ALLOPATIKUS VS. HOLISZTIKUS

A kérdés, amit füvészként a legtöbbször hallok az az, hogy „ez a gyógynövény mire jó?”

És ez teljesen érthető is. A gyógynövények végül is akkor segítenek nekünk, amikor valamilyen probléma merül fel az egészségünkkel kapcsolatban. Tehát természetes, hogy tudni akarjuk azt, hogy milyen típusú problémákban tudnak segíteni.

Ahogy írtam teljesen megértem, hogy miért ezt a kérdést teszik fel az emberek, de sajnos a gondolat eléggé hibás a kérdés mögött.

Mert alapjaiba véve, ez egy allopatikus megközelítése a gyógynövényeknek.

Van az az általános tévhit a természetgyógyászatban, hogy ha gyógynövényeket használunk az önmagában egy holisztikus dolog.

A valóság viszont az, hogy nem az tesz holisztikussá, hogy milyen gyógymódot alkalmazol, hanem, hogy hogyan alkalmazod azt a gyógymódot.

Nehéz egy gyógynövényt holisztikusan használni, ha még mindig allopatikusan gondolsz rájuk.

A holisztikus kifejezés, azt jelenti, hogy az ember egészét nézed, nem csak egy részét, mondjuk egy tünetet. Tehát a betegség szisztémás gyökerét kezeled. Ezzel a szemlélettel egyébként akár a modern gyógyszereket is tudod holisztikusan használni.

Az allopatikus gyógynövény használat sajnos teljesen általános manapság. Ez azt jelenti, hogy a gyógynövényeket tünetek elnyomására használják, nem pedig a probléma forrásának a megszüntetésére.

Más szóval, egyszerűen csak a gyógynövényekkel helyettesítik a gyógyszertári gyógyszereket ugyanazzal az allopatikus megközelítéssel (lehet eddig te is így csináltad).

Egyébként azért ennyire uralkodó a gyógyítás allopatikus megközelítése mostanában (akár a gyógyszertári gyógyszerekkel, akár a gyógynövényekkel), mert ezzel a szemlélettel nő fel majdnem mindenki.

Valószínüleg te is azt „tanultad”, hogy ha fáj a fejed vegyél be egy bármilyen fejfájás csillapítót, vagy savlekötőt ha refluxos vagy. Hacsak nem tanítottak meg arra, hogy máshogyan állj az egészséghez (holisztikusan), akkor ezt a gondolatmenetet fogod átvinni a gyógynövényekkel és más alternatív gyógymódokkal is.

Ez a probléma forrása: Hogy még mindig igazából allopatikus gyógyítást alkalmazol, ha a „mire jó ez a gyógynövény” megközelítéssel gondolkozol. Van egy sokkal jobb módja annak, hogy gyógynövényekkel segíts, amit ebből modulból meg is fogsz tanulni.