A Homoktövis Felemelkedése és…

Homoktövis bogyók egy tálban az asztalon

Mintha a semmiből tűnt volna fel. Egyre több helyen, egyre több embertől hallok arról, hogy mik a homoktövis hatásai… együnk homoktövis velőt… ez az új csodaszer…

Egyébként nem csoda, hogy olyan mintha semmiből tűnt volna fel, mert a homoktövis egy Kína és Oroszország hegységeiben őshonos gyógynövény.

Pont ezért a nyugati gyógynövény kultúrában eddig nem nagyon használták, így nem is nagyon ismerik Európában.

De úgy tűnik ez most változóban van.

És mivel a homoktövis egy egyébként nagyon hatásos gyógynövény, aminek helye van a gyógynövénytáradban, röviden leírom, hogy a TCM-ben (Tradícionális Kínai Orvoslás) mire használják már több ezer éve.

 

A Homoktövis Tulajdonságai

A TCM-ben Sha Ji-nek hívják a homoktövist és a növénynek a szárított gyümölcsét használják. Igen a szárított gyümölcsöt. Nem a „homoktövis velő”-t.

Ugyanúgy, ahogy a nyugati füvészet, a TCM is energetika, íz és szerv affinitás alapján kategorizálja a gyógynövényeket.

 • Energetika: melegítő
 • Íz: savanyú
 • Szerv affinitás: lép, szív, tüdő, gyomor
 • Fő hatásai: felszakítja a hurutot és megszünteti a köhögést.

 

A Homoktövis Hatásai: Hogyan Segít Neked a Tulajdonságain Keresztül

Energetika:

A TCM-ben a homoktövist a „melegítő növények, amik felszakítják a hurutot és megszüntetik a köhögést” kategóriába sorolják.

Hurut. Egy gyönyörű magyar szó. A gyulladt nyálkahártyán termelődő nyákos váladékot hívjuk így.

A TCM úgy írja le a hurutot, hogy: egy folyadék stagnációs állapot, ami általában a lépből indul és a tüdőbe „vándorol”. Aztán ha felgyülemlik a tüdőben, akkor megvastagodik és hurut alakul ki.

A hurut, mivel a stagnáció egy formája, gyakran hideg állapotként kezdődik, aztán meleg állapottá alakul át.

Ugye a homoktövis melegítő energetikájú gyógynövény, tehát hideg állapotokat lehet vele jól kezelni. Ebből következik, hogy a hurut első fázisában tud segíteni.

Nézzük picit általánosabban a dolgokat (nem a hurutra kiélezve). Ugye a homoktövis meleg energetikájú gyógynövény, ami azt jelenti, hogy olyan embereknek tud segíteni, akiknek túl sok „hideg” van a testükben.

A Yin és Yang egyensúlya kulcsfontosságú elv a TCM-ben. Azok, akiknek túl sok „hideg” van a testükben Yin (a Yin hideg természetű) túltengésben, vagy Yang (a Yang meleg természetű) hiányban szenvednek.

Tehát az állapottól függően a homoktövis segíteni tud a Yin/Yang egyensúly helyreállításában.

Íz:

A homoktövis savanyú ízű és tudjuk (mi is és a TCM is), hogy az íz komoly szerepet játszik abban, hogy milyen hatása van egy gyógynövénynek a testünkre.

A homoktövis segíti az emésztést és csökkenti a nedvek abnormális ürülését (hasmenés, hányás, vagy komoly izzadás).

Szerv affinitás:

A TCM szerint maga az íz az, ami meghatározza, hogy egy gyógynövény melyik szerveket és meridiánokat célozza meg. Ezek alapján a homoktövis a lépet, gyomrot, tüdőt és a szívet célozza.

 • A lép segíti az emésztést, a véralvadást és a test „folyadék metabolizmusát”.
 • A gyomor felelős a megevett étel és folyadék befogadásáért és „éréséért”. És ezeket az emésztett elemeket továbbítja a vékonybél felé.
 • A szív nem csak a vérkeringésért felel a TCM szerint, hanem a szív még az „elme” központja is. Ők az „elme” alatt az életerőt, vitalitást értik.
 • A tüdő pedig azon kívül, hogy gázcserét végez (oxigén be, széndioxid ki), még fontos része a Qi és a testfolyadék termelésnek a szervezetünkben, amik táplálják a testünket.

Tudomány. Homoktövis kutatások

Nem csak a TCM és a nyugati gyógynövénytan foglalkozik a homoktövis hatásaival. Több kutató csoport is vizsgálta a homoktövist és arra jutottak, hogy a homoktövisnek: 

 • immun moduláló 
 • antibakteriális
 • antivirális
 • gyulladás moduláló
 • sebgyógyító hatása van

Kutatásokkal bizonyítottan.

forrás: 1. Chirstaki, Efterpi (2002). „Hippophae Rhamnoides L. (Sea Buckthorn): a Potential Source of Nutraceuticals”. Food and Public Health. 2 (3): 69–72. doi:10.5923/j.fph.20120203.02.

Hogyan Lesz Nálad, Otthon Hatásos a Homoktövis

Fontos tudni, hogy mint egyébként minden gyógynövény esetében nem önmagában eszik a homoktövist, hanem formulákban használják. Így lesz tényleg hatásos. (Élelmiszerként egyébként eszik kínában, de ebben a formában nem a gyógyhatásáért)

Sokan tévesen úgy használják a gyógynövényeket, mint a gyógyszertári gyógyszereket. Könnyen felismered őket mert a „melyik gyógynövény jó fejfájásra” típusú kérdésekkel kezdik a gyógynövény keresést.

Ők azok, akiknek sajnos nagyon keveset használnak a gyógynövények.

Igen, ez azt jelenti, hogy ha hurutosan köhögsz és elkezdesz marokszámra homoktövist enni nem fog elmúlni a köhögésed.

De akkor hogyan tudja tényleg kifejteni a hatását a homoktövis?

Formulában.

A formulák tervezéséről és készítéséről pedig rengeteget meg fogsz tudni a bevezető mini-kurzusunkból.

Mondjuk, hogy milyen elemekből épül fel egy formula, hogyan válogasd össze ezeket az elemeket, tehát lényegében hogyan tervezz meg a semmiből egy brutálisan hatékony gyógynövény formulát.

Persze nem csak a formulák készítéséről szól.

Megtudod például azt, hogy mi az hogy a gyógynövények energetikája… mitől hűsítő, vagy melegítő egy növény… milyen energetikai kategóriák léteznek még… és még rengeteg mindent.

És egyébként nem kerül sok pénzbe, egyszerű és nem veszi el sok idődet sem.

Ha tényleg hatékonyan szeretnéd használni a gyógynövényeket nézz rá.

Teljesen máshogy fogsz a gyógynövényekre tekinteni utána. Ég és föld, de tényleg.

 

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.