Hogyan Készítsd: „Vértisztító” Gyógynövény Kapszulák a Tavaszi Megújuláshoz

vértisztító gyógynövény kapszulák szétszórva egy asztalon

Ahogy a növények is kezdenek felébredni a tél hideg napjai után, te is érezhetsz egy kis löketet magadban, hogy újra elkezdj fejlődni és „ledobd a téli ruháidat”. 

A tavasz (ami hivatalosan még csak 1 hónap múlva kezdődik) a megtisztulás, a detox és a hosszú tél utáni felfrissülés ideje. Lecseréljük a bent töltött hosszú órákat és nehéz ételeket a szabadban töltött időre, több mozgásra, könnyebb ételekre és gyengéd gyógynövényekre (itt kerülnek képbe a „vértisztító” gyógynövény kapszulák).

Amikor azt mondjuk „tisztítókúra”, vagy „detox” akkor nem a szigorú protokollokra, vagy a pár napos csoda programokra gondolunk, hanem olyan életmódbeli gyakorlatokra és gyógynövényekre, amik támogatják a test detoxifikációért felelős szerveit és folyamatait, amikor felébred a tél hosszú csendje után.

Azzal, hogy gondozod és támogatod a testednek ezeket a csatornáit gyógynövényekkel, hozzásegíted a szervezetedet ahhoz, hogy hatékonyabban ürítse ki a toxinokat és salakanyagokat. Ez egy módon „megtisztítja” és energizálja a testedet, amitől sokkal jobban fogod érezni magad.

Támogató Gyógynövények a Tavaszi „Tisztogatásra”

Több gyógynövény is kifejezetten hasznos tud lenni tavasszal, mint a vértisztítók, a keserűk és a májerősítők

Ezek a gyógynövény hatások támogatják a májat és az emésztőrendszert ezzel pedig gyengéden serkentik a detoxifikációt és a salakanyagok ürülését. Ilyen gyógynövényeket könnyen a hétköznapjaid részévé tudsz tenni, hogy segíts a testednek átváltani egyik évszakból a másikba.

Az alteratív gyógynövényeket hívjuk másnéven „vértisztítóknak”. Ezek a gyógynövények sokszor kifejezetten táplálók, támogatják a test különböző kiválasztó folyamatait (detoxifickáció) és erősítik és visszaállítják a szöveteket. David Hoffmann füvész úgy fogalmaz, hogy „a vértisztító gyógynövények fokozatosan állítják helyre a test működését és ezzel növelik az egészséget és a vitalitást”.

Ilyen vértisztító gyógynövények:

 • lucerna levél (Medicago sativa)
 • a bojtorján gyökér (Arctium lappa) 
 • a pitypang levél és gyökér (Taraxacum officianle)
 • a csalán levél (Urtica dioica
 • és a vörös lóhere virág (Trifolium partense)

Ezek közül a vörös lóhere az egyik fő hozzávalója a tavaszi vértisztító kapszuláknak, amiknek a receptjét azonnal meg is ismered.

Recept: Tisztító Gyógynövény Kapszulák Vértisztító Gyógynövényekből

Ez egy vértisztító formula, ami támogatja a test detoxifikációs folyamatait, tehát nagyon fontos a tavaszi időszakban. Ezek a gyógynövények összedolgoznak, hogy fokozatosan normailizálják a tested működését és serkentsék a kiválasztó folyamatokat. Kifejezetten jók a „vér tisztítására”, mert felpörgetik a májat és az emésztőrendszert is.

Ebben a receptben „rész-t” használunk mértékegységnek, ami azt jelenti, hogy igazából az arányok a fontosak, a mennyiséget te döntöd el. Tehát egy 1 rész lehet 1 evőkanál is, de lehet 1 bögre is.

Hozzávalók:

 • 12 rész vörös lóhere virág (Trifolium pratense) por
 • 6 rész gólyaorr gyökér (Gentiana lutea) por
 • 2 rész manjistha gyökér (Rubia cordifolia) por
 • 2 rész nímfa levél (Azadirachta indica) por
 • 2 rész kurkuma (Curcuma longa) por
 • 3 rész triphala gyümölcs (ez egyenlő arányú keveréke amalaki-nak (Emblica officinalis), bibhitaki-nak (Terminalia bellirica), és haritaki-nak (Terminalia chebula) por

Hogyan készítsd:

 • Keved össze az összes hozzávalót egy tiszta tálban.
 • Tölts a keverékedet ’00’-s kapszulákba. Érdemes 100-150 kapszulát megtöltened egy alkalommal, mert így kb. egy hónapra elég adagod lesz, ha minden nap eszed.
 • Egyél 2×2 kapszulát minden nap, reggel és délután legalább fél órával étkezések után, vagy előtt.

2) Cickafark Megfázásra és Lázra

A láz mestere. Mivel képes szabályozni a vér áramlását és izzasztó hatása is van Matthew Wood klinikai füvész a láz mesterének nevezi a cickafarkat.

Ugye képes a bőr felé („kifelé”) irányítani a vért és az ellenkező irányba („befelé”) is amikor az szükséges, így képes a tested hőjét szabályozni.

Pont ezért, érdekes módon a cickafark lehet hűsítő és melegítő hatású is, ami első pillantásra ellentmondásosnak tűnhet. A dupla energetikájú gyógynövények egyik fő példanövénye.

Izzasztóként a cickafark a test perifériája felé irányítja a vér áramlását, megnyitja a pórusokat, így izzadást eredményez, ami lehűti a testet – erre egy forró cickafark tea a leg ideálisabb.

Szintén több indián törzs használta erre is a cickafarkat: Az Abnaki, Cheyenne, Iroquois, Objiwa, Menominee, Quileute és a Navajo indiánok mind használták a cickafarkot láz kezelésére.

Sőt, a cickfarkban található illóolajok elősegítik a nyák és a hurut egészséges felszakadását főleg a szinuszokból. És mint gyulladás moduláló és összehúzó gyógynövény nyugtatja a nyálkahártyát és csökkenti a duzzanatot is a szinuszokban.

Tehát nyák, vagy hurut felszakítására is alkalmas tud lenni.

 

Ugye milyen érdekes megfigyelni, hogy tavasszal ösztönösen vágyunk egy-egy tisztító kúrára? Bár érzed, hogy szükséged lenne valamilyen megújulásra, mégis megtorpansz, mert az energiáid még csak most kezdenek ébredezni és még lassúnak, nehéznek érzed magad. Mindenkinek a maga idejében kell kitörnie a „téli bábjából” de akkor tudatosan!

Persze egy kis segítség sosem árt.

És ez még csak a jéghegy csúcsa. Mert nyílván fontos ezeknek a gyógynövényeknek az energetikája is, fontos az is, hogy mikor, milyen készítményt érdemes készíteni belőlük (nem minden esetben a porított forma, kapszulában a legjobb döntés) és lehet azt is tudni szeretnéd, hogy az 50-60 vértisztító gyógynövény közül, miért pont ezeket kombináljuk most?

Pontosan erről szól a bevezető mini kurzusunk, nem csak megismered benne az energetikai alapokat, a különböző szöveti állapotokat és azt, hogy milyen gyógynövény készítményeket tudsz készíteni, de megtanulod a gyógynövény formulák tervezésének az alapjait is. Mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.