Hogyan Készíts Lázcsillapító Gyógynövény Szirupot

Biztos tapasztalod, hogy egyre több a lázas megbetegedés (főleg a gyerekeknél) manapság, főleg amikor még ilyen szeszélyes az idő és sokan egy pici köhögéssel, vagy náthával még elviszik a gyereket oviba, vagy iskolába.

És bár semmi nem váltja ki a gyógyszertári gyógyszereket, ha a láz veszélyesen magas (39-40 fokos) léteznek gyógynövények, amik gyengéden segítenek „megoldani”, nem csak egyszerűen levinni a lázat (sőt még a fájdalmon és nyugtalanságon is segítenek), amikor a láz enyhe (37-39 fokos).

Ebben a gyógynövény szirupban olyan lázcsillapító gyógynövények vannak, amik biztonságosak a gyerekek számára is. Hatékony minden módon, de a legjobb, ha melegen iszod, tehát mondjuk egy adagot összekeverhetsz akár melegvízzel, vagy más meleg itallal is.

De ebből a receptből csinálhatsz főzetet (teát) is. Csak keverj 2.5-3dl forró, de nem forrásban lévő vízhez 1 evőkanállal a gyógynövény keverékből, fedd le és hagyd ázni 15-20 percig mielőtt leszűrnéd.

A szirupban méz is van, ezért 1 év alatti gyerekeknek tilos adni.

Lázcsillapító Gyógynövény szirup az asztalon

Lázcsillapító Gyógynövény Formula

Hozzávalók:

 • 20g réti legyezőfű föld feletti részek (Filipendula ulmaria)
 • 15g macskamenta föld feletti részek  (Nepeta cataria)
 • 15g citromfű föld feletti részek   (Melissa officinalis)
 • 10g menta levél (Mentha x piperita)
 • 1-4 bögre nyers méz

Hogyan csináld:

 • Tedd a gyógynövényeket egy lábosba, önts hozzájuk 5dl forró, de nem forrásban lévő vizet. Fedd le és hagy ázni 6-8 órán keresztül.
 • Egy szűrővel szűrd le a főzetedet és öntsd vissza a fazékba.
 • Öntsd hozzá a mézet. Általánosan úgy szoktuk, hogy 3dl folyadékhoz 2-5dl mézet öntünk. A méz mennyisége attól is függ, hogy például milyen édesen szereted a szirupot és ugye minél több méz van a szirupban, annál tovább áll el. Mondjuk egy 2:1 arányban készült szirup (2 rész méz 1 rész főzet) 1 évig el fog állni hűtőben, egy 1:2 arányban készült szirup viszont csak pár hétig fog elállni hűtőben.
 • Melegítsd a keveréket finoman, hogy a méz és a folyadék össze tudjanak keveredni
 • Öntsd át a kész szirupot egy száraz, tiszta üvegbe, vagy dunsztösüvegbe és zárd le jól
 • Tárold hűvös, sötét helyen, vagy a hűtődben.
 • Egyél belőle negyed, vagy fél evőkanállal 3-4-szer/nap, melgvízbe, vagy meleg teába keverve.

Bár a láz egy teljesen normális, egészséges immunreakció néha szorongást, vagy félelmet kelt, főleg a kisgyerekekben. A gyógynövények ebben a szirupban viszont óvatosan és természetes módon fognak segíteni a testnek lehűlni.

Amikor gyógynövény formulákat tervezel (akár saját magadnak) fontos, hogy tudd mi az a gyógynövény energetika, milyen szerepe van a gyógynövények ízének és természetesen fontos az is, hogy milyen hatása van bizonyos gyógynövényeknek.

Az összes füvész tradícióban nagyjából ugyanazok alapján az elvek alapján tervezik a formulákat, mert így sokkal erősebb hatást tudnak elérni a gyógynövényekkel és ezt te is nagyon könnyen meg tudod tanulni a bevezető mini kurzusunkból.

Ha érdekelnek a gyógynövények és szeretnél megtanulni tényleg hatásos készítményeket készíteni (és még sokkal többet), akkor mindenképp nézz rá erre a mini-kurzusra.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.