Hogyan Enyhítsd a Szorongást Gyógynövényekkel

szorongás megtestesítve

Ritkán, de találkozok olyan emberekkel, akik azt mondják nekem, hogy ők soha nem stresszelnek, nem szoronganak és semmi félelem nincs bennük, én meg ilyenkor nagyon furán nézek rájuk.

Egy bizonyos szintű stressz, aggodalom és még félelem is teljesen természetes és normális része az életednek. Az evolúció során úgy fejlődünk ki, hogy legyen bennünk egy „hajlam” a negativitásra, tehát nagyobb jelentőséget tulajdonítsunk a negatív behatásoknak, mint a pozitívaknak. Ez egyébként a túlélésben segített, mert így folyamatosan a minket fenyegető dolgokat keressük.

Ez ma is ugyanúgy benned van és ma is az előnyödre válik. Akkor lesz ezzel probléma, ha a félelem és az aggódás állandó és hosszú ideig kitart és lassan elkezd olyan dolgokat megnehezíteni az életedben, mint az alvás, az evés, a tiszta gondolkodás ,vagy egyszerűen csak azt, hogy élvezd az életet.

Ezzel viszont mindenképp foglalkoznod kell.

Ennek a kis bejegyzésnek nem az a célja, hogy helyettesítse a pszichológust, vagy a pszichiátert, egyszerűen csak annyi, hogy pár új, holisztikus eszközt adjon a kezedbe, amivel kezelni tudod a stresszt, főleg amikor állandóvá válik.

Értsd Meg a Stressz Forrását

Mindenek előtt, amikor te, vagy valaki, akit szeretsz szorong, akkor sokat segít, ha 360 fokban (mindent átívelően) körül nézel a mindennapi életedben és az is, ha megfigyeled, hogy rád személyesen milyen hatással van a hosszú ideig kitartó stressz. Mielőtt megoldást keresnél, mindig jó ötlet először felismerni a problémát.

Lehet, hogy a szorongásod oka tiszta és egyértelmű és lehet hogy nem az. Így is úgy is, amikor elkezdesz szorongani sokat segít, ha először körül nézel az életedben, hogy hol billenhetett ki az egyensúly. Például lehet tudod jól, hogy azért szorongsz, mert nemrég költöztél új helyre, vagy esetleg nem rég kezdtél egy új munkahelyen.

Ezekben az esetekben tudod mi a stressz forrása, de ez konkrétan hogy hat ki az életedre? Ennek a munkahelyváltásnak köszönhetően felborultak az étkezési szokásaid, vagy kevésbé tápláló ételeket tudsz csak enni? Kevesebb minőségi időt tudsz azóta a szeretteidel tölteni? Rosszabbul/kevesebbet alszol azóta?

Ezeket a kérdéseket akkor is érdemes feltenned magadnak, amikor nem tudod pontosan a szorongásod forrását. Milyenek az étkezési szokásaid, az emberi kapcsolataid és hogyan alszol? Mozogsz eleget? Egy kis pihenés, vagy kreatív időtöltés pedig csodákra képes ilyenkor, mert segít az egyre növekvő belső nyomást egy kicsit lazítani.

Az életed egyensúlya nem csak arról szól, hogy mindig a megfelelő dolgokat csináld. Ugyanolyan fontos az is, hogy teret hagyj magadnak olyan dolgokra, mint a semmitevés és a nem-előre-eltervezett dolgok. Ezek segítenek nyugodtnak és egyszerűen csak jól érezned magadat.

Több oka lehet a szorongásnak, a helyzeti dolgoktól egészen biokémiai folyamatokig. Szerencsére a pszichoterápiától a különböző gyakorlatokon át egészen a gyógynövényekig rengeteg lehetőséged van arra, hogy megértsd a szorongásod okát és hogy könnyen dolgozhass a megoldásán.

Szorongás és az Energetika Kapcsolata

Az olyan tradícionális keretrendszerek, mint például az Ayurveda egy plusz szemléletet adnak neked. És ezzel a szemlélettel is érdemes vizsgálni a stresszt és a mentális egészséget. Az Ayurveda-ban a szorongást kifejezetten a vata dosha egyensúly vesztésének tartják. Ez azért van, mert a vata dosha az idegrendszerrel van kapcsolatban. Sőt a vata levegőből és „éterből” áll, amik pedig a mozgásokat befolyásolják (a fizikait és a mentálisat is).

A túl sok „szél” és „éter” felgyorsult gondolkodáshoz, heves szívveréshez és földtől elrugaszkodottság érzéséhez vezet (ezt mind szorongásos tünet). Bár minden alkatú ember képes szorongani, nem csak a vata típusú emberek. Tehát az Ayurveda szerint létezik pitta, kapha és vata típusú szorogás is.

Vata típusú szorongás

Mivel a vata dosha egyik fő jellemzője a mozgékonyság (mobilitás) ezért a változás (főleg a nagyobb változások az életben, mint egy szeretett személy halála, vagy munkahelyváltás) erősen közrejátszanak a vata típusú szorongás kialakulásában.

A túlzott mentális aktivitás és a túl sok inger szintén hozzájárulnak a vata típusú szorongáshoz. A túl sok inger alatt olyan dolgokra gondolok, mint a hangos zajok, a stimuláns szerek használata (kávé, energia ital), vagy az elektronikai eszközök egész napos használata.

A mentális pihenés és a csendes időszakok fontosak a vata típusú embereknek, hogy „újra tudják indítani a rendszert”, vagy „fel tudják tölteni az idegrendszerüket”. Ez egyébként mindenkire igaz, de a vata típusú embereknek kifejezetten érzékeny az idegrendszerük, tehát nekik ez extrán fontos.

A mentális pihenés jelenthet egy mindfulness gyakorlatot, csendes sétákat a természetben, napló írást, festést, rajzolást… csak hogy pár példát felsorojak.

Pitta típusú szorongás

A pitta dosha vízből és tűzből épül fel és a tüzes természete miatt tipikusan olyan „forró” érzelmekkel társul, mint például a düh. Az energia, az ambíció és az agresszió a pitta fő jellemzői.

A mások hibáztatása, az agresszív viselkedés, és mások folyamatos kritizálása mind olyan tulajdonság, amit a pitta dosha-val kapcsolnak össze. Míg ugye a félelem, aggódás, idegesség tipikusan vata dosha tulajdonságok.

A pitta típusú embereknek fontos, hogy ők irányítsanak. Tehát, amikor a szorongás egy olyan dologgal áll kapcsolatban, amikor a vélt, vagy valós irányítását kell elengedni valaminek, akkor lehet, hogy a pitta dosha egyensúlyvesztése áll a dolgok hátterében.

Kapha típusú szorongás

Természetükből adódóan módszeresek és szikla szilárdak. A kapha típusú emberek nagyon ritkán szoronganak. Bár higgadtak és nyugodtak ha az egészet nézzük, de például a szorongások, amik a napi rutin felborulásához, ragaszkodáshoz, vagy szeretett tárgyakhoz köthetők, valószínüleg a kapha dosha miatt alakulnak ki.

csucsóka virágok

Milyen Gyógynövények Segítenek a Szorongáson

Ugye sok dolog miatt alakulhat ki szorongás és sok módon is tud megmutatkozni. Figyeld meg, hogy a stressz konkrétan milyen hatással van rád és azokra, akik közel állnak hozzád, mert ez fog segíteni neked, hogy a legmegfelelőbb eszközöket tudd megválasztani majd.

Mindjárt olvasni fogsz pár gyógynövényről, amik enyhítik a stresszt és a szorongást. De mielőtt kiválasztod melyik gyógynövény, vagy gyógynövények lesznek a legjobbak neked, gondolj végig pár dolgot. Azért szeretnéd megnyugtatni az elmédet, hogy jobban tudj aludni, vagy azért szeretnéd, hogy megnyugodjon az elméd, hogy kitisztuljon végre a gondolkodásod, esetleg újra feltöltődhess energiával?

Vannak gyógynövények, amik a „nappali létedet” támogatják meg, és vannak olyanok, amik kifejezetten az esti órákban lesznek rád jó hatással.

Lazító és Tápláló Idegerősítők

A következő gyógynövényekkel napközben érdemes támogatnod az idegrendszeredet, mert annélkül simítják ki az idegrendszeredet, hogy álmosítanának. Ez most csak pár ilyen gyógynövény, nyílván sokkal több létezik még, mint például:

  • a kislevelű bakopa/brahmi (Bacopa monnieri),
  • a kúszómagnólia (Schisandra chinensis),
  • a reishi (Ganoderma spp.),
  • a citromfű (Melissa officinalis),
  • a selyem akác (Albizia julibrissin),
  • és az éretlen zab toklász (Avena sativa). 

Az ázsiai gázló (Centella asiatica) több dologban is segít neked, mint például javítja a memóriát, enyhíti a krónikus bőrproblémákat, felemel a letargiából, serkenti a vérkeringést (az agyban is) és csillapítja a dühöt és az irritábiitást.

A hűsítő energetikája miatt az ázsiai gázló kifejezetten hatékony a pitta típusú egyensúly vesztések enyhítésére, ezért hatásos a gyulladt bőr, az irritábilitás és kiégés esetében is. Tehát ha a szorongás düh-vel, irritábilitással párosul, vagy éppen azzal, hogy valaki nehezen engedi ki a kezéből az irányítást, akkor érdemes az ázsiai gázlót választanod.

A tulsi (Ocimum tenuiflorum) az egyik legfontosabb növény az Ayurveda-ban és az Indiai kultúrában, mert „tisztító” gyógynövények tartják (ahogy egyébként az ázsiai gázlót is). Ezt a tisztítót értsd úgy, hogy használjuk belső és külső (sokan belterekben nevelik, hogy megtisztítsa a levegőt) tisztításra is.

A tulsi egy melegítő energetikájú gyógynövény, tehát vata és kapha típusú szorongásokon és olyan dolgokon tud segíteni, mint a fejfájás, megfázás, köhögés és az orrdugulás. Ez a kiegyensúlyozó, felemelő adaptogén segíteni fog elengedni a nagyon mély szomorúságot és a gyászt. Tehát válaszd akkor a tulsit, amikor nehéz érzelmekkel, kimerültséggel és letargiával küzdesz.

Ha a tulsi az egyik, akkor az ashwaganda (Withania somnifera) a másik legfontosabb gyógynövény az Ayurveda-ban. A nyugati füvészetben az adaptogének közé sorolják, míg az Ayurveda-ban rasayana-nak (nagyon komoly erősítő/fiatalító) tartják. Az Ayurveda szerint az ashwaganda mélyen táplálja az idegrendszert és pont ezért nyugtatja és támogatja olyan erősen.

Mivel idegerősítő, felépítő és enyhe nyugtató hatása is van, kifejezetten sokat segít olyan esetekben, amikor a stressz miatt kimerült vagy, rosszul alszol, de még a krónikus gyulladásos és immunrendszeri problémákon is javít.

Bár az ashwaganda segít jól aludni, főleg hogyha már pár hete használod, mégse fogod napközben kótyagosnak érezni magad tőle. Alkalmazhatod viszonylag magas dózisokban (1-9g/nap) és kifejezetten biztonságos növény hosszú távú használatra is. Ha érzékeny vagy a burgonyafélékre, akkor óvatosan használd az ashwagandát (mert egy burgonyaféle).

Nyugtató és Altató Idegerősítők

Levendula virág az asztalon

Míg az előző pár növényt nyugodtan alkalmazhatod napközben is a stresszes időkben, mert éber tudsz maradni mellettük, tiszta gondolatokkal, vannak olyan idegerősítők is, amik inkább kikapcsolni segítenek és egy pihentetőt aludni. Persze mindenkinek más a szervezete és előfordul, hogy valaki napközben is tudja alkalmazni ezeket a növényeket, mert nem „nehezítik el az elméjét”. Érdemes mindig kis adagokban kipróbálni az új gyógynövényeket és így biztonságosan tudod megtapasztalni, hogy nálad milyen hatásuk van.

 Ezeknek a gyógynövényeknek pont ilyen idegerősítők:

  • valeriána (Valeriana officinalis)
  • kava (Piper methysticum)
  • szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca)
  • kék verbéna (Verbena hastata)

A golgota virágnak (Passiflora incarnata) egy enyhén altató, finoman nyugtató hatása van. Bár vannak, akik napközbe is tudják alkalmazni, hogy enyhítsék a szorongásukat, vagy akár a pánik rohamukat, a legtöbb embert túlságosan elálmosítja. Nekik pont ezért egy tökéletes lefekvés előtti gyógynövény. Akkor válaszd a golgota virágot, ha a szorongásodat hő és irritábilitás kíséri, főleg elalvás előtt.

A levendula (Lavandula spp.) egy hihetetlenül sokoldalú és kifejezetten népszerű gyógynövény. Nem ismerek olyan embert, aki valamilyen formában ne élvezné a levendulát. Készítenek vele szappanokat, illat permetezőket, koktélokat, lattékat, bőrkrémeket és vannak akik egyszerűen csak a virágok illatát szimatolják egész nap. Tényleg rengeteg módon tudod kiélvezni a levendula hatásait.

Bár a bőrre is jó hatással van a levendula elsődlegesen egy nyugtató idegerősítő. Belsőlegesen is használhatod, de a legtöbben aromaterápiásan használják, tehát a levegőbe juttatják az illó olajait, mert így is nyugtatja az idegrendszert és segíti jobban aludni.

A csucsóka (Scutellaria lateriflora) szintén egy nyugtató, lazító idegerősítő. Bár elég enyhe ahhoz, hogy napközbe alkalmazd, kifejezetten álmatlansággal járó szorongás esetében szoktuk használni. A hűsítő energetikája és a könnyed, laza természete miatt a túlhevült pitta típusú elmén segít sokat. De ezek mellett nagyon jó hatása van akkor, amikor túl sok szenzoros inger éri az embert (vata típusú probléma) és kombinálhatod „nehéz” melegítő típusú növényekkel is, mint például az ashwaganda, hogy specifikusan a vata típusú szorongást, álmatlanságot és nyugtalanságot célozd meg vele.

Egyensúly az Életedben = Egészséges Idegrendszer

Ahogy korábban is olvastad, az életviteled kulcsfontosságú amikor szorongásról van szó. Fontos, hogy eleget és jó minőségben aludj, hogy eleget mozogj és az emberi kapcsolataid is fontos szerepet játszanak a mentális egészségben.

Manapság rengeteg kutatás bizonyította, hogy a társas kapcsolatok és maga a társaság is pozitív hatással van az ember hangulatára, elégedettségére és még az élete hosszára is. Aztán a mindfulness gyakorlatok (legyen az jóga, ülő meditáció, séta meditáció, tai chi, vagy valami más) is kifejezetten hatásosan „töltik vissza” az idegrendszert nyugalmi állapotba.

Most már te is látod, hogy mennyi módon tudsz segíteni a szorongásodon, de a legtöbben (talán te is) tapasztalatból tudjuk, hogy a legtöbbet az segít, ha jókat alszol, egészségesen étkezel, eleget mozogsz és ápolod a baráti és más társas kapcsolataidat.

Az ilyen kiegyensúlyozott életvitel mellett pedig szerencsére még ott vannak a gyógynövények is, amikhez pluszban tudsz fordulni, hogy támogassanak a mentális és érzelmi jóléthez vezető utadon.

Hogyan Kezdj Neki

Most már ismert több olyan gyógynövényt, ami enyhíteni tudja a szorongást, de biztos azt is tudod (vagy ha nem, akkor most megtudod), hogy a gyógynövények formulákban fejtik ki a legerősebb hatásukat. Formulákat tervezni egyébként egyszerű, de azért tudnod kell hozzá még egy-két dolgot a gyógynövényekről.

Na pont erről szól a bevezető mini kurzusunk, úgyhogy ha érdekel téged hogyan tudod tényleg hatásosan használni a gyógynövényeket, ebben az esetben az idegerősítőket, akkor mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.