Gyógynövényes Mogyoróvaj „Korongok”, Amik Támogatják az Idegrendszert: Recept

Bár már kifelé megyünk a télből, azért vannak még olyan időszakok, amikor egy hosszú nap után egy kis melegségre vágyunk otthon. Ez lehet egy vastag takaró, egy bögre forró tea, vagy csoki, de lehet egy édes finomság is, amit csak felkapsz a tálból, mint ezek a gyógynövényes mogyoróvaj „korongok”!

Füvészként a legtöbbször a természet és a növények világa inspirál minket, ami nem meglepő. Az egyik módja, amivel a gyógynövényeket a hétköznapjaink részévé tesszük, az a főzés. Az ételeken keresztül ki tudod használni minden kreativitásodat és apránként tudod adagolni magadnak a gyógynövények erejét. És az édességek sem kivételek ez alól!

Az évnek ebben a részében a természet és a világ körülötted még mindig le van lassulva és sokszor érezheted, hogy valamivel (a mi esetünkben gyógynövényekkel) megtámogatnád az ideg- és az immunrendszeredet. 

Ezt a legkönnyebb úgy, ha ezeket a gyógynövényeket valahogy becsempészed a receptjeidbe. Az egyik kedvenc gombám, a süngomba (Hericium erinaceus) segítségével ezt tökéletesen meg tudom oldani ebben a mogyoróvaj „korong” receptben!

Ha éppen nincs kéznél süngomba, akkor helyettesítheted a gombavilág másik „sztár” adaptogénjével a reishi-vel (Ganoderma lucidum), aminek szinte ugyanolyan hatásai vannak.

A Recept „Sztárja”

Süngomba (Hericium erinaceus)

A süngombát szerte a világon használják főzéshez és a füvészetben is. A nevét a jellegzetes módon lefutó fehér tüskéiről kapta, ami miatt hasonlíthat egy sünre, de angolszász nyelvekben „lion’s mane-nek” hívják, ami oroszlán sörényt jelent. Sőt vannak helyek a világon, ahol pom-pom gombának, hógolyó gombának, vagy öregember szakállának hívják.

Depressziós és szorongó személyeknek kifejezetten sokat tud segíteni a süngomba. Egy 2010-es tanulmányban 30 posztmenopauzás nőnek adtak sütikbe sütött süngombát 4 héten keresztül. Ezután a nők arról számoltak be, hogy javult a koncentráció készségük és csökkent a szorongásuk mértéke is.

De ez mellett még rengeteg pozitív hatással van az immunrendszeredre is, mint immunmoduláns.

Gyógynövényes Mogyoróvaj "Korongok"

Hozzávalók:

 • 1 bögre (250 g) sima mogyoróvaj
 • 4 ek. (60 g) kókusz olaj, ketté osztva
 • 500 g olvasztott csoki (bármilyen lehet, a mi kedvencünk az étcsoki) ketté osztva
 • 13 g vanília kivonat
 • 60 g süngomba (Hericium erinaceus), vagy reishi (Ganoderma lucidum) por
 • 20 g méz (választható)

Hogyan készítsd:

 • Bélelj ki egy muffin sütőformát 6 muffin sütőpapírral
 • Olvaszd fel a csoki és a kokúszolaj felét forró vizes módszerrel.
 • Tegyél másfél evőkanállal az olvasztott csokiból mindegyik muffin sütőpapírba. A kanál hátsó felével húzd fel a csokit a sütőpapírok szélénél, mert így teljesen befedi majd a mogyoróvaj tölteléket, amikor összerakod.
 • 30 percig fagyaszd le a csokit.
 • Amíg a csoki „hűl”, addig keverd össze a mogyoróvajat a gomba porral és ha szeretnéd tegyél hozzá mézet is.
 • Vedd ki a csokit a fagyasztóból
 • Tegyél annyi mogyoróvaj tölteléket a muffin papírokba, hogy befedjék a fagyott csokit.
 • Aztán tegyél egy újabb réteg olvasztott csokit és kókuszolajat (a másik felét) a töltelékre, hogy teljesen befedje azt.
 • Ha végeztél mind a muffin papírral, tehát rajta van a csokiréteg az összes mogyoróvajon, akkor tedd be újból a fagyasztóba 20-60 percre.
 • Ezután vedd ki őket a muffin papírból és készen is vagy!

 

Mit Tudsz Még Készíteni Belőle

A gombákat és a gyógynövényeket nyílván nem csak főzéshez tudod használni. Rengeteg fajta készítményt is készíthetsz belőlük, bár ahhoz egy picit többet kell tudnod róluk.

Monjduk, hogy melyik alkotó elemek oldódnak ki alkoholban, tehát mikor érdemes tinktúrát készíteni, vagy melyik oldószerek oldódnak jobban vízben, tehát mikor készíts inkább főzetet.

Ezzel kapcsolatban biztos érdekel téged a gyógynövények energetikája, a szöveti állapotok, vagy a különböző előkészítése módszerek is és hogy ezeknek a segítségével hogyan tudsz gyógynövény formulákat tervezni.

Ha igen, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.