Hogyan Készítsd El: Gargalizáló Torokfájás Ellen

Nem tudom te hogy vagy vele, de én eléggé fogékony vagyok a felsőlégúti fertőzésekre, úgyhogy az évnek ebben a részében nem az a kérdés, hogy elkapom-e az éppen terjedő vírust, hanem hogy mikor. Úgyhogy már előre szoktam tervezni.

A legkellemetlenebb tünet ilyenkor az a kaparó érzés a torkomban, ami miatt napokig alig tudok aludni. De a fájdalom miatt néha minden nyelés is kínzással ér fel. 

Szerencsére nálam ritkán jön elő, de a köhögés is ilyenkor a tested természetes védelmi mechanizmusa a tüdőket is érintő fertőzésekkel szemben.

Úgyhogy évekkel ezelőtt összeraktam egy olyan gargalizáló receptet, ami segít a gyulladástól és a köhögéstől kimerült torkodon.

A nagymamám és a legtöbb internetes oldal is azt tanácsolják, hogy gargalizáljak sós vízzel, ha fáj a torkom. 

Ezt a jó tanácsot egészítettem ki a gyógynövények erejével, konkrétan egy kis nyákosító, gyulladás moduláló, nyálkahártya nyugtató és köptető hatással.

Persze egy ilyen fertőzés esetében mindig menj el orvoshoz első körben, hogy a potenciálisan komoly betegségeket ki tudd zárni, de utána rengeteg nyugalmat és kényelmet tud adni neked egy egyszerű készítmény a gyógynövényes szekrényedből.

Nézd meg, hogy pontosan melyik gyógynövényeket fogod erre használni.

Gyógynövények a Fájó Toroknak

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Az édesgyökér a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik, ahonnan több növénynek a gyökerét is használjuk különböző légúti megbetegedések kezelésére, mint például a köhögés. 

Az édesgyökér egy irritációt csillapító, gyulladásmoduláló, aminek köptető és enyhe görcsoldó hatása is van. Ez miatt segít produktívvá tenni a köhögést, miközben nyugtatja az érzékeny és sérült torok nyálkahártyát.

Borsmenta (Mentha x. piperita)

Egy szerény gyógynövény óriási hatással. Nem mondok nagy meglepetést azzal, hogy a borsmenta a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. A menta levelei képesek gyengéden segíteni az elme és a test bajain is az enyhe idegerősítő és fájdalomcsillapító hatásaikon keresztül. 

Azzal, hogy ellazítod a torok nyálkahártyádat és igazából az egész testedet vele segít neked mélyebben aludni, ami felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Ebben a receptben a menta nem csak a lehelletedet fogja felfrissíteni, de az érzékeidet is. Ez kifejezetten kellemes tud lenni amikor ki van száradva a szád és kótyagos a fejed a betegségtől.

Ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

Az ökörfarkkóró egy kétéves növény, ami a görvélyfűfélék (Schrophulariaceae) családjába tartozik. A levelein apró kis szőrök vannak és híresek arról (mármint a levelek), hogy erősen támogatják a légzőszerveket. 

Ezt úgy teszik, hogy képesek modulálni a gyulladásokat, csillapítják az irritációt és növelik a nyák termelődését. Egyszóval az ökörfarkkóró egy „csodanövény” ha fájdalmas a köhögésed. Ami viszont még érdekesebb, hogy amfoter hatású köptető, ami azt jelenti, hogy nedvesíti a száraz köhögést és szárítja a hurutos köhögést.

Gargalizáló Torokfájásra Recept

Hozzávalók:

  • 1 ek. borsmenta levél (Mentha x piperita)
  • 1 ek. ökörfarkkóró levél (Verbascum thapsus)
  • 1 ek. édesgyökér (Gycyrrhiza glabra)
  • ½ ek. só

Hogyan készítsd:

  • Először tegyél fel vizet melegedni, aztán tedd a gyógynövényeket egy üveg mérőedénybe. Amikor felforrt a vized önts belőle kb. egy bögrényit a gyógynövényeidre. Kevergesd el és hagyd ázni kb. 10 percig.
  • Utána szűrd át a gargalizálódat egy finom ruhaanyagon keresztül. Azért nem elég egy átlagos szűrő, hogy az ökörfarkkóró apró szőreit is ki tudd szűrni. Ezek még jobban tudják irritálni a gyulladt torkot.
  • És most tedd bele majd a sót, aztán kevergesd addig, amíg a só teljesen fel nem oldódik.
  • Lehet észrevetted, hogy a gyógynövény – folyadék arány kifejezetten magas. Ez azért van, mert helyileg fogod alkalmazni a készítményedet, rövid ideig, tehát erősebb készítményre van szükséged, mint amikor megiszod.

Ebben az a legjobb, hogyha nem egy bögrényi, hanem egy liter vizet öntesz hozzá, kihagyod a sót és még egy kis mézet is teszel hozzá, akkor egy ugyanilyen hatású gyógynövény teád lesz.

Ha tényleg érdekelnek a gyógynövények, tehát meg szeretnéd tudni, hogy mit jelent a gyógynövények energetikája, hogy milyen szöveti állapotok lehetnek a testedben, milyen gyógynövény hatások léteznek, sőt hogy ezeknek a segítségével hogyan tudsz saját gyógynövény formulákat tervezni, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.