Tudomány, Vagy Spiritualitás: Melyik Szemszögből Jobb A Füvészetet Nézni?

Egy tisztás az erdőben tele fehér virágokkal

Amikor anno elkezdtem a gyógynövények világával foglalkozni, mint biológus úgy gondoltam, hogy a tudomány áll mindenek felett. Aztán egyre több füvészt láttam akik spirituálisan közelítették meg az egész gyógyítást. Egyre több időt töltöttem a füvészet világban és azt tapasztaltama, hogy ez a két dolog szinte folyamatosan „táncol” egymással.

Találkoztam olyan lenyűgöző füvészekkel, akik kizárólag csak a spirituális módszereket alkalmazták és arra koncentráltak elsődlegesen, hogy a spirituális jóllétet táplálják. Ezzel ellentétben volt szerencsém olyan hozzáértő füvészekhez is, akik kifejezetten a tudomány szemszögéből közelítették meg a gyógynövényeket (én is ilyen voltam az utam legelején). Egyébként a kettő közül bármelyik szemlélettel ezek a füvészek sokszor lenyűgöző, komoly eredményeket érnek el a mai napig.

Nemrég beszélgettem erről egy füvész ismerősömmel, mármint hogy az évek során az a mintázat tűnt fel nekem a füvészet világában, hogy mindenki választ egy „oldalt” magának. Vannak, akiknek minden a tudomány, akiknek arra van szükségük, hogy minden szilárdan alá legyen támasztva és meg legyen magyarázva. Ők általában azonnal elfordulnak, ha a dolgok kicsit „hókusz-pókusz” irányt vesznek. Aztán a másik véglet, akik mély kapcsolatban állnak a spiritualitással és kritizálják a tudományos modelleket, mert azok „túl analitikusak és szükségtelenül túlmagyaráznak mindent”.

Egy ideig ez zavart és ki akartam deríteni, hogy melyik lehet a jobb szemlélet. Alapvetően azért lettem biológus, mert erős kapcsolatot éreztem a természettel, lenyűgöztek a növények és mindig is vonzottak az erdők, meg persze minden tudás, amit ezek nekünk tartogatnak. 

De ez mellett ugyanolyan fontos volt nekem a növények tudománya (a botanika), a kémia, az hogy hogyan működnek ezek molekuláris szinten. Ahogy egyre jobban elmélyedtem a füvészetben és egyre több emberrel beszéltem erről rájöttem, hogy igazából nem kell „oldalt” választani.

Aztán amikor először olvastam az ősi alkimista tradíciókról, akkor ez a gondolat betonbiztossá vált bennem. Az alkímia megmutatta, hogy a tudomány és a spiritualitás egyáltalán nem állnak szemben egymással, sőt szinte kimondják, hogy a kettő elkülönítése egy illúzió. A tudomány és a spiritualitás ugyanannak a levélnek a két oldala, más szóval a tudomány és a spiritualitás lencséin keresztül igazából ugyanazt a dolgot nézzük, csak más szemszögből.

A tudomány visszafejti a növényi „gyógyászat” fizikális, megfogható rétegeit, míg a spiritualitás megvilágítja a rejtett dolgokat.

Ha ki akarsz „fejleszteni” magadban egy valódi, holisztikus szemléletet, akkor szerintem alapvető, hogy megértsd mindkettő szemléletnek az értékeit és a tudását. Ha tanulmányozod, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a tudomány és a spiritualitás, akkor egy nagyon komoly tudásra tehetsz szert azzal kapcsolatban, hogy hogyan gyógyíts embereket hatásosan, növényekkel.

A Testen Túl

Van egy részed, ami nagyobb, mint csak a tested. Sokféleképpen hívhatod… a szellemednek, a lelkednek, vagy bármi másnak. Egyébként az alkímiában a „szellemnek” és a „léleknek” külön jelentése van, de én most egyszerűen csak arra az „esszenciára” célzok, ami téged azzá tesz, aki vagy!

A te esszenciádat nem korlátozzák sem a fizikális tested, sem a gondolataid. Akkor is létezni fogsz, amikor már nem gondolkodsz, vagy érzel többé. A szellemed tudata túlmegy a gondolataidon, az érzelmeiden, de még a testeden is. Mint a levegő, egyszerűen csak létezik. Vehetsz egy mély levegőt, nyelhetsz egy nagyon és megtagadhatod a létezését, de attól még a levegő létezni fog.

És ez a tudat ott van minden élőlényben, ez alól a növények sem kivételek! A növények sem csak a fizikális „testükbőL” (szár, levelek, virág stb.) és a kémiai alkotó elemeikből állnak. Bennük is van valami, amit a tudomány nem feltétlenül tud egy laboratóriumban kimutatni. A növények intelligensek, tudatuk van és érzékelik a világot maguk körül (mondjuk ezt már a tudomány is bebizonyította).

És bár nincsenek szemeik és ujjaik mégis érzékelik a fényt, hatással vannak rájuk az illat vegyületek és érzik, amikor egy másik fizikális tárgy hozzájuk ér. Ezeket sokat, köztük én is spirituális tulajdonságoknak tartjuk.

Ez önmagában megváltoztatja azt, hogy hogyan tekintesz a növényekre. Ha úgy gondolod, hogy a növényeknek nincs tudatuk, akkor minden gondolkodás nélkül kivágsz egy fát, vagy durván kitépsz egy növényt a földből. 

De egy spirituális szemszögből ezek a dolgok tiszteletlenek olyan tudatos lényekkel szemben, akik intelligensek. Amikor majd elkezded meglátni a spiritualitást a növényekben, onnantól kezdve külön tisztelettel és hálával fogod begyűjteni és előkészíteni őket.

Ha ezt felismered, akkor azt is felismered majd, hogy a gyógynövényeknek nem csak a testedre, hanem a mentális, érzelmi és még a spirituális lényedre is hatással vannak. Tapasztaltam már olyat, hogy gyógynövények kirántottak embereket mérgező mintázatokból, hogy segítettek nekik elfojtott traumákat feldolgozni és még sok minden hasonló dolgot. Ez azért lehetséges, mert a gyógynövények szelleme visszaállítja az egyensúlyát a te szellemednek is, tehát más szinteken is egésszé tesz.

Amikor megvizsgálod a világ különböző gyógynövény tradícióit egy közöset fogsz találni az összesben: Hogy a növények nem csak a fizikális jóllétünkön dolgoznak, de a spirituális énünket is komolyan befolyásolják, sokszor teljesen átváltoztatnak.

Kerülj Közelebb a Megmagyarázhatatlanhoz

A tudomány világában akkor igaz valami, amikor tudományos módszerekkel be lehet bizonyítani. De én személyesen is tapasztaltam már olyan dolgokat, amit tudománnyal nem tudok megmagyarázni. Fontos, hogy maradj nyitott és lásd te is, hogy sokkal erősebb kapcsolat van a tudomány és a spiritualitás között, mint gondolnád. Míg a tudomány segítségével tudod tanulmányozni a növényeket, a kémiájukat és a hatásmechanizmusukat is, van egy olyan szint, amikor már egyedül a tudománnyal nem tudod megmagyarázni azt, hogy miért pont úgy működik egy gyógynövény ahogy.

És bár a tudomány csak egy része a kirakósnak, akkor is nagyon értékes dolgokkal járul hozzá a füvészethez. Például a tudománynak köszönhetően sokkal mélyebben tudjuk tanulmányozni a gyógynövényeket, mint ezelőtt valaha.

Meg tudsz bizonyosodni a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokról és a lehetséges biztonsági kockázatokat is meg tudod így ismerni, tehát biztonságosabban és hatékonyabban tudod gyakorolni a füvészetet. 

Míg a tudomány tud neked mesélni a növény részeiről és hogy azok, hogyan működnek, van egy spirituális oldal is, ami viszont segít neked úgy megérteni a gyógynövényeket, ahogy a tudomány nem fog.

Gondolj csak a levendulára (Lavandula angustifolia). Ha csak tudományos szemmel nézel rá, akkor tudod, hogy illó olajokat tartalmaz, tehát segít az emésztésnek. De mégis, amikor levendulát használsz egy csomó másik dolog is történik a testedben, az miatt, ahogy a te alkatod kapcsolatba lép a gyógynövény energetikájával. Ez pedig szinte végtelen olyan kimenetelhez vezethet, amit a tudomány nem tud megjósolni.

Hatalmas intelligencia van abban, ahogy a gyógynövények működnek, ami túlmegy azon, amit a tudománnyal meg tudsz érteni. Azzal, hogy tiszteled a spiritualitást is a növényekben, megtanulod majd értékelni mind a tudományos tényeket, mind a rejtett spiritualitást is a növényi gyógyításban.

Ez Még Nem Minden

Jövő héten még jobban kifejtem ezt a dolgot, mert szerintem a füvészetben az a legfontosabb, hogy hogyan állsz az egészhez. Tudsz kicsit és véletlenszerű eredményeket elérni bármilyen hozzáállással, de ha tudatosan kiépítesz magadnak egy keretrendszert, akkor az eredményeid folyamatosak és erősek lesznek.

Van egy mini-kurzusunk, ami tökéletesen erre a keretrendszerre épül, ahol megismerheted a gyógynövények energetikáját, a szöveti állapotokat a testedben és még azt is megtanulod hogyan tervezz gyógynövény formulákat, tehát ha érdekel ez a téma, mindenképp érdemes ránézned.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.