Egy Nyugtató Idegerősítő, Ami Ugyanolyan Erős, Mint Amennyire Gyengéd: Kaliforniai Kakukkmák

kaliforniai kakukkmák virágok a mezőn

Kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) sok ismerősöm kertjébe láttam már, de egyikük sem tudta, hogy milyen kincset nevelnek a kertjükben. A kaliforniai kakukkmák, ahogy a neve is mondja az USA Dél-Nyugati területein honos és az ottani őslakosok már bőven az előtt használták gyógyításra, hogy az USA egyáltalán megalapult volna.

Itt Magyarországon is könnyű termeszteni és sokan teszik is, mert nem csak, hogy hasznos, de nagyon szép is, amikor virágzik.

A kaliforniai kakukkmák a mákfélék (Papaveraceae) családjának a tagja. A mákfélék között több ismert gyógy- és dísznövény is van, mint például a pipacs (Papaver rhoeas), vagy ugye az ópium mák (Papaver somniferum), amiknek jellegzetes piros a virágjuk. Ezekkel ellentétben a kaliforniai kakukkmáknak szinte világító arany, vagy narancssárga színű a virágja.

Hogyan Segít Neked a Kaliforniai Kakukkmák

Az Ohlone Costanoan Esselen indiánok tradícionálisan több dologra is használták a kaliforniai kakukkmákot. Például a levelét rágták, amikor fájt a foguk, vagy a párna alá tették a virágát, hogy segítsen a kisgyerekeknek elaludni. Sőt a virágból készített hosszú főzetet fejtetvek ellen is használták, elég hatékonyan. Viszont terhes és szoptató nők esetében kerülték a kaliforniai kakukkmákot.

A Yuki indiánok is sok mindenre használták tradicionálisan. Például a gyökerének a levéből mosót készítettek, amit fejfájás és gennyedző sebek ellen használtak, de arra is használták, hogy leállítsák a tej termelődését szoptató anyáknál. Ugyanezt a levet belsőleg pedig gyomor fájdalom és hányás csillapítására használták. Ők is alkalmazták fogfájások csillapítására, csak ők a gyökeret használták, nem pedig a levelet.

A kaliforniai kakukkmák legfőbb alkotó elemei az alkaloidok és a flavon glikozidok csoportjaiba tartoznak és ezeknek köszönheti a nyugtató idegerősítő, a görcsoldó és a fájdalomcsillapító hatásait.

Ezeket a hatásokat az egész növény kiváltja (nem csak egy része, mondjuk a gyökere) és általában az egész növényt használjuk a modern füvészetben.

A nyugtató idegerősítő hatása a legkifejezettebb és ez miatt főleg szorongás, feszültség és alvás problémák enyhítésére használjuk. Viszont a hatása elég gyengéd ahhoz, hogy gyerekek esetében is alkalmazd és pont ezért az egyik legjobb gyógynövény sokat stresszelő és aggodalmaskodó kisgyerekek esetében.

De hatásos görcsoldó is, úgyhogy gyomor, vagy bélgörcs esetében is szoktuk alkalmazni, főleg ha ez komoly fájdalmakkal jár. És ugye eléggé erősen csillapít más jellegű fájdalmakat is, viszont nem okoz függőséget, tehát erre is kifejezetten jó.

Kaliforniai Kakukkmák Ecet Recept

Míg a legtöbb füvész minden esetben az egész növénynek és benne lévő alkotó elemek szinergisztikus profiljának (ahogy az összes alkotó elem együtt működik, egymásra hatással) tulajdonítja a testünkre kifejtett hatásokat, addig a modern tudomány elkülönít bizonyos alkotó elemeket és ezekkel magyarázza egy gyógynövény hatásait.

Az egyes alkotó elemek elkülönítése és megértése valószínüleg nem fog közelebb vinni minket ahhoz, hogy megértsük a gyógynövények rejtélyeit és csodáit, viszont abban segít, hogy megtaláljuk egy-egy növény legmegfelelőbb előkészítési módjait.

Ugye korábban olvastad, hogy a kaliforniai kakukkmák fő alkotó elemei a flavon glikozidok és az alkaloidok csoportjába tartoznak. Ezek a vegyületek pedig a legjobban alkoholban és ecetben oldódnak ki, úgyhogy a legtöbbször mi is ezeket használjuk, amikor előkészítjük a kaliforniai kakukkmákot.

Az ecet egyébként oldószer és tartósítószer is egyben, tehát nagyon hasznos bármilyen otthoni gyógynövény készítmény elkészítéséhez, de főleg alkaloid tartalmú növényekhez. Például a nyers, szabad bázisú alkaloidok nagyon nehezen oldódnak akármilyen más folyadékban. Az ecetben lévő ecetsav hozzákötődik az ilyen szabad bázisú alkaloidokhoz, így egy alkaloid só keletkezik, ami pedig már nagyon jól oldódik vízben is. Ez miatt a kalifornia kakukkmákot a legtöbbször ecet formában készítjük elő, így lesz a legerősebb a hatása.

Kaliforniai Kakukkmák Ecet

Hozzávalók:

  • 1 bögre friss, vagy ⅔ bögre szárított kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)
  • 2 bögre almaecet

Hogyan készítsd:

  • Tedd a növényi részeket és az almaecetet egy turmix gépbe és indíts rá 4-5-ször.
  • Egy spatula segítségével az összes kakukkmák-ecet masszát öntsd át egy dunsztos üvegbe.
  • Fedd le a dunsztosüveget és címkézd fel.
  • Tedd a dunsztosüveget egy hűvös. sötét helyre és naponta rázd meg. Ezzel segítesz az oldószernek még több aktív alkotó elemet kioldani a növényből az ecetbe.
  • 14 nap után tegyél valamilyen finom ruhaanyagot egy szűrőbe és ezen keresztül szűrd le az ecetedet. Próbáld meg az utolsó cseppig kinyomkodni a folyadékot a növényi anyagból.
  • Tárold egy jól zárható dunsztosüvegben.

Ha száraz növényi anyagot használtál, akkor egy hűvös, sötét szekrényben akár 6 hónapig is eláll. Ha friss növényt használtál, akkor a növény víztartalma miatt alacsonyabb lesz az ecet koncentrációja és ez miatt hűtőben áll csak el kb. 6 hónapig.

A kaliforniai kakukkmák egy kicsi, de erős gyógynövény. Az egyik legnagyobb előnye, hogy úgy segít megnyugtatni az elmédet, hogy közben nem nyomja el a gondolkodásodat. De ahogy olvastad, sok más esetben is segítségül tudod majd hívni.

Biztos te is hallottad már, hogy a gyógynövények formulákban a leghatásosabbak (sokkal könnyebben, sokszor erősebb hatást tudsz elérni, mintha mondjuk ezt az ecetet magában alkalmaznád). Ennek több oka is van és pont erről szól a bevezető mini kurzusunk.

Úgyhogy ha érdekel, mi az a gyógynövény energetika, a szöveti állapotok, a gyógynövény hatások és hogy ezek alapján hogyan tervezz meg gyógynövény formulákat, akkor mindenképp nézz rá a mini kurzusra.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.