Az Egyre „Betegebb” Generációk: ADD, ADHD és a Gyógynövények

Hogyan tudod gyógynövényekkel támogatni azokat a gyerekeket, akiket a modern orvostudomány ADD-vel, vagy ADHD-vel diagnosztizált?

Sajnos lehetnek (vannak is) testi, pszichés és érzelmi káros hatásai, mind a hagyományos kezeléseknek, mind magának a „megbélyegzének”.

Szerencsére viszont léteznek olyan gyógynövények és módszerek, amikkel ezeket a negatív dinamikákat tudod célozni és nem csak, hogy segítenek a mai oktatási rendszerben navigálni (ami sajnos nem minden típusú gyereknek segít tanulni), de segítenek abban is, hogy ne kelljen gyógyszert szednie a gyereknek.

A Hagyományos Kezelések Problémái

Szomorú amikor az orvosok azonnal betegséget diagnosztizálnak egy gyereknél, csak azért, mert nehezen tud figyelni a mai egysíkú, leegyszerűsített, bekorlátolt oktatási rendszerben.

Biztos vagyok benne, hogy te is észrevetted, de kezdünk rájönni, hogy igazából nagyon kevés gyerek képes tanulni ebben a formában. Ez azért rossz, mert a társadalom kialakít egy „dobozt” és azt mondja „Így fogsz tanulni, és ha nem tanulsz úgy, ahogy mi mondjuk, akkor ADD-s, vagy ADHD-s vagy, de sebaj itt van egy kis Ritalin ez majd segít”.

Fel kell ismernünk és meg kell értenünk, hogy minden gyerek máshogy tanul, vannak akik gyarkorlatiasak és mindent megérintenének, vannak, akik vizuális típusok és vannak, akik inkább hallás után tudnak jól tanulni. De nem dobhatjuk egyszerűen csak be minden gyereket ugyanabba a „dobozba”, mert arra számítunk, hogy akkor majd ugyanazt az utat fogják választani… ez nem működik és nem is fair.

Tehát ha van rá lehetőség bátorítanunk kell a gyerekeinket és lehetőséget adni nekik, hogy máshogy tanuljanak és meg kell mutatnunk nekik, hogy semmi baj nincs velük. Meg kell velük értetnünk, hogy a mostani generikus oktatási rendszerünk sajnos nagyon korlátozott, de remélhetőleg a jövőben ez változni fog.

Vata és Kapha Kognitív Nehézségek

Az indiai Ayurveda rendszerén keresztül elég jól lehet szemlélteni ezt két „betegséget”. Az ADD – figyelemzavar, vagy ADHD – hiperaktivitásos figyelemzavar azt jelenti, hogy valakinek nehezére esik koncentrálni. De ha az ADD és ADHD „birodalmán” kívül gondolkodunk és egyszerűen kognitív nehézségként közelítjük meg ezt a dolgot, akkor az Ayurveda szerint két kategóriába eshet.

  • Az első lehetőség, hogy személyek azért nem tudnak koncentrálni, mert egyszerűen csak nagyon „elrugaszkodottak”. Folyamatosan abban az állapotban vannak, hogy nem tudnak egy dologra koncentrálni, mert nagyon könnyen elterelődik a figyelmük. Ők a „pillangó kergetők”. „Nagyon szeretem ezt a színt! Volt egyszer egy ilyen színű pólóm, vajon merre lehet ez a póló? Megkeresem!” És a következő dolog, amit észreveszel, hogy a konyhájukat takarítják. Az elméjük nagyon szétszórt. Az Ayurveda úgy írja le ezt a jelenséget, hogy vata kognitív nehézség.
  • A másik ilyen lehetőség, amikor valakinek ködös, szürke az elméje, sokszor annyira intenzív ez a köd, hogy még az ember szemére is „ránehezedik”. Ez nem annyira gondolat elterelő, vagy elrugaszkodott, mint a vata kognitív nehézség, ez inkább mentális lassultság, kimerültség. Ez a kapha kognitív nehézség.

Gyógynövények amik Segítenek

A könnyed idegerősítők kifejezetten hasznosak azoknak, akiknek az elméje szétszórt és mindenhol egyszerre vannak jelen. Ilyen gyógynövény a Citromfű (Melissa officinalis), a Tulsi (Ocimum tenuiflorum), a Golgota virág (Passiflora incarnata), vagy a Csukóka (Scutellaria lateriflora).

Ezek a növények az elmét és az idegrendszert is olyan „sávszélességre” nyugtatják le, hogy egy felnőtt, vagy gyerek ha csak rövid ideig is, de tudjon egy dologra koncentrálni. Egyértelműen nem akarod túlságosan ellazítani őket, hogy kimerüljenek és egyáltalán ne tudjanak koncentrálni, csak éppen annyira, hogy tudjanak összpontosítani és hatékonyak legyenek.

A kapha állapotra olyan gyógynövényekre lesz szükséged, amik stimulálják az elmét és serkentik a vérkeringést az agy irányába, tehát keringés fokozók kellenek. Ilyen például a Rozmaring (Rosemarinus officinalis), vagy a Gingko (Ginkgo biloba). Ezek higítják a vért, nem mozgatják közvetlenül, de azzal, hogy higítják mégis közvetetten serkentik a mozgását. A Bakopa (Bacopa monnieri) és a Valeriána (Valeriana officinalis) is jó erre, bár a valeriánával vigyázni kell, mert kicsit erősebben serkenti a vér áramlását az agyba és mellé még nyugtató hatású is tud lenni.

Idegerősítő részről ebben az esetben is a könnyed idegerősítők segítenek, főleg ha gyerekről van szó. llyenek a Levendula (Lavendula spp.), a Citromfű (Melissa officinalis), a Tulsi (Ocimum tenuiflorum) és a Hársfa virág (Tilia spp.) is.

Viszont talán a leghatásosabb ilyenkor az Ázsiai gázló (Centella asiatica). Nagyon biztonságos gyerekeknél, könnyed, de erős hatású. Az idegerősítő hatása mellett, megtisztítja az elmét. Az Ázsiai gázló lenyugtatja az egész idegrendszert, de mégis koncentrálttá teszi az embert. Nyugalom és béke. Ez a tökéletes állapot arra ha koncentrálni, tanulni, vagy gondolkodni akarunk. Orvosi kálmos (Acorus calamus) gyökérrel szokták párosítani az Ázsiai gázlót, mert a kálmos kifejezetten sokat segít a tompa, ködös elmén.

ADD, ADHD, Ételintoleracia

Egy másik dolog, amit érdemes ilyenkor megvizsgálni, hogy nem-e intoleráns bármilyen ételre a gyerek, vagy felnőtt. Mert ugye ha valaki olyan ételt eszik, amire a szervezete intoleráns, az felpörgeti az immunrendszerét, ami gyulladásos választ fog kiváltani a szervezetben, kortizol termelődik, ami pedig serkentőként hat a testre. Tehát az ADHD-ből okozhatja ez is az A-t.

Az ételintolerancia egyik tünete, a mentális kimerültség: ilyenkor nehéz egy dologra koncentrálni, tehát ennek is érdemes utánajárni.

Hogyan Tovább?

Remélem valamennyit segített ez a rövid bejegyzés. 

Ezeket a gyógynövényeket többféle készítmény formájába is fel tudod használni. Készíthetsz belőlük tinktúrát, teát, hosszú főzetet, gyógynövény eceteket és még sok mást is.

Ha érdekel, hogy ezekből a gyógynövényekből pontosan hogyan tudod ezeket a készítményeket elkészíteni és melyikből milyet érdemes, akkor mindenképp nézz rá a bevezető mini-kurzusunkra. Nagyon sok új dolgot fogsz megtanulni ezen kívül és ahhoz képest alig kerül valamibe.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.