Mennyi Mindent Tanít Egy Növény Történelme: Zsálya

zsálya levél

Mi az első dolog, ami eszedbe jut, amikor a zsályára gondolsz? Étel? Gyógynövény?

Sokan a zsályát egy olyan gyógynövényként ismerik, ami melegség és kényelem érzését kelti az emberben. De van még koleszterin csökkentő hatása is, visszaépíti a vitalitást és az erőt egy betegség után és erősíti (tonizálja) a májat. A zsálya még pozitív hatással van a menstruációra és segít az éjjeli verejtékezésen is.

Másoknak pedig a zsálya egy egyszerű konyhai fűszer, amit olyan gyomor és lélekmelengető ételekben szoktak használni, mint például egy sajtos-zsályás töltött csirke, vagy mondjuk egy jó zsályás-hagymás karfiol leves. De mindjárt megtudod, hogy a történelem során hogyan és mire használták még ezt a kellemes illatú gyógynövényt

Zsálya a Történelem Során

Sokan nem is tudják, hogy a zsályának milyen komoly történelme van, konyhai fűszerként és gyógynövényként is. 

Egy gyógynövény sokkal nagyobb életre kel a szemedben és még különlegesebb lesz neked, ha megismered, hogy mások, más korokban mire használták.

A zsálya (Salvia officinalis) Európa mediterrán területeiről származik és már a rómaiak arra használták, hogy segítsék vele a zsíros ételek emésztését. A gyógyszerismeret atyja Dioscorides kijelentett, hogy a zsálya a koruk egyik legfontosabb gyógynövénye, Ő egyébként Néró személyes gyógyszerismerője volt (olyan személy, aki a növényekkel gyógyítást tanulmányozza és gyakorolja)! Dioscorides hosszú főzetként alkalmazta a zsályát sebekre, hogy elállítsa a vérzést, fekélyekre és teaként rekedtségre és torokfájásra.

  • Az egyiptomiak a zsályával a nők termékenységét támogatták
  • A franciák pedig teának termesztettek rengeteg zsályát.
  • Nagy Károly császár egész zsálya ültetvényeket telepített Németországba, hogy kereskedni tudjon vele és a gyógyászatban fel tudja használni.
  • Az ősi görögök és rómaiak húsok tartósítására használták a zsályát, de úgy tartották, hogy a memóriát is erősíti.
  • Az angol füvészek úgy hitték, hogy a zsályák állapota egy kertben azt mutatja, hogy az ottani üzlet mennyire lesz sikeres. Kevés zsálya azt jelentette, hogy rossz idők jönnek az üzletnek, sok zsálya pedig virágozó üzletet jelzett.
  • A kínaiak gyomor, más emésztőrendszeri és idegrendszeri problémákra is használták. Olyan dolgokra tartották hasznosnak, mint a tífusz, máj- vese problémák, megfázások, vagy a fájó izületek.

Nagy Károly egyébként 742-814-ig egy híres orvosi iskolát üzemeltetett Salerno-ban. Ebben az iskolában a zsálya volt az egyik a 100 gyógynövény közül amit termesztettek és azt mondták akkoriban, hogy Nagy Károlynak a zsálya volt a személyes kedvence az összes növény közül. Sőt azóta a mai napig kötelező minden kolostor kertjében zsályát nevelni. Úgy is ismerték, mint a „megváltás növénye”, a tudományos neve is a „salvarem” latin szóbol származik, ami azt jelenti „meggyógyítani”, „megmenteni”.

Kicsit később a középkorban a szerzetesek 16 növényt alkalmaztak a különböző gyógyító terápiáikhoz. Ezek közül az egyik legfontosabb a zsálya volt, mert sok akkori gyógyszernek az alapjaként használták.

Culpeper a Culpeper’s Complete Herbal című könyvében írt egy egész szakaszt a zsálya felhasználásáról, a következő egy kis kivonat ebből az írásból:

„A zsálya leve ecettel mindig jól használt pestis idején. Az szájöblögetőket, amiket zsályával, rozmaringgal, útifűvel, vagy lonccal készítenek forralt borban, vagy vízben, mézzel, vagy hagymával kiegészítve remekül működik a fájó száj és torok, afta gyógyítására, és a férfiak és nők „titkos” testtájának a mosására is alkalmas, ha úgy van rá szükség, mint minden más meleg és kényelmes gyógynövény. A zsályát felforralják, hogy a testet és a lábat fürösszék benne nyáron, főleg a kihűlt ízületek és ínszalagok esetében, amiket bénülás és görcsök kísértenek…”

A Zsálya Típusai

Henriette Kress finn füvész és a Henriette’s Herbal list szerzője legalább 7 különböző zsálya típust említ, más források szerint pedig több, mint 700 zsálya faj él szerte a világon. Vannak olyan típusok, amit főleg fűszerként használnak, míg más típusokat inkább gyógyászati célokra alkalmaznak. A legismertebb zsályát (Salvia officinalis) pedig használják fűszerként és gyógyászati célokra is.

A fehér zsálya (Salvia apiana) is nagyon népszerű manapság, mert a történelem során főleg a test és légterek „megtisztítására” használták. A kellemes illata miatt parfümként és légfrissítőként is használják. Léteznek fehér zsálya füstölő kötegek (zsálya szárak vastagon összekötve), amikkel szobákat szoktak befüstölni, hogy megtisztítsák a negatív energiáktól.

Tradicionálisan az amerikai bennszülöttek (indiánok) használták spirituális megtisztításra. Jól ismert a fehér zsálya antimikrobiális hatása is, és a füstölő kötegeket egyébként a mai napig használják különböző spirituális rituálkékhoz.

Sajnos a fehér zsálya annyira népszerűvé vált manapság, hogy a természetes élőhelyein Észak-Amerikában már veszélyeztetett státuszba került. Tehát ha zsálya füstölőt szeretnél készíteni, vagy vásárolni akkor a legjobb, ha azt közönséges kerti zsályából (Salvia officinalis) készíted, ezzel is véded a fehér zsályát és teszel a túlgyűjtése ellen.

Legközelebb, amikor zsályával főzöl, vagy egy zsálya teát kortyolgatsz fájó torokra jusson eszedbe ennek a gyógynövénynek a hosszú történelme ahogy a családi konyháktól, a kolostorokon át a királyi kastélyokig használták.

Zsályából egyébként még rengeteg más hatásos készítményt is tudsz csinálni.

Gyógynövény olajat… tinktúrát… elixírt…

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy fél kiló sajt árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.