A Gyógynövény, Amit Virágzás Előtt a Legtöbben Összekvernek a Parlagfűvel: Aranyvessző

aranyvessző virág

Az aranyvessző (Solidago spp.) nyár végén és ősszel borítja virágba az útszéleket és a mezőket. A nemzettség neve „Solidago” a latin solidare szóból származik, ami azt jelenti „egésszé tenni, gyógyítani”. 

Már csak ez a tény jelzi, hogy mire használták ezt a növényt már évszázadokkal ezelőtt is.

A hétköznapi elnevezése is sokat mondó, mert akár egy méter magasra is megnőhet és az aranysárga virágai kifejezetten feltűnőek. 

Készíthetsz belőle gyógynövény olajat és ebből kenőcsöt gyulladásokra, vagy főzetet, esetleg tinktúrát felső légúti „dugulások” és allergia ellen. 

De amióta megismertem ezt az ánizs-ízesítésű aranyvessző ital receptet (a bejegyzés végén te is meg fogod!) azóta, ha aranyvesszőt gyűjtök, ez az első készítmény, amit csinálok belőle.

Mire Jó az Aranyvessző és Hogyan Gyűjtsd

Az aranyvessző egy ánizs ízű, aromás-keserű gyógynövény. Sok fűvész egy seprűhöz hasonlítja, mert nagyon jól meg tudja „tisztítani” a májat, a veséket és a húgyutakat.

Az aktív alkotó elemei között vannak flavonoidok, szaponinok és tanninok is, amik miatt kifejezetten erős antiszeptikus, antimikrobiális és összehúzó hatása van. Helyileg pedig a legtöbbször arra használjuk, hogy egy terület vérkeringését serkentsük.

Gyűjtéskor, még virágzás előtt néha összekeverik a parlagfűvel (Ambrosia psilostachya), de amikor virágoznak, akkor már nem fogod összekeverni a kettőt, mert az aranyvesszőnek ugye nagyon feltűnő, sárga virágai vannak, a parlagfű virágai pedig kicsik és zöldek.

Szinte egész Magyarország területén nő, „megzavart” talajban, útszéleken és mezőkön. Júliusban és Augusztusban virágzik, úgyhogy ha feléd nő, akkor mostanában érdemes elindulni begyűjteni.

A virágokat és a leveleket szoktuk használni és a legszerencsésebb, ha ezeket reggel gyűjtöd be, amikor éppen hogy csak kinyílottak a virágok. Próbáld meg egy olyan helyen levágni a szárat, ahol a levél csatlakozik a szárhoz, mert akkor a növény 3-4 új hajtást fog majd növeszteni a helyén.

Egyébként sok módon felhasználhatod még az aranyvesszőt:

 • Tökéletes dísz egy őszi témájú asztal közepén
 • Természetes festő anyagot is készíthetsz belőle például selyemsálak, abrosz, vagy fonalak megfestéséhez
 • Készíthetsz belőle tinktúrát
 • Készíthetsz belőle főzetet, vagy teát
 • Készíthetsz belőle gyógynövény olajat és abból kenőcsöt
 • Készíthetsz belőle gyógynövény mézet
 • Leveseket, pörkölteket, vagy akár tojásrántottát is ízesíthetsz vele
 • Vagy készíthetsz belőle brutál finom késő nyári italt

Mit Nevezünk Mi Füvészek Gyógynövény Italnak?

A gyógynövény italok és elixírek jóformán alkoholos italok, amiket valamilyen gyógynövénnyel készítünk (és a legkellemesebb kortyolgatva inni őket). 

A gyógynövény elixírek és az italok közt eléggé elmosódott a határ az elmúlt években, de a leggyakrabban azokat az italokat nevezzük gyógynövény italnak, amikben gyümölcs is van és jobb ízű alkoholból készülnek (pl. brandy, bourbon, tequila, vodka). Miután az alkoholban „áztak” egy ideig a gyógynövények, általában valamilyen édesítő anyagot adunk hozzá, hogy még kellemesebb legyen, amikor elkezdi kortyolgatni az ember egy forró nyári estén. A gyógynövény italok akár 5 évig is elállnak, ha megfelelően vannak tárolva.

Aranyvessző Körte Ital

Mint a legtöbb gyógynövény készítményt, a gyógynövény italokat is több módon el tudod készíteni. Az első módszerrel pár óra után már kortyolgathatod is az italodat, míg a második módszerrel kb. egy hónapon keresztül ázni fog a gyógynövény az alkoholban. Én a második, tradicionális módszert javaslom, mert így sokkal több aktív alkotó elem oldódik ki a növényből és sokkal erősebb lesz az italod íze. De ha gyors felfrissülésre vágysz a rövid módszer se rossz.

Hozzávalók:

 • 1 bögre friss, vagy ½ bögre száraz apróra szeletelt aranyvessző virág (Solidago spp.)
 • 30g szeletelt körte
 • 1 rúd fahéj (Cinnamonum spp.)
 • 2-2.5dl alkohol (brandy, vodka bourbon stb.) amibe kevered majd.
 • Méz édesíteni, de használhatsz egyszerű szirupokat, vagy gyümölcs koncentrátumot is.

Hogyan Készítsd:

A gyors italt:

 • Tedd az aranyvesszőt, a fahéjat és a körtéket egy tálba és önts rá kb. 1l vizet
 • Fedd le és hagyd ázni 3-4 órán keresztül
 • Tedd át egy lábosba és melegítsd, amíg a folyadéknak kb. a harmada el nem párolog.
 • Szűrd át egy finom ruhaanyaggal kibélelt szűrőn keresztül.
 • Adj hozzá mézet miután már kihűlt
 • Keverd hozzá a 2-2.5dl alkoholt
 • Öntsd ki tiszta, zárható üvegekbe

Ebből kb. 5-6dl italod lesz, ami hűtőben akár 2 hétig is eláll.

 

A hosszabb ideig tartó módszer:

 • Egy 2.5dl-es dunsztosüveget pakolj meg háromnegyedig az aranyvesszővel, a fahéjjal és a körtével
 • Önts rá annyi alkoholt, hogy kb. 2cm-el elfedje a növényi részeidet (bizonyosodj meg róla, hogy minden anyagot befed az alkohol)
 • Tegyél egy sütőpapírt a dunsztosüveg szájához és így csavard rá a fedelét
 • Tárold egy hűvös, sötét helyen 3-4 hétig (2-3 napont rázd meg a dunsztosüveget)
 • 4 hét után szűrd át egy finom ruhaanyaggal kibélelt szűrőn keresztül
 • Öntsd ki tiszta, zárható üvegekbe

Ebből kb. 2dl italod lesz, ami akár 5 évig is eláll. Csak iszogass belőle pár kortyot, amikor valami különleges ízre vágysz, ez az aranyvessző-körte ital egyébként kifejezetten jó vacsora utáni aperitif-nek. Ne felejtsd el, hogy ebben a hosszabb verzióban nincs víz, tehát magasabb az alkohol tartlama, mint a gyors verziónak.

Hogyan Tudod Még Használni az Aranyvesszőt

Az aranyevessző egy olyan növény, ami elköszön a nyártól és üdvözli az őszt (ami sajnos itthon az elmúlt pár évben mintha elfelejtene megérkezni). Az biztos, hogy sok mindenben segíteni fog neked és ha elkészíted belőle ezt a nagyon finom italt, akkor még fel is fogja dobni a napjaidat.

És ahogy olvastad az előbb, tinktúrát, főzetet, olajat és még sok mást is tudsz készíteni az aranyvesszőből, a gyógynövény formulákról nem is beszélve.

Ugye te is tudod (most már biztosan), hogy formulákban sokkal könnyebben és erősebb hatást tudsz elérni a gyógynövényekkel. A bevezető mini kurzusunk pedig pont erről szól. Hogy többek közt hogyan tudsz hatékony gyógynövény formulákat tervezni.

Ha picit is érdekelnek a gyógynövéyek és nem olvasnád ezt, ha nem érdekelnének, akkor mindenképp nézz rá!

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.