Gyógynövény Méz Tavaszi Allergiák Ellen: Recept

Gyógynövény méz és mellette gyógynövény főzet az asztalon

Ha te természetkedvelő vagy tavaszi allergiákkal, akkor ilyenkor biztos van egy nagy dilemmád. Mert a természet hirtelen színekkel és madárcsicsergéssel telik meg, te meg leginkább bent maradnál, mert tudod, hogyha kimész, valószínüleg nem jársz jól. De a természet segíthet is neked ebben a dologban, mégpedig egy gyógynövény méz formájában.

Ez a gyógynövény méz támogatja a légzőszerveidet, könnyű otthon elkészíteni és nincsenek benne olyan kémiai anyagok, amiket sok bolti allergia ellenes szerben megtalálsz.

Hogyan Csillapítják a Gyógynövények És a Méz a Tavaszi Allergiákat?

Méz: A mézet évezredek óta használják torokfájás és köhögés kezelésére és jóformán egy „nagykövet” a helyi növényzet és a tested között. Többeknek az az elmélete, hogy a méz a polleneket sokkal biztonságosabb módon „mutatja be” a testednek, mintha közvetlenül lélegeznéd be őket, mert így gyengébb az immunrendszer válasza rá. Bár a tudományos kutatások ezt nem igazán bizonyították, sokan mesélik mai napig, hogy helyi, nyers méz fogyasztása után enyhültek a tavaszi allergiáik.

Édeskömény Mag: Az édesköményt tradicionálisan többek között görcsoldóként és köhögés csillapítóként használják. Ezekre kifejezetten a magjából készítenek készítményeket például Olaszországban, Törökországban és Pakisztánban is. De igazából a növény összes részét felhasználják köhögés csillapítására, világszerte, több kultúrában is.

Boróka Bogyó: Ezek az érdekes ízú bogyók (amik igazából apró tobozok) segíthetnek csillapítani a torokfájást. Ez mellett pedig tele vannak flavonoidokal, amik antioxidáns hatásúak, így az egész tested egészségét támogatják azzal, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és csillapítják a gyulladásokat.

Gyömbér: A gyömbér segíthet csillapítani a köhögést és a torokfájást is. Sőt egy 2020-as kutatásban bizonyították, hogy nem csak népszerű, de hatásos is, amikor a szénanátha tüneteiről van szó (és nem leszel tőle fáradt, álmos, nem fogsz szédülni és nem lesz szorulásod sem). De a gyömbérnek gyulladás moduláló hatása is van, tehát az egész testedet egyensúlyban tartja.

Mustár: Ha már valaha érezted a mustár karakterisztikus melegítő energetikáját (csak képzeld el, ahogy megeszel egy mustármagot), akkor pontosan tudod, hogy hogyan tud segíteni neked megtisztítani a légútjaidat és az arcüregeidet.

Gyógynövény Allergia Méz

Hozzávalók:

 • 1½ bögre nyers bio méz (lehetőleg helyi)
 • 3 ek. édeskömény mag por (Foeniculum vulgare)
 • 2 tk. boróka bogyó por (Juniperus communis)
 • 2 tk. gyömbér por (Zingiber officinale)
 • 1 tk. mustár por (Armoracia rusticana)
 • 1 tk. fokhagyma por (Allium sativa)

Hogyan készítsd:

 • Öntsd a mézet egy tiszta dunsztosüvegbe
 • Tedd a dunsztosüveget egy dupla lábosba és melegítsd a legalacsonyabb hőfokon
 • Óvatosan melegítsd addig, amíg a méz folyékonnyá nem válik és utána keverd bele a gyógynövényeket. Ne melegítsd ennél jobban, mert akkor elkezdenek leépülni a mézben lévő antioxidánsok és enzimek.
 • Keverd jól bele a gyógynövény porokat a mézbe
 • Vedd ki a dunsztosüveget a dupla lábosból és hagyd kihűlni
 • Tedd a mézedet be egy szekrénybe és hagyd állni kb. 2 hétig, néha kevergesd meg.
 • Nem kell leszűrnöd a végén sem, hagyj mindent a mézedben.
 • Abban a pillanatban, hogy elkezd kaparni a torkod, csak egyél egy evőkanállal ebből a légutakat támogató mézből, vagy keverj egy kanállal a teádba.

Ez lehet, hogy „csak egy receptnek” tűnik neked, de így tudjuk újraéleszteni a gyógynövények művészetét. Egyszerre egy személy, egyszerre egy recept. Így közösen felfedezzük azokat a készségeket, amiket az őseink is gyakoroltak és amikkel törődni tudsz a saját egészségeddel. Elmélyíted a kapcsolatodat a növények gyógyító hatásával és tested tudásával, hogy így egészségesebben tudj élni.

Ha téged érdekelnek a gyógynövények, tehát tudni szeretnéd mit jelent a gyógynövények energetikája, vagy a tested szöveti állapotai, esetleg meg szeretnél tanulni más típusú készítményeket is készíteni, mint a tinktúrák, krémek, vagy hosszú főzetek, esetleg tudni szeretnéd hogyan tudsz saját gyógynövény formulákat tervezni…

Akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.