Amikor az Erdő Illata Elvarázsolja az Otthonodat: Erdő Pot-Pourri Recept

Egy hosszú séta az erdőben jót tesz a testnek és a léleknek is. Ha valaha sétáltál már keresztül sűrű örökzöldes erdőn, akkor tudod, hogy mennyire felemelő, amikor egy mély levegővel magadba szívod a fenyő illatát. Csak az illat maga fel tudja dobni a hangulatodat!

Ahhoz, hogy az otthonodban is hasonló élményekben legyen részed az egyik legjobb ötlet, hogy készítesz egy téli pot-pourri keveréket erdei örökzöld ágakból. Ez az illatos, gyógynövény projekt egyébként remek ötlet ajándéknak is, könnyű elkészíteni, olcsó és semmilyen szintetikus illatanyag nincs benne.

A pot-pourri-kat, vagy ahogy másnéven hívjuk őket a „forró fűszereket” évszázadok óta használják, hogy az otthonokat helyi gyümölcsök, fűszerek, virágok, vagy gyógynövények illatával varázsolják el. A boltokban kapható illatgyertyákkal és füstölőkkel ellentétben az általad készített pot-pourri teljesen természetes, semmilyen káros, szintetikus illatanyag nincs benne.

Ebben az erdő pot-pourri receptben olyan vadon gyűjtött hozzávalókat fogsz használni, mint az örökzöldek ágai, boróka bogyók és tobozok, aminek az illatát citrus karikákkal fogod kiegészíteni majd, hogy teljesen felemelő és tiszta legyen az illat.

Ehhez a recepthez hozzátartozik egy séta az erdőben (vagy a környékeden), hogy össze tudd szedni az olyan alapanyagokat, mint az örökzöldek ágai, vagy a tobozok. Ezt a meditatív élményt élvezd ki amennyire csak tudod, vagy esetleg a gyerekek is csatlakozhatnak hozzád egy kis téli szórakozásra.

A pot-pourriknak végtelen kombinációik vannak, úgyhogy használd ezt a receptet sablonként és kísérletezz mindenféle fűszerrel amit találsz otthon, mint akár a szegfűszeg, vagy a fahéj. Engedd szabadjára a kreativitásod.

Ezek a pot-pourrik nagyon jók ajándéknak is, úgyhogy nyugodtan elkészítheted a recept 2-3-szorosát és megoszthatod a családoddal, vagy a barátaiddal. Ha ajándéknak szánod, akkor figyelj, hogy maximum 1-2 nappal az ajándékozás előtt szedd össze az alapanyagokat, hogy az örökzöld ágak ne száradjanak el és ne veszítsék el az illatukat. Ezt érdemes jelezni is, mármint, hogy az ajándékodat 1-2 napon belül használják fel.

Erdő Pot-Pourri Recept

Hozzávalók:

  • 5-6 örökzöld ág (fenyő, tuja, ciprus, boróka mind jól működik)
  • 1 citrom, vagy lime, vékonyra szelve, kiszárítva
  • 1 maréknyi boróka bogyó (Juniperus), apró tobozok, vagy makkok (csak dekoráció)

Hogyan készítsd:

A Citrus Kiszárítása:

  • Melegítsd elő a sütőt 95 fokra
  • Amíg várod, hogy a sütő felmelegedjen szeld nagyon vékony szeletekre a citrusodat és egyenletesen tedd őket egy sütőpapírra egy rétegben.
  • Süsd kb. 2.5 órán keresztül, vagy addig, amíg a szeletek ki nem száradnak és a húsuk átlátszó nem lesz. Időnként forgasd meg a sütőpapírt, hogy egyenletesen száradjanak ki.
  • Vedd ki a citrusokat és hagyd teljesen kihűlni őket, mielőtt bele teszed a pot-pourri keverékbe.
  • (Ha van aszaló géped, akkor használhatod azt is)

A Pot-Pourri Keverék Elkészítése:

  • Ha ajándékba készíted, akkor fontos a látvány is ugye! a legjobb, ha rétegesen egymásra teszed a hozzávalókat egy dunsztos üvegbe úgy, hogy az jól is nézzen ki. Az örökzöld ágak és a citrusok fogják a legtöbb helyet elfoglalni, a köztük lévő réseket, pedig a kisebb dolgokkal ki tudod tölteni.
  • Zárd le a dunsztos üveget és iratozd fel, ahogy szeretnéd.

Hogyan Használd fel:

Tedd az egész keveréket egy nagy lábosba, önts rá annyi vizet, hogy elfedje és kezd el melegíteni. Vedd lejjebb a hőfokot, amikor úgy érzed, hogy az illat már túl erős, vagy ha az otthonodnak már eléggé erdő illata van. Aztán pár óra múlva, amikor már kezd  gyengülni az illat hajtsd feljebb a hőfokot. Ez a keverék 3-4 napig kitart és éjszakára érdemes betenni a hűtőbe.

Miután az összes illatanyagát felhasználtad a keverékednek, a elhasznált növényi részeket komposztálhatod a vizet pedig add a szobanövényeidnek, nagyon élvezni fogják!

Örökzöldekből, főleg a tűlevelekből sok másfajta gyógynövény készítményt is tudsz készíteni, mint a szitupok, tinktúrál, vagy akár főzetek.

Ha érdekel pontosan hogyan tudod ezeket a készítményeket elkészíteni, vagy tényleg érdekel a gyógynövények világa, esetlek megtanulnád hogyan tudsz saját gyógynövény formulákat tervezni, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert az pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.