Milyen, Amikor Egy Növény Meggyógyítja az Érzelmi „Szívedet”? Szúrós Gyöngyajak

szúrós gyöngyajak

Szúrós gyöngyajak, az „oroszlánszívú növény”. Bátorsággal tölti meg a szívedet és enyhíti a belső sebeit. Ez a gyógynövény törődik a fizikai és az érzelmi szíveddel is és egy kihagyhatatlan tagja a materia medicádnak. 

Azzal, hogy mennyi mindenre fel tudod használni és mennyire egyszerű előkészíteni, a szúrós gyöngyajak tuti az egyik kedvenc gyógynövényed lesz. Főleg ha a szívedről van szó.

„Nem létezik jobb gyógynövény arra, hogy elűzze a melankólia füstjét a szívedből, hogy megerősítse azt és hogy jókedvűvé és boldoggá tegye a lelkedet… ezért nevezték el a latinok Cardiaca-nak” -1965 Nicholas Culpepper

A szúrós gyöngyajak latin neve Leonorus cardiaca, ami (ahogy Culpepper is mondja) rengeteget elmond a hatásairól, felhasználásáról és a különleges potenciáljáról. Úgy is ismerik, mint az „oroszlánszívű növény”, mert a szívedet tényleg egy oroszlán bátorságával és erejével tölti meg.

Több olyan biokémiai alkotó elem van benne, ami megerősíti a fizikai szív és érrendszeredet, de támogatja az érzelmi és spirituális szívedet is. Ez miatt a legjobb gyógynövény, amikor az érzelmi fájdalom, vagy szorongás kihat a szívedre olyan tünetekkel, mint a „fájó” szív, vagy például túlzó szívdobogás.

Ez konkrétan a szúrós gyöngyajak gyógynövény profilja lesz, azok alapján az elvek alapján fogom megírni, amiket te is lépésről-lépésre megtanulhatsz a gyógynövények 101 mini kurzusunkból, hogy utána te is hasonló gyógynövény profilokat tudj készíteni.

A Szúrós Gyöngyajak Íze

Egy gyógynövény íze rengeteget elárul arról, hogy milyen pozitív hatásai vannak a testedre. 

A szúrós gyöngyajak keserű ízű! 

Jóformán az összes keserű ízű gyógynövény az emésztőrendszereddel affinis, kutatások bebizonyították, hogy keserű érzékelő receptorokkal igazából tele van a testünk (nem csak az emésztőrendszerük). Szóval a szúrós gyöngyajak keserű íze hatással van kifejezetten a szív-érrendszerre és a szaporító szervrendszerre, enyhén pedig az idegrendszerre is

Az emésztőrendszerben ez a keserű íz serkenti a máj és az epehólyag működését, így még több epét termelnek és ürítenek és ezzel egyidőben szintén serkenti az emésztőenzimek és a gyomorsav termelődését is, tehát egy az egyben serkenti az emésztést. 

A keserű íz, amit a nyelved keserű receptorai és a vagus (bolygó) ideged érzékel az az idegrendszerben egy úgynevezett paraszimpatikus választ fog kiváltani, ami nyugalmi állapotba állítja a szervezetedet.

Végül pedig, a szívedre azért van brutál jó hatással, mert csökkenti a hőt és az irritációt, ami a hiperaktivitástól alakul ki és csökkenti a koleszterin szintet is a kolagóg hatása miatt. 

Általánosan a keserű íznek egy „lefelé toló hatása” van ami azt jelenti, hogy üríti a folyadékokat, csökkenti a hőt, és ahogy sokan mondják segít abban hogy a „földön maradj”, ne rugaszkodj el.

A Szúrós Gyöngyajak Affinitásai

Egy gyógynövény amelyik szövetekkel, szervekkel, szervrendszerekkel affinis, ott fejti ki a hatásait. 

Elég egyértelmű az előző bekezdés után, hogy a szúrós gyöngyajak az emésztőrendszerrel, a májjal, a szív és érrendszerrel (főleg a szívvel és az erekkel), az idegrendszerrel és a női szaporító szervekkel (leginkább a méhhel) affinis.

A Szúrós Gyöngyajak Hatásai

A szúrós gyöngyajak egy szív-idegerősítő, nyugtató-idegerősítő, emmenagóg, görcsoldó és keserű erősítő.

Én személyesen úgy szeretek dolgozni ezzel a növénnyel, mint egy nyugtató idegerősítő. 

Jobban meg tudod érteni az idegerősítő hatást, ha a tested három nagy idegrendszeri központját veszed alapul: Ez az agy, a szív és a belek. Fizikálisan itt csoportosul a legtöbb idegsejt és pont ezért ezek az elsődleges központok, amivel a világot érzékeljük magunk körül: 

  • A belek „zsigereink”, ahonnan az ösztönök jönnek
  • A szívből jön az intuíció 
  • És az agyból az intellektus. 

És bár minden idegerősítőnek hatása van az idegrendszerre (a nevéből is adódik…) általában más és más „központokra” hatnak.

Mint szív-idegerősítő, a szúrós gyöngyajakot kifejezetten olyan embereknek ajánlják, akik a szívüknél érzik, amikor stresszelnek, szoronganak, vagy csak feldúltak. Ez jelentkezhet úgy, mint izzadás, magas vérnyomás, vagy gyors szívverés. 

Vannak olyanok is, ezt a gyomrukban érzik, valaki pedig ilyenkor kifejezetten pszichésen van leterhelve (az intellektusa). A tény, hogy specifikusan szív-idegerősítő, nagyon egyedivé teszi a szúrós gyönagyajakot a gyógynövények világában. Erre a konkrét klinikai mintázatra brutál hatásos.

Ez mellett még nagyon hatékony emmenagóg is, ami azt jeletni, hogy serkenti a vérfolyást és „bátorítja” a menstruációt. A szúrós gyöngyajak nagyon hasznos olyanoknak, akik nemrég hagyták abba a fogamzásgátlót és szeretnék beállítani az egészséges ciklusukat.

Azoknak is segít akik amenorrhea-ban szenvednek, azaz „elvesztették” a menzeszüket hónapokra. Annyira hatékony, hogy 1-2 csepp tinktúra már előre tudja hozni a menstruációt, tehát ezt érdemes figyelembe venni amikor használni szeretnéd.

Azt is tudni kell, hogy több féle emmanagóg létezik, vannak melegítő, keringés stimulálók, mások görcsoldók, amik gátolják a túlzott összehúzódást. A szúrós gyöngyajak a keserű emmenagóg kategóriába tartozik, ami a túl nedves mintázatokon segít főleg (ahogy korábban is olvastad, a keserűk kiürítik a felesleges folyadékot). De ez mellett még görcsoldó is, tehát két emmenagóg kategóriába is bele tartozik.

Mint keserű erősítő, serkenti az emésztést és a májműködést. Van egy általános serkentő hatása a máj-epe rendszerre, de nem számít egy erős kolagógnak. A keserűsége azt is jelenti, hogy alapvetően hűsítő növény, tehát lehűti a túlzó hőt, ami ugye kifejezett káros tud lenni a szív és érrendszerre.

A Szúrós Gyöngyajak Energetikája

Mielőtt az alkotó elemeik alapján osztályozták volna a gyógynövényeket három ökológiai kategória alapján értelmezték a működésüket és erre célzunk, amikor azt mondjuk, hogy a növény energetikája: ez a három kategória a hőmérséklet, a nedvesség és a tónus (feszült/laza). Fontos, hogy ismerjük a növény kémiai össztételét, de az is fontos, hogy ezt az energetikával együtt nézzük minden esetben, mert csak így fogunk tudni komoly hatásokat elérni.

A szúrós gyöngyajak hűsítő, szárító és lazító gyógynövény. Ezek a energetikák az egész testre hatnak, de leginkább azokra a szervrendszerekre/szervekre, amikkel a növény affinis. Ez az alapja annak, hogy megérts mindent a szúrós gyöngyajakról. Mielőtt megtanulod, hogy „mire jó” a növény tudnod kell, hogy milyen az energetikája, mert ez kihatással lesz minden hatására a testedben.

Fontos, hogy a gyógynövényekre úgy tekints, mint egy rakás tulajdonság, amik egy fő mintázattá állnak össze. Tehát, amikor a szúrós gyöngyajakra tekintesz össze kell szedned ezeket a tulajdonságokat, hogy meglásd a mintázatokat a személyben.  Ez a növény kiváló olyan személyeknek, akik túlzottan idegesek, sokszor szoronganak és feszültek, ami leginkább a szívükre van hatással. Lehet, hogy a vérnyomásuk is magas, vagy más szív-érrendszeri betegségük is van. Ez pedig olyan dolgokkal is társul, mint a menstruáció elmaradása.

Érzelmi Hatás

A szúrós gyöngyajak ízig-vérig egy szív növény. Mindig azt mondom, hogy a szúrós gyöngyajak nem csak a fizikális, hanem a spirtuális és az érzelmi szívre is hatással van. Ha közelebbről megnézed ezt a növényt látni fogod, hogy a rózsaszín, puha, bolyhos virágait tövisek védik, amik ahogy növekszik a növény egyre élesebbek lesznek. 

A doctrine of signatures (ez az ősi rendszer azt vallja, hogy a növény kinézete megmutatja, hogy milyen hatással van a szervezetünkre) szerint ez arra reflektál, hogy a szúrós gyöngyajak meggyógyítja a puha, tövises részeit a szívünknek, amit a fájdalom meggyengített. A töviseket még védőpajzsnak is tekintheted, amik megvédik a szívedet.

Ez a növény megnyugtatja, felerősíti és visszaépíti a szívedet fizikai és érzelmi síkokon is egy trauma után. Leonorus cardiaca, az oroszlánszívű növény meg fog tölteni erővel és bátorsággal, hogy szembe tudj nézni a kihívásokkal.

A szúrós gyöngyajak „lehorgonyozza” az energiáidat és nem engedi, hogy elrugaszkodj a valóságtól.

Hogyan Készítsd Elő

Ahogy most már te is tudod, a szúrós gyöngyajak keserű. De annyira keserű, hogy még a legtapasztaltabb füvészeknek is nehezükre esik főzet formájában meginni. Főleg ez miatt a legjobb, ha tinktúrát készítesz belőle.

A tinktúrához használj 60%-os alkoholt, amikor friss levelekből készíted és 40%-os alkoholt, amikor szárított leveleket használsz. Készítsd 1:5-ös arányban, azaz 1g növényi anyaghoz 5ml alkohollal számolj. 

Kezd el napi 5-10 cseppel az adagolást és hamar megtapasztalod, hogy több vagy kevesebb kell neked majd. Sokak úgy tapasztalják, hogy kifejezetten erős a hatása ezért alacsony dózisnál maradnak, bár a szúrós gyöngyajak nem egy tipikusan „alacsony dózisú” növény.

Ha mégis megpróbálod főzetként (nekem többször sikerült legyűrnöm), akkor kamilla virággal egy nagyon hatásos formulát tudsz készíteni belőle.

Hozzávalók:

1l forró de nem forrásban lévő víz (literes dunsztos üveg)

2 ek. szúrós gyöngyajak levél (Leonorus cardiaca)

1 ek. kamilla virág (Matricaria chamomilla)

fél ek. édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) (Választható)

Tudod hogyan tudod még hatásosabbá tenni a szúrós gyöngyajak tinktúrádat?

Úgy hogy egy gyógynövény formulát készítesz vele.

Mint minden gyógynövény, a szúrós gyöngyajak is egy formula részeként a leghatásosabb és így nagyon hamar, nagyon komoly eredményeket tudsz majd elérni vele. 

A bevezető mini kurzusunk pedig pont erről szól, hogy hogyan tudsz tényleg hatásokat elérni a gyógynövényekkel, aminek ugye része az is, hogy hogyan tervezz meg egy gyógynövény formulát.

Ha ez kicsit is érdekel téged, akkor mindenképp néz rá a mini-kurzusra, mert nagyon megéri.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.