Miért az Egyik Legjobb Vízhajtó: Zsurló

A zsurló egy évelő növény, ami két szárat növeszt: Kora tavasszal növeszt egy ivaros, nem-fotoszintetizáló, spóratermelő szárat, ez után pedig egy zöld, ivartalan szárat. Mind a kettőt egyébként az elágazó, földalatti rizómarendszeréből növeszti ki.

Amikor az első, ivaros szárak elszáradnak kora tavasszal, akkor nőnek ki a zöld, páfrányszerű szárai, amiket egész nyáron megtalálsz. 

A zsurló egy kifejezetten egyedi, szinte ősi kinézetű növény, tehát könnyen meg tudod különböztetni minden mástól. Érdekesség, hogy botanikusok szerint a Paleozoikumban a zsurlók olyan magasra nőttek, mint a mai fák.

A szárai egyenesen, felfelé nőnek, ízesültek, törékenyek, bordázottak (hasonlóak a bambuszéhoz, csak sokkal kisebbek) és üregesek (kivéve az ízesüléseknél). A zsurlónak nincsenek levelei, amiket leveleknek gondolnak sokan, azok az ízesülésekből kinövő kis hajtások.

Fontos: Kora tavasszal gyűjtsd. Ugyanúgy, ahogy a csalánt, a zsurlót sem érdemes túl későn, vagy kifejlett állapotában begyűjteni, mert ilyenkor már nagyon sok ásványi anyagot képes felhalmozni magában, ez a mennyiség pedig irritálhatja a veséket, vagy akár vesekő kialakulását is okozhatja. A közép- késő-nyári, őszi zsurlókban már túl sok a szilícium-dioxid is, ez miatt is alkalmatlanok belsőleges használatra

Milyen Hatásai Vannak a Zsurlónak

Összehúzó

Ahogy a nevük is mondja, az összehúzók, összehúzzák a szöveteket, ami szárazabbá teszi őket és a tónusukat is növeli, tehát feszesebbek lesznek. Ez miatt gyakran használjuk helyileg sebgyógyítóként, de az összehúzó hatása felelős a vérzéscsillapító „al-hatásáért” is. Belsőlegesen pedig a zsurló összehúzó hatása segít az emésztőrendszer és a húgyutak nyirkos/ellazult szövetein.

Vértisztító

A zsurló segít „megnyitni” a tested elsődleges kiválasztó csatornáját: a veséidet, amivel a vízhajtó hatás felé is mutat, de ezzel erősen támogatja a salakanyagok ürülését is.

Vízhajtó

Egy dolog közös, ami érdekes és egyben fontos is minden vízhajtó gyógynövényben, ez pedig az, hogy nagyon magas az ásványi kálium tartalmuk és ez relatíve nagy mennyiségben ki is ürül a vizelettel, mert vízoldékony anyag. 

Egyébként a modern orvoslásban gyakran használnak erős vízhajtókat például akkor, amikor valakinek magas a vérnyomása, víz gyülemlik fel a tüdejében, vagy nagyon ödémás. Ezek viszont radikálisan lecsökkentik a test kálium raktárait, akár veszélyes szintekre is, tehát szinte mindig adnak káliumot is az erős vízhajtó gyógyszerek mellé.

Viszont a természet annyira zseniális, hogy az összes vízhajtó növényben olyan sok kálium van, hogy azonnal fel is tölti a kálium raktáraidat, amiket a vízhajtás „kimos”.

A vízhajtó hatás nagyon sokat tud segíteni bizonyos csont és izom problémák esetében, főleg azoknál, amik folyadék, salakanyagok és ásványok felhalmozódása miatt alakulnak ki. Azzal, hogy „kiöblíted” a szöveteidet és a veséidet, a testedből el tudod tüntetni a gyulladást kiváltó anyagokat, amik bizonyos fájdalmakért felelősek.

Tápláló erősítő

A zsurló kifejezetten hatásos a szakadt/húzódott szalagok, csontok és más kötőszövetek gyógyításában. Konkrétan a magas ásványi anyag (főleg szilícium-dioxid) tartalma miatt tudja megerősíteni a különböző izom-, csont- és kötőszövetek, mert rugalmasabbá tudja tenni ezeket, amitől ellenállóbbak lesznek és így könnyebben is veszik fel a tápanyagokat.

Tehát ez miatt a magas ásványi anyag tartalma miatt képes „visszaépíteni” a elgyengült szöveteket, csontokat és más részeit is a testednek. 

Természetesen a zsurló nem váltja ki a megfelelő, tápanyagban gazdag étkezést és mellette érdemes használni emésztést segítő gyógynövényeket, vagy ételeket is, hogy ezzel javítsd a tápanyagok felszívódását. De az biztos, hogy nagyon sok olyan ásványi anyagot viszel be vele, amit egy sima, hétköznapi étrenddel nem szoktál.

Visszaépítő idegerősítő

Ezt a hatását nem sokan emlegetik a zsurlónak, de annál fontosabb, amit egyébként szintén a szilícium-dioxidnak köszönhet. Ez azért van, mert a szilícium dioxid fontos szerepet játszik az idegek normál működésében és segít visszaállítani és megerősíteni egy kimerült, legyengült idegrendszert.

Zsurlóból egyébként rengeteg nagyon hatásos készítményt tudsz csinálni.

Gyógynövény teát… tinktúrát… borogatást… 

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy fél kiló sajt árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.