Tudomány vs. Spiritualitás: Melyik Szemszögből Jobb a Gyógynövényeket Nézni? 2. rész

egy toll leveg egy tavon

Mi is valójában a betegség? Tudományos szemszögből valamilyen molekuláris, vagy biokémiai egyensúly felborulásából származnak a betegségek. Spirituális szemszögből pedig valamilyen spirituális egyensúly felborulása miatt leszel beteg, például ilyen egy feldolgozatlan trauma, ami fizikális tüneteket okoz. Én azt mondom, hogy mindkettő igaz! A betegség kialakulhat fizikális és spirituális szinten is.

A Betegségek Fizikális és Spirituális Eredete

Vedd a trauma példáját. A trauma befolyással van az érzékelésedre és a tudatodra. Beszivárog az álmaidba és kihatással lesz az alvásodra és a gondolataidra is. Folyamatosan „előugró” rossz emlékekhez és pánikrohamokhoz vezethet. Az én szememben ezek spirituális tünetei a traumának.

Ahogy telik az idő, ennek traumának a pszichés és érzelmi hatásai fiziológiás változásokat is fognak okozni. Például a hosszan tartó (krónikus) stressz megemelkedett kortizol szinttel jár, ami elnyomja az immunrendszeredet. Ez pedig idővel kihatással lesz az egészségedre.

Aztán a másik oldalról láthatod, hogy a fizikális egészségügyi problémák is vezethetnek spirituális problémákhoz. Itt vannak például az ételintoleranciák. Ha mondjuk glutén, vagy laktóz érzékeny vagy, akkor minden alkalommal amikor ilyen ételeket eszel szisztémás gyulladás fog kialakulni a testedben.

Ilyenkor lehetsz egyszerűen csak frusztrált, de szorongás, vagy depresszió érzése is kialakulhat benned. Persze ezek az érzelmek alapból előjöhetnek, de ebben az esetben a fizikális egyensúly vesztés adott teret a pszichés problémáknak.

Tehát a fizikális egyensúlyvesztés spirituális egyensúlyzavarokat válthat ki és fordítva is igaz. Ez azért van, mert a tested és a szellemed össze vannak kapcsolva egymással. 

És én személyesen ezt szeretem az alkimista tradícióban, hogy elismeri a kapcsolatot a fizikális test, a szellem és a lélek között. Tehát amikor az egyikkel valami baj történik, az a többin is meglátszik. Ugyanígy, amikor az egyik meggyógyul, akkor a többi is gyógyulni fog.

A mai társadalmunk gyakran éles határt húz a dolgok tudományos és a spirituális értelmezése között, míg egyébként ezek a dolgok valójában nem ennyire merevek. 

Talán ezt jól lehet a szivárvány színspektrumával szemléltetni. Ezek a dolgok is olyan zökkenőmentesen olvadnak össze egy egésszé, mint a szivárvány színei. Van határ köztük, de nem látod olyan élesen és az egészet veszed mindig észre először.

Ha a tudomány embere vagy lehet, nem fogsz tudni segíteni olyan embereknek, akik valamilyen spirituális egyensúlyzavartól szenvednek. Hasonlóan, ha főleg a spirituális jóllétre koncentrálsz, valószínű nem fogsz tudni valakit magabiztosan kezelni akkor, ha valamilyen fizikális problémával keres meg. 

Ha elkezded a dolgokat mindkettő szemszögből nézni rájössz, hogy nem számít melyik irányból közelíted meg az egészséget, mindenképp az egész emberre leszel hatással.

Én személyesen már régóta így tekintek az egészségre és ez miatt a gyógyulásra is. Tehát első körben megkeresem egy probléma kiváltó okát. 

Valakinek a betegsége egy fizikális egyensúlyvesztés miatt alakult ki? Ebben az esetben olyan megoldásokat keresek, amik a test fizikális aspektusait támogatják. De hogyha ez a kiváltó ok egy spirituális, mentális, vagy érzelmi egyensúlyvesztés, akkor ezen a szinten kezdem el megoldani a problémát. Ha te is ezeket az elveket követed, akkor meg fogod tanulni ezt a két dolgot „összeolvasztani” egy mindent átfogó gyógyítássá.

 

A Növények Spiritualitása

Az előző bejegyzésben és ebben is eléggé elmélyedtél már a test és a szellem lenyűgöző kapcsolatában, és hogy ezek milyen hatással vannak egymásra. De ez a dinamika nem csak az emberekre jellemző, a növények világában is ugyanúgy ott van.

A növényeknek hihetetlen intelligenciájuk van és folyamatosan reagálnak a környezetre, amiben élnek. Képzelj el egy gyógynövényt a természetes környezetében, olyan kihívások érik, mint mondjuk a kártevők, a kiszámíthatatlan időjárás, a hőmérsékletváltozások, a zsúfolt területek és a száraz időszakok.

Ezeknek a nehézségeknek köszönhetően a vadnövény megerősödik és kialakul benne egy nagyon erős immunrendszer. Ez miatt pedig egy vadon növő gyógynövénynek mindig sokkal erősebb a gyógyhatása, mint egy ugyanolyan fajú termesztett gyógynövénynek, amivel folyamatosan törődnek és védve van a káros hatásoktól. Ez pont a szövevényes táncot mutatja neked a növény biokémiája és a spirituális tudata között. Ami pedig abból indul ki, hogy a növény tudatában van annak, hogy mi történik körülötte.

Azt viszont ne felejtsd el, hogy bár a vadon növő növényeknek sokkal erősebb a gyógyhatása, sokszor mégis termesztett növényeket szerencsés használnod, például veszélyeztetett növények esetében. Ezeknek igaz nem lesz olyan erős a hatásuk, de tiszteletben kell tartanod a természet ciklusait és hagynod kell a vadnövény populációkat regenerálódni.

Amikor növényekkel dolgozol egy (vagy több) kémiai reakció játszódik le a testedben. De egy másik reakció is történik… a növény tudata és a te tudatod között. Ez megmagyarázza, hogy miért tudnak növények különböző (néha meglepő) érzelmeket, gondolatokat, vagy emlékeket előhozni.

Segíthetnek abban is, hogy egy másik életet álmodj meg magadnak, egy olyat, amit a gyógyulás és az ide vezető út határoz meg, nem pedig csak egyszerűen a fájdalom elkerülése.

A Gyógyuláshoz Vezető Út

Mi úgy közelítjük meg a növényi gyógyászatot, az embereket és a növényeket, hogy tudatosan próbálunk harmóniát és egy egyensúlyt teremteni a tudomány és a spiritualitás között. 

Azzal, hogy elmélyedsz a gyógynövények kémiájában, a hatásaikban és a különböző gyógynövény készítmények technikáiban, de mellette figyelembe veszed a gyógynövények spirituális tulajdonságait is, meg fogod tanulni igazán hatásosan használni a gyógynövényeket. 

Mert ilyenkor fogod látni a teljes spektrumát annak, amit a gyógynövények nyújtanak neked, a valódi gyógyítást.

A tudomány és spiritualitás összeolvadása elengedhetetlen egy holisztikus szemléletben. Azzal, hogy megtanulod látni az értéket és az egységet mindkettőben, azzal nagyon nagy mértékben fogsz fejlődni a gyakorlatban, mint füvész. Pont azért, mert így tiszteletben tartod a tradíciót, a modern tudományt, a spiritualitást, az egyént és az „erőket” is ezek mögött.

Az miatt, hogy ennyire eltávolodtunk a természettől, ma sokan szenvednek valamilyen spirituális betegségben. A gyógynövényekben viszont megvan az a „tudat”, ami segíteni tud neked újrakapcsolódni a természettel. Az esszenciájukon keresztül segítik az elméd kitisztulását és a szellemed fejlődését.

Az, hogy felismered az intelligenciát és gondolkodást a növényekben, azt jelenti, hogy elfogadod a rejtélyeket, amik túlmutatnak a modern tudományon. Azzal, hogy megtanulod a spiritualitást nem ellentmondásként, hanem kiegészítésként látni a mai tudományban, egy mély és széleskörű tudást fogsz kialakítani magadban. 

Ezzel a hozzáállással nem csak, hogy saját magad és mások fizikai gyógyulását fogod sokkal hatékonyabban elősegíteni, de a spirituális fejlődésüket is.

 

Ha te is szeretnél ilyen szemlélettel még többet meg tudni a gyógynövényekrő. Mondjuk arról, hogy milyen energetikai katergóriák léteznek és hogy ezek milyen hatással vannak a tested szöveti állapotaira, vagy hogy hogyan tudsz gyógynövény formulákat tervezni és készíteni, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.