Az elmúl évtizedben a matcha egyre népszerűbb lett a nyugati világban, de a legtöbb ember még mindig nem ismeri ezt a koffeines italt. A matcha a zöld teának az egyik típusa, amit nagyon régóta használnak tradicionálisan Kínában és a modern, japán tea rituálék része is.
Úgy állítják elő, hogy finom porrá őrlik az árnyékban termesztett tea (Camellia sinensis) leveleit. A standard zöld teát, amit sokan (lehet te is) napi szinten fogyasztanak úgy készítik, hogy a tea levelét meleg vízbe áztatják.
A matcha ettől abban különbözik, hogy az egész levélnek a porát teszed különböző meleg és hideg italokba.
Azzal, hogy elfogyasztod magukat a leveleket, nem pedig „csak” egy főzetet készítesz belőlük sokkal több antioxidánshuz jutsz az italodon keresztül és sok más előnye is van. A matcha tele van catechin-ekkel, amik segítenek megvédeni a testedet a sejtkárosodásoktól és csökkentik a gyulladásokat is.
Az antioxidáns hatása mellett, a matchában van egy L-theanin nevű aminosav is, ami ellazít és segít csökkenteni a stressz hatásait annélkül, hogy elálmosítana. Ez miatt a matcha még jobban képes serkenteni a mentális funkciókat: A koffein és az L-theanin kombinációja pedig serkenti a koncentrációt, a kávé mellékhatásai nélkül.
Arról nem is beszélve, hogy az egyedi fitokémiai felépítése miatt pozitív hatással lehet több neurodegeneratív betegségre is. így nem csak finom, de az agyad hosszútávú egészségét is támogatja.
Ezzel a latte recepttel nem csak egy normál matcha ital pozitív hatásait élvezheted a hozzáadott cukrok nélkül, hanem a levendula (Lavandula spp.) nyugtató és lazító hatásait is. Tehát tökéletesen kiegészíti a matcha-t és így lesz egy italod, ami segít ellazítani az elmédet és egyben fel is bátorítja a szellemedet.
Levendulás Matcha Latte
Hozzávalók:
Levendulás hideg hab:
- 1 bögre tej (lehet állati, vagy növényi)
- ½ ek. levendula virág (Lavandula)
- 1 tk. kék tea por (Clitoria ternatea)
- 1 tk. fekte ribizli por
Matcha latte:
- 1 tk. matcha por (Camellia sinensis)
- ½ bögre hideg víz
- jégkockák
- ¾ bögre tej
- 1 ek. méz
Hogyan Készítsd:
- Először Készítsd el a hideg habodat: Öntsd a tejedet egy dunsztosüvegbe és tedd bele a levendulát, a kék teát és a fekete ribizli port. Aztán fedd le a dunsztosüveget és hagyd ázni a hűtőben egy éjszakán keresztül, hogy a tej át tudja venni a levendula ízét. (tipp: készits egy nagyobb adagot, hogy többször fel tudd használni egy héten.
- Amikor el akarod készteni a latte-t szűrd le a tejedet és csinálj belőle habot, egy tejhabosítóval.
- Szitáld bele a matcha-t (így nem lesz darabos) egy bögrébe. Öntsd hozzá a hidegvizet és verd fel, amíg nem lesz habos.
- Tedd a jégkockákat egy magas pohárba
- Öntsd hozzá a hideg tejet, aztán a habos matcha-t.
- Öntsd hozzá a mézet ízlés szerint és keverd össze az egészet.
- A végén pedig tedd a tetejére a hideg habodat!
A matcha-t és a levendulát egyébként sok más módon is fel tudod használni.
Készíthetsz belőlük olyan készítményeket is, amik sokkal inkább a gyógyhatásaikat emelik ki. Ilyenek sok más mellett a tinktúrák, a gliceritek, a hosszú főzetek, vagy akár a szirupok is.
Sőt gyógynövény formulák részei is lehetnek. Persze ahhoz, hogy megtanulj saját formulákat tervezni ismerned kell a gyógynövények energetikáját, a szöveti állapotokat és a gyógynövény hatásokat is.
És a legjobb, hogy ezt mind egy helyen meg tudod tanulni a bevezető mini kurzusunkból. Nézz rá mindenképp, ha érdekel tényleg hogyan működnek a gyógynövények.
Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled
Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.
Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.