A Szív Őrzője: Galagonya

galagonya bokor rajta piros galagonya bogyókkal

A galagonya egy igazán misztikus fa, amiről rengeteg monda kering szerte a világon.

Néhány kultúrában úgy tartják, hogy a galagonya fa szent a „jó szomszédoknak” a tüdéreknek, mert ezek a lények a fában élnek. Ez miatt kifejezetten veszélyesnek tartják, ha valaki fájdalmat okoz, vagy bármilyen módon fenyegeti a galagonya fát,  ez ugye nagyon rossz szerencsét hoz.

De nem csak misztikus növény a galagonya, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövény is amikor a szív és érrendszer egészségéről van szó

Milyen Hatásai Vannak a Galagonyának?

  • Összehúzó: A galagonya egy hűsítő összehúzó gyógynövény. A benne lévő tannin vegyületek miatt húzza össze a szöveteket. A tanninok fő biokémiai hatása egyébként az, hogy egymáshoz kapcsolják a fehérjket és ezzel növelik egy szövet feszességét, vagy tónusát, tehát jóformán közelebb hozzák őket egymáshoz. Ezért van az, hogy amikor megeszel egy galagonya bogyót, vagy levelet, akkor érzel egy hirtelen „összerántó” érzést és a szádat, a nyelvedet és az arcodat is szárazabbnak érzed.
 
  • Antioxidáns: A galagonya bogyói tele vannak flavonoidokkal, ezek adják a bogyók élénk színét. A flavonoidok egyébként erősen antioxidánsak, ami azt jelenti, hogy „vadásszák” a szabadgyököket a testedben, ezzel pedig csökkentik az oxidatív károkat és a gyulladások negatív hatásait. Tehát mondhatni védi a szöveteidet a gyulladások negatív hatásaitól
 
  • Szíverősítő és –visszaépítő: Ez a galagonya legfontosabb és legerősebb hatása is. A többi hatása igazából ezt a „főhatását” támogatja. A galagonya „táplálék” a szívnek. Erősítőként táplálja és visszaépíti a szöveteket az egész szív és érrendszerben, a kapillárisoktól egészen a szívedig. A galagonya konkrétan „felépíti” a szív érrendszer szöveteinek az integritását.
 
  • Emésztést támogató: A nyugati füvészetben viszonylag kevesen használják erre a célra, de a Kínai Orvoslásban főleg csak erre használják. Konkrétan az „emésztést erősítő” hatás nem úgy illik a galagonyára, mint a többi emésztést támogató gyógynövényre, mert a galagonya ebben egyedi. Nem is gázhajtó és nem is keserű ennek ellenére stimulálja az emésztést.
 
  • Értágító: A galagonya megnyitja a vérkeringésed csatornáit azzal, hogy gyengéden kitágítja a koszorúereket és ezzel csökkenti a rájuk nehezedő nyomást. Ugye ez kifejezetten kellemes akkor, amikor valakinek magas a vérnyomása.
 
  • Idegerősítő: A galagonya nyugtatja az idegrendszert. Akár napközben is tudod használni, mert nem fog elálmosítani, vagy elnyomni. Sokan nem tartják kifejezetten idegerősítőnek, de én igen. Mert bár tényleg nem ez a legerősebb hatása, de pont ez miatt tökéletes arra, hogy gyengéden nyugtasson meg egy könnyen „felpörgő” idegrendszert.

Galagonyából egyébként rengeteg nagyon hatásos készítményt tudsz csinálni.

Gyógynövény teát… tinktúrát… borogatást… még sütit is tudsz sütni vele.

A gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ezekről egyébként részletesen írok a bevezető mini-kurzusunkban. Többen azzal viccelőnek, hogy „egy fél kiló sajt árába kerül” és azóta teljesen máshogy tekintenek a gyógynövényekre.

Konkrétan megtanultak alap szinten gyógynövény készítményeket csinálni és formulákat tervezni.

Ha csak picit is érdekelnek a gyógynövények (és nem olvasnád ezt, ha nem így lenne), akkor mindenképp nézz rá. Sokkal előrébb leszel. Komolyan.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.