Miért Lett a Druidák Szent Növényéből a Modern Kor Egyik Leghasznosabb Nyugtatója: Kék Verbéna

kék verbéna egy mezőn

Ebben a modern világban tökéletes gyógyír a kék verbéna (Verbena hastata), mert szinte folyamatosan pörgünk és túlhajszoljuk magunkat . 

Széles körben fel tudod használni a feszültség csökkentésére. A széles kört úgy értsd, hogy a pszichés feszültségtől egészen a merev nyakig. A verbéna jóformán egy kapocsként működik az idegrendszered és a vázizom-rendszered között és pont ezért nem csak az elmédbe visz megnyugvást, hanem a testedbe is.

A druidák szent növénye. 

Az európai füvészetben nagyon régóta használják. Tényleg az egyik legjobb nyugtató gyógynövény a nyugati materia medica-ban és ahogy mindjárt te is megtudod ezt a nyugalmat majdnem mindenhova elviszi a testedben.

Ezt a bejegyzést úgy fogom megírni, ahogy egyébként megírnék egy gyógynövény profilt és ahogy te is meg tudod ezt tanulni a gyógynövény 101 mini kurzusunkból lépésről-lépésre.

A Kék Verbéna Íze

A kék verbéna keserű… de nagyon durván keserű. Annyira durván keserű, hogy nagyobb mennyiségben hányingered lesz tőle. 

Pontosan ezért nem szoktunk főzetet készíteni belőle. Mint sok másik keserű növényből, a kék verbénától is „végig fut a hátadon a hideg”. Ez a lefelé ható „erő” pedig megmutatkozik a verbéna sok gyógyhatásában.

A másik íz, amit érzel az a fanyar. A fanyart úgy képzeld el, mint a keserű és a savanyú keveréke, de például Matthew Wood röviden és tömören azt mondja rá, hogy „olyan érzés, mintha epe lenne a torkodban”. Lehet neked egyáltalán nem ismerős ez az íz, vagy csak úgy gondolod, mert ha kóstoltál már Lobélia (Lobelia inflata), Kava-Kava (Piper methysticum), vagy Valeriána (Valeriana officinalis) készítményeket, akkor ezt az ízt érezted.

Egyébként a fanyar íz mindig egyet jelent. Azt jelenti, hogy a növény görcsoldó hatású. És minden görcsoldó növény affinis az idegrendszerrel és a vázizom rendszerrel.

A Kék Verbéna Affinitásai

A legjobb közvetítő az idegrendszer és vázizom-rendszer között. Azzal, hogy csökkenti a pszichés feszültséget, a verbéna csökkenti a feszültséget az izmokban is. De ez fordítva is igaz ám, ha tested nyugalomban van, akkor az idegrendszered is megynyugszik.

Nagyon egyedi affinitása van a nyak hátsó részével és a „vállak és azok felett”-i testrészekkel. Tehát kifejezetten hasznos bemerevedett vállak, rágó ízület gyulladás, vagy fájó nyak esetében.

A kék verbéna csökkenti a feszültséget a májban is ezért különösen hatásos fejfájások ellen. Pontosabban a tenziós fejfájások ellen, amik a nyak hátsó részéből indulnak és a homlokodba sugároznak ki. Tehát egyszerre hat a probléma forrására (máj) és hat a fájdalmas tünetekre is (nyak-fej). 

Még egy dolog, ami mutatja az affinitását a fejre, hogy tradicionálisan epilepsziás rohamokra is használták a kék verbénát. Manapság sokkal jobb, ha orvosi segítséget kérsz, amikor bármilyen rohamod van, de amikor még erre nem volt lehetőség, akkor a verbéna valamennyit ezen is segített.

A női szaporító szervrendszerrel is affinis a kék verbéna a görcsoldó hatása miatt. Sok menstruációval kapcsolatos problémára használjuk, mint a menstruációs görcsök, amenorrhea, vagy a szorongás. Tehát ez a gyógynövény enyhít a menstruációval járó pszichés és testi görcsöket is a menstruációt megelőző napokban és az első pár napban is. Bár erre nem sokan használják, de a kék verbéna tud segíteni a húgyuti görcsökön is vesekő esetében például.

Egy nagyon különleges, de annál hasznosabb affinitása a „láz rendszerre” van a szervezetünkben. Ez a „rendszer” azt írja le, amikor a szervezetünk a vért kifelé, a peiféria felé irányítja, megnyitja a pórusokat, így elkezdünk izzadni amikor lázasak vagyunk.

Ugye korábban olvastad, hogy affinis a májjal, viszont ez nem csak a fejfájásokra van hatással. A máj támogatása mellett, befolyásolja az epehólyagot is, így a zsírok emésztésében és kiürítésében is sokat segít.

kék verbéna egy réten

A Kék Verbéna Hatásai

Minden hatásának az alapja a kék verbéna nyugtató idegerősítő hatása!

Ezek a fajta idegerősítők, abban különböznek a „hipnotikus”, vagy „altató” típusú idegerősítőktől, hogy ezeket nyugodtan használhatod napközben is, mert nem fognak elnyomni. Sőt a kék verbénát akár az iskolában, vagy a munkahelyen is használhatod, mert megnyugtat és így segít hosszabb időn keresztül koncentrálni.

Ahogy már korábban is olvastad, nem csak, hogy az elmében oldja a feszültséget, hanem az izmokban is. A kék verbéna görcsoldó is, azaz ellazítja a sima izmokat (ezek azok az izmok, amiket nem mi irányítunk). Ezek a sima izmok veszik körül egyébként az összes szervünket és a vázizmainkat (amiket mi tudunk mozgatni) is.

Azért van az, hogy a legtöbb nyugtató idegerősítő csökkenti a feszültséget az izmokban is, mert az izomrostjaink tele vannak idegsejtekkel, úgyhogy nagyon szoros kapcsolat van az ideg és az izomrendszer között. Tehát amikor a idegrendszered túl pörög és „befeszül”, akkor az izmaid is általában görcsösek és feszesek.

Nyugtatja az elmét… nyugtatja az izmokat… és a nyugtató hatása ad neki egy nagyon különleges nyugtató-izzasztó hatást. Az izzasztók, olyan gyógynövények, amiket akkor használunk, amikor lázas valaki. 

Két fajta izzasztó létezik: nyugtató és stimuláns izzasztó.

A stimuláns izzasztók melegek, csípősek és fűszeresek és ezeknek úgy működik az izzasztó hatásuk, hogy konkrétan a vért kifelé mozgatják a bőr irányába és megnyitják a pórusokat hogy ezzel csökkentsék a „belső” meleget. Ezeket főleg a láz elején alkalmazzuk, amikor valaki fakó és fázik.

A nyugtató izzasztókat viszont akkor alkalmazzuk, amikor valaki görcsös, meleg és feszült. Bár ezek közvetlenül nem okoznak izzadást, mert a pórusok nem nyílnak még meg. Olyan személyeknél érdemes nyugtató izzasztókat alkalmazni, akiknek fájdalmaik vannak, nem tudnak aludni és irritábilisak, mert a pszichés feszültség párosul a fizikális feszültséggel.

Ez így a tökéletes képét lefesti annak, hogy mikor hatásos tényleg a kék verbéna. Ugye mint nyugtató izzasztó ellazítja a pórusokat és a felszíni kapillárisokat, így a keringés ki tud emelkedni a tested belsejéből és végül, amikor már a felszín közelében van egy ideig, akkor be tud majd indulni az izzadás és így enyhülni tud a láz, mert csökken a belső meleg.

Úgyhogy kifejezetten akkor használjuk a kék verbénát, amikor más izzasztók nem működnek, mert akkora a feszültség a periférián, hogy „erővel” nem tudjuk kifelé áramoltatni a vért és a hőt. Ezek tipikusan azok a lázak, amik sokáig tartanak, mert szinte semmi sem tudja „levinni” őket.

Mint minden keserű, a kék verbéna is támogatja az emésztést. Ezt azzal teszi, hogy serkenti az emésztőnedvek és az epe termelődését, ezzel pedig segíti a zsírok és az olajok felszívódását és a többi tápanyag beépülését is.

Mivel a májat is támogatja, így az alapvető méregtelenítő folyamatokat is serkenti és ahogy korábban is olvastad, a kék verbéna enyhíti a „meleg”-típusú máj mintázatokat ezzel pedig segít a tenziós fejfájások megelőzésében.

A keserű erősítő hatása emmenagóg hatáshoz is vezet. Tehát támogatja az egészséges mentruációt és segít több menopauzás panaszon is. Az egyik legjobb megoldás a „hőhullámokra”, ami ha belegondolsz logikus, hiszen a kék verbéna lehűti a meleg májat, ellazítja a pórusokat és a kapillárisokat és csökkenti a pszichés feszültséget.

A Kék Verbéna Energetikája

A kék verbéna lazító, hűsítő és szárító!

A lazító energetikáját gondolom a hatásai után nem kell nagyon részleteznem.

Mint a legtöbb keserű ízű és hatású gyógynövény a kék verbéna is hűsítő. És mivel ez a keserű hatás serketni a kiválasztást így összeségében szárító energetikája is lesz.

Pszichológiai és Érzelmi Vonatkozások

Manapság a füvészek már sok gyógynövényből készítenek virág esszenciát, de a kék verbéna volt az egyik eredeti tagja a Bach virág esszenciáknak.

Ezt a gyógynövényt olyan embereknek ajánlják, akik mentális „túltengésben” szenvednek, akik a saját fejüben ragadnak, túl sokat gondolkodnak és folyamatosan hajtják magukat. A kék verbéna típus annak ellenére is csak nyomul előre, hogy már teljesen kiégett és ki van merülve.

Matthew Wood szavaival „ A kék verbéna a folyamatos lista-gyárosok gyógynövénye”. Ennek a személynek mindig van valami a „tenni valók” listáján és folyamatosan új és új dolgokat ad hozzá. Ők általában nagyon szigorúak magukkal szemben és mert olyan nagy elvárásaik vannak, általában másokkal is szigorúak, mert másoktól is azt várnák el, hogy megfeleljenek az Ő saját, szinte irreális elvérásaiknak.

Ez a mintázat általában konfliktusokhoz vezet a párkapcsolataikban. A „pihenés” szót nem lehet kiejteni és a kiégésük fizikai és mentális feszültséghez vezet, amitől idegesek, szorongóak és kimerültek lesznek.

Az Ő elméjük folyamatosan egy millió km/h-val robog valami hatalmas cél felé. Nem igazán foglalkoznak magukkal és sokszor túllépik a saját határaikat.

Tehát a kék verbéna a tökéletes gyógyír azoknak, azoknak, akik túlhajszolják magukat és kiégtek.

Nevelj Kék Verbénát

A kék verbéna (Verbena Hastata) Észak-Amerikában és Kanadában honos, úgyhogy a kifejezetten hűvös klímát kedveli. A Verbena Officinalis pedig az Európában honos verbéna faj.

Szaporíthatod gyökér duványzással, vagy magról is. Ha gyökérből szeretnéd szaporítani, akkor várj őszig, vágd vissza a növényt és ilyenkor szedd szét a gyökereket.

A magokat pedig kora tavasszal ültesd el, hogy hideghatás érje őket. Ezt „felébreszti” a magokat és így lesznek igazán erős növényeid majd belőlük. A kék verbéna egyébként magról magától szaporodik, tehát számíts rá, hogy évről-évre több lesz a kertedben.

Hogyan Készítsd Elő a Kék Verbénát

Ugye a brutál keserű íze miatt a legjobb, ha tinktúrát készítesz belőle. Ezt készítheted friss és szárított növényből is, bár ha szárítod a kék verbénát akkor figyelned kell, hogy ne legyen túl meleg helyen, mert akkor a legtöbb aktív alkotó eleme elveszíti a hatását. Csak ez miatt mi inkább friss növényt használunk.

Tinktúrához friss növényből használj 60%-os alkoholt. Szárított növényhez pedig használj 40-50%-os alkoholt. Mivel ennyire erős keserű, nagy dózisban tud kellemetlenségeket okozni a gyomorban (de nem mérgező növény). Ha ezt érzed egyszerűen csak csökkentsd a dózist.

Mivel emmenagóg terhesség ideje alatt ne használd.

A magas merev kiállása a kertben… a fanyar íze… a görcsoldó hatása… a kék verbéna sok módon jelzi neked, hogy egy kifejezett mintázaton nagyon sokat segít: Ez pedig a feszültség.

Akár túl sokat gondolkozol, akár merev nyaktól szervedsz, akár nem tudsz lelassítani és kikapcsolódni, a kék verbéna megtanít arra, hogy nem kell addig dolgozz, amíg teljesen ki nem merülsz. Helyette feltöltődve fogod élvezni az élet örömeit és békéjét, közbe pedig a céljaidat is eléred.

Túlhajszoltság és Stressz Formula

 20% Kék verbéna (Verbena hastata

 20% Kamilla (Matricaria recutita)

 20% Párlófű (Agrimonia eupatoria)

 20% Ashwagandha (Withania somnifera

 20% Shatavari (Asparagus racemosus

Készítsd úgy, mint minden más tinktúrát.

Ez a formula enyhe adaptogéneket (amik segítenek a vitális erőt helyreállítani) kombinál olyan idegerősítőkkel, amik segítenek az idegrendszernek megnyugodni.

A kék verbéna, a kamilla és párlófű enyhítik a feszültséget és az idegességet, míg az ashwaganda és a shatavari pedig feltöltik energiával az endokrin rendszert és így megerősítik a vitális erődet. Akkor használd ezt a formulát, amikor úgy érzed, hogy ki vagy merülve… ki vagy égve… és egyszerűen teljesen kifáraszt a rohanó világunk és a rohanó életed. Igyál 30 cseppet 3-szor egy nap.

Nem véletlen, hogy egy gyógynövény formula receptet írtam ide a bejegyzés végére

Azért konkrét formulát írtam, mert formulákba sokkal erősebb a gyógynövények hatása, mint önmagukban.

Formula tervezéskor több dolgot kell figyelembe venni az energetikán az ízen és a hatásokon kívül is, arról nem is beszélve, hogy többféle gyógynövény készítményből is csinálhatsz formulát.

Pont erről szól a bevezető mini kurzusunk. Mindenképp nézz rá, ha érdekel, hogy hogyan tudsz gyógynövényekkel igazi hatást elérni.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.