A Terhes Nők Áldása, Vagy Egyenesen Tilos Terhesség Alatt? Vörös Lóhere

vörös lóhere virágok

Az biztos, hogy a vörös lóhere egy nagyon hasznos gyógynövény nőknek (és férfiaknak is), de biztonságos-e terhesség, vagy szoptatás alatt használni?

Mert általánosan a vörös a lóhere egy biztonságos gyógynövény.

De amikor egy nő az életének ahhoz a bizonyos pontjához ér, akkor van pár fontos dolog, amit meg kell gondolnia ezzel a vörös lóherével kapcsolatban. 

Sok ellentmondásos vélemény van arról, hogy érdemes-e használni terhesség és szoptatás alatt, vagy sem.

A Vörös Lóhere Jótékony Hatásai

Vegyél mély levegőt, mert komoly felsorolás következik.

Rosemary Gladstar szerint a vörös lóhere a természet egyik legjobb vitamin és ásványi anyag forrása, mert tele van kálciummal, C és B vitaminokkal, béta karoténennel, és olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, mangán, cink, réz és szelén. Ezt a tulajdonságát pedig a legjobban egy erős főzet készítésével tudod kihasználni.

Tele van fitoösztrogénekkel is, ami miatt sokan használják menopauzás tünetek enyhítésére, mint például a hőhullámok, a hangulat ingadozások, vagy az éjszakai verejtékezés. 

A vörös lóherében található izoflavonok hozzákapcsolódnak az ösztrogén receptorokhoz, amivel meggátolják az ösztrogén bizonyos formáinak (mint például az ösztradiol) felhalmozódását.

Ez miatt a vörös lóherét sokan használják termékenység fokozóként nőknél, mert támogatja a test ösztrogén egyensúlyát. Sőt az egyik legjobb „terhességre felkészítő” erősítőnek tartják sokan, mert ugye ezek mellett még tele olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre a női testnek ilyenkor szüksége van.

Aztán néhány tanulmány szerint a vörös lóherének galaktogóg (anyatej termelődését serkentő) hatása is van, mert stimulálja a prolaktin szekréciót, ezzel pedig serkenti az anyatej termelődését.

Akkor most ezek a terhesség előtti és utáni előnyös hatások azt jelentik, hogy biztonsággal használhatod terhesség és szoptatás alatt is a vörös lóherét?

Jó kérdés…

Még a füvészek között sincs egyetértés abban, hogy biztonságos-e a vörös lóhere terhesség alatt és az sem segít a helyzeten, hogy elég jó minőségű klinikai tanulmány sincs a témában. Úgyhogy nehéz megválaszolni ezt a kérdést, de én azért mégis meg fogom…

Miért Biztonságos a Vörös Lóhere Terhesség Alatt

Néhány füvész úgy gondolja, hogy a vörös lóhere kifejezetten biztonságos terhesség és szoptatás alatt is, sőt közülük páran annyira biztosak ebben, hogy még a terhesség tea-keverékeikben is árulnak vörös lóherét.

 • Susun Weed az ismert füvész azt mondja, hogy „Ne állj le a vörös lóhere főzet ivásával, amikor teherbe esel. A főzet enyhít a szorulást, ami eléggé gyakori terhesség alatt. Ez mellett még megerősíti a májat és meghozza az étvágyat is, főleg amikor a reggeli rosszullétek miatt nincs étvágya az embernek. Sőt még a szorongást is enyhíti”.
 • Gail Edward füvész szerint „ A vörös lóherét biztonsággal alkalmazhatod terhes nőknél és szoptató anyáknál, mert segít pótolni a terhesség és a szoptatás alatt elveszített vitaminokat és ásványi anyagokat. Sőt serkenti az anyatej termelődését és segít az anyukának nyugodtnak és egészségesnek maradnia.
 • Dr. Lisa Watson naturopata orvos a vörös lóherét azoknak a gyógynövényeknek a listáján említi, amiket terhesség alatt elővigyázattal lehet használni.
 • Dalene Barton-Schuster dúla pedig ezen a véleményen van: „Egy füvész, vagy fitoterapeuta felügyelete alatt gyakran használjuk terhesség alatt és utána is, mert annyira magas a tápértéke”.

Úgy tűnik, hogy a füvészek, akik hisznek abban, hogy a vörös lóherét biztonságos terhesség alatt használni, ezeket az irányelveket követik:

 • Teljes növényt használnak (pl. szárított föld feletti részek), nem pedig kivonatokat.
 • Nem ajánlják a magas dózisú használatot = max 2 liter hetente.
 • Gyakran más tápláló gyógynövényekkel formulákban készítik el.
 • Nem ajánlják olyanoknak, akik könnyen vetélnek, vagy vérzékenyek.
vörös lóhere

Miért Nem Biztonságos a Vörös Lóhere Terhesség Alatt

És itt a másik oldal.

A sok pozitív vélemény ellenére a füvészek és a tanulmányok nagyrésze úgy látják, hogy a vörös lóherét szerencsésebb nem használni terhesség vagy szoptatás alatt.

Ebből a szempontból a legnagyobb problémának a benne lévő fitoösztrogéneket és izoflavonokat tartják.

A fitoösztrogének olyan növényi vegyületek, amik ösztrogenikus hatást fejtenek kis a testben és az izoflavonok pedig maguk is fitoösztrogének. Ahogy korábban is olvastad, ezek az vegyületek hozzákapcsolódnak az ösztrogén receptorokhoz és hasonló hatást fejtenek ki, mint az endogén (test által termelt) ösztrogén.

A kutatások eléggé változatos eredményeket hoztak a fitoösztogénekkel kapcsolatban, voltak olyan tanulmányok, amik szerint a fitoösztrogének kifejezetten pozitív hatást fejtenek ki bizonyos esetekben, mint például a meddőség, a tejtermelés időszaka, vagy a menopauza. De más tanulmányok szerint ez nem bizonyított, sőt káros hatással is lehetnek a nőkre ezek a vegyületek.

Egy átlagos, egészséges terhesség alatt a test úgy szabályozza a hormonok szintjét, hogy megfelelően tudjon fejlődni a magzat. 

Többek szerint viszont a fitoösztrogénekben gazdag növények ki tudják zökkenteni ezt a hormon egyensúlyt és ezért veszélyesek ilyenkor. Sőt azt sem tudjuk, hogy ezek az ösztogén-szerű hatások milyen hatással vannak a fejlődő magzat hormonrendszerére, akár még a méhben, vagy az anyatejjel táplálás időszakában.

Persze ezeknek a fitoösztrogének tartalmú gyógynövényeknek a tényleges hatása nagyban függ attól, hogy milyen a használt gyógynövény minősége, a személy alkata, aki használja, a használat gyakorisága, az előkészítés módja és a bevitel módja. Ezek miatt elég nehéz megállapítani, hogy egyes esetekben mennyi a valóságalapja ezeknek az aggodalmaknak.

Egy másik ok, amiért a füvészek inkább elkerülik a vörös lóherét terhesség alatt, az a vértisztító hatása a májon és a nyirokrendszeren keresztül. Egyébként ez a fő hatása a vörös lóherének…

Ez azért lehet ilyenkor problémás, mert ahhoz, hogy bizonyos felgyülemlett salakanyagok kiürüljenek a testedből először be kell kerülniük a vérkeringésbe, hogy el tudjanak jutni a kiválasztó szervekig (bőr, tüdő, vesék stb.) és terhesség és szoptatás alatt viszont nem annyira szerencsés, ha akár csak rövid ideig is sok salakanyag kering a vérben.

Végül pedig ha a vörös lóhere szárítás alatt véletlenül fermentálódik, akkor kumarin vegyületek termelődnek benne, amik vérhigító hatásúak. Ezért nem ajánlják olyanoknak, akik ver hígítót szednek, meg ugye terhesség alatt sem a legjobb ha az ember vére nehezebben alvad meg.

Mi a Mi Véleményünk

Mi itt az Academiae Herbánál a „jobb félni, mint megijedni” elvet követjük, úgyhogy nem ajánljuk a vörös lóhere használatát terhesség és szoptatás alatt. Segíthet az anyatej termelődésében, de ilyenkor is csak ésszerű adagokban egy tapasztalt füvész felügyelete alatt és soha nem hosszú ideig.

Amikor kételyeid vannak egy gyógynövény biztonságával kapcsolatban, főleg terhesség, vagy szoptatás ideje alatt a legjobb ha elkerülöd ezt a növényt.

Egyébként a vörös lóherét olyan problémákra szoktuk használni, mint:

 • az allergia
 • a csont és izületi problémák
 • a hormonális egyensúlyvesztés
 • a migrének
 • a PMS/Menopauza tünetei
 • a detoxifikáció és tisztítás
 • a legtöbb bőrbetegség
 • az emésztőrendszeri problémák

 

Most megtudtad, hogy a vörös lóhere mennyi mindenen tud segíteni neked, de azt még talán nem is tudod, hogy ez is, mint minden gyógynövény formulákban fejti ki a legjobban a hatását.

Igen formulákban.

Egy dolog teát, tinktúrát, vagy mondjuk olajat készíteni a vörös lóheréből, de egy teljesen más dolog ezeket egy formulában felhasználni.

Sokkal erősebb lesz a hatás és meglepődsz, hogy így mennyivel könnyebben fogod megoldani bizonyos problémáidat.

Többek közt az ilyen formulák elkészítéséről szól a bevezető mini kurzusunk.

Hogyan tervezd meg a saját formuláidat… mitet kell átgondolnod, hogyan kezdj egyáltalán neki…

Ha tényleg érdekelnek a gyógynövények, akkor mindenképp nézz rá.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.