
Culpepper azt mondja, hogy az ibolyák „július végéig virágoznak, de márciusban és április elején a legjobbak.” A gyökereket, a magokat és a sárga virágú változatot általában nem használjuk, mert hánytató hatásúak (emetikumok). Persze, jól jönnek, ha pont hánytatót keresel.
Egy érdekesség: a tavaszi virágja nem a szaporodásra szolgál (mint a virágok nagyrésze). Ha közelebbről megnézed, észreveszed majd, hogy a nyár folyamán a levelek alatt egy másik, kevésbé feltűnő virágot növeszt..
Ha szerencséd van, akkor nő ibolya valahol a közeledben, esetleg a kertedben. Ha fáj a torkod egyszerűen csak rágcsálj el egy levelet, mert ez benedvesíti a torok nyálkahártyáját. Természetesen a tea vagy a tinktúra is működik, bár szerintem az a legjobb, ha naponta többször is gargalizálsz vele, aztán meg is iszod, hogy minél több nedvességet juttass a szövetekbe, és ez meg fogja nyugtatni a gyulladt nyálkahártyákat — sőt erre a szirup is nagyon jó.
Főzet
Az ibolya főzete nagyon finom. Sokan ízesítőnek is használják (magát a főzetet) más teákhoz.
Csak fogj egy marék ibolya levelet és/vagy virágot, tedd egy literes dunsztosüvegbe és öntd le forró vízzel. Vagy ha a nyákosító hatásait akarod erősen kihozni, akkor hideg vízzel készítsd a főzetet. 30g növényi részhez önts 1l hideg vizet és hagyd legalább 3 órán át, vagy inkább egész éjjel ázni.
Orr-/Szemmosó
Áztasd az ibolyát meleg vízben pár órán keresztül és szűrd le egy kávé filteren keresztül, hogy biztos semmi „törmelék” ne maradjon benne.
3 dl-ként tegyél bele kb. ¼ teáskanál sót és keverd el, amíg teljesen fel nem oldódik.
Ezt használhatod szemmosóként, száraz szemekre, vagy orrspray-ként is.
Szirup
500g frissen szedett ibolyavirághoz önts 1.5l forró vizet és hagyd ázni 24 órán keresztül, aztán szűrd át ezt a folyadékot egy muszlinon keresztül. Aztán tegyél bele kb. 1kg cukrot és főzd addig, amíg szirupos nem lesz az állaga, de ne hagyd felforrni.
Gyógynövény olaj
Kicsit fonnyassz meg ibolya leveleket/virágokat és áztasd be a kedvenc olajodba (repce, oliva, mandula stb.) kb. 1 napra, közepes hőfokon (egy joghurt készítő tökéletes erre, de van, aki nagyon alacsony hőfokon kuktába teszi).
Az ibolya gyakran megromlik, amikor dunsztosüvegben az ablakpárkányon készíted az olajodat, mert nagyon magas a víztartalma. De ha így szeretnéd készíteni, akkor a fedele helyett csak tegyél rá egy sajtpapírt, mert ugye így több nedvesség tud eltávozni belőle. Ha víz gyülemlik fel bárhol az olajodban, akkor azt mindenképp „dekantáld” mielőtt eltennéd az olajadat.
Az olajat így, önmagában is felhasználhatod, vagy készíthetsz belőle kenőcsöt is, csak olvassz bele egy kis méhviaszt.
Tinktúra
Vágj apróra friss ibolya leveleket és/vagy virágokat, ted egy dunsztosüvegbe és önts rá 60%-os etanolt, vagy brandy-t (ideálisan 1:2 arányban).
Hagyd állni legalább 2-3 hétig, aztán szűrd le és töltsd ki üvegcsékbe.
Dózis: 1-2ml 3-szor/nap. (Ha szárított növényt használsz, akkor 1:5 40%-os tinktúrát készíts)
Ha tudni szeretnéd még azt is hogyan tudsz saját, gyógyító formulákat tervezni ibolyából, vagy igazából akármelyik gyógynövényből, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusra.
Ebből egyébként megtanulod azt is mit jelent a gyógynövények energetikája, milyen szöveti állapotok vannak a testedben, mit jelentenek a gyógynövények ízei és még sok mást.
Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled
Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.
Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.