MÁRIATÖVIS
Silybum marianum
Más néven: boldogasszony tövise, őszbogáncs, szamárkóró
Család: Asteraceae (fészkesvirágúak)
Hogyan hívják a Kínai Gyógyászatban: N/A
Hogyan hívják az Ayurvédában: N/A
Melyik részeit használjuk: magok, levelek, virágok, gyökerek
Hol honos: A Földközi Tenger mentén egy kis területen

Elterjedése
Földközi Tenger országai, Észak Amerika, Európa, Ázsia és Dél Amerika és Ausztrália bizonyos részei
Botanikai leírása
A máriatövisnek széles, sima levelei vanak, amiken tejfehér színű mintázat fut végig (az erek mentén). Az alsó levelek elállnak a szártól, a felső levelei pedig inkább rásimulnak a szárra. A virágjai egy pamacshoz hasonlítanak és magent a színűek. Ezek a virágok magányosan nőnek és mindig a szárak végén. A virágok alapjánál egyébként hegyes murvalevelek nőnek.
A magja sima, ovális és barnás színű fekete csíkokkal.
Fő alkotóelemek
Flavolignánok (izosilybinin, silybinin, silykrisztin, silydianin, ezeket együtt úgy szokták nevezni, hogy silymarin), fixált olajok, szterolok (koleszterin, kampeszterol, stigmaszterol, szitoszterol), gamma linolsav, aminok (tyramin, hisztamin, betain), keserű anyagok, flavonoidok (apigenin, kvercetin, kaempferol), lignánok, nyákanyagok
Veszélyeztetettség
Nem veszélyeztetett
Hogyan gyűjtsd
A máriatövis egy egynyári növény, ami késő nyáron és kora ősszel nő. Ha túléli téligm akkor „lefekszik” a talajra, aztán tavasszal nagyon gyorsan újranő.
Ha termeszted, Anne McIntyre azt javasolja, hogy a magokat tavasszal vagy ősszel ültesd el. A növény jól fejlődik napos, jó vízáteresztő talajban, általában 30-150cm magasra nő, és nyár végén virágzik. Gyakran saját magát porozza be, de nem terjed el megállíthatalanul a kertben. A szép, feltűnő virágjai miatt nem csak egy szép látvány, de vonzza a beporzó rovarokat és madarakat is, különösen a tengeliceket, amik szívesen csipegetik a magjait.
Legyél óvatos, amikor a magokat gyűjtöd be. Hasonlóan, mint a csalánszedésnél használj kesztyűt, hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, mert ezek megvédenek a tüskéktől. Amikor a magfejek megbarnulnak, ollóval vágd le a fejeket és tedd papírzacskóba, amit aztán hűvös, száraz helyen tárolj 48 órán át. Ezután egyenként, óvatosan húzd ki a magokat a fejekből egy asztalon vagy pulton lehetőleg szitán. Aztán rázd le a törmeléket, majd tárold a tiszta magokat egy üvegedényben.
Felhasználása
A máriatövis, bár eredetileg a Földközi-tenger egy kis régiójából származik, mára széles körben elterjedt és meghonosodott Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában, és évszázadok óta termesztik Európában is. Stephen Foster (2009) szerint Kalifornia államban gyomnövénynek tatják, amit valószínűleg az európai telepesek hoztak be étkezési és takarmányozási célokra, és ma már utak mentén, elhagyott mezőgazdasági területeken is nagy számban nő. A máriatövis hasonlóan meghonosodott Dél-Amerika és Ausztrália bizonyos részein, ahol sűrűn, nagy csoportokban nő és ezzel sok termesztőnek okoz bosszúságot.
A füvészetben főleg a máriatövis magját használjuk, amit Felter és Lloyd (1898) „Fructus silybi” vagy „Semen cardui mariae” néven említenek. A növény levelei, virágai és gyökerei ételként is fogyaszthatók. Frank Cook etnobotanikus gyakran emlékeztette tanítványait: „A bogáncs minden része ehető – ha hozzáférsz.” Dr. James Duke szerint a Biblia és az Ószövetség gyógyhatású növényei között is szerepelhetett a máriatövis, amit valószínűleg ételként is használtak, különösen a mérgező anyagok ellensúlyozására.
A világ különböző részein többféle módon fogyasztják: a fiatal hajtásait megfőzik vagy salátákhoz keverik, amit McIntyre megemlít, mint a közel-keleti konyha különlegességét. A virágfejeket az articsókához hasonlóan megfőzheted; a magokat pörkölheted; a gyökeret pedig hasonló módon elkészítheted, mint bármelyik friss gyökérzöldséget, a tüske nélküli szárakat pedig megsütheted vagy piríthatod. Plinius az 1. századi, az római tudós is írt a máriatövis magas tápanyagtartalmáról, bár túl bonyolultnak tartotta a főzését.
Sok helyen, különösen ínséges időkben, a magokat ételként vagy takarmányként fogyasztják. Pakisztánban például napraforgómaghoz hasonlóan árusítják az utcán. Az egyik közkedvelt fűszer, a gomasio, pirított máriatövis- és szezámmagból készül, tengeri algákkal, fekete borssal és tengeri sóval, amit meleg és hideg ételekhez ugyanúgy használnak. Matthew Wood füvész szerint a máriatövis levelei, miután „megszabadították” őket a tüskéktől, ropogós salátazöldségként is fogyaszthatók, ellentétben a salátával, ami idővel keserűvé válik.
Stephen Foster megjegyzi, hogy a máriatövist legalább az 1. század óta használják gyógyításra, amikor Dioszkoridész görög orvos több bogáncsfélét is a Silybum nemzetségbe sorolt. A „marianum” fajnév Mária nevéhez köthető, mert a középkori Európában „Miasszonyunk bogáncsa” néven emlegették, mivel a legenda szerint a növény fehér erei Szűz Mária tejét szimbolizálják. A görögöktől a középkori Európáig sok helyen említik a máriatövis különféle gyógyhatásait, a tejtermelés fokozásától a lélek erősítésén át a vér tisztításáig.
A máriatövis első dokumentált használata (májproblémák kezelésére) valószínűleg Plinius időszámításunk előtti 1. századi írásaiból származik, aki a növény levét mézzel keverte össze és „az epe eltávolítására” ajánlotta. 1150 körül Hildegard von Bingen a Physica című művében „Vénusz bogáncsaként” említi a máriatövist, mint olyan növényt, aminek minden része gyógyszer vagy élelmiszer. A 18. századi füvész Nicolas Culpepper leírta, hogy „a mag és desztillált víz” belsőleg és külsőleg is jótékonyan hat a sárgaságra és „a máj és lép elzáródásaira.” Az 1700-as évek végén a német orvos Stahl különösen hasznosnak találta a máriatövis magját májproblémákkal társuló légúti panaszok esetén, és Rademacher, egy másik német orvos, főzetként alkalmazta eredményesen. 1929-ben H. Schultz német tudós felfedezte Rademacher feljegyzéseit, amiben leírta, hogy a máriatövis hatásos májbetegségek, akut hepatitisz és sárgaság kezelésére . Schultz kutatásai miatt a máriatövis iránti érdeklődés az 1930-as években újra fellendült. 1958-ban kezdték el a növény hatóanyagainak izolálását, majd 1968-ban Münchenben sikerült izolálni a silymarint, ami főleg silybint, silydianint és silychristint tartalmaz. Az érett magokban ezek az összetevők 4-6% koncentrációban vannak jelen, míg az európai szabványosított kivonatok 70-80% silymarint tartalmaznak.
A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) a máriatövis magját hűsítő és tápláló hatásúnak tartják, ami támogatja a Máj-Lép Vér és yin energiáit, csökkenti a máj gyulladását, erősíti a májfunkciókat és méregtelenítő hatású. Pörkölt formában pedig a gyomor-bél traktust egyensúlyozza ki, és javítja az emésztést lassú anyagcserénél. A TCM-ben azt ajánlják, hogy folyamatosan fogyaszd a máriatövist ugyanúgy, mint a többi erősítőt, hogy a májat ellenállóbbá tegye a modern világ stresszével és toxinjaival szemben.
Az Ayurvédában is tisztító és májtámogató növényként ismerik. Anne McIntyre szerint a máriatövist különösen bőrproblémák kezelésére, méreganyagok eltávolítására, a zsírok anyagcseréjének szabályozására és cukorbetegség esetén a szénhidrát-anyagcsere támogatására használják.
Dr. Duke szerint a máriatövis a Unani-Tibb tradicionális gyógyászati rendszerben is fontos szerepet játszik. Libanonban például a főzetét erősítőként használják (a leveleket ecetben főzik) bőrproblémákra, a magokból pedig hosszúfőzetet készítenek és ezt epekő és májproblémák kezelésére használják. Észak-Afrikában kismedencei „eltömöődésekre” és visszérre, Törökországban pedig a légzőrendszer támogatására használják. Egy Pakisztánban végzett kutatás szerint a máriatövist az ottani hagyományos gyógyítók és laikusok 75%-a használja főként májproblémák, hepatitisz A és C és gyomor-, bőr- és vérproblémák esetén.
A nyugati füvészetben a máriatövis magját évezredek óta tápláló, helyreállító és hűsítő erősítőként használják a máj és emésztőrendszer problémáinak a kezelésére, és különösen akkor ajánlják, ha a máj túlterhelt, például a zsíremésztés zavara, fejfájás, sötét vagy sűrű menstruációs vérzés vagy reggeli fáradtság esetén. De ezek közé a tünetek közé tartozik a levertség, a testben fellépő hőérzet, bőrviszketés, ingerlékenység, keserű íz a szájban, és a kellemetlen reakció gyógyszerekre vagy gyógynövényekre.
A máriatövis alkotóelemeinek, mint például a silymarin és a silybinin, izolálása után sok nyugati orvost és füvész elsősorban „májgyógynövénynek” tekintette a máriatövist. Viszont Wood (1997) rámutat, hogy a máriatövis ennél sokkal összetettebb gyógynövény és a lépre és a nyirokrendszerre is erős hatással van. Wood szerint a máriatövis hasonlóan működik, mint a cickafark, ami segíti a pangó vér „megindulását” és a vérzések csillapítását is és szerinte a máriatövis elsődlegesen lép- és nyirokrendszeri gyógynövény, ami másodlagosan támogatja a májat és a portális keringést.
A máriatövis a test más részeiben is tud javítani a pangáson, ilyen helyek a lép, vesék és az erek. Kifejezetten ajánlott tompa, fájó érzés esetében, ami a lépből a bal lapockáig sugárzik, különösen, ha gyengeség és melankólia is kíséri ezt, még akkor is, ha nem észlelhető a lép duzzanata. Amikor a lép és a nyirokrendszer alulműködik, az gyakran levertséghez vezet, míg a máj esetében inkább a frusztráció és a harag jellemző. A lép- és nyirokrendszeri diszfunkciók hatása egyéntől függ, de mindenképp hosszú távú problémákra utal és ilyen esetekben gyakran használjuk a máriatövist.
A máriatövis különböző módokon táplálja és támogatja a test szervrendszereit: védelmet nyújt, regenerál és serkenti a máj, az emésztőrendszer és a keringési rendszerek működését. A legújabb kutatások szerint a máriatövis izolált vegyületei antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és akár rákellenes hatásúak is lehetnek. A májstimuláló hatása támogatja az epetermelést, ezzel segíti a zsírok emésztését, az LDL-koleszterin csökkentését, a vércukorszint szabályozását, és segít a székrekedés esetén is. Védi a májat a méreganyagoktól, az alkoholtól, a gyógyszerektől és a környezeti toxinoktól, mint például a nehézfémek.
A silymarin stimulálja az RNS-polimeráz-A enzimet, ami növeli a fehérjeszintézist és elősegíti az új májsejtek fejlődését. A silymarin szelektíven gátolja a májsejtek gyulladásos molekuláit is és meggátolja a mérgek kötődését a májsejtekhez. Más kutatások szerint pedig segíti a glükuronidációt, csökkenti a leukotriének képződését és megakadályozza a sejtmembránok peroxidációját, amivel erősen támogatja a máj méregtelenítő képességét.
A máriatövis gyulladás moduláló és antioxidáns hatásai mellett immunstimuláns is, amivel serkenti a neutrofilek, T-limfociták és leukociták termelődését és bizonyos ráktípusok növekedését is gátolja. A silybinin ráadásul gátolja a ráksejtek jelátviteli útvonalait, elősegíti az autofágiát, ami megakadályozza az áttétek kialakulását, különösen a vese- és emlőrák esetében. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a silybinin jelentős antibakteriális hatással rendelkezik, míg a silymarin és a silybinin gombaellenes tulajdonságokat mutatnak, és kombinálhatók antibakteriális gyógyszerekkel (szinergikus hatás).
A silibinin és a silicristin hasonlóan védi a vesesejteket a környezeti vegyszerekkel és gyógyszeres kezelésekkel szemben és a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a máriatövisnek potenciálisan kedvező hatásai lehetnek neurológiai és öregedéssel kapcsolatos betegségekre is, mint például Alzheimer- és Parkinson-kórra.
A máriatövis több ezer éves dokumentált története és a közel 40 éve tartó folyamatos kutatások alapján a füvészek rengeteg dolgot tudtak meg a növény aktív alkotóelemeiről, energetikájáról és hatásairól. Bár a legtöbb kutatás a májra és a hozzá kapcsolódó rendszerekre összpontosít, a legújabb tanulmányok már más szervrendszereket is vizsgálnak.
McIntyre szerint a máriatövis különösen hasznos a 21. századi életvitelben, mert segíti a májat és a méregtelenítést, ami elengedhetetlen a modern, rohanó élet terhelésé mellett. A kutatások szerint a máj leggyakoribb toxikus jellegű terhelései közé tartozik az alkoholfogyasztás, az ipari vegyi anyagoknak való kitettség és bizonyos gyógyszerek, különösen a pszichiátriai készítmények.
Sokan állítják, hogy a silymarin és a máriatövis készítmények bizonyítottan a leghatékonyabbak a máj méregtelenítésének a támogatásában. Olyan esetekben használjuk, mint az alkohol okozta cirrózis, zsírmáj, krónikus hepatitisz (különösen hepatitis C), kemoterápia és mérgezések, például gombamérgezés esetén, amikor intravénásan beadva akár a halálos kimenetelt is megelőzheti. A máriatövis a májenzim-szint csökkentésére is alkalmas, ha gyógyszerek mellékhatásaként ez megemelkedik. Krónikus gyulladásos állapotok, ételintolerancia, pattanások, pszoriázis vagy más bőrproblémák esetén is sokat segíthet, míg enyhe hashajtó hatásával székrekedés és aranyér esetén is hatásos.
Egyes kutatások szerint a máriatövis antioxidáns és daganatellenes tulajdonságú, különösen a hepatitis C vírus által kiváltott rákos sejtek ellen hatásos. A silymarin-kivonat a négy leggyakrabban használt gyógynövény közé tartozik rákos betegek körében, akik alternatív vagy kiegészítő kezelést keresnek a kemoterápiához. Kimutatták, hogy a silymarin és a silybinin is toxikus hatást gyakorol a szaporodó rákos sejtekre, míg a silymarin antiangiogén hatást is mutatott. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a silybin növeli a kemoterápiás szerek, mint a doxorubicin, a cisplatin és a carboplatin hatékonyságát, gátolja a rákos sejtek növekedését és fokozza az apoptózist. A máriatövis nemcsak védi a májsejtek falát a kemoterápia toxikus hatásaitól, hanem elősegíti a májszövet regenerációját is.
A máriatövis magját más problémák esetében is használjuk, például amikor nem termelődik elég anyagtej, „másnapossághoz hasonló” tünetek esetén, gyengeség, felszívódási problémák, környezeti érzékenység, gyomorfekély, magas koleszterinszint, cukorbetegség, bélflóra egyensúlyhiány, rossz étvágy, kismedencei feszültség és PMS esetén is. Aztán a máriatövist a petefészek-méh rendszer problémáira is használjuk, például terhességi hányás, amenorrhoea (a portális pangás miatt), vagy méhvérzés esetében.
A máriatövist gyakran párosítjuk más gyógynövényekkel, például pitypang gyökérrel, kurkumával vagy articsókalevéllel, hogy támogassák és serkentsék a máj méregtelenítő folyamatait. A kínai orvoslásban fehér bazsarózsával, dong quai gyökérrel és kányabangita kéreggel kombinálják vérpangásból adódó ínmerevség esetén, valamint fodros lórom gyökérrel és csucsókával a bőrproblémákra és az alkoholizmushoz köthető májpanaszokra.
A máriatövis gyönyörű, lila virágajaiból virágesszenciákat is készítenek. Anne McIntyre szerint a máriatövis virágesszenciája támogatja azokat, akik nehezen fogadják el és szeretik önmagukat, és ezért gyakran mások szükségleteit helyezik előtérbe. A virágesszencia segít megnyílni az olyan élmények előtt, amik érzelmileg sebezhetővé tesznek és oldani azokat a félelmeket, amik visszatartanak attól, hogy valóban elfogad önmagad.

Felnőtt dózis
Silymarin kapszulák (70-210mg): 1-2 kapszula 2-3-szor/nap
Tinktúra: 0.5-1 tk. (1:3, 70%) 4-szer/nap
Hosszú főzet: 6-15g mag/nap
Biztonság
A legtöbb klinikus teljesen biztonságos növénynek tartja, amivel szinte az összes típusú kezelést ki tudod egészíteni. Nagyon kevés és enyhe mellékhatásokról írtak csak, mint például enyhe hasmenés. De mivel erős hatással van a májra (főleg a citokróm p450 útvonalra) ezért elméletben bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ilyen gyógyszerek például a szívglikozidok, a ciklosporin, a fogamzásgátlók, vagy metronidazol (Flagyl). Sőt kölcsönhatásba léphet az inzuilin típusú, vagy más cukorbetegség gyógyszerekkel is. Allergiás reakciót is okozhat olyanoknál, akik erre hajlamosak.
Mit érdemes készítened belőle
- kapszula
- tinktúra
- por
- főzet
- hosszú főzet
Milyen hatásai vannak
- gyulladás moduláló
- antioxidáns
- összehúzó
- kolagóg
- nyákosító
- izzasztó
- vízhajtó
- hánytató
- emmenagóg
- galaktogóg
- májvédő
- máj visszaépítő (trophoresztoratív)
- vese erősítő
- hashajtó
- probiotikus
- erősítő
Energetika
- hűsítő
Íz
- Keserű
- Olajos
- Savanyú
Tudom, ez jó sok információ így egyszerre a máriatövisről, de az a legjobb az egészben, hogy innentől kezdve bármikor visszatérhetsz ide, ha valamit tudni szeretnél a máriatövisről, vagy éppen használni szeretnéd. A gyógynövénytárban pedig 159 gyógynövénnyel teheted meg ugyanezt.
Tehát 159 gyógynövény hasonlóan részletes profiljához fogsz tudni visszatérni, amikor csak akarsz.
Annak örömére, hogy itt vagy és végeztél ezzel a mini kurzussal, megleplek még egy kis ajándékkal. 30%-al olcsóbban csatlakozhatsz a gyógynövény tárhoz!
Ez azt jelenti, hogy te nem 20.000 Ft/év-ért fogod megkapni a Gyógynövény tárat, mint mindenki más, hanem csak 14.000 Ft/év, azaz 1166 Ft/hónap-ért!
Ez a te személyes „kuponkódod”: 3367
Ezt az oldal megnyitásától számított 3 napon belül tudod felhasználni
(A kuponkódodat mobilon úgy tudod beírni, hogy rányomsz a rendelés részletei feliratra és akkor feldobja neked a lehetőséget)
Egyébként itt tudsz részletesen is olvasni a Gyógynövénytárról: Gyógynövénytár
Források
Ben Rahal, N., Barba, F.J., Barth, D., Chevalot, I. (2015). Supercritical CO₂ extraction of oil, fatty acids and flavonolignans from milk thistle seeds: Evaluation of their antioxidant and cytotoxic activities in Caco-2 cells. Food Chemistry Toxicology. 83. 275-82.
Bonavida, B., ed. (2008). Sensitization of Cancer Cells for Chemo/Immuno/Radio-therapy. Humana Press. Totowa, NJ.
Bosch-Barrera, J., Menendez, J.A. (2015). Silibinin and STAT3: A natural way of targeting transcription factors for cancer therapy. Cancer Treatment Review. 41(6):540-546.
Cacciapuoti, F., et al. (2013). Silymarin in non alcoholic fatty liver disease. World Journal of Hepatology. 5(3): 109–113.
Chambers, C.S., Valentova, K., Kren, V. (2015). “Non-Taxifolin” derived flavonolignans: Phytochemistry and biology. Current Pharmacology Des. 21(38): 5489-5500.
Duke, J.A. (2010). Duke’s Handbook of Medicinal Plants of the Bible. Boca Raton, FL. CRC Press.
de Oliveira D.R., Tintino S.R., Braga, M.F., Boligon, A.A., Athayde, M.L., Coutinho, H.D., de Menezes, I.R., Fachinetto, R. (2015). In vitro antimicrobial and modulatory activity of the natural products silymarin and silibinin. Biomedical Research International. 2015;2015:292797. doi: 10.1155/2015/292797. Epub 2015 Mar 11.
Ellingwood, F. (1919). American Materia Medica: Therapeutics and Pharmacognosy. Retrieved from http://www.henriettes-herb.com/eclectic/ellingwood/index.html
Felter, H.W.. Lloyd, J.U. (1898). King’s American Dispensatory. Cinncinnati, OH: Ohio Valley Company.
Foster, S. (2009). Milk Thistle Monograph. Stephen Foster Group, Inc. Retrieved from http://www.stevenfoster.com/education/monograph/milkthistle.html
Garran, T.A. (2008). Western Herbs According to Traditional Chinese Medicine. Rochester, VT. Healing Arts Press.
Hussain, K., Zia-ul-Hussnain, S., Shahazas, A. (2010). Distributions and Folk Tibb Knowledge of Milk Thistle (Silybum marianumL.) in NWFP, Pakistan. Ethnobotanical Leaflets. 14: 268-73.
Kumar, J., Park, K.C., Awasthi, A., Prasad, B. (2015). Silymarin extends lifespan and reduces proteotoxicity in C. elegans Alzheimer’s model. CNS Neurological Disorders Drug Targets. 14(2):295-302.
Landis-Piwowar, K.R., and Iyer, N.R. (2014). Cancer Chemoprevention: Current State of the Art. Cancer Growth Metastasis. 7: 19–25.
Li, F., et al. (2015). Autophagy induction by silibinin positively contributes to its anti-metastatic capacity via AMPK/mTOR pathway in renal cell carcinoma. International Journal of Molecular Science. 16(4): 8415-29.
Lovelace, E.S., et al. (2015). Silymarin Suppresses Cellular Inflammation By Inducing Reparative Stress Signaling. J Nat Prod. 78(8):1990-2000.
Mastron, J.K., Siveen, K.S., Sethi, G., Bishayee, A. (2015). Silymarin and hepatocellular carcinoma: a systematic, comprehensive, and critical review. Anticancer Drugs. 26(5):475-86.
McIntyre, Anne. (n.d.). Milk Thistle: Silybum marianum (Monograph). Retrieved from http://annemcintyre.com/silybum-marianum-milk-thistle/
Moore, M. (n.d.) Herb Formulas for Clinic and Home. Southwest School of Botanical Medicine. Retrieved from http://www.swsbm.com/ManualsMM/Formulary2.pdf
National Cancer Institute. (n.d.). Milk Thistle (PDQr). Retrieved from http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/milk-thistle-pdq
Pirouzpanah, M.B., et al. (2015). Silibilin-induces apoptosis in breast cancer cells by modulating p53, p21, Bak and Bcl-XL pathways. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. 16(5):2087-92.
Sonnenbichler, J., et al. (1999). Stimulatory effects of silibinin and silicristin from the milk thistle Silybum marianum on kidney cells. Journal of Pharmacological Experimental Therapies. 290(3):1375-83.
Tillotson, A. (n.d.) Milk Thistle Seed (Silybum marianum). Retrieved from http://oneearthherbs.squarespace.com/important-herbs/milk-thistle-seed-silybum-marianum.html
Wood, M. (1997). The Book of Herbal Wisdom: Using plants as medicines. Berkley, CA: North Atlantic Books.
Tudományos kutatások
A survey of Chinese herbal ingredients with liver protection activities
Silymarin suppresses cellular inflammation by inducing reparative stress signaling
Silibilin-induces apoptosis in breast cancer cells by modulating p53, p21, Bak and Bcl-XL pathways.
Silymarin in non alcoholic fatty liver disease
Application of Silymarin in human and animal medicine
Chemoenzymatic synthesis, characterization, and scale-up of milk thistle flavonolignan glucuronides
Silymarin and hepatocellular carcinoma: a systematic, comprehensive, and critical review.
“Non-Taxifolin” Derived Flavonolignans: Phytochemistry and Biology
A natural way of targeting transcription factors for cancer therapy
Silymarin extends lifespan and reduces proteotoxicity in C. elegans Alzheimer’s model