élet minden szakaszában segítségül hívják, egészen pubertás kortól a menopauzáig.

A Fekete Üröm Hatásai

A fekete üröm egy gyógyításban „gazdag” növény, sok olyan hatással, ami az ízére és az afiinitásaira vezethető vissza. Például, mint keserű erősítő, kolagóg és koleretikus hatású, azaz serkenti az epe termelődését a májban és az epe ürülését az epehólyagból. 

Gyenge féreghajtó, tehát paraziták ellen is hatásos, bár nem annyira erős féreghatjó, mint a fás üröm (Artemisia absinthium), vagy az egynyári üröm (Artemisia annua). Ezek így egyben erősen támogatják az emésztést és megszüntetik a stagnációt a májban.

Aztán a fekete üröm, mint serkentő idegerősítő „revitalizálja” az idegrendszert. A serkentő szóról sokaknak, lehet neked is a kávé, vagy más koffein tartalmú növények jutnak eszükbe, de a fekete üröm nem így serkenti az idegrendszert. Helyette azt csinálja, hogy csak akkor stimulája az idegrendszert, amikor az alapból el van gyengülve trauma, vérkeringési zavarok, vagy rossz táplálkozás miatt.

Ellentmondásosan hangzik, de a fekete üröm egyben nyugtató idegerősítő is és csökkenti a feszültséget, az idegességet és a szorongást is. Tehát hasznos degeneratív idegi bajokra és idegi „túlmüködés”-re is.

De a következő hatása az, amiről a leghíresebb.

A tudatalattira nagyon erős hatása van a fekete ürömnek. Bár használhatod arra, hogy segítsen elaludni, de nagyon durván élénk és intenzív álmokat tud csinálni. Annyira fel tudja pörgetni az álmaidat, hogy akár kimerülten is ébredhetsz reggel, de komolyan. Tehát óvatosan kísérletezd ki, hogy neked ez előny-e, vagy csak még fáradtabb leszel tőle.

A fekete üröm emmenagóg hatású is és a menzeszt két különböző módon is stimulálja. Egyszer úgy, hogy serkenti a vérkeringést a szaporító szervekben és ellazítja a feszült méhet. Másodszor pedig, mint keserű erősítő egy  „lefelé toló” hatása van, ami megint csak elősegíti a mentruációt. Úgyhogy hasznos a fájdalmas menstruációra és a nehezen meginduló menstruációra is.

Sokan nem tudják, de a PMS több tünetének (premenstruációs szindróma) sokszor a stagnáló máj a kiváltó oka, mert a máj felelős több nemi hormon metabolizációjáért és lebontásáért. És ha a máj nem működik jól, akkor sajnos ezek sem. A fekete üröm keserű és fűszeres tulajdonságai miatt támogatja és felpörgeti a stagnáló májat. Ez pedig az üröm nyugtató idegerősítő hatásával kombinálva, egy brutál jó formulát alkot a PMS-es panaszokra. Tehát ebben is megmutatkozik, hogy a fekete üröm szinte önmagában egy formula.

Végül a fekete ürömöt ajánlják hiperandrogenizmusra is, ami akkor alakul ki, amikor túl sok androgén hormon van jelen a szervezetben. Egyrészt azért, mert ugye ahogy az előbb olvastad a májnak is szerepe van ezeknek a hormonoknak a metabolizmusában és a májat támogatja a fekete üröm, másrészt meg az ideg erősítő hatása miatt.

A Fekete Üröm Energetikája

Energetikailag is elég összetett növény a feketeüröm, mert ugye egyszerre keserű és fűszeres is. És általában a keserű növények hűsítők a fűszeres növények pedig melegítők. És bár a fekete üröm keserű erősítő mégis inkább a fűszeres tulajdonságai a dominánsak, tehát összeségében inkább melegítő növény.

Ezt jól alátámasztja, hogy fel tudja melegíteni a méhet és az emésztő rendszert, serkenti a vérkeringést és a stagnációt „fel és kifelé nyomja”.

Fontos azért tudni, hogy a keserűsége és a fűszeressége régióról régióra különbözik. Vannak olyan üröm fajták amik keserűbbek, meg vannak, amik fűszeresebbek inkább és ugye ez befolyásolja, hogy mennyire hűsítő, vagy melegítő az a fajta.

Ugye a fekete üröm melegítő és felszakítja a stagnációt ezért mondhatjuk, hogy szárító hatású is. És az pedig, hogy görcsoldó, idegerősítő és gázhajtó jól jelzi, hogy lazító növény is.

Milyen a „Fekete Üröm Típusú Személy”, Azaz Kiknél a Leghatásosabb.

A fekete üröm kifejezetten hatásos érzékeny, álmodozó embereknél, akik nehezen tudnak „jelen lenni”. Ők sokszor fél lábbal a valóságban, fél lábbal pedig a gondolataikban vannak, de sokszor inkább elvesznek a gondolataikban. A fekete üröm típusú emberek nem csak érzelmileg érzékenyebbek, de a hangokra, napfényre, vagy az illatokra is.

Olyan mintha a befogadó érzékelő csatornáik túl nyitottak lennének ezért mindent sokkal intenzívebben tapasztalnak meg. Ugyanezért ők érzékenyek lehetnek más személyek energiáira és a térre is maguk körül.

A fekete üröm személy általában ezek miatt érzi magát sokszor idegesnek, vagy ezért szorong és alszik nehezen.

A következő rész tudománnyal kicsit megfoghatatlan lesz, de nagyon igaz.

Maga a fekete üröm tradícionális orvosság nőknek, főleg azon az összetett síkon ami összeköti a fizikai, érzelmi és spiritulális aspektusait a szexuális traumának. Ugyanúgy, ahogy „kihúzza” a stagnáló és beragadt mintázatokat az elméből és a májból, ugyanúgy megtisztítja a traumától és a fájdalomtól a medence és a szaporítószerv régiókat is.

Egy fekete üröm méh tisztító fürdő rengeteget segíthet és spirituális védelmet adhat egy trauma után, főleg, ha rózsával (Rosa spp.), körömvirággal (Calendula officinalis) és palástfűvel (Alchemilla vulgaris) kombinálod.

Hogyan Készítsd Elő a Fekete Ürömöt?

Sokan nem szeretik teának a fekete ürömöt pont a keserű íze miatt. Meg egyébként is az alkohol jobban oldja az illó olajokat és ugye sok hatásáért az illó olajok felelnek. A legjobb, ha friss leveleket használsz amikor tinktúrát készítesz és érdemes magas százalékú alkohollal csinálni, tehát kb. 65%-ról van szó 1:2 arányban.

Egy másik jó lehetőség, ha szárított leveleket felakasztasz egy gőzölő szobába, vagy a zuhanyzódba. Ahogy a gőz száll felfelé belélegzed majd az illó olajokat. 

Aztán ahogy korábban is olvastad, fürdő vízbe is teheted, hogy beindítsa a menstruációt. Sőt olajat is készíthetsz belőle, amit aztán helyileg használhatsz főleg menstruációs görcsökre és izom lazítóként. Robin Rose Benett például Gyömbérrel (Zingiber officinale) kombinálja, amikor ilyen olajat készít.

És végül, ugye a fekete ürömöt régóta használják, hogy vad és élénk álmokat idézzenek elő és hogy segítsenek kapcsolatot teremteni az álomvilággal. Ehhez készíthetsz egy kis csomagot friss levelekből, amit beteszel a párnád alá, vagy füstölhetsz száraz levelekkel a hálószobádban. 

De, ahogy korábban is olvastad, ezt óvatosan, mert olyan vad álmaid lehetnek, hogy reggel kimerülten ébredsz majd fel.

A fekete üröm tehát az álmodozók növénye, vagy azoké, akik azok akarnak lenni. Ha sokat álmodozol napközben, akkor segíteni fog a fölhöz ragadni, de ha az álomvilággal szeretnél mélyebb kapcsolatot teremteni, akkor a fekete üröm segíteni fog felfedezni ezt a belső világodat is.

Segít neked kapcsolatot teremteni a tudatalattiddal, az elméd magasabb szintjeivel. Segít „leporolni” a rég elfeledett dolgokat az elmédben és megvilágítja őket, hogy még tovább tudjanak gyógyulni ezek a sebek.

Emésztést Segítő Idegerősítő Triplet

33% Fekete üröm (Artemisia vulgaris or your local Artemesia spp.

33% Kamilla (Matricaria recutita

33% Macskamenta (Nepeta cataria)

Ez a nagyon egyszerű hármas hihetetlen erős formulát alkot. Mind három növény nyugtató idegerősítő, tehát nyugtatja az elmét és így az emésztést is segíti. A fekete üröm és a kamilla keserű erősítők, úgyhogy serkentik az emésztőenzimek termelődését. Mind a három gázhajtó, tehát lazítják is a feszültséget az emésztőrendszerben.

Hogyan Tudhatsz Még Többet a Gyógynövényekről

Volt szó itt a bejegyzésben energetikáról, ízről, előkészítésről, hatásokról és ezekről még sokkal többet megtudhatsz

A szöveti állapotokról és a formulákról nem is beszélve. Sőt konkrétan fekete ürömből is még sokféle készítményt tudsz csinálni egyik-másik hatására kiélezve.

Ha érdekel az, hogy hogyan tudod hatásosan használni a gyógynövényeket, akkor nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra. Nem kerül sokba és brutál sok tudást kapsz. De tényleg.

 

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.