Hogyan Éld Meg Tudatosan a Tél „Csendjét”

Most már eléggé benne vagyunk a télben itt az északi félgömbön. A nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak, és hideg van kinnt. Sokan nem igazán élvezik a telet. A kevés napfény sokaknál szezonális hangulatzavarhoz vezet és a rossz idő miatt hosszú időkre „bennt ragadhatsz”, ami szintén sokakat megvisel. Viszont nagyon sokat nyerhetsz, ha megtanulod hogyan tudsz „dolgozni” a tél energiáival és hogyan tudod tudatosan megélni a tél „csendjét”.

Az év energetikai ciklusait nagyon könnyen nyomon tudod követni, ha eltöltesz egy kis időt a kertben, vagy a valahol a természetben. A természet tökéletesen időzít, mindennek megvan a maga ideje és minden évszak pont akkor kezdődik el, amikor a természet készen áll rá. A természet ilyenkor azzal halad előre, hogy „megadja magát” egy pár hónapra, ami egyébként gyógyszer a modern léleknek is.

A természet tudásából mindig érdemes meríteni. Ha megfigyeled, a téli hónapokban sem az állatok, sem pedig a növények nem aktívak. Visszahúzódnak, tartalékolják az erőforrásaikat és inkább „befelé dolgoznak”. Ha ránézel egy tölgyfára télen… csupasz ágak, nyikorgó törzs, azt gondolnád, hogy már nem is él. De az igazság az, hogy ez a tölgyfa tele van élettel, csak éppen „belül”.

valaki egy kandalló előtt ül

Otthon Édes Otthon

A tél szinte csalogat minden élőlényt, hogy forduljanak „befelé” és csináljanak kevesebbet. A tél rövid és hideg napjai még a modern embereket is gyakran közelebb tartják az otthonukhoz. Ilyenkor van benned egy természetes vonzódás az „életed magja” és a lakóhelyed felé és ez miatt a tél tökéletes időszak arra, hogy jobb hellyé tedd az otthonodat.

Talán már régóta gondolkozol azon, hogy szerzel egy új szőnyeget a nappaliban, vagy valamilyen új bútort, amitől kényelmesebb lesz a lakásod. Vagy csak takaríts ki és rendezd át a szobádat, ez is egy olyan dolog, ami pihenteti az elmédet és amitől még otthonosabban fogod érezd magad. 

Még az apró dolgok is nagy hatással tudnak lenni a térre, amiben élsz. Nagy, meleg, bolyhos takarók, puha szőnyegek, új párnák, illatgyertyák és a puha fények mind jót tudnak tenni ilyenkor.

Ez az az idő, amikor érdemes több időt szentelni az otthoni szórakozásnak. Például ha téged szórakoztat a főzés, vagy a kézműves dolgok, akkor érdemes ilyenkor beszerezni egy-két új alapanyagot, vagy szakácskönyvet, esetleg gyógynövényes receptkönyvet. 

Nagyon jól meg tudja illatosítani a teret, ha ilyenkor fedő nélkül készíted az illóolajokban gazdag gyógynövény főzeteidet. Erre, mármint a téli illatosításra egy kifejezetten jó recept: 

  • Két narancs héját, egy teáskanál egész szegfűszeget és egy rúd fahéjat forralj fel egy fazék vízben. Aztán vedd lejjebb a hőfokot és élvezd a téli illatokat a konyhádban.

De nagyon jó bennti tevékenység télen még a társasozás, a kártyázás, a kirakózás és a színező könyvek is. Keress olyan dolgokat, amiket egyedül és társaságban is tudsz élvezni, hogy „megtöltsd” a napjaidat bent és ezzel tápláld a lelkedet.

Az Összejövetelek Ideje

Az, hogy „megéled a tél csendjét” nem azt jelenti, hogy egész télen otthon kell ülnöd egyedül. Lassíts le, vegyél vissza a dolgokból és szervezd a találkozókat bentre. Míg egy jó kerti grillezés a barátokkal nagyon jó példa a nyár „kifelé mozgó” energiáira, addig egy forró kakaó, egy meleg vacsora és egy kis minőségi benti szórakozás sokkal közelebb áll a tél „befelé mozgó” energiáihoz.

Ahelyett, hogy mindenkit egyszerre hívnál meg, válassz csak pár embert alkalmanként. Egy rakás grill hús, többféle köret és öntet helyett, készíts egy jó pörköltet, vagy valami rakott húst/zöldséget. És az evés után társasozzatok egyet, vagy készítsetek valamit közösen. Ezek az összejövetelek „fel tudják melegíteni” a lelkedet és fényt hoznak a tél hosszú, sötét estéibe.

Éld Meg a Hosszú Éjszakákat

Ismétlem magam, mert fontos: Az éjszakák hosszabbak télen. Csak pár órán keresztül látjuk a napot napközben, tehát teljesen ésszerű, hogy fáradtabbnak érezzük magunkat az évnek ebben a sötét szakaszában. Az életviteleddel sokat tudsz tenni azért, hogy energikus legyél télen is, de vannak gyógynövények is, amik át tudnak segíteni a sötétebb napokon. És az is rendben van, hogy alszol egy picit, amikor fáradtnak érzed magad.

A pihenést nagyon gyakran alulértékeljük ebben a rohanó világban, de az az igazság, hogy alvásra szükséged van és a legtöbben nem alszanak eleget. Ha a tested azt üzeni neked, hogy menj korábban aludni, vagy aludj picit tovább, akkor rendben van, ha egy kicsit többet alszol. Vannak az évnek olyan részei, amikor a testednek egyszerűen több pihenésre és alvásra van szüksége. Hallgass a testedre.

 Az én két kedvenc gyógynövényem a sötét napokra a citromfű (Melissa officinalis) és a tulsi (Ocimum tenuflorum). 

  • A citromfű olyan, mint egy napsugár, ami felmelegíti a téli fagyokat. Egy tökéletes idegerősítő a téli hangulatingadozás ellen.
  • A tulsi pedig inkább olyan, mint egy kandallótűz a szívednek. Melegítő és felpezsdítő. Ez a gyógynövény meg fog tölteni életerővel a téli hónapokban.

Mindkettő gyógynövényt nyugodtan ihatod forró teaként egy kis mézzel. Ha pedig annyira fáradt vagy, hogy már az emberi kapcsolataidra és a napi teendőidre sincs energiád, akkor érdemes egy szakembert felkeresni támogatásért.

Hallgass a Testedre

Nagyon jó téli gyakorlat az, amikor figyelsz magadra, mert ilyenkor tudod tényleg átélni a tél energiáit. A tél természetéből adódóan „befelé” húz minket, amit te ki tudsz használni arra, hogy jobban megértsd magadat. Az egyik legjobb ilyen gyakorlat a body scan, vagy „testpásztázás”.

A testpásztázás nem valami fura, sci-fi dolog, ez egy meditációs technika. Segít kinyílnod, kapcsolatba lépned és hallanod a testedet. Rengeteg videó van a Youtube-on, amik lépésről lépésre leírják, hogyan csináld.

Minél szorosabb kapcsolatban vagy a testeddel, annál jobban tudod, hogy mi történik vele és minél jobban tudod mi történik a testeddel, annál inkább jelen tudsz lenni minden pillanatban. És amikor jelen vagy, akkor tudod a legtudatosabban eltölteni az idődet ebben az évszakban.

Tulsiból és citromfűből egyébként más készítméneket is tudsz készíteni… tinktúrákat, borogatást, gőzölőt és még sok minden mást.

Ha a gyógynövények érdekelnek téged, akkor mindenképp érdemes tudnod arról, hogy nem csak az évszakoknak, de a gyógynövényeknek is van energetikája és ez nagyon is fontos a felhasználásuk szempontjából.

A tested szöveti állapotairól és a gyógynövény hatásokról nem is beszélve.

Tehát ha szeretnéd még hatékonyabban használni a gyógynövényeket (nem csak télen), akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.