„Tisztíts Meg Engem Izsóppal és Tiszta Leszek”

izsóp virágok

Az izsóp (Hyssopus officinalis) egy ősi gyógynövény a mentafélék (Lamiaceae) családjából, ami a modern, nyugati Materia Medica-nak is kifejezetten fontos része.

Nagyon izgalmas dolog (nekem legalábbis), amikor felfedezed, hogy egy gyógynövénynek bibliai és spirituális történelme is van. Ez egyébként azért olyan izgalmas, mert így olyan módon is „megközelítheted” a növényt, ahogyan a modern tudomány soha sem fogja.

Az izsópot a biblia 51:7-es zsoltárában említik, ahol Dávid Király azt írja „Tisztíts meg engem izsóppal, és tiszta leszek; moss meg engemet, és fehérebb leszek a hónál” Ez elég jól illusztrálja az izsóp látszólagos tisztító hatását a testre, az elmére és a lélekre.

Azért is egy érdekes növény, mert szinte az összes szervrendszerrel affinis, tehát jóformán egy „védelmező” szerepet tölt be. Kezdő barát és nagyon sok helyzetben tud segíteni. Tehát az izsópot mindenképp ismerned kell.

Ezt a bejegyzést úgy fogom megírni, ahogy te is nagyon könnyen megtanulhatod a gyógynövények 101 mini kurzusunkból, mármint nem a bejegyzés írást, hanem a gyógynövény profilok készítését.

Igen, ez is egy konkrét gyógynövény profil lesz.

Az Izsóp Íze

Az izsóp nagyon egyedi, mert egyszerre keserű és aromás (illó olajokban gazdag) is. 

Néhány növény a mentafélék családjában, mint a citromfű (Melissa officinalis) és a borsmenta (Mentha x piperita) szigorúan aromásak, mások, mint a szúrós gyöngyajak (Leonorus cardiaca) pedig kifejezetten keserűk.

Az izsóp viszont mindkettő. Lehet, hogy ami a te kertedben nő éppen inkább keserűbb, vagy inkább aromásabb, ez az éppen akkori „terméstől” függ és egyébként évről évre változhat. Az izsóp csípőssége adja azt a „meleg” érzést, amitől serkenti a vérkeringést és melegíti a testet

Az Izsóp Affinitásai

Az aromás keserűk, mint az izsóp minden esetben affinisak az emésztőrendszerrel. Az izsóp támogatja az egészséges emésztést azzal, hogy serkenti az emésztőenzimek termelődését az egész emésztőrendszerben (keserű), és serkenti a vérkeringést is az emésztőrendszerben (aromás), ezekkel pedig magát az emésztést és a tápanyag felszívódást segíti.

A másik fő affinitása az izsópnak, az a légzőrendszerrel van. Nyugtatja a torkot és megnyitja a hörgőket és a tüdőt, amivel komolyan támogatja a légzőrendszer egészségét.

Az izsóp általánosan is felpörgeti a keringést, amivel jó hatással van a szív-érrendszerre az immunrendszerre és a „láz mechanizmusra” is (ez az összes fiziológiás folyamatot jelenti amikor lázasak vagyunk).

A máj stagnációs mintázataira és sárgaságra is használjuk az izsópot, és gyenge vízhajtó hatása is van, tehát kihat a vesékre és a húgyutakra is.

És minimálisan hatással van a női szaporítószervekre is, a keringés serkentő és melegítő hatása miatt amenorrhea (kimaradó menzesz) kezelésére is néha használjuk.

Ha az izsóp történelmét nézzük, akkor szinte tényleg a test minden részében valamire használják, de mégis a fő affinitásai az emésztőrendszer és a légzőrendszer. Meglátod majd, hogy ezeken a helyeken fejti ki a legerősebb hatásait.

Az Izsóp Hatásai

Az illó olajai miatt az izsóp egy nagyon hatásos gázhajtó, úgyhogy segít oldani a puffadást és a bélgörcsöket, miközben a vért az emésztőrendszer felé irányítja. 

Keserűként pedig ugye serkenti a hasnyálmirigy enzimek, a gyomorsav és az epe termelődését is. Ezek az emésztőenzimek pedig segíteni fognak abban, hogy könnyebben emésszen és hogy több tápanyagot tudjon felszívni a tested. Sőt a zsírokat még az egészséges kiürülésre is felkészíti (epe).

Az izsópot, mint stimuláns köptetőt is alkalmazzuk. A melegítő energetikája miatt stimulálja a tüdőt és a köhögési reflexet, hogy ki tudja üríteni a stagnáló váladékot (hurut). Kifejezetten olyan esetekben javasolják, amikor a szövetek túl sok hője kiszárítja a hurutot, így hozzáragad a nyálkahártyához és nehéz lesz kiköhögni (száraz köhögés).

Két módon nyugtatja ezt a típusú köhögést:

  • Először az illó olajok átthatolnak a huruton, felszakítják és így könnyebb lesz kiüríteni (köhögéssel)
  • Másodszor pedig a keserű hatása miatt serkenti a váladék termelődését a légzőrendszerben, ami nedvesíteni fogja a kiszáradt szöveteket. És ez a friss váladék új antitesteket és más immunsejteket is juttat helyileg a légzőrendszerbe, ami segít legyőzni a fertőzéseket.

Bár az izsóp rövid távon nedvesítő, hosszú távon viszont szárító gyógynövény. Ez miatt kifejezetten a rekedtségre, a száraz köhögésre és torokra és az olyan tüdő állapotokra ajánljuk, ahol a hurut elveszítette a nedvességét, hozzáragadt a nyálkahártyához és nehéz felköhögni.

Sőt még jó görcsoldó is, tehát lazítja a feszültséget a hörgőkben, így az asztmás és más görcsös köhögéseken is segít.

Az izsóp egy klasszikus izzasztó = láz gyógynövény, főleg amikor a láz légzőszervi tünetekkel párosul. Ez azért van, mert ugye stimulálja az izzadást ezzel pedig a hőt a test belsejéből a külseje felé irányítja. Olyan lázas állapotokra használták régen, mint a skarlát, a tífusz és a kanyaró.

Bár ezek sokkal ritkábbak manapság, mostanában gondolkodhatsz azon, hogy ezek a hatások hogyan működnek az olyan modern betegségek ellen mint a COVID. Ugye az új variánsok más és más tüneteket okoznak, de az izsóp nagyon hatásos arra a hosszan fennmaradó száraz köhögésre, amire a legtöbben panaszkodnak

Az Izsóp Energetikája

Az izsóp egy melegítő gyógynövény, ami rövid távon nedvesítő, hosszú távon pedig szárító

Ahogy már olvastad a keserű növények serkentik a szekréciót, tehát először nedvesítenek, aztán viszont a kiürülést segítik, tehát idővel kiszárítanak. És ugye van egy általános stimuláns hatása a testre, amivel serkenti a vérkeringést.

Tehát mivel az izsóp annyira melegítő és stimuláló ezért a kihűlt/elnyomott szöveti állapotokat fogja kiegyensúlyozni. Ezeket az állapotokat az alulműködés, tehát a lassan „dolgozó” szervrendszerek és a csökkent vitalitás jellemzi.

Mivel melegítő, azt gondolná az ember, hogy nem szerencsés pont láz esetében használni, de sok izzasztó, amit láz kezelésére használunk mégis melegítő, mint például a gyömbér (Zingiber officinale) is. Ez azért van, mert általában a láz esetében egy mély hideg/elnyomott állapot okoz meleggel és gyulladással járó tüneteket

Az ilyen növények pedig stimulálják ezeket a mély, kihűlt szöveti állapotokat, ezzel pedig enyhülni fognak a felszíni meleggel járó tünetek, amik egyébként a tested természetes reakciói a mélyen kihűlt szövetekre.

Hogyan Nevelj Izsópot

Az izsóp egy ragyogó növény, amit könnyű nevelni, mert minimális gondozással életben marad. Mint a legtöbb mentaféle, az izsóp is ha egyszer megtelepszik a kertedben, utána nagyon gyorsan elszaporodik. Ha nem érzed magad jó kertésznek, akkor az izsóp a legjobb növény neked kezdésnek.

Akár magról is vetheted és ha kihajtott egyből ki is ültetheted a kertbe. Az izsópot nagyon szeretik a beporzó rovarok, úgyhogy számíthatsz rá, hogy rengeteg lepkét és méhet fog odacsalogatni a kertedbe.

Pszichológiai és Érzelmi Aspektusok

David Dalton (virág esszencia terapeuta) úgy írta le, hogy „Az izsóp olyan embereknek segít a legtöbbet, akik szégyent éreznek és büntetik magukat, mert úgy érzik, hogy „tisztátlanok”. Úgy érzik, hogy nem érdemelnek jó dolgokat az életben és sokszor félnek más emberek, vagy akár isten büntetésétől is.

Hogyan Készítsd Elő az Izsópot

Akkor gyűjtsd be, amikor virágzik. Miután begyűjtötted az izsópot foszd meg a szárakat a lég-levelektől (a pici levelek a virágok mögött) és a virágos szárakból készítsd a készítményeidet. Ha frissen készítesz belőle tinktúrát, akkor 60%-os alkoholt használj. Készíthetsz belőle magában, vagy akár formulában is tinkúrát, sőt köhögés elleni szirup alapot is.

Ha ki szeretnéd szárítani, akkor a szárított föld feletti részekhez használj 40-50%-os alkoholt.

Ismétlem magam, de tényleg nagyon izgalmas bibliai idézeteket találni olyan növényekhez, amiket a mai napig gyógynövényként használunk. Nagyon sokat tudsz tanulni a modern biokémiai szemléletből is, hogy a növény milyen kémiai alkotó elemekből épül fel, de ezek az ősi utalások olyan tradicionális és spirituális hasznokat is megmutatnak neked, amit a modern tudomány nem fog.

Most hogy már minden szemszögből (Holisztikusan) látod az izsópot, te is fel fogod tudni használni. úgy, hogy tényleg támogassa a testedet, a lelkedet és az elmédet is.

Nem csodálom, ha az izsóp felkeltette az érdeklődésedet és még többet akarsz tudni a gyógynövényekről. Például, hogy milyen szöveti állapotok léteznek még, hogy milyen készítményeket tudsz otthon elkészíteni és pontosan hogyan…

A bevezető mini-kurzusunk pont erről szól, hogy te hogyan tudod mégjobban megismerni és hatásosan használni a gyógynövényeket. Mindenképp nézz rá, semmit nem veszíthetsz vele.

Academiae Herba - Tudják meg mások is tőled

Megtennél nekünk egy szívességet és megosztanád az bejegyzésünket egy barátoddal? Így nem csak a barátod fog többet tudni a gyógynövényekről, de ezt mind a te segítségeddel érné el. Minél többen tudnak rólunk és lesznek a közösségünk tagjai, annál több és annál értékesebb tudást fogunk tudni neked is átadni.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Köszönjük, hogy megosztottad a bejegyzésünket.