Hogyan Készíts Melegítő Gyógynövényes Ajakbalzsamot Otthon

Beköszöntött az ősz és a természet friss, zöld színei hirtelen átváltoztak a sárga, piros és narancssárga színek keverékére. Ez egyet jelent a jó meleg pulcsikkal, a színes levelekkel és az utolsó betakarításokkal a kertedből.

Ezek a karakteres színek és ízek teszik az őszt ennyire széppé. A sütőtökös pite, a melegítő őszi fűszerek és a gyönyörű őszi színek mellé mit szólnál, ha egy házi készítésű ajakbalzsammal is megünnepelnéd az őszt?

Ez a természetesen színezett ajakbalzsam nem csak, hogy gyönyörű őszi színt ad az arcodnak, de az illata is finom fahéjas és kellemesen melegíti az ajkaidat!

Haszáld a Természet Színpalettáját

homoki báránypirosító

Manapság a különböző testápoló termékek hozzávalói egyre inkább mesterségesek, sőt ezek közül sok káros is a testednek és a bolygónknak. Szerencsére a természet egy nagy adag természetes, növényi színezőanyagot is nyújt neked és a homoki báránypirosító pont egy ilyen növény.

Úgy gondolják, hogy a homoki báránypirosító (Alkanna tinctoria) a nevét az arab al-hinna, szó szerint „a henna” szóból kapta, ami utal arra, hogy mire is használták ezt a növényt a történelem során. Egyiptomban, a Közel-Keleten és Indiában a homoki báránypirosítót összekeverték a henna (Lawsonia inermis) levelével és így piros festéket készítettek belőle.

Míg a henna növényt nem lehetett Európában termeszteni, a homoki báránypirosítót igen, ezért hamar nagyon népszerű színezőanyaggá és a kozmetikai ipar fontos eszközévé vált. Ennek a növénynek még antimikrobiális, nyákosító és sebgyógyító hatásai is vannak, ezért tökéletes hozzávalója egy ajakbalzsamnak.

Ajakmelegítő Hatás

A fahéjat (Cinnamomum verum) a Cinnamomum törzs fáinak a belső kérgéből szerzik. Ezt a kérget már több ezer éve használják a tradicionális Keleti és Nyugati füvészetben is és sok minden mellett a melegítő hatásáról ismerik.

Ugye a fahéj még serkenti a keringést is, úgyhogy finoman meg fogja növelni a véráramlást az ajkaidban, így picit nagyobbnak is fognak tűnni.

Természet Módon Festett Házi Ajakbalzsam Recept

Ez a kellemesen piros ajakbalzsam kifejezetten sokat segít, ha kivannak száradva, vagy repedezve az ajkaid. Az alapja az egésznek az édes és nyugtató mandula olaj és shea vaj keveréke és egy kis E-vitamin, extra erősítésnek. A két gyógynövény, amit használni fogsz pedig erősen antioxidánsok. Ezek mellett, pedig nagyon jó fahéj illatod lesz és még az ajkaid vérkeringése is serkenni fog, amitől egészségesebbnek és teltebbnek tűnnek majd. Mennyiség: 25ml

Hozzávalók:

 • 2 tk. homoki báránypirosító gyökér(Alkanna tinctoria) 
 • fahéj por(Cinnamomum verum) 
 • 2 ek. édes mandula olaj (Prunus dulcis)
 • 1 tk. shea vaj
 • 1 ek. méhviasz
 • ⅛ tk. E-vitamin olaj

Hogyan készítsd:

 • Melegítsd fel a mandula olajat egy duplafenekű edényben alacsony hőfokon (vagy csinálhatod úgy is, ahogy a csokit szoktad olvasztani, valmilyen kis edényben forró víz felett) és tedd bele a homoki báránypirosítót és a fahéjat. A homoki báránypirosító piros pigmentjei azonnal elkezdenek majd kioldódni az olajba. Attól függően hagyd hosszabb, vagy rövidebb ideig ázni, hogy mennyire erős piros színt szeretnél (azt ne felejtsd el, hogy most sötétebb a piros, mint miután össze lesz keverve a többi hozzávalóval is).
 • Legalább 30-40 percig főzd így az olajat
 • Szűrd le egy finomszálú ruhaanyagon keresztül
 • (De dönthetsz úgy is, hogy leszűrés előtt hagyod kb. 3 hétig ázni az olajban a gyógynövényeidet egy hűvös, sötét helyen, így pedig még hatásosabb lesz az ajakbalzsamod)
 • Egy duplafenekű edényben keverd össze a shea vajat és a méhviaszt és melegítsd alacsony hűfokon (vagy csinálhatod úgy is, ahogy a csokit szoktad olvasztani, valmilyen kis edényben forró víz felett), keverged meg néha, hogy teljesen összálljanak.
 • Vedd le a „tűzről” , aztán ha lehűlt keverd hozzá az E-vitamin olajat
 • Öntsd ki kis tárolókba és hagyd megkeményedni.

Tárolás: Hűvös, száraz helyen 6 hónapig eláll (hűtőben még tovább).

Hogyan használd: Egyszerűen csak kend a szádra a (tiszta) ujjaiddal, vagy smink ecsettel, amikor egy kis nedvességet, vagy színt szeretnél adni az ajkaidnak.

Lassíts Le Kicsit

Ez most az évnek az a része, amikor érdemes egy kicsit lelassítanod és élvezned az egész évi termésedet. A napok egyre rövidebbek és sötétebbek, a levegő pedig hűvösebb és szárazabb lesz. Bár az ősznek ezek a részei tudnak kellemesek is lenni, a bőröd ilyenkor általában szárazabb és a kedvednek sem árt néha-néha egy kis erősítés.

Úgyhogy tölts egy kis „kreatív időt” bent, készítsd el a saját, házi ajakbalzsamodat és vigyél egy kis nedvességed és még több színt az életedbe!

Ha pedig érdekel, hogy mit is jelent pontosan az, hogy „melegítő” gyógynövény és hogy milyen energtikai kategóriák léteznek még, vagy más típusú gyógynövény készítményeket is szívesen készítenél, esetleg meg szeretnél tanulni gyógynövény formulákat tervezni, akkor mindenképp nézz rá a mini-kurzusunkra, mert ebben pont ezekről van szó.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.