Az Ősi Kelták Egyik Legfontosabb Növénye: Bodza

Már gyerekkorom óta eszek és iszok mindenféle bodza ízesítésű dolgokat, de manapság mégjobban elterjedtek ezek a termékek főleg cukorka és szörp formában.

Sokan nem tudják, hogy a bodzát is sok helyen Európában gyomnövénynek tartják, mert rengeteg helyen nő vadon és könnyen szaporodik. Viszont amit talán még ennél is kevesebben is tudnak, hogy a bodzának, pontosabban a virágjának és a bogyójának is kifejezetten erős gyógyhatásai vannak és már több ezer éve, legalább Kr. e. 460 óta használják gyógyításra

Biztos már te is rengeteg helyen láttál bodzát nőni és ha szerencsés vagy, a kertedben is van!

Bodza Alapok

Európában a Sambucus nigra, Észak Amerikában pedig a Sambucus canadensis bodza faj nő, de mind a kettőnek ugyanolyan hatásai vannak. Magyarországon vannak helyek, ahol egészen magas faként (2-3m) nő a bodza és van, ahol inkább bokrosan nő. Kedveli a napos és az árnyékos területeket is, de árnyékban kevesebb bogyót hoz.

A nitrogén gazdag talajban tud a leggyorsabban nőni, de tolerálja a rossz minőségű talajt is és az egész ország területén megtalálod patakok mentén, erdők szélén, vagy árkokban. Ha a te kertedben is van bodza, akkor óvatosan áss, vagy kapálj körülötte, mert közel növeszti a gyökereit a talajhoz és könnyen megsérülnek.

A Sambucus nigra Európában, Nyugat Ázsiában és Észak Afrikában honos. Összetett levelei vannak, amik 5-9 ovális alakú fogazott, sötét zöld levélkékből állnak. A bodza kérge pedig szürkés, világos barnás.

Érdekesség, hogy a törzsének a belét nagyon könnyen ki lehet szedni és ezt a „kibelezett bodza törzset” egy időben arra használták, hogy a juharfa nedvét ezzel csapolják, de régen fúvócsövet és sípokat is készítettek belőle. A belet pedig félretették tűzgyújtáshoz.

Az illatos virágai tavasszal nyílnak és viszonylag hamar elvirágoznak, tehát kb. 2 heted van begyűjteni őket. Persze ilyenkor érdemes észben tartani, hogy minél több virágot szedsz le, annál kevesebb bogyód lesz később, amiket ugye más problémák ellen tudsz felhasználni, mint a virágokat. Ne gyűjtsd virágokat eső után, mert ha vizesen szeded le, akkor szárítás közben meg fognak barnulni.

Ha bogyót gyűjtesz akkor arra kell figyelned, hogy csak az érett bogyókat gyűjtsd be, tehát a nagyon sötéteket. Fontos hogy ha nyersen megeszed, akkor hamar elég komoly gyomor problémáid lesznek, tehát csak főzés, vagy szárítás után edd meg a bogyókat.

A Bodza Története

A bodza is egy olyan növény amit rejtélyek, varázslat és babonák öveznek.

Az ősi Kelták úgy gondolták, hogy egy szellem él a bodzafákban, amit nem szerencsés feldühíteni. Gyakran ültették a bodzát házak köré, hogy védelmet nyújtson (főleg a villámlástól), de ha valaki feldühíti a „bodza anyát”, akkor villámlást fog hozni a házra. Minden alkalommal háromszor kértek engedélyt a szellemtől mielőtt ágakat vágtak volna le a bodzafáról és ezeket soha nem használták tűzifának, vagy bármilyen famunkára, mert az szellemeket idéz meg.

Sokszor víz, sör, tej, torta, vagy kenyér ajándékokat tettek a bodza fák alá. A Kelták néha a szeretteik sírjára is bodzafát ültettek, mert úgy tartották, hogyha az kivirágzik, akkor boldog a halott lelke a túlvilágon.

A korai angolok úgy hitték, hogy ha bodza levet kensz a szemed köré, akkor látni fogod a boszorkányokat. A terhes Kelta és Germán nők pedig gyakran csókolták meg a bodza fát, hogy a babájuknak később jó szerencséjük legyen.

Sőt, ha Harry Potter rajongó vagy, akkor azt is tudod, hogy a bodzafából készült varázspálcák a legerősebbek! A virágok nyelvén a bodza virág megtisztulást és szeretetet, vagy könyörületet és rajongást jelent.

Hogyan Használd: Bodza Virág

Bodza virág

Ahogy a bejegyzés elején is olvastad, a bodza virágját több ezer éve használják és nem csak gyógyításra!

KOZMETIKUMOK

Az ősi Egyiptomban a bodza főzetet helyileg alkalmazták az arc ráncainak a csökkentésére és a szeplő és öregedési foltok eltüntetésére. Az erősebb főzetek pedig segítettek a bőrkiütéseken, az ekcémán és a kanyaró kiütésein. Ezen kívül a főzeteket még kéz kiszáradás elleni krémekhez és olyan fürdőkhöz is hozzáadták, amit leégés enyhítésére készítettek.

Virágokból gyógynövény olajat is készítettek, amit pelenka kiütés enyhítésére használtak. Máshol a főzetből haj és fejbőr mosókat is készítettek.

GYÓGYÍTÁS

Már Hippocrates (Kr.e. 460-370), Dioscorides (40-90) és Pliney (23-79) is írtak a bodzáról és az erős gyógyhatásairól.

1644-ben Dr. Martin Blochwich írt latin nyelven egy 230 oldalas könyvet „The Anatomy of Elder” (A bodza anatómiája) címmel. Ezt később lefordították angolra és 1677-ben ki is adták, ebben egyébként 70 különböző betegségre ajánlja Blochwich a bodzát.

A bodza virág főleg keserű és enyhén édes ízű, energetikailag pedig szárító és hűsítő. A legtöbb füvész megfázás, vagy influenza megjelenésekor használja a bodzát, mert van izzasztó (láz ellen) és gyulladás moduláló hatása is a felső légutakban.

Egy tradicionális formula felső légúti fertőzések esetében a bodza virág, cickafark (Achillea millefolium) és a menta (mentha x piperita) keveréke egyenlő arányokban.

Vannak füvészek, akiknél nagyon jól bevált a bodza virág tinktúra, vagy főzet szénanátha enyhítésére, de csak akkor, ha a pollen megjelenése előtt már elkezdték alkalmazni. A bodza virágot még használjuk köptetőként is. Az erős főzetet torokfájáskor érdemes használni gargalizálóként, a hideg főzetet pedig gyulladt szemekre szoktuk mosóként alkalmazni, embereknél és kutyáknál is.

ÉTEL

Sok módon, sok ételben elkészíthető a bodza virág, az én kedvencem mégis a „rántott” bodza virág.

„Rántott” bodza virág

Hozzávalók:

 • Friss bodza virág a szárával együtt
 • Palacsinta tészta (akár boltban kapható előrekészített por)

Hogyan készítsd:

 • Most meg a virágokat és hagyd őket megszáradni. Szerencsés ha legalább egy órát „ülnek” valahol, mert így van ideje a kis bogaraknak lemászni róluk.
 • Keverd ki a palacsinta tésztát
 • Mártogasd bele a palacsinta tésztába virágokat a száruknál fogva
 • Aztán süsd ki közepesen meleg olajban, aranybarnára a virágokat a szárral felfelé.
 • Ha elkészültél tedd a bodzákat mondjuk konyhai törlőkendőkre, hogy felszívják az olajat és hagyd picit hűlni, szórhatsz rá porcukrot is ha szeretnél.
 • Aztán eheted is. A szárakat ne edd meg, mert nagyobb koncentrációban vannak bennük alkaloid típusú vegyületek.

Hogyan Használd: Bodza Bogyó

bodza bogyók

Egy kevésbé ismert, de érdekes történet, hogy a 16. századi portugál borászok bodza bort kevertek a drágább boraikba, hogy ezzel megnöveljék a szavatosságukat. Végül a portugál kormány közbe lépett és törvényileg megtiltották a bodza fák ültetését Portugáliában, hogy megállítsák a higított borok terjedését.

Viszont akik ezeket a „tisztátlan” borokat itták azt vették észre, hogy enyhülnek a reumás fájdalmaik. Miután pedig betiltották a bodzát és újra „tiszta” lett a bor ezek a fájdalmaik visszatértek.

A bogyók nagyon táplálók mert tele vannak flavonoidokkal, C és A vitaminokkal, bétakarotinnal, vassal és káliummal.

Az 80-as és 90-es években Izraelben és az Egyesült Királyságban vizsgáltálk a bodza bogyó hatásait konkrétan madárinfluenza ellen és azt találták, hogy csökkenti a madárinfluenza fertőzés súlyosságát és a lefolyási idejét is.

Manapság is sok helyen készítenek belőle lekvárokat, szirupokat, jam-et, muffint, pitét és még sok minden mást a konyhában. De Angliában még mindig népszerű a bodza bor, ami egyébként nagyon finom és bodza bogyó minden pozitív hatását átadja.

Svéd Bodza Leves

Hozzávalók:

 • 5kg bodza bogyó
 • 9 bögre víz
 • citromhéj
 • 4 ek. kukorica keményítő
 • 6 ek. hideg víz
 • 2 ek. citromlé
 • ¾ bögre cukor

Hogyan készítsd:

 • Mosd meg a bodzabogyókat és szedd le a szárról és tedd egy fazékba
 • Öntsd hozzá a vizet és 1-2 citrom héját
 • Főzd, amíg a bogyók meg nem puhulnak
 • Szűrd bele egy tálba és paszírozz át annyi bogyó belet, amennyit csak tudsz
 • Öntsd vissza a levet a fazékba és forrald fel, aztán vedd le a „tűzről”.
 • Keverd össze a kukorica keményítőt, a hidegvizet és a citromlevet és keved össze úgy hogy ne legyen darabos.
 • Ezt öntsd hozzá a leveshez, tedd hozzá a cukrot is és keverd jól össze.
 • Főzd közepes-alacson hőfokon és kevergesd folyamatosan, amíg ki nem tisztul és jó sűrű nem lesz.
 • Ízlés szerint tehetsz még bele cukrot és citromot, aztán eheted is (hidegen, vagy melegen).

Most már talán picit többet tudsz a bodzáról, mint ezelőtt és remélem ezek után teljesen más szemmel fogsz nézni egy virágzó bodza fára, amikor elmész mellette. Finom is, rengeteg módon támogatja is az egészséget és év ezredek óta az Európai kultúránk része.

Ha téged érdekelnek a gyógynövények és mondjuk kíváncsi vagy arra, hogy mit jelent, amikor azt írom, hogy a bodza hűsítő és szárító energetikájú, vagy hogy mit mondd neked, ha azt olvasod, hogy édes és keserű íze van, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra.

De azt is megtudod belőle, hogy hogyan tervezz hatékony gyógynövény formulákat (akár bodzával is), vagy hogy hogyan készíts elő gyógynövényeket különböző módokon.

Ha ezek a dolgok picit is fellelkesítettek, akkor tényleg nézz rá a bevezető mini kurzusunkra.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.