Amikor a Melankólia Elpárolog: Borágó

A borágó egy Európában honos egynyári növény, de igazából bárhol megél az északi félgömbbön. 

Tradicionálisan arra használták, időtlen idők óta, hogy „lelkesítsék” a szív, a test és az elme szellemét, vagy ahogy a modern korban mondjuk, hogy feloldják a melankóliát.

Ha az asztrológia szemszögéből vizsgálod a borágót, akkor pedig azt fogod látni, hogy a Jupiter uralja. Ez a bolygó folyamatosan terjeszkedik és a pozitivitás heves energiáit sugározza magából. Ha valakinek az állapota pont ennek az ellenkezője, akkor szoktunk borágóval segíteni.

Tehát amikor valaki a borágót használja az pontosan ezt az energiát fogja érezni, ami felemeli a nehéz szívet, megtisztítja az depressziós elmét és boldogság és öröm érzetével táplálja a testet.

Milyen Esetekben Hasznos a Borágó?

Melankólia és endokrin kimerültség: Ahogy már olvastad, ősidők óta használják a borágót a melankólia oldására. Mivel nyugtatja az idegrendszert, csillapítja a szorongást és visszaépíti a mellékveséket kifejezetten sokat segít olyanoknak, akik túldolgozzák magukat és kiégtek.

A mellékvese kimerültség korai fázisaiban megemelkedett a kortizol szint, míg a késői fázisaiban pont, hogy a normális érték alatt lesz. A késői fázisokban a tested gyulladás toleranciája jelentősen lecsökken és ilyenkor gyakran érzed erősebbnek a fizikai fájdalmakat is. Ez azért van, mert a kortizol a tested temészetes gyulladás ellenes vegyülete. Tehát a borágó duplán is dolgozik, hogy helyreállítsa az endokrin kimerültségedet és a hűsítő energetikája miatt még ezek mellett segít csillapítani a túlzott hőt és irritációt is a szövetekben

Gyulladás: A borágó magjai tele vannak GLA-val (gamma linolénsav). Úgyhogy a borágó olaj kifejezetten hasznos a gyulladások csökkentésében, főleg a szív-érrendszerben és helyileg a bőrön. Érdekes módon, ha C-vitamin, cink, vagy magnézium hiányos vagy, akkor a szervezeted sokkal nehezebben tudja felszívni a GLA-t. Viszont jó hír, hogy a borágó levelei tele vannak ezekkel a vitaminokkal és ásványi anyagokkal, tehát a borágó hasznos az ilyen hiányos állapotok kezelésében is. És ez azt is megmutatja neked, miért az a legjobb, ha az egész növényt használod, nem csak egy-egy részét!

Megfázások, influenza és légzőrendszer: A hűsítő és nedvesítő energetikája és a magas nyákanyag tartalma miatt nagyon hasznos sok légzőrendszeri probléma kezelésére. Szirup, tinktúra és tea formában is nagyon jól tud működni. A virágok pedig erősebben izzasztók, ami jól tud jönni magas láz esetén

Sérült szövetek: A borágó támogatja az emésztést, csillapítja a gyomorfájdalmakat és visszaépíti az irritábilis bélszindróma által roncsolt szövetekt. De enyhe hashajtó is ugye a nyákanyag tartalma miatt

Aztán a borágó csillapíthatja az atópiás dermatitis-t, az ekcémát, a pikkelysömört, a herpeszt, a körömgombát, a bőr gombás fertőzéseit, az aftákat és a gyulladt szemeket is.

A friss, apróra zúzott (igazán apóra kell, mert a szőrök irritálóak lehetnek) borágó pedig nyugtatja a rovarcsípéseket, csökkenti a duzzanatot és segít eltüntetni a kiütéseket. Ez mind a növény nyákosító, bőrápoló és gyulladás moduláló hatásai miatt van.

PMS és menopauza: A borágó olaj segíthet a PMS-es és a menopauzás hőhullámok és depresszió kezelésében. Támogatja a mellékveséket a perimenopauza és a menopauza alatt, amivel csökkenti az olyan tüneteket, mint ugye a hőhullámok, vagy a mellfájdalom. Aztán endometriózis protokollokban is szoktunk borágót használni. De dysmenorrhea esetében is segít, ami komoly és gyakori görcsökkel és fájdalommal jár menstruációkor.

Borágóból egyébként rengeteg brutál hatásos készítményt tudsz csinálni.

Gyógynövény ecetet… tinktúrát… borogatást… még sütit is tudsz sütni vele.

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy fél kiló sajt árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Ha érdekelnek a gyógynövények mindenképp nézz rá, az semmibe nem kerül.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.