A Vértisztítók Királynője: Bojtorján

bojtorján virágok

Édes és „földön tartó”. A bojtorján egy „földes” ízű növény széles levelekkel, mélyre növő főgyökérrel, ami táplálja az elgyengült szöveteket és segít megtisztítani a testet a felhalmozódott többlet anyagoktól. 

Akár jelezhet is valamit, hogy szeret szeméttelepek, vagy szemétlerakók közelében nőni, mert egyébként segít „kitakarítani a szemetet”, azaz a salakanyagokat és a toxinokat a testedből, hogy a bőröd csillogó és egészséges tudjon maradani.

Ugye a bőröd egészsége igazából a májad, a véred, a nyirok és az emésztésed egészségét tükrözi, tehát csak helyileg alkalmazható készítményekkel nem fogod tudni megoldani a bőr problémáidat. 

Azzal, hogy foglalkozol a szervezetednek ezekkel a részeivel is, amiben a bojtorján segíteni fog neked, hosszú távra fogod tudni megoldani a krónikus bőrproblémáidat.

Íz

A bojtorjánnak egy kifejezetten érdekes és összetett íze van. 

A gyökerei tele vannak illó olajokkal, amik miatt olajos az íze, de mellette enyhén édes és keserű is. 

Ezek alatt van egy kis ásványos, sós íz is, de ezt azért elnyomja az édes, keserű íz. Ez az egyedi ízkombinációja egyébként nagyban hozzájárul a bojtorján affinitásaihoz és hatásaihoz is, amik szintén összetettek.

Affinitások

A keserű íze és az olajossága miatt a bojtorján a májat célozza meg, amivel többek közt enyhén segíti a zsírok és olajok emésztését is. 

A stimuláció mértéke attól függ mennyire keserű éppen a növény, ugye minél keserűbb, annál erősebb a hatás. 

Bár a többi gyógynövényehez képest a bojtorján csak enyhén keserű, de az olaj tartalma felerősíti főleg az epehólyagra gyakorolt hatását.

Mivel kapcsolatban áll a májjal, az emésztőrendszerrel, a vérrel, a sejtközti folyadékokkal és a nyirokkal ezért a bojtorján affinis a bőrrel és kifejezetten a krónikus bőrbetegségek esetében segít sokat. 

Amikor belsőleg alkalamazod (megiszod, megeszed), akkor a bojtorján megerősíti az összes kiválasztó szervedet, amik a salakanyagok ürítéséért felelnek.

Hatások

Az a közös a bojtorján szerv affinitásaiban, hogy ezek közül mindegyik szervnek valamilyen detoxifikációs, vagy kiválasztó szerepe van a testedben. Ez pedig meg is mutatja neked a bojtorján fő hatását: Vértisztító

A bojtorján az egyik legismertebb vértisztító és az egyik legerősebb is a Nyugati Füvészet materia medica-jában. Azokat a növényeket hívjuk vértisztítónak, amik megnyitják a tested „kiválasztó csatornáit” és támogatják a tested saját detoxifikációs folyamatait. Ezek a növények főleg a bőrre, a májra, a vesékre, a belekre és a tüdőkre vannak hatással.

Ez teszi a bojtorjánt annyira egyedivé. 

Egy részről egy detoxifikáló, vértisztító, de mellette kifejezetten táplálja, támogatja és „vissza is építi” az emésztést. Ezzel pedig segíti a tápanyagok felszívódását és az anyagcseréjüket is. 

Tehát így az anyagcsere „mindkét oldalán” dolgozik: A katabolikus/lebontó/kiválasztó oldalon és az anabolikus/felépítő/tápláló oldalon is.

Keserű erősítő hatása is van, aminek köze van a vértisztító hatásához. Ez ugye nem az elsődleges hatása és nem is annyira erős, egy kifejezetten enyhe keserű hatás, de akkor is támogatja az emésztést. 

Hogy ezt a hatását is teljesen fel tudjam használni sokszor más keserűkkel keverem a formulákban, amik „célzottabban” fejtik ki ezt a keserű hatást. Az emésztőrendszeren belül leggyakrabban, mint prebiotikum használjuk, mert rengeteg inulin van benne (ez egyfajta prebiotikus hatású cukor molekula).

bojtorján virágok az egyiken egy méhhel

Energetika

Bár a legtöbb vértisztító gyógynövény hűsítő és szárító energetikájú, a bojtorján inkább semleges

Ez főleg az édes, olajos, enyhén keserű és ásványos ízek kombinációja miatt van. Ezek az ízek hidratációt és a szövetek megerősítését jelzik, de ugyanúgy a folyadék „ürítő”, szárító, tisztító hatásokat is. 

Ezek miatt a bojtorján hő szempontjából, energetikailag semleges, tehát széles körben tudod használni különböző típusú személyeknél, különböző típusú betegségek ellen. Ezért sokan a „mindenre jó” vértisztítónak is nevezik.

Nedvesség szempontjából is energetikailag közel áll a semlegeshez. Annak ellenére, hogy ugye megnyitja a kiválasztó „csatornákat” és növeli a folyadék ürülést mégsem szárítja ki a testedet. Ez valószínüleg az olajossága és az édes íze miatt van. Tehát hasznos mind a nedves mind a száraz szöveti állapotokra is, főleg a bőr esetében! 

A bojtorján kiegyensúlyozza az olajok kiválasztását is, ami miatt hasznos száraz, pelyhedző és nedves, váladékozó ekcéma esetében is. És még azzal is támogatja a bőrt, hogy keserű, mert ezzel segíti a zsírok és az olajok emésztését és a bőrt is hidratálva tartja.

Hogyan készítsd el

Mint az összes gyökeret, a bojtorjánt is hosszú főzetben érdemes elkészíteni. Csinálhatod úgy, hogy 1 ek. szárított bojtorjángyökeret beleteszel egy fazékba és ráöntesz két bögre vizet. Ezt óvatosan melegítsd 15 percig, aztán vedd le a „tűzről” és hagyd még 40 percig ázni mielőtt meginnád. Ha koncenráltabb, inulinban gazdagabb főzetet szeretnél, akkor főzd addíg, amíg a víz kb. fele el nem párolog.

De használhatod a bojtorján gyökeret frissen is levesekben és leves alapokban. Egyszerűen csak vágd fel és használd úgy, mint a répát.

Ha inkább tinktúrát készítenél belőle, akkor gyenge (30%) alkoholt használj, mert a bojtorján gyökér legtöbb alkotóeleme vízoldékony. Így ki tudod nyerni a gyökérből a terápiás alkotó elemeket és lesz egy koncentrált készítményed belőlük (mert a tinktúra ugye az).

De ha téged komolyan érdekelnek a gyógynövények, tehát többet szeretnél tudni a különöbőző készítményekről elkészítéséről, az energetikai kategóriákról, az ízekről, esetleg meg szeretnéd tanulni hogyan tudsz saját gyógynövény formulákat tervezni, akkor mindenképp néz rá a bevezető mini kurzusunkra, mert ez pont erről szól.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.