Cickafark: Mire Tudod Használni és Mi Köze Van Egy Halálos Idegméreghez

Cickafark virágok

A cickafark nem csak, hogy szabadon nő a kertemben, de ha van rá lehetőségem még szaporítom is. Egyrészt nagyon szép amikor tömegesen virágoznak, másrészt pedig nagyon hasznosak tudnak lenni.

Most éppen tél van, úgyhogy sajnos nincs a kertemben cickafark. Viszont emlékszem, amikor nyár végén még bőven gyűjtöttem, miközben a korábbi gyűjtéseimből már rengeteg a fészerben száradt, vagy éppen egy adag alkoholban macerálódott (hogy kb. egy hónapon belül komoly tinktúra legyen belőle).

Bár a cickafark régóta az egyik kedvenc gyógynövényem, úgy érzem, még mindig van új dolog, amit megtanulhatok róla.

Úgyhogy, miközben írom ezt a kis bejegyzést újra olvasom pár gyógynövény könyvem cickafarkat leíró részét.

 

Hogyan Kezd El Megismerni a Cickafarkat?

Brutál régóta használják. Az első dolog, amit én teszek, amikor jobban meg akarok ismerni egy gyógynövényt, az az, hogy utána olvasok mire és hogyan használták régen.

Két könyv, amivel ezt indítani szoktam szerencsére fenn van neten is, tehát egyszerű hozzáférni, viszont csak angolul.

Az egyik az a Modern Herbal (Margaret Grieve). Nagyon jó leírások vannak benne arról, hogy melyik növényi részeket használd, hogyan néz ki a növény, mire jó és hogyan készítsd elő. De mivel 1931-es kiadás ezért a biztonsággal kapcsolatos részeket érdemes modernebb forrásokkal egyeztetni.

A másik érdekes könyv pedig a Native American Ethnobotany (Daniel E. Moerman), ami egy brutálisan jó és tömör dokumentálása annak, hogy az amerikai őslakosok mire és hogyan használtak több ezer különböző gyógynövényt.

Ha még ennél is alaposabb vagy (mint én), akkor még ezek előtt egy Matthew Wood könyvvel kezded. Egyszerűen olyan jó képet ad a gyógynövények energetikai jellemzőiről, hogy egyből sokkal közelebb érzed magad a növényhez.

 

Mire Jó a Cickafark: Két Fontos Dolog Amire Használni Tudod

Sokan kérdeztek az elmúlt héten a cickafark hatásairól és azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám úgy összefoglalni nekik, hogy minden lényeges dolgot megtudjanak, de mégse érezzék magukat túlterhelve informácóval.

Azt akartam, hogy egy, vagy két olyan információval menjenek majd haza, amivel könnyen és erős hatást tudnak majd elérni ha cickafarkot szeretnének használni.

Ezért ülök most itt a laptopom előtt és írom ezt a bejegyzést.

Mert igaz, hogy a cickafark segít az emésztésben, mint keserű növény, antimikrobiális hatású, enyhén vízhajtó és menstruációs görcsökre is használják, én mégis a láz kezelő és az évezredek óta ismert sebgyógyító hatását fogom kiemelni.

 

1) Cickafark Sebekre

Biztos te is hallottál már róla, hogy a cickafark a latin nevét: Achillea a görög hősről Achilleus-ról kapta, mert a legendák szerint Achilleus cickafarkkal gyógyította a csatatéren a társai sebeit.

Az angolszász köznapi elnevezései is arra utalnak, hogy nem csak Achilleus használta sebgyógyításra a történelem során. Pl: soldiers’ woundwort, staunch weed, nosebleed, woundwort, vagy carpenter’s weed (magyarra fordítva „katonák sebfüve”, „tömítő gaz”, „orrvérzésfű”, „sebfű” és „asztalosok gaza”)

Az indián gyógyszerkönyv pedig egy aranybánya: A Bella Coola indiánok kelések kezelésére, a Cherokee indiánok aranyér kezelésére, a Cheyenne indiánok vérzéscsillapítóként, a Crow indiánok égések kezelésére, a Kutenai és Lakota indiánok sebek és fekélyek kezelésére, a Menominee indiánok duzzanatok, fekélyek és kiütések kezelésére és a Palute indiánok pedig duzzanatok, fekélyek és vágások kezelésére használták a cickafarkot.

Mint vérzéscsillapító, a cickafark segíti a vér megalvadását, így csillapítja a vér folyását a sebből, míg az antibakteriális és gyulladás moduláló hatása pedig csökkenti a fertőzés veszélyét és támogatja a sebgyógyulást.

Matthew Wood ezt úgy írja le, hogy „A cickafark pozitív hatásának a sebekre, zúzódásokra, véralvadásra és vérzésre ahhoz van köze, hogy több mechanizmuson keresztül képes szabályozni a vér áramlását a bőr felé és az ellenkező irányba is.”

Miután jól kitisztítottad a sebet a cickafarkat használhatod borogatásként vagy nyomókötésként is. Erre friss leveleket is használhatsz, vagy beáztathatod cickafark főzetbe a kötést, esetleg használhatsz egy csipet szárított cickafark port, vagy kivonatot is.

 

2) Cickafark Megfázásra és Lázra

A láz mestere. Mivel képes szabályozni a vér áramlását és izzasztó hatása is van Matthew Wood klinikai füvész a láz mesterének nevezi a cickafarkat.

Ugye képes a bőr felé („kifelé”) irányítani a vért és az ellenkező irányba („befelé”) is amikor az szükséges, így képes a tested hőjét szabályozni.

Pont ezért, érdekes módon a cickafark lehet hűsítő és melegítő hatású is, ami első pillantásra ellentmondásosnak tűnhet. A dupla energetikájú gyógynövények egyik fő példanövénye.

Izzasztóként a cickafark a test perifériája felé irányítja a vér áramlását, megnyitja a pórusokat, így izzadást eredményez, ami lehűti a testet – erre egy forró cickafark tea a leg ideálisabb.

Szintén több indián törzs használta erre is a cickafarkat: Az Abnaki, Cheyenne, Iroquois, Objiwa, Menominee, Quileute és a Navajo indiánok mind használták a cickafarkot láz kezelésére.

Sőt, a cickfarkban található illóolajok elősegítik a nyák és a hurut egészséges felszakadását főleg a szinuszokból. És mint gyulladás moduláló és összehúzó gyógynövény nyugtatja a nyálkahártyát és csökkenti a duzzanatot is a szinuszokban.

Tehát nyák, vagy hurut felszakítására is alkalmas tud lenni.

 

Cickafark Biztonság

Mivel a fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik, azokban akik ezekre a növényekre érzékenyek allergiás reakciót válthat ki.

És mint a gyógynövények jelentős részét, nem ajánlják terhesség alatt.

 

Miért Fontos, Hogy Helyesen Azonosítsd a Cickafarkat

A legfontosabb része a cickafark gyűjtésének a helyes azonosítás. Főleg ha vadon gyűjtöd.

Ez azért van, mert több hasonló fehér virágú növény is egy időben virágzik.

A cickafarkat sokszor összekeverik a vadrépával (Daucus carota) egy egyébként ehető és gyógynövénnyel.

Ami sokkal veszélyesebb, az amikor egy másik növénnyel keverik össze. Ez pedig a bürök. Ez azért veszélyes mert a bürök egyik alkotóeleme központi idegrendszer elnyomó hatású, ami légzés leálláshoz és halálhoz vezethet.

Aggodalomra viszont semmi ok.

Ha egyszer megtanulod felismerni a cickafarkat könnyű dolgod lesz, mert meglátod, hogy a másik kettő növény sokkal jobban hasonlít egymásra, mint a cickafarkra.

 

cickafark, vadrépa, bürök botanikai rajza
Balról - jobbra: Cickafark - Vadrépa - Bürök

Hogyan Tudod Hatásosan Használni a Cickafarkat?

Cickafarkból egyébként rengeteg brutál hatásos készítményt tudsz csinálni.

Gyógynövény teát… tinktúrát… borogatást… még sütit is tudsz sütni vele.

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy fél kiló sajt árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.